Foto

Blomma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Blomma är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som vi skall tolka.)

En passionsblomma som växer i en rabatt  i vår spanska sommarstuga.

“Låt tusen blommor blomma”

är ett uttryck från Kina och 50-talet. Bakgrunden till uttrycket härrör från Kina och 1950-talet, då  under ledning av Mao- Tse-tung. Han hade på agendan att Kina snabbt skulle omvandlas från ett fattigt jordbrukarland till en modern industristat. Mycket kritik riktades mot Mao och hans metoder. Och för att bemöta den kritiken uppmanade han till debatt om det kommunistiska partiets arbetssätt. Så under devisen “Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera” skulle alla känna sig fria att tänka högt och fritt om Mao och partiet. Men detta ställde till det hela rejält för Mao och kritiken blev för stark och fick hemska konsekvenser.

Men i dagens inlägg får tankarna röra sig fritt och blommorna blomma utan begränsningar. Och medverkande blommor har ett visst symbolvärde och det på olika sätt.

Blomma ut

vara utslagen eller bära blommor. Men också mer bildligt “nu blommar det” – det händer saker. Eller att “blomma upp”. Och visst blommar det.

Här har min spanska passionsblomma slagit ut. Det gör den på morgonen när solen lyst på den en stund och  på kvällen sluter den sig och någon dag senare faller blomman av.

Vad gäller passionsblomman ansåg man på 1600- talet att den var skapad av Gud som minne av Jesu korsfästelse.  Den tredelade pistillen med tre märken symboliserar spikarna. De fem ståndarna såren och de tio foder och kronbladen symboliserar apostlarna som var med vid korsfästningen.

Jag satte mig en morgon på en pall för att med kameran försöka dokumentera när en knopp slog ut. Inte helt lätt men det gick ganska bra. Bilden nedan är från två olika tillfällen när en knopp slagit ut.

Spanien. Passionsblomma. Här ser jag en välfylld knopp bli till en blomma. Att se passionsblomman blomma ut var verkligen fascinerande. Och allt är över, från välfylld knopp till blomma, på ca 15 minuter.

Lotusblomma

är en av buddhismens heliga symboler och kan ha fler betydelser. Men den mest bokstavliga betydelsen är vägen till upplysning. Lotusen växer från en gyttjebotten som symboliserar ett liv av lidande utan buddha. Sedan sträcker den sig efter ljudet och det är då man söker efter Buddha.När den sedan når vattnet har man blivit upplyst.  Lotusen betyder även lycka och rening och kan också representera återfödelse.

Lotusblomman finns i olika färger som i sin tur ger den olika betydelser. En vit lotusblomma symboliserar renhet och en röd står för medkänsla och kärlek.

Även inom hinduismen har lotusblomman sin betydelse inom deras skapelseberättelse och med en del av deras gudar.

Thailand. Lotusblommor. Detta är en blomma som står för perfektion. En lotusblomma är en helig växt inom hindusimen och buddhismen och är Indiens nationalblomma. Detta är en blomma som står för perfektion.

Orkidéer

tillhör mina favoritblommor men de är örter. Jag samlar på dem och har hemma ett 15-tal och av några olika sorter. Orkidéer symboliserar olika saker runt om i världen. Men  kärlek, skönhet, lyx, elegans och styrka. finns ofta med. I Japan symbolisrar den även mod och i kristna länder är orkidén en symbol för Kristi blod.

En orkidé är en ört och ingen blomma. En av mina orkidéer som nu blommar. Detta är alltså ingen blomma utan en ört.

 

Röda näckrosor

fanns ursprungligen  i Fagertärn i Tivedsskogen, Västergötland. Här växer också ett 10- tal andra arter. Idag kan man hitta röda näckrosor lite varstans i landet och det beror på att man i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tog dem från Fagertärn och sålde dem på torget i den närbelägna staden Askersund. Så 1905 blev de fridlysta men hade då kunnat spridas en del omkring. Men de röda näckrosorna i Fagertärn har minskat alltsedan 1980-talet och orsaken till det är okänd- Den röda färgen har uppkommit genom mutation, en slumpmässig förändring av arvsanlagen

Dessa röda näckrosor finns på ön Harstena i Gryts norra skärgård i Östergötland.

Rosor

och deras färg kan ha olika symbolik. Röda rosor symboliserar kärlek, gula rosor betyder vänskap, att ge någon rosa rosor visar på tacksamhet, med aprikosfärgade rosor vill man visa uppskattning och de vita rosorna står för renhet.

Några vårblommor

vill jag också ha med. (Jag hade fler bilder i kameran men lyckades av misstag radera dem)

 

Ordet blomma fanns också med att tolka  i Gems Weekly Photo Challenge den 23/7-209. Då med en helt annan infallsvinkel. Här finns det inlägget. (Tittade inte på det förrän jag publicerat.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

48 svar på ”Blomma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilka FINA bilder.
  Speciellt de på passionsblomman.
  Orkidée favorit , undrar hur våra i Thailand mår?
  Blommor är något jag verkligen tycker om.
  De vilda plockas tidigt på sommaren och sent på hösten.
  Spanar i rabatten men ännu ej sett något tecken på att lökarna vi satte i höstas är på väg.
  Gömmer sig nog under granriset.
  Förra året vid den här tiden var de synliga.

  1. Tack! Passionsblomman, passionsblommorna – saknar jag verkligen. Så vackra och speciella.
   Orkidéer älskar jag och samlar på dem här hemma. Köper nog en ny varje månad. Helst en sort jag inte tidigare har. I Thailand köper vi ofta även orkidéer i lös vikt. Blir så vackra i vaser.
   Jag ska plantera om mina övervintrande pelargoner och hoppas de skott jag tagit tar sig.
   Önskar dig en fin tisdag.

 2. En blomstrande tolkning av veckans ord! Vackra bilder och informerande text, kan inte bli bättre!
  Ha det gott!

  1. Tack! Ja, en del blommor blev det. Och roligt att fundera över symoliken.
   Ha det gott du också.

 3. Fin tolkning av dig!
  Verkligen stiliga och vackra blommor som du visar! Passionsblomman har jag aldrig sett på riktigt.
  Lotusblomman är härlig och ren. Näckrosorna likaså. Första gången jag såg röda näckrosor var just i Fagertärn. Sen har jag sett dem på mellersta Öland också, strax efter man kommit av bron.
  Orkideer har jag själv här och är mycket förtjust i. Och rosor, finns det något vackrare? Eller ja. I min första brudbukett hade jag röda rosor, i min andra hade jag vår egenplockade bukett på Öland med ängsblommor.
  Där kom minnena igen…
  Stor kram!

  1. Tack! Blommor tycker jag om och särskilt förtjust är jag i passionsblomman som vi har i Spanien. Så liten den var när jag tog hem dem och så frodig den böev. Hoppas snart på se den igen. Röda näckrosor har jag sett som både som barn och vuxen i Fagertärn men hittade inga bra bilder därifrån. Och de finns lite varstans nu eftersom de för plockades upp från Fagertärn, och såldes bl.a. i Askersund. Men Fagertärn är ursprunget för dem.
   Orkidéer är verkligen favoriter och så även som snittblomma. Jag samlar på dem och försöker hitta olika sorter.
   Vet ju att du också är förtjust i dem.
   Vad gäller rosor så köper Bosse dem då och då till mig.
   Ja, minnen är fina att ha med sig.
   Stor kram

 4. Vilka härliga blommor var och en på sitt sätt! Vårblommorna längtar man verkligen efter men jag kan bli glad när en orkidé bestämmer sig för att komma med en ny stängel. Näckrosor är ju bara så vackra.

  Kram och god kväll!

  1. Jag valde blommor med omsorg men insåg i ett tidigt skede att jag fick begränsa mig. Jag hade några fler vårblommor men de lyckades jag radera. Å andra sidan finns de kvar där jag såg dem.Orkidéer samlar jag på och det är alltid några som är i blom. Och vist är det roligt när en ny stängel kommer fram.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 5. Härliga blomsterbilder och trevlig och intressant läsning. Tänk att ett endaste litet ord kan stå för så mycket 🙂

  1. Tack! Visst är det så att blomma. precis som många andra svenska ord, har en bred betydelse. Och visst är det roligt att fundera över ord och betydelsen och väldigt roligt att se hur andra funderat.

 6. Här finns nog alla mina favoritblommor med, undantag rosor. Passionsblomman är ju ett naturligt konstverk. Jätteintressant att läsa “tolkningen” av blomman. Det visste jag inte. Lotusblommor har jag nog aldrig sett, visste inte bakgrunden där heller. Japp, jag älskar bloggar som inte bara levererar fantastiska bilder utan även intressant info:-)

  1. Tack! Kul att du gillade inlägget. Passionsblomman är absolut en favorit och jag undrar om den överlevt. Men jag hoppas. har den det. Den är tålig.
   Orkidéer är lättskötta och blommar fint så de finns här hemma i variation. Några har fått utgå och nya kommer till. Kul med lite olika.
   Lotusblomman är så fin och även den en favorit.

  1. Tackar! Och favoriten är ju den spanska passionsblomman. Så vacker och fascinerande.
   Är så tacksam över att ni haft ett öga på den. Och växtkraften hos den brukar ju vara synnerligen rejäl…

 7. Vackra bilder och det är så intressant med alla växternas betydelser på olika sätt.
  Det är så intressant att krypa nära orkidéens blommor där de ståtar på sina stänglar. Många tycker de är fula och trista när de inte blommar men jag tycker att de läderartade bladen på brudorkidéerna är vackra.

  1. Tack! Passionsblomman saknar jag men tror den har det bra. Orkidéer är mina favoritblommor och jag samlar på dem och alltid är det några av dem som blommar. Och de som just inte blommar för tillfället samlar jag flera tillsammans i vackra krukor.

  2. Ett blommigt och passionerat inlägg. Helt underbara bilder =) Visst är det häftigt att bara sitta och titta på när knoppen slår ut.
   Fin promenad har du också varit ute. Ha en fortsatt bra vecka!

   1. Tack! Jag tycker om blommor och är extra förtjust i passionsblomman som bor vår spanska stuga. Den är så fascinerande och både när den är knopp, på väg att slå ut och som utslagen. Och när den slår ut går den ganska snabbt 5-15 minuter.
    En fin runda blev det också och tur med vädret hade vi.
    Önskar dig också en fin fortsatt vecka.

 8. Vilka fina foton på alla blommor, inte visste jag att orkidéer var en ört!
  Din passionsblomma i Spanien är fantastisk. Gillade också näckrosorna och lotusblomman, wow!
  Snyggt jobbat med temat!
  HA det gott.
  Kram!

  1. Tackar! Passionsblomman tycker jag är så speciell med alla sina detaljer. Hoppas, att i den spanska stugan få se den i blom senare i vår.
   Ja, blommor piggar upp på många sätt.
   Kram och trevlig onsdag.
   Kram!

 9. Underbara blomster med intressanta berättelser. Passionsblomman har alltid fascinerat mig, kanske pga den starka färgen och de annorlunda kronbladen. Blomsterspråket har jag dock aldrig lärt mig, men att uppskatta vacker blomfägnad gör jag mer än gärna och det har jag gjort hos dig
  Kramen

  1. Blommor uppskattar jag också, men något blomsterspråk har jag inte direkt anammat. Men lite av symboliken i lotusblomman, passionsblomman och orkidéer kände jag till.Jag undrar så hur vår passionsblomma har det i Spanien, men den är seg och vänner tittar till den.
   Kram

 10. Åh så vackra blommor och örter du visar. Verkligen ögongodis. Jag tänker på din spanska sommarstuga när jag ser passionsblommorna. Hoppas ni har någon som ser till den när ni är borta. Snart kan ni komma tillbaka får vi hoppas!
  Kramar

  1. Tack! Och jag tänkte på dig både när det kom till lotusblommor och orkidéer. Tankarna hamnade i Thailand.
   Vi vet att passionsblomman är envis så hoppas den klarar sig och vänner ser till den. Och visst hoppas vi på en tur sent i vår eller till försommaren. Men vi får se.
   Kramar

 11. Härlig och informativ läsning – och en massa jättefina foton till det! Så fin tolkning av veckans ord!
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Blommor tycker jag om och nu fick det bli ett urval. Tänkte på dig och dina vackra röda näckrosor när jag skrev inlägget. Och passionsblomman är ju en favorit.
   Tankar och kram till dig.

 12. Fina blomstertankar.
  Intressant med uttrycket från Kina på 50-talet.
  Passionsblommor är så vackra. Liksom lotusblomman, visste inte mycket om den, nu vet jag mer.
  Vilken orkidésamling du har. Måste vara vackert.
  Fagertärn är speciellt, inte inplanterade näckrosor, utan vilda.
  Alltid fint med vårtecken, ger hopp.
  Ha det bra!

  1. Tack! Blommor tycker jag om och den spanska passionsblomman är verkligen en favorit. Fascinerande! Lotusblomman är ju också speciell och har sin speciella symbolik. Orkidéer tycker jag mycket om och samlar på dem. Och de är ju tåliga och vackra.
   Just nu verkar våren här ha tagit semester och skickat hit lite vinter. Så vårvinter stämmer ganska bra just nu.
   Ha det bra du också.

 13. Underbar tolkning av dagens tema och betydelse av blommornas språk. Rosen hör till en av mina favoritblommor men även dessa blommor du skyltar med är så fina. Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Och visst är det roligt med symboliken både i blommorna och blomsterspråket.
   En bra dag är det men våren har tagit ledigt. Snö här idag.
   Kram och trevlig onsdag.

 14. Så många fina bilder på vackra blommor!! Och vilken härlig text du bjuder oss på. Hade ingen aning om att Orkidéen var en ört. Då har jag fått lära mig något nytt även idag. Tack 🙂

  1. Tack! Det är roligt att fundera över ord och se vad som kommer upp i bildsinnet. Och en del blev det. Orkidéer är favoriter och jag samlar på dem-
   Just nu funderar jag på hur vår spanska passionsblomma har det. Men kanske får jag veta senare i vår. Men först vaccinering, när det nu blir. Och sedan får tiden utvisa.

 15. En härlig blomsterbukett! Ja, många vackra blommor finns det – så olika i form och färg, men så fina var och en på sitt vis!
  Röda näckrosor har jag i min lilla damm … kommer att sakna dem när vi flyttar …
  Kram

  1. Blommor tycker jag om men nu blir det här hemma mest de orkidéer jag har inomhus och en de blommor jag kan ha på balkongen. Tänkte just på dig här med de röda näckrosorna som du har i dammen. Förstår verkligen att du kommer att sakna dem.
   Kram

 16. Här var det många vackra blommor!
  De röda näckrosorna kände jag inte till och tråkigt att de minskat i antal på sin ursprungliga plats.
  Passionsblomman är fantastisk i färg och form.
  Orkidéer är vackra och har en som blommat flera gånger per år i 7 år men i år dog blomstängel, så få se om den kommer igen med en ny.

  1. Det är som vanligt svårt att välja men de jag har med betyder lite extra . Passionsblomman finns i den spanska sommarstugan och nu är det över ett år sedan jag såg den. Men maken var på plats i september och då levde den och blommade också. Den är seg och det är ju bra nu när vi inte kan komma dit. Hoppas att din orkidé återkommer med en ny stängel men det kan ju ta ett tag innan den rör på sig. Några av mina blommar nu och några vilar sig i form.

 17. Fantastiskt fina bilder på vackra blommor! Passionsblomman är ju galet vacker och så spännande och annorlunda! Angående min hoya så tror jag inte du kan hitta den i någon affär. De är väldigt ovanliga där. Man får fråga någon som har eller leta på tradera eller facebook om man är intresserad! 🙂

  1. Tack! Och tack för tips om din hoya. Kanske kan jag hitta en lite i Spanien och ta hem. Passionsblomman är verkligen fascinerande och jag längtar att få se den i blom.
   Ha det gott!

 18. Så fina bilder på blommorna och intressant läsning. Passionsblomma är verkligen läcker och jag visste inte att de sluter sig på natten. De röda näckrosorna är verkligen vackra och det är verkligen synd att de minskar på ursprungsplatsen. Kanske lite bra att de lyckades sprida dem till andra delar av landet så att den inte försvinner helt.

  1. Tack! Passionsblomman är så fascinerande och de blommar oftast bara en dag och stänger sig på kvällen för att efter några dagar falla av. Är så glad att jag i alla fall satt på en pall och såg en slå ut.
   Röda näckrosor är speciella och minns när jag som barn såg dem i Fagertärn i Tiveden. Men nu kan man hitta dem lite varstans och visst är det fint om de överlever.

 19. Du ger oss alltid kunskap och underbara bilder du är underbar Ditte Tack !
  Älskar passionblomman det är så att jag vill ha en hemma för att se själv, och att orkideen var en ört hade jag ingen aning om
  Önskar det en fortsatt bra söndag och mysig start på nya veckan
  Kram

  1. Tack för dina fina ord.Jag tycker din “fotoutmaning” är så rolig och stimulerande. Och intresssant och givande att också se andras tolkningar. Passionsblomman är tålig men jag vet inte om den gillar svensk vinter men den är fascinerande och kanske kan du ha den inomhus när det är kallt.
   Hoppas du har det bra och är “hyfsat” frisk.
   Många tankar till dig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *