Stockholm

God utsikt från Skinnarviksberget – Stockholms högsta berg

I gårdagens inlägg var vi uppe på Mariaberget och Monteliusvägen på Södermalm i Stockholm och hade god utsikt över  stora delar av Stockholms innerstad. Det vackra vädret som måndagen bjöd på lockade verkligen till en hel utedag så vi fortsatte västerut uppe på Söders höjder. Till Skinnarviksberget, Stockholms högst belägna naturliga utsiktsplats innanför tullarna, 53 meter ö.h.  Och på vägen hit blev det också en närmare titt på de gamla husen längs “Gamla Lundagatan” som är en del av nuvarande Lundagatan. Namnet “Gamla Lundagatan” kom till i början av 1960-talet beroende på  att den här delen av gatan har några gamla men väl bevarade hus i sten och trä-

Flera av husen här på “Gamla Lundagatan” är från 1700-talet men blev renoverade först i slutet av 1960-talet och fick då modern bostadsstandard-

Dagens promenadsträcka;  Ludvigsbergsgatan, Skinnarviksberget, Skinnarviksparken och över till Långholmen.

God utsikt

har vi på vägen upp mot Skinnarviksberget. Och det blir en del stopp på vägen. Både de charmiga husen och vyn över Stockholm lockar oss.( Om bakgrunden till namnet Skinnarviksberget berättade jag i gårdagens inlägg.)

Stockholm. Södermalm. Skinnarviksberget. Gamla Lundagatan. Gamla hus med god utsikt över Mälaren och Stockholm. Verkligen en idyll på Södermalm i Stockholm. Hus med trädgårdar och en fantastiskt god utsikt över Mälaren och Stockholm.

Här uppe på Skinnarviksbergets bergknallar bodde förr fattigt folk. Så var det även på andra berg här på Söder i Stockholm  t.ex. Åsöberget och Vita bergen på östra Södermalm. Här på västra Södermalm låg på 1700-talet, precis som på östra Södermalm, tobaksodlingar och tobaksfabriker. Så man kallade denna del av västra Södermalm för “Skinnarvikshavanna”. Och i kåkarna runt om här på berget bodde de som jobbade i fabrikerna. I området fanns också textilfabriker och några mekaniska verkstäder-

“Gamla Lundagatan” är ett s.k. “RESERVATSOMRÅDE” och det innebär att både de hus som finns här och området i sig är kulturhistoriskt värdefulla och (Husen ägs och förvaltas av AB Stadsholmen som är ett dotterbolag till Svenska Bostäder)

Stockholm. Södermalm- Skinnarviksberget. Hus med god utsikt. Absolut. God utsikt! Absolut. 

Så är vi då uppe  på Skinnarviksberget som är en del av Skinnarviksparken som ligger i närheten.  Skinnarviksbergetär nu det enda av Stockholm berg som än idag har kvar sin kala och trädlösa natur. Men så här såg det  mitten av 1800-talet ut på flera berg i stan.

En radiolänkmast är placerad högst uppe på berget.

Jag blickar söderut och ser Globen skymta till höger i bild.  Även skyskrapan som växt upp snett över kanalen hemma hos oss syns vida omkring.

 

Men bättre utsikt erbjuds åt andra hållet. Norrut. Här reser sig skorstenen som hör till Münchenbryggeriet . Här var det från början,mitten av 1700-talet, en klädesfabrik men kom att bli ett bryggeri med ångmaskin.

Stockholm. Södermalm. Skinnarviksberget med god utsikt in mot City.Skinnarviksberget, 53 m.ö.h- Och visst är det god utsikt in mot Stockholms City- 

 Skinnarviksparken – även den med god utsikt

Vi håller oss fortfarande på Skinnarviksberget men går ner en bit och hamnar i den fina Skinnarviksparken- Och även härifrån är utsikten över Stockholm  absolut njutbar. Särskilt en vacker dag som denna.

På väg till Skinnarviksparken såg vi de som slagit sig ner i lä i en bergsskreva för att njuta av solen.

Skinnarviksparken anlades på 1930-talet men namnet hade man bestämt redan 1915. Länge hade de beslutande haft tankar på en park helt nära Skinnarviksberget. En park där man ville behålla den ursprungliga naturen i så stor utsträckning som möjligt. Och det var naturen som fick bestämma hur parken skulle se ut.

I parken finns konstverket “Progression” av  Arne Jones. En vertikal båge i stål som ska fånga rörelsen uppåt.

Skinnarviksparken.

Vi lämnar nu höjderna på Skinnarviksberget och Skinnarviksparken för att ta oss ner till vattnet vid Söder Mälarstrand. Och nästa mål för oss är Långholmen. Den gamla fängelseön.

Långholmen nästa.Och här tar vi en sväng i morgon. 

 

32 svar på ”God utsikt från Skinnarviksberget – Stockholms högsta berg”

 1. Du kan ju Stockholm utan och innan. Nu har jag gått två promenader med dig. Så roligt att kolla alla gamla hus 😀
  Mina promenader IRL består i tvättstugan ToR några varv och sen hämta ett paket på ICA. Och så ett telefonsamtal från vårdcentralen.
  Önskar dig en fin dag med stor kram!

  1. Stockholm kan jag bra och möjligheterna att variera vandringarna eller annat man vill göra är ju stort. Och mesta är ju också “coronasäkrat”
   Jättetrevligt att du går med och vi är nu en hel grupp från olika dela av landet och även från Stockholm som traskar med här i bloggen.
   Jag har mycket att välja på och det är jag glad för men å andra sidan så rätar man in sig efter hur det är där man bor.
   Önskar dig också en fin torsdag. Här blåser det rejält idag så jag nöjer mig med bara en promenad och den är redan avverkad. Har varit på Fysrehab och gick dit och hem så 6 km är gjorda plus träning i 45 minuter.Ett bra dagsverke.
   Önskar dig en bra torsdag.
   Stor kram

  1. Måndagen var verkligen en strålande dag på alla sätt så det blev en rejäl runda med trevlig lunch på Långholmens värdshus Idag har jag varit på rehab så dit och hem blev det 6 km plus träningen så jag har varit ute även idag. Men hård blåst och snöblandat regn kunde man helt klart vara utan.
   Våren verkar vara kompledig just nu.
   Trevlig torsdag.

 2. Tack för ännu en trevlig promenad. Fastän jag varit en hel del i Stockholm så inser jag att det finns väldigt mycket kvar att upptäcka. Tänk att bo där uppe och ha den vyn över staden! Inte det sämsta alls 😀

  Kram och god eftermiddag!

  1. Vi hade ju också väldig tur med vädret i måndags. Idag hade det inte varit läge alls. Här håller vi på att blåsa bort och dessutom varvar snö och regn med att komma ner.
   Söder har ju många “berg” och usikten är fin från dem alla Men en säng här uppe på Skinnarviksberget tror jag du skulle tycka om. Ja, husen här. Så fina och passar fint in i miljön.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Tänk att storstaden har så mycket vacker natur, relativt nära de centrala delarna. Blir sugen på en resa till Sthlm för attcypptöcka omgivningarna. Typiskt en lantis att ha sådan önskan… Ha det gott!

  1. Stockholm har så mycket och naturen och grönområdena är många och väl bevarade. Många av bergen här har förutom en vacker utsikt också sin speciella historia. Jag tycker det är så fint att vi kan dela med oss av våra områden vart vi än bor och på så sätt kan vi ju se och uppleva en hel del.
   Ha det gott du också.

 4. Skall väl inte göra er avundsjuka, men här har vi 22 varmgrader och solsken – MEN
  vi har inte de underbara utsikerna, som finns i Stockholm och som du så generöst delar
  med dej av – Hade aldrig hört namnet Skinnarvik!

  1. Vi har haft flera fina dagar både i slutet av februari och mars men den här veckan har det varit mer vinter än vår. Och idag rent bedrövligt med hård blåst och en hel del snö. Jag gick till min ryggträning och hem igen och det blev 6 km. Men jag har knappast inte tinat upp ännu och har varit hemma i flera timmar.Skulle gärna ta din värme.
   Men jag är ju ofta ute och går i vackra Stockholm och delar gärna med mig av upplevelserna och vyerna.
   Och nu har du också varit på Skinarviksberget.Trevligt att du var med.
   Många hälsningar och tankar till dig.

 5. Du kunde inte har tajmat ditt inlägg bättre Ditte! Med snöstormen utanför fönstret och snön som viner runt i horisontalläge är det en fröjd för ögat att njuta av dina motiv som du har valt. Och alla bilder har en klarblå bakgrund. Tusen tack för det. Väl behövligt!

  1. Just så kände jag också, I måndags var det ju kanonfint väder och den blå himlen var uppskattad. Dock var vinden skarp emellanåt men jag hade styrt upp vår runda så att det blev en hel del lä under “gång”. Idag var det ju inte ens väder att ge sig ut. Men jag skulle till rehab så ut fick jag bege mig. Har knappast tinat upp än.

 6. Jag gillar de gamla charmiga husen. De är inte så tillrättalagda som dagens nybyggda, men fungerade säkert bra på den tiden. Idag vll vi klart ha det lite bekvämare. Tänk att bo och ha en sådan utsikt! Underbart! Kram

  1. Jag tycker det är så roligt att man bevarat och restaurerat dessa gamla hus som har sin historia. Personliga är de verkligen. Nu är dessa hus, som så många andra hör i stan från 1700 och 1800-talet varsamt restaurerade och de hyresgäster som bor där har jag förstått trivs väldigt bra. Inte minst att det är så centralt, med trädgård och utsikt som ingår.
   Kram!

 7. Så fint att se de gamla husen. Hoppas vädret blir bättre i morgon, för just nu ser det inte ljust ut!
  HA det gott!
  Kram

  1. Verkligen fint när vi strosade här i måndags. Och både husen och miljön ger mycket. Utsikten också. Idag har det varit för bedrövligt och tyvärr verkar våren ha tagit ut mycket komptid.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Härliga vyer du visar igen. Jag kan inteminnas att jag sett den höga skorstenen i gatubilden i Stockholm, Den borde ju synas, eller ser den bara ovanligt hög ut på bilden jämfört med skyskraporna? Hoppas man inte väljer att sälja de gamla kåkarna som bostadsrätter eller så utan behåller dem som hyresbostäder såsom de alltid varit
  Progression är det väl inget att orda om, kanske lite malplacerad i miljön. Vi har en liknande “blixt” monument i Ludvika som jag visat på bild, står i en rondell och ser lite märkvärdig ut.
  Kramen

  1. Skorstenen ligger inom Münchenbryggeriet och lite in mot berget så den synd nog inte överallt. Jag har sett den från Kungsholmen och just från Skinnarviksberget. Skorstenen är hög så det är inte en synvilla. Husen kommer inte att säljas för de är skyddade från det. Så är det också med de små husen på Åsöberget, Vita bergen och en del andra platser. Känns bra. Visserligen är kön för att hyra lång men det finns ju en chans.
   Jag kan tycka att parken varit minst lika fin utan “Progressionen” men nu står den ju där. Lite mal placé; jadå det tycker jag också.
   kram

 9. Alltid såå roligt att få följa med! Vackra vyer och mysiga miljöer. Arne Jones är även konstnären som gjort “Spiral åtbörd”, som står utanför Konstmuseet i Norrköping.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Tack! Du hade tyckt om den här turen och inte minst de gamla miljöerna och utsikten på Skinnarviksberget. Vad roligt att Arne Jones finns representerad i Norrköping. Har sett “Spiral i åtbörd” men tänkte då inte på konstnären. Tog nu en ny titt på “spiralen” och visst kan den här “Progressionen” påminna om den.
   Önskar dig också en bra fredag.
   Kram

 10. En härlig promenad igen! Lite orolig för dagens inlägg, kan det bli “Gå till fängelset, gå direkt till fängelset utan att passera gå!”… 😉

  Ha en fin dag och hoppas att Evert har varit snäll mot er!

  1. En riktigt fin runda här på Söder och med inslag av Långholmen. Strålande väder var det och solen plus den blå himlen gjorde förstås sitt till.
   Vad gäller fängelset så slapp vi passera gå. Blev direkt dit.
   Evert har dragit vidare och hade det inte varit för min fysrehab i går hade jag inte gått ut. Men det blev 6 km plus träningen så ett gott dagsverke blev det.
   Trevlig fredag.

  1. Väldigt trevligt att det gamla finns så fint bevarat. Så är det på flera av bergen här på Söder och piggar upp.
   Kram och trevlig fredag.

 11. Härliga promenader, nu går vi mot bättre tider vädermässigt alla fall 🙂 kul att se sig om i sin stad o omgivning tack för rundan 🙂 mysigt o fin fredag kram

  1. Så fint att ge sig ut på långpromenader när det är sol och blå himmel- Och det var det i början av veckan. Men jag går en bit varje dag och oavsett väder men inte alltid så vackert. Men skönt är det ändå på sitt sätt
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 12. Intressanta inlägg, här och förra, om Stockholms höjder.
  När jag läser Skinnarvik, så tänker jag på en sång där man sjunger; “För nu ska de börja riva på Lilla Skinnarviksgränd, är du med på den”, men inte komma ihåg var jag fått det ifrån. Gogglade och hittade att det var en rad i Gustav Lindströms Visa av Olle Adolphson. Lustigt hur tankarna fladdrar och att man minns vissa saker och andra bara försvinner illa kvickt.
  I alla fall, intressant med hela området och så mycket historia du förmedlar, tack!
  Ha det bra!

  1. Tack! Vad gäller sången så är det Olle Adolphsson – Lilla Skinnarviksgränd ligger helt nära Monteliusvägen och där ligger också Olle Adolphsons park. Han har nämligen en egen sådan- https://dittemitti.se/en-favorit-i-stockholm-mariaberget/
   Textraderna känner jag väl igen.
   Här är det fint att strosa och extra fint när vädret är vackert
   Ha det bra du också.
   Trevlig helg!

 13. Hej Ditte!
  Tack för fina bilder och promenad. Lite avis att du har så många fina promenadstråk nära dig.
  Jag önskar Dig och Mr B en trevlig helg samt en stor kram till er båda.

  1. Tänk. när du kan komma hit och vi kan ge oss ut. Men den tiden kommer. Trevligt att du var med via bloggen-
   Kramar från oss till dig. Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *