Stockholm

På höjden i Stockholm – Några favoriter i repris

I dagens inlägg är vi på höjden, på Mariaberget på västra Södermalm i Stockholm. Här uppe, med Stockholm framför våra fötter, var väninnan Agneta och jag i måndags. Det var en strålande dag. Och det blev också en strålande långpromenad. Mäktigt att under hela rundan blicka ut över huvudstaden och ha den framför sina fötter. En upplevelse som kan gå i många repriser.

Stockholm. Södemalm och Brännkyrkagatan som ligger på höjden ovanför Slussen. På väg mot Mariaberget går vi en bit längs  Brännkyrkagatan som ligger på höjden, en kort promenad från Slussen och den livliga ombyggnadsmiljön där.  Här på gatan bidrar miljön till att man i tankarna hamnar en bra bit bakåt i tiden. 

Vår promenadväg från Slussen, Mariaberget, Monteliusvägen och till dagens delmål, Skinnarviksbergen.

På höjden – Mariaberget och Monteliusvägen

Mariaberget är ett informellt område på norvästra delen av Södermalm. Namnet i sig kommer från Maria Magdalena församling  och kyrka som ligger i närheten. Området i sig är gammal och man räknar med att den här delen av Södermalm varit bebott sedan 1300-talet och kanske ännu tidigare så Söder är en gammal stadsdel. Jag har gjort många promenader här och har bl.a i inläggget ”Stockholmstips – Mariaberget och Monteliusvägen” berättat mer ingående om den här rundan.

Stockholm. Södermalm. Här på höjden på Monteliusvägen har man en fantastisk vy över huvudstaden. Gamla stan, Riddarholmen. Här på höjden,längs Monteliusvägen, har man en fantastisk utsikt över Stockholm. (Men vad gäller god utsikt över Stockholm med omnejd har man det från många platser på Söders höjder).

Till vänster på bilden skymtar Riddarholmen och rakt fram Gamla stan och det höga tornet tillhör Tyska kyrkan. Storkyrkans torn, med byggställningar skymtar till vänster. I bakgrunden reser sig det höga radio och tv-tornet; Kaknästornet som sedan några år är stängt för besökare.

Riddarholmen med Riddarholmskyrkan som blev invigd på 1300-talet och då var en katolsk klosterkyrka. Kyrkan är också Stockholms enda bevarade klosterkyrka. Riddarholmskyrkan  var också förr de svenska kungarnas gravkyrka. 

Vy ner mot Riddarfjärden,en del av Mälaren. Stadshuset reser sig ståtligt och i bakgrunden ”skraporna”, Norra Tornen” i Hagastaden

Stockholm. Södermalm. Vi rör oss västerut här uppe på höjden vid Monteliusvägen och ser Kungsholmen och Stadshuset på andra sidan Riddarfjärden. på andra sidan Monteliusvägen.Vi rör oss västerut här uppe på höjden och har nu stadsdelen Kungsholmen tvärs över Riddarfjärden. 

På andra sidan vattnet ligger Norr Mälarstrand. I april förra året såg det ut så här när vi gick där längs vattnet.

Stockholm. Södermalm. Vi rör oss fortfarande på höjden uppe på Montelisuvägen- Västerbron och Mariebergsområdet skymtar i bakgrunden. Vi rör oss fortfarande på höjden men ska snart ta oss en bit ner för att nå nästa höjd. Här skymtar Västerbron och över den gick jag häromdagen. Och till höger ligger tidningskvarteren i Mariebergs området.  

 

 På höjden igen – Nu mot Skinnarviksbergen 

Dags för oss att lämna Monteliusvägen så det blir att ta oss nerför en del trappor innan det är dags att ta oss uppför den charmiga Ludvigsbergsgatan och klättra upp på Stockholms högsta berg, Skinnarviksbergen, som ligger hela 53 m.ö.h.

Först går det utför innan det bär uppför igen. Här pausade vi och beundrade murgrönan som så fint hade nästlat sig in i ett träd.

Vi väljer att ta den charmiga Ludviksbergsgatan upp till Skinnarviksbergen. Gatans äldsta namn är Skinnarviksgatan och den ledde från början ner till Mälaren och Skinnarviksbryggan. Namnet i sig berättade att det var här i området som ”skinnarna” eller garvarna höll till  med sina illaluktande verksamhet. Från början höll ”skinnarna” till i Gamla stan men lukten var så illa att de fick lämna staden och Södemalm var då en avkrok som inte tillhörde själva staden. För staden i sig var Gamla stan. Och eftersom verksamheten  krävde mycket vatten blev området här vid Mälaren ett gott alternativ. På så sätt hamnade de på Södermalm och fanns alltså här redan på 1600-talet.

Ludvigsbergsgatan och på väg mot Skinnarviksbergen. Och här i närheten går Ludvigsbergsgatan ihop med ”Gamla Lundagatan”. På gatans högra sida finns många av de gamla trähusen fint bevarade- Hus som förvaltas av AB Stadsholmen och som innehåller bostäder man ”kan” hyra. Dock är kön lång.

Namnet Ludvigsbergsgatan kommer från Ludvigsbergs gjuteri  och mekaniska verkstad som fanns här i mitten av 1800-talet

Ännu en idyll mitt på Söder i Stockholm.

Fortsättning följer i morgon då vi tar oss upp till Skinnarviksberget och sedan till  Skinnarviksparken.  Välkomna med!

 

 

16 svar på ”På höjden i Stockholm – Några favoriter i repris”

    1. Visst är det! Stockholm gör mig glad! Och även du och jag var här uppe på höjden. Hoppas det kan bli på nytt i sommar.
      Stor kram

  1. Din kunskap och intresse för Stockholm är outsinlig.
    Så många vackra bilder och bra information du ger oss.
    Visst är jag lite sur för att vädret var så mycket bättre i måndags än på söndagen, men, men det är bara till att göra nya besök i huvudstaden.
    Tack vare dig lär jag mig mycket, tack ❤️

    1. Tack! Vad glad jag blir! Verkligen! Och att bidra med det jag kan och känner til om Stockholm gör jag gärna. Du bidrar fint med många fina tips från din trakt som jag hoppas ta till vara när jag är vaccinerad.
      Och det var ås roligt att ni, på besöket i Stockholm, var i Gamla stan. Och just ”Under Kastanjen ” gillar jag också. Särskilt varma vår, sommar och höstkvällar.
      Och ni kommer ju tillbaka. Kanske det vackra vädret då är med er. Välkomna!

  2. Vilka fantastiskt vyer där på Söders höjder och så härligt att se ut över staden. I ett sådant äldre litet hus hade jag gärna bott men jag kan tänka mig att omflyttningen är minimal och kötiden lång. Härligt för de som bor där i alla fall.

    Kram och god kväll!

    1. Här uppe på Mariaberget och Monteliusvägen går jag gärna. Och även om jag varit här många gånger så gör det absolut ingenting. Utsikten är lika vacker varje gång.
      Omflyttningen i dessa gamla hus runt om i stan är minimal och kötiden väldigt lång. Men en del har haft tur.
      Önskar dig också en fin kväll-
      Kram

  3. Det finns nog ingen bättre och mera kunnig stockholmsambassadör än du! Det spelar liksom ingen roll om du berättar om de olika delarna på Söder under sommaren eller vintern, där finns alltid nåt nytt, intressant och spännande att läsa och inte minst titta på. Bra jobbat där:-)

    1. Tack! Ja, Stockholm kan jag tämligen väl och inte för inte har jag jobbar som guide här i olika perioder i mitt liv- Nu är jag inte längre auktoriserad guide, har inte brytt mig om det, men mycket sitter kvar och många anteckningar har jag. Så lite repetition får det bli ibland-

    1. Stockholm är verkligen fantastiskt och bjuder på så mycket av det mesta. Och allt lättillgängligt. Uppskattar det verkligen och särskilt att så mcyket av det gamla finns bevarat. Jag känner några som bor i dessa gamla hus och det är AB Stadsholmen som sköter renoveringen. Men man kan ju inte på egen hand ändra om och göra det man tycker så vissa krav finns ju.

  4. Bland de finaste pärlorna i Stockholm. Skulle gärna bo i något av de historiska husen…eller,kanske väntar jag till mitt nästa liv när jag kanske åter är sugen på storstan!
    Tack för maffiga fina foton, kram

    1. Visst är det! Det är så roligt med dessa historiska hus som är bevarade och, om man har tur och väntat länge, kan få bo i. Tror att jag också väntar till mitt nästa liv. Men skulle jag få ett erbjudande så kanske…Å andra sidan står jag inte i bostadskön så chansen är obefintlig.En fin runda fick vi och vädret var med oss.
      Kram

  5. Verkligen underbara vyer uppifrån Söders höjder! Tack för promenaden och den trevliga texten … alltid intressant och lärorikt!
    Kram

    1. Tack! Och roligt att du följde med. En fin runda blev det här uppe på höjderna och tur med vädret hade vi.
      Kram

    1. Visst är den! Och det mesta är också väldigt lättillgängligt. Är vädret dessutom strålande så blir det hela än bättre.
      Torsdag är det förvisso men busväder idag med snö och en del blåst. Våren tycks ha tagit lite semester.
      Troligen har ni en något behagligare väderlek.
      Trevlig torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *