Stockholm

Förvandling

Södermalm är en gammal stadsdel och har alltsedan medeltiden haft viss bebyggelse men här var marken  i första hand tänkt till att förse stadens invånare och tillresande med betesmark till sina djur.

Jag har under dagen vandrat både längs Söders äldre och yngre delar och det spännande att se det man tidigare sett, men med andra ögon, när man har lite historia med sig.

I mitten av 1300-talet byggdes med tillstånd av påven ett kapell, Maria Magdalena kapell på östra delen av Hornsgatan och där Maria Magdalen kyrka ligger idag. Kapellet var det första tecknet på att en kyrkoförsamling bildats på Söder. (Då Åsön)

Maria Magdalena kyrka. Här på kyrkogården finns Evert och Astri Taubes familjegrav.

Husbyggandet på Södermalm kom igång i mitten av 1500-talet och slottsfogden fick då i uppgift att planera enklare bostadsområden och byggandet och inflyttningen tog fart. Den gamla landsvägen mellan Uppland och Södermanland gick tvärs äver Södermalm, från dagens Södermalmstorg vid Slussen, (Karl Johanslussen)  till Skanstull och kallades för både Göta landsväg, Genvägen och Stråkgatan. Detta var ju vägen som ledde till Götaland.  Idag är namnet på sträckan Götgatan.

Dagens Södermalmstorg. Ett torg som från början hette Malmtorget.

Under 1600-talet ökande befolkningen kraftigt i Stockholm och det bestämdes att det skulle bli ordning på gautnätet. Efter en storbrand på Stadsholmen”, Gamla stan, kändes det mer än angeläget. Vid överfarten från Stadsholmen byggdes ett stort torg, idag Södermalms torg.  Torget användes periodvis också som avrättningsplats under 1600-talet men det  upphörde då torget blev utgångspunkt för hur riklinjerna för gatusystemet skulle dras. Eftersom Södermalm var så bergigt var det svårt att få till fyrkantiga kvarter och räta gator men goda försök gjordes.

Slussenområdet byggs om för att all trafiken ska flyta på bättre och beräknas vara klar ca 2025.

Området runt Slussen har  sedan invigningen 1935 varit föremål för diskussioner men när den kom till så var Stockholm inte den biltäta stad som den kommit att bli.  Biltrafiken i stan har konstant ökat och diskussioner har i många år förts om att göra något åt saken. Startsträckan till beslut har varit lång och under tiden ansvariga funderat så “glömdes” underhållet av Slussen bort och nu med all ökad trafik blev det ett verkligt “skarpt läge”.

Slussen i samband med invigningen 1935. Bild från Per Anders Fogelströms bok “Stad i bild” som jag så generöst fått av bloggvännen Ruth i Virginia, USA.

En del av Götgatan idag.

Stadsplanen för Södermalm byggde på två stora huvudgator, Götgatan i sydlig riktining och Hornsgatan i västlig och de övriga gatorna drogs parallellt eller vinkelrätt från dessa huvudgator.

Dagens Hornsgata, gatan som ledde till Horn, Södermalms västra del.

I mitten av 1700-talet brann kvarteren runt Maria kyrka ner och nu kom ökade krav på att kvarteren inte fick ligga så tätt och att gränderna måste vara bredare. Ett nytt torg anlades, Hornstorget, men ansvariga tyckte att det i stället skulle kallas Adolf Fredriks torg efter kungen. Kungen gav sitt samtycke till namnet under förutsättning att inga avrättningar skulle ske där. Men det kom att bli ytterligare ett namnbyte, på 1950-talet ,när tunnnelbanan byggdes ut. Nu blev det Mariatorget för att det inte skulle förväxlas med Adolf Fredriks kyrka på Norrrmalm.

Mariatorget.

Södermalm fortsatte att växa söderut och i slutet av 1800- talet fanns det bebyggelse så långt ner som till Skånegatan och Ringvägen och även de västra delarna kom  att bebyggas i början av 1900-talet.

Vackra blommor på Mariatorget idag.

Ringvägen är med sina tre km Söders längsta gata.

Södermalm var ursprungligen en arbetarstadsdel (Fogelström har bl.a. beskrivit detta i sina böcker och så även många andra författare) där man hade sin dialekt och det var gott om lägenheter utan el och varmvatten och många var fattiga. Men detta har ändrats i mångt och mycket. Söder är fortfarande en stadsdel där alla bor och här finns både hyreslägenheter och numer många bostadsrätter Området är numer väldigt attraktivt och “trendigt” och antalet höginkomsttagare sägs ha femdubblats på 15 år. Av det gamla finns en hel del kvar och just blandningen mellan det nya och det gamla, en stad i staden och med naturen och vattnet helt inpå  bidrog säkert till att modetidningen Vogue utsåg Södermalm till en av världens trendigaste stadsdelar för några år sedan. Men å andra sidan ligger ju allt i betraktarens ögon.

 

24 svar på ”Förvandling”

 1. Såååå allmänbildad jag börjar bli om jag fortsätter läsa dina texter. Ytterligare ett utmärkt researchat inlägg med fina, illustrativa bilder. Södermalm har verkligen “kommit upp sig” – på gott och ont. Men det konstiga är att till exempel prisnivån på mat fortfarande ligger en bra bit under den norr om stan. Men det är klart, på Söder finns det ju mördande konkurrens, vilket det inte finns här.
  Dessutom gillar jag attityden och modet på Söder – mycker mera “layed back” än här. Å varför bor jag här då kan man ju fråga sig;-)

  1. Allmänbildad är du förvisso och jag lär mig ju alltid en hel del och på många olika och roliga sätt hos dig. bra utbyte!
   Söder har verkligen kommit “upp sig” men blandningen här kvarstår. Jag hade ju knappast varit söder om Slussen innan jag flyttade hit 2014. Är ju uppvuxen i Solna och bott länge i Väsby- Hade ju tänkt att bo kvar i Vasastan i en lite större lägenhet än den lilla jag hade där, men lägenheterna för dyra så det blev Söder. Och här är vi kvar. Maten tror jag ligger hyfsat till här men som du skriver är utbudet väldigt stort så det vill till att få sina kunder och även servera bra mat.
   Här är en fin blandning av det mesta. Men jag tycker ju att du bor bra i T och har ju nära till stan om sådana behov uppstår.

 2. Härliga bilder som vanligt, och fina södermalm får man aldrig nog av att se! Spännande ska det bli när Slussen så småningom står färdigt, ska det ta så många år?! Fogelströms böckerna om Stockholm är ju fantastiska!
  Ha nu en trevlig kväll, jag ska skynda mig till jobbet…Kram!

  1. Tack! Och jag hittar ständigt något här som jag fastnar för. Jag tror nog att det kommer att ta än längre tid att få Slussen klar. Men det kan ju även gå fortare…Jag har börjat läsa om några av Fågelströms böcker och de håller än.
   Här pågår just nu Let´s Dance från soffan.
   Önskar dig en bra natt.
   Kram!

 3. Jag bodde ett år på Högalidsgatan med utsikt mot Högalidskyrkan. Jag var 19 år och detta var mitt första egna boende.
  Så. Där hade jag avklarat mitt livs innerstadsboende för resten av mitt liv. Nu behöver jag inte bo i någon innerstad mer. Provat det. Tack och adjö.

  Undrar vad den ettan med toalett, hall, klädkammare, kök på 32 kvm är värd idag…?

  1. Jag trivs ju väldigt bra med att bo i innerstan efter att ha bott idrygt 30 år i Upplands Väsby. Här har jag all kultur på nära håll, gångavstånd till teatrar, många restauranger finns och en puls jag gillar. Samtidigt som jag har naturen och vattnet helt inpå. Har svårt att tänka mig nu att bo utanför stan. Och ingen bil behövs.
   Men Solna, där jag är uppväxt, skulle gå bra.
   Även under åren i Peking bodde vi mitt i stan och verkligen älskade livet där med all puls, stämning och kultur.
   Vi har haft båt i olika omgångar och seglat mycket och jag har ju då varit helt nära naturen och trivts med det. Och jag trivs fortfarande på fjället och att vara i naturen och är det gärna, men jag bill inte bo där permanent.
   Men vi är alla olika och tur är det.
   Vad gäller din lägenhet vid Högalid så beror det ju på om den har balkong och hiss, men någonstans runt 2 miljoner kan jag tänka mig. Lägenheterna i innerstan går fortfarande upp i pris och många vill köpa i attraktiva områden.

 4. Intressant att få veta lite mer om Söder. Kents pappa var född på Kocksgatan så han var en riktig söderkis med en härlig dialekt. Alla de gamla husen där är rivna, men vi har en tavla som visar hur bebyggelsen såg ut på 1910-talet med små låga hus. Det är ju inne att bo på Söder numera och jag tycker det är en väldigt trevlig stadsdel med vackra utsikter och pittoreska kvarter. Skulle hellre vilja bo där än i tråkiga (min uppfattning) Vasastan där lägenheterna är så dyra. Men priserna kanske ligger i paritet på Söder numera?
  Kram!

  1. Vad trevligt med Kocksgatan och att Kent bott där. Jag gick förbi Kocksgatan ett par gånger idag.
   Extra roligt med en tavla därifrån och som visar hur det såg ut. Jag har dte på bild i ett antal gamla böcker. Men på Åsögatan och en del av Södermannagatan som ligger här i närheten finns de gamla trähusen kvar. Ja, i och för sig på många ställen på Söder.
   Vad gäller priser idag är nog Söder och Vasastan jämförbara men jag har aldrig ångrat att det blev Söder för min del.
   Men det var ju mest en slump. Och slumpar kan vara trevliga och bra.
   Kram!

  1. Tack och tack! Ja, det är en händelserik stadsdel och så har det nog alltid varit och mycket händer här även idag.
   Trevlig lördag.
   Kram!

 5. Så intressant att läsa om Söders gator och torg! Och Slussen….jag minns när min pappa i början på 60-talet hade bilat till Stockholm och kom hem till lilla byn i Norrlands inland. ” nu har jag kört i det värste” . Det var just i slussen?han hade varit! När vi kör i Slussen skrattar vi och upprepar ” nu är vi i det värste”
  Ha en härlig lördag! Ikväll får vi hålla tummarna för grannpojken igen….

  1. Vilket fitn minne du har där från Slussen när din pappa kom hem och berättade och det har ju alltid varit örrigt med trafiken runt Slussen.
   Och idag är det ju än värre nu när det byggs om. Jag får ständigt gå nya vägar för att ens kunna passera.
   Visst håller vi tummarna för “grannpojken”.

 6. Tack för intressant läsning och vackra bilder!
  Och så fina blommor där på torget. En riktig färgklick!
  Stor kram och trevlig lördag

  1. NU kan du ju det mesta om min stadsdel så det är bara ett besök här som saknas för er. Men det kommer hoppasjag.
   Här är det klarblå himmel idag och absolut njutbart. Våren tycks vara på väg tillbaka efter sim ledighet.
   Stor kram!

 7. Jag måste säga att just Södermalm är den stadsdel i Stockholm jag har lärt mig tycka mest om. Och stort tack för den historiska biten, jättekul att läsa!

  1. Vad roligt att du också tycker Söder är fint och även med den historiska biten. Ja, här finns ju det mesta…
   Och idag finns ävenen klarblå himmel. Njutbart!

 8. Allt ligger i betraktarens ögon men visst är det en trevlig stadsdel. Ska utforska den närmare vid nästa besök för även om sonen bor där så rörde vi oss mer mitt i city.Det får det bli ändring på! Tror dessutom att jag måste läsa om Fogelströms böcker vid tillfälle.

  Kram och trevlig lördag!

  1. Visst är det så. Tror att du kommer att uppskatta Söder än mer när det blir lite djupdykningar här och var. Jag hänger gärna på.
   Önskar dig en trevlig lördag.
   Kram!

 9. SÅ mycket intressant att läsa och se! Mina minnen av Stockholm i barndomen, var ju slussen och Katarinahissen och några platser till.
  Klart jag varit till huvudstaden flera gånger sen dess, jag körde bil där 1969 och var gravid i 8:e månaden, min väninna Monica och jag kvartade hos en kompis på Östermalm.
  Det jag mest tänkte på när jag läste här, var gatunamnen. Då kändes det som om jag spelade Monopol 😉

  Här skiner solen idag, härligt! Allt gott. Kram!

  1. Här finns mycket ov det mesta och jag hittar ofta platser och saker som jag ser på med “andra glasögon”.
   Förstår att du varit här många gånger och som du skriver är det vissa saker som etsar sig fast. Slussen och Katarinahissen tror jag finns kvar hos många.
   Och visst är det lite monopol över gatunamnen. Jag vet att jag kunde alla gatunamnen som fanns med i Monopol innan vi ens flyttade till Stockholm så det var lite igenkännande mär jag såg dem i verkligeheten.
   Strålande sol här idag och lämmeltåg längs kajen här- Det blev t.o.. förmiddagskaffe ute på balkongen.
   Stor kram! Och nu väntar nya äventyr.

 10. Tack för att vi fick följa med på en rundvandring i Stockholm. Jag har nog sagt det tidigare men det tål att upprepas att jag gillar Stockholm. Funderade just på att det kanske snart är dags för en tur dit, men när det blir av vet jag ej.

  Ha det fint! Och njut av helgen!

  Kram Christina

  1. Vad roligt att du följde med på vandringen. Det vore verkligen trevligt om du kom hit till Stockholm vid tilfälle. Hör gärna av dig när det blir dags.
   Jag rundvandrar gärna i Stockholm och det finns mycket fint att titta på och uppleva. Nästa veckas projekt är lite små gallerier.
   Stockholm bjuder idag på en molnfri himmel och våren är här. I alla fall idag.
   Trevlig helg!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *