Stockholm

Stockholmstips- Mariaberget och Monteliusvägen

Ett av mina Stockholmstips är att gå upp upp till Mariaberget och Monteliusvägen på nordvästra Södermalm. En strålande utsikt över Stockholm väntar dig.  Mariaberget kallas området norr om Hornsgatan och där Tavastgatan, Brännnkyrkagatan och Bastugatan ligger.

Här ligger också Monteliusvägen, en ca 500 meter lång promenadväg, högt över Riddarfjärdens/ Mälarens vatten och som ger en väldigt vacker vy över Stockholm. Och särskilt förstås när det är fint och klart väder. Ta gärna med picknick för det finns gott om bänkar efter promenadvägen och fina klippor att slå sig ner på om man hellre vill det.

Monteliusvägen och Mariaberget är ett par av mina Stockholmstips. Vacker vy över Stockholm och här är det Kungsholmen som syns på andra sidan Riddarfjärden/ Mälaren. Över hit kan man ta sig med båt från kajen nedanför Mariaberget. SL kort gäller.

Monteliusvägen och Mariaberget är Stockholmstips

jag med glädje delar med mig av.  Och promenaden upp hit ger en aningar om hur det såg ut här i området på Bellmans tid och även före dess. Namnet Mariaberget kommer från Maria Magdalena församling som ligger här och området har varit bebott sedan 1300-talet och kanske även på 1200-talet då Stockholm grundades på Stadsholmen/Gamla stan. Här i området på Mariaberget har många svenska författare och konstnrer levt. Och Bellmansgatan som ligger här har sitt namn efter Bellman som föddes här. I kvarteren här etablerades tidigt olika mindre industrier som färgerier,  sockerbruk, tobaksfabriker och en stearinfabrik. Idag är Mariaberget ett “kulturberg” och här finns i ett hus på Hornsgatan, sedan början av 1970-talet, Stiftelsen Konstnärshem som upplåter kvarterets 55 lägenheter till “behövande” äldre konstnärer.

På väg upp mot Mariaberget slingrar sig smala kullerstensgator. 

Full förståligt att motortrafik är förbjuden. Här Brännkyrkagatan. Maria

Mycket finns att se när man står här uppe på Mariaberget. (Via länken finns mer skrivet)

Gamla stan/Stadsholmen syns när jag blickar till höger. Här  syns Storkyrkans torn till vänster och Tyska kyrkans torn till höger.

Rakt framför mig ligger Stockholms stadshus.

Monteliusvägen slingrar sig fram uppe på Mariaberget.

Stockholm är absolut njutbart. Här uppe har jag hela huvudstaden framför mig.

Stockhom city skymtar mellan trädens grönska. 

Vi lämnar Mariaberget och Monteliusvägen och beger oss vidare för lunch.

 

Ett annat Stockholmstips jag gärna förmedlar är att via Stockholms stadsmuseum ladda ner en app och vandra på Södermalm i författaren Per Anders Fogelströms anda och fotspår Jag gjorde vandringen förra sommaren och ska göra om den. Vill du läsa mer om den vandringen har jag skrivit om  den här och här.

 

 

34 svar på ”Stockholmstips- Mariaberget och Monteliusvägen”

  1. Jag passar på att strosa runt bland mina favoritplatser i stan. Så mysigt i det fina vädret.
   Stor kram!

 1. Tack för att jag fick följa med på denna bloggvandring! Du har en så fantastiskt fin blogg med så vackra bilder, att det är en ren fröjd.
  Ha en riktigt fin dag och stor kram från mig!

  1. Stort tack! Vda roligt att du var med. Och vid nästa besök du gör i huvudstaden ska vi ta oss en vända hit upp-
   Önskar dig också en bra dag.
   Stor kram!

 2. Hej Ditte!
  Ja där har Ingrid och jag gått på Monteliusvägen. Så vackert!
  Per Anders fogelsröm var vår mors favoritförfattare. Mor var ju född i Stockholm och bodde där som ung . Slet i “fina” familjer som hembiträde. Fick laga middagar till stora sällskap hos en adelsfamilj bl a…. den talangen fick inte vi ?
  Kram P ??

  1. Visst är det fint här uppe på Mariaberget! Så mysigt att strosa runt och utsikten över Stockholm är betagande, särskilt när det är vackert väder. Fogelströms böcker har jag läst och nu läser jag om en del av dem. Han kunde verkligen sin historia och genomgående är ju de starka kvinnorna som sliter på olika sätt. Så även din mamma.
   Stor kram!

 3. Så vackra bilder, måste nog göra ett ryck när vi är hemma och promenera lite på Söder. Blir sällan det, man hamnar nere i City och drar runt där och åker hem sen. Har ju jobbat i stan men det var på Birger Jarlsgatan och Linnégatan och bodde då i Kista så där i krokarna är jag rätt hemma.

  Här i Torre är det sååå varmt, idag +35 i skuggan och ska bli ännu (värre) mer nästa vecka. Vår son kommer ner på lördag och är här i 10 dagar så han tycker nog det är skönt med både havet och vår fina pool här i området.

  Ser att ryggsäcken hänger med än, så kul att den kom till användning och verkligen till rätt person.
  Kram Yvonne

  1. Tack! Jadå, ryggsäcken är med mig dagligen. Jag är så glad för den och den kommer verkligen till användning. Den reser med mig, både inom Sverige och utomlands.
   Vi njuter av sommaren här hemma och det har varit bde sol och i mitt tycke lagom varmt. Jag vill ju gärna göra saker och är det alltför varmt så orkar en ju inte det. Var en sväng till Bohuslän och jobbade och nu i helgen väntar jobb i Dalhalla med Malena Ernman, Helen Sjöholm och Sarah Dawn Finer. Vi bor i Tällverg så även om jag jobbar så blir det en fin upplevelse och resa.
   Skönt att ni både har havet och poolen för svalka er i och med.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kram!

 4. Just den vägen är en av mina favoriter så då går jag gärna. Vyn är verkligen fantastisk så den tar jag gärna en repris på.

  Kram

  1. Här går jag gärna och det är fint att gå ända bort till Skinnarviksbergen. Fin utsikt även där över Stockholm. Jommer du hit kanske det kan bli en gemensam promenad här.
   Kram!

 5. Landet mitt i stan! Vi har verkligen en otroligt vacker huvudstad, men det har jag ju sagt förut. Men den känslan förstärks bara varje gång du lägger upp så fina bilder på alla vyer som vi nollåttor är så bortskämda med.
  Sedan kan jag konstatera att du och jag har likadana frisyrer och “hårtyp”. Himla kul! Fast jag är inte blond;-)

  1. Visst är det fint med lite “landet” mitt i stan. Och visst har vår huvudstad mycket att erbjuda. Bara att tacka och ta emot. Och det vackra sommarvädret gör ju sitt till.
   Vad gäller frisyren var det ju en rolig iakttagelse att vi har “liknande”. Och blond är jag även i kväll efter ett besök hos frissan.

  1. Visst är stadshuset en magnifik byggnad. Och så även inuti.Kul att du dansat i Gyllene salen. Jag också och i sambamd med ett par Nobelfester. Minnesvärt.

 6. Söders höjder är alltid tacksamma att fota, kanonbilder. Jag har testat däruppe i mörker och regn med grymt resultat. Det låg i min blogg som försvann, men jag lägger säkert ut dom bilderna igen. Skall kolla upp appen tack för tipset.

  1. Tack! Vore jätteroligt att få se dina regn och mörkerbilder härifrån. Kan tänka mig att de är häftiga. Vandringen här i Fogelströms anda var riktigt trevlig och det är en författare jag verkligen gillar. Har nu läst om de flesta av hans Stockholmsböcker.

 7. Stockholm är verkligen en av världens vackraste städer! Inte för att jag har sett alla – långt därifrån, och dessutom kanske jag är liiite partisk 😉 Men helt bedårande utsiktsbilder har du fångat här.

  Ha en superfin fredag!

  1. Jag tycker också väldigt mycket om Stockholm och Sommarstockholm i sin bästa skrud och med bästa väder är verkligen härligt. Jag trivs med att strosa runt här och njuta av allt fint.
   Önskar er också en fin fredag. Här fortsätter det vackra sommarvädret. Så skönt!

 8. Mariaberget var jag uppe på för många år sedan, tror jag ska ta mig dit nästa gång jag är i Stockholm igen om det är vackert väder! Jag minns det var vackert, men jag minns inte att jag gick på smala gator som Brännkyrkagatan är. Nu börjar jag genast längta till Stockholm.

  Jag har just fått återbud till en grej jag skulle göra nästa vecka…. hmm…

  Tack för tips! Önskar dig fina dagar i Stockholm!

  1. Hit upp kan man komma många gånger och även de smala grändrna i denna trakt av Söder är fina och har mycket historia med sig. Man kan gå uppe på Mariaberget längs mOnteliusgången och ta sig vidare mot Skinnarviksbergen som ligger närmare Västerbron. En fin promenad i vackert väder.
   Välkommen till Stockholm.
   Önskar dig en fin helg!

 9. Helt fantastiskt, kan förstå att bara gå ut & mötas av detta är njutbart, vi har oxå såna platser dock mer fokus på just hamnen men att kunna gå ut o njuta 🙂 kram å fin dag

  1. Här finns det mesta på nära håll och valmöjligheterna är stora. Och i dessa vackra dagar är det svårt just att välja. Men vattnet, på ett eller annat sätt, brukar finnaa med i det jag väljer.
   Strålande sol idag också så en mysig frukost på balkongen har det blivit.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram!

 10. Fina Södermalm , ja det finns mycket att se i Stockholm! Gå i Fogelströms fotspår verkar spännande! Snart är vi hemma igen i fina Sverige, kul att vädret hemma också är fint! Kram

  1. Vädret här hemma har verkligen varit bra, men miljöombyte och semester på annan ort lockar helt klart.Och finaste Stockholm finns ju kvar.
   Välkomna hem!
   Kram!

  1. Här är det fint att promenera och särskilt i dessa varma dagar. Här uppe på berget fläktar det skönt och utsikten följer med.
   Kram!

  1. Jag tänkte på dig när jag gick här uppe och förstår att du lände igen dig. Saknade dig.
   Stor kram!

  1. Yes it is. No problem at all. There is a small wooden pathway up here where you have an amazing view over Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *