Stockholm

Turist i Stockholm – Längs Riddarfjärden mot Gamla stan

Stockholm är verkligen en stad omgiven av vatten. Och här, precis som i andra städer eller platser jag besöker, dras jag som en magnet till vatten. Även hemma på Söder i Stockholm är vi omgivna vi av vatten,”Saltsjön” och bor precis på kajen i Norra Hammarbyhamnen.  Jag startade i går en runda  på Söder och gick västerut längs Årstaviken, en del av Mälaren. Korsade Hornstull, gick över Västerbron och kom över till stadsdelen Kungsholmen. Fortfarande med Mälaren inom räckhåll och den här delen heter Riddarfjärden. Just här på Kungsholmen känner jag mig lite som en turist. För Kungsholmen är nog den stadsdel jag är minst bekant med. Och ändå har jag varit här en hel del.  Så även i jobbet som guide. Men jag är också väldigt gärna turist.

Kungsholmen. Västerbron skymtar i bakgrunden. En skön känsla infinner sig. Att vara turist i egen stad.Västerbron skymtar i bakgrunden. Inte alls dumt att vara turist i egen stad.

Gårdagens promenad

tog oss, jag skriver oss, för det är många som via bloggen följer med på promenaden och går västerut i Stockholm. Vi håller oss längs vattnet och här på Söder är det Årstaviken, en del av Mälaren. Vi lämnar vattnet för ett tag och passerar Hornstull, den västligaste delen av Södermalm. Namnet Horn har figurerat sedan 1400-talet och så troligen för att det var Åsöns västligaste spets. (Södermalm hette förr Åsön) Tull kom till när man  förr  i världen här behövde betala tull för att föra in varor i staden. Men namnet Hornstull har bestått.

Idag startar vi på Kungsholmen och går längs Norr Mälarstrand, nära Riddarfjärdens vatten, mot Stadshuset .Vi korsar Gamla stan, passerar Slussenområdet och går tvärs över Södermalm tillbaka till Östgötagatan 100 där vi började.En rejäl runda på dryga 12 km.

 Turist

i Stockholm är jag då och då. Och det innebär inte alltid att jag exakt i förväg tänkt ut vad jag ska titta på eller var jag ska stanna.  Ofta finns det en tanke vart jag är på väg, snarare vi för maken är ofta med. Och många bloggläsare också. Men beroende på vindriktning (gillar inte att gå i motvind) kan vägen ändras efter hand. Kungsholmen är nog den stadsdel i Stockholm som jag minst besökt. Och riktigt varför vet jag inte.

Stockholm består av olika områden och var och en har sin charm. Mer eller mindre. Gamla stan, staden mellan broarna, platsen där Stockholm grundades på 1200- talet. Det var här själva staden var. Ytterområdena, malmarna – Södermalm, Norrmalm (i dag City och Vasastan) Västermalm (nu Kungsholmen) och Östermalm. Själva ordet malm är släkt med ordet mala, mala sten. Och det från de gamla rullstensåsarna Brunkebergs åsen och Stockholms åsen som malmarna sedan efter väderstreck fick sina namn.

Trevligt att som turist ta en paus vid Riddarfjärden. Trevligt som turist med en paus i solen vid Riddarfjärden.

Tvärs över vattnet ligger Södermalm och Högalidskyrkans torn skymtar mellan den mäktiga pilens grenar.

Mälarpaviljongen. Ett trevligt ställe att slå sig ner på vare sig man är turist i stockholm eller ej.Mälarpaviljongen har verkligen ett sjönära läge och är ett trevligt stopp både för lunch, tilltugg och något att dricka. Gott om plats mellan borden och ett stort område att sprida ut sig på. Som turist i stan slår jag mig gärna ner här.  Prisklass över “medel”. 

Man kan också välja att slå sig ner vid vattnet på en sten. Gott om stenar är det.Och avstånd mellan dem.

Kungsholmen

i västra Stockholm, tidigare Västermalm, består i sin tur av olika stadsdelar, Fredhäll, Kristineberg och Essingeöarna. Ön är omgiven av Mälarens vatten, trevliga strandpromenader, mysiga miljöer och många parker så tror jag att jag skall utforska denna “holme” betydligt mer.
Fram till 1700-talet var ön i princip obebyggd men redan på 1400-talet fanns ett Gråbrödrakloster här,”Munklägret” och då kom också en bro att leda hit. År 1672 fick holmen namnet Kungsholmen och det blev en egen församling.

Vi går vidare. Husen som skymtar ligger längs Norr Mälarstrand, Kungsholmens paradgata. En gata med verkligt sjönära läge och många vackra hus. (Mest bostadsrättslägenheter) 

Husen här vid Norr MÄlarstrands östra del är byggda i slutet av 1800 och början av 1900- talet. Intressant vare sig man är turist eller ej. Norr Mälarstrand, den östra delen. De flesta hus just här byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I  området längre västerut, mot Västerbron, började hus byggas på 1930 och 40 talet.  Spännande arkitektur oavsett om man är turist eller ej.

Vid kajerna, närmare Stockholms stadshus, ligger en del båtar.  Större fritidsbåtar ligger sida vid sida om husbåtar och båtar som är restauranger/musikklubbar.  Och just här kom jag att tänka på det ljuva 60-talet. Jag hamnade i tankarna och minnena på Vispråmen Storken, “The Stork Club” . Den låg förvisso inte här men på västra Kungsholmen, i Smedslätten. Jag var 17-18 år och tillbringade en hel del kvällar där. Absolut något för en turist i Stockholm. Här uppträdde Cornelis Vreeswijk och  Fred Åkerström om kvällarna och ibland även i sällskap med Ann – Louise Hanssom m. fl.  (Har berättat om detta i länken ovan)

 Ett givet mål för en turist

är Stockholms stadshus som ligger ligger på den östra delen av Kungsholmen. Arkitekten var Ragnar Östberg och är hans mest kända byggnadsverk. Stadshuset började byggas 1911 och var färdigt för invigning  1923. Över åtta miljoner tegelstenar har gått åt och inspirationen kommer till stor del från italienska renässanspalats. Stadshuset är byggt runt två öppna “piazzor”, torg – borggården.

Här i Stadshuset äger nobelbanketten med tillhörande festligheter rum och detta har gjort byggnaden världsberömd. Men stadshuset är inte bara en festlokal utan också arbetsplats för Stockholms politiska tjänstemän. På marken där stadshuset ligger fanns tidigare en ångdriven kvarn “Eldkvarn” som skadades vid en brand i slutet av 1800-talet. Fortfarande heter kvarteret Eldkvarn och det finns ett café i närheten med samma namn. (Jodå, det fanns även  en musikgrupp med det namnet.)

Stockholms stadshus är nästan ett givet besöksmål för en turist. Ett nästan givet mål för en turist är Stockholms stadshus med sitt 106 meter höga torn. Tornet går att besöka under maj till september och utsikten härifrån över Stockholm är magnifik. (Bäst att titta på Stadshusets hemsida om öppettider för ibland pågår reparationer.)

Stadshusets innergård med utsikt mellan valven mot Riddarfjärden. Namnet kommer av att den delen av Mälaren ligger alldeles vid Riddarholmen, en ö,  som tillsammans med Gamla stan var Stockholms historiska centrum.( På Riddarholmen fanns redan på 1200-talet ett Gråbrödrakloster och klosterkyrka, nuvarande Riddarholmskyrkan)

Till Gamla stan

“staden mellan broarna” har vi bara en dryg kilometer att gå. Jag funderade på om det skulle vara fler människor här nu än när jag var här förra veckan. Kanske var också fler uteserveringar öppna.Hoppades!

Gamla stan men Storkyrkan i bakgrunden. Och ett par besöker.

Gamla stan brukar i mer “normala fall” vara fylld av en och annan turist. Ja, många turister söker sig hit både från när och fjärran. För egen del håller jag mig oftast till de mindre gränderna dit turistströmmarna inte hittar. Men senast jag var här kändes det verkligen sorgligt att det var så öde. Det var jag och Gamla stan. Nästan allt var stängt. Så ovant och märkligt.

Dags för pitstop i Gamla stan innan vi går vidare hem till Söder.

 

28 svar på ”Turist i Stockholm – Längs Riddarfjärden mot Gamla stan”

 1. Det är verkligen trevligt att promenera runt i Stockholm för det finns många intressanta områden. Närheten till vattnet tillför onekligen det lilla extra så ni har många fina rutter att välja bland. Med tanke på att staden är så stor som den är så kan man gott turista i sin egen hemstad.

  Kram och god fredagseftermiddag!

  1. Fortfarande efter alla år här kan jag stanna upp vid saker som jag tidigare inte direkt tänkt på men som jag troligen passerat. Och visst gör närheten till vattnet och stadens tillgänglighet sitt till. Både som turist och so boende här. Men man kan ju kombinera detta.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Hej på dig där i vackra huvudstaden! Solen skiner även här, men har ni inte blåsigt? Här blåser det vareviga dag, inga varma vårvindar utan riktigt svinkalla nordanvindar. Tar bort lite av nöjet med promenaderna.
  Tittar på de häftiga parkbänkarna och konstaterar att skulle jag lyckas trycka ner min lekamen så skulle jag nog inte ta mig upp. Fick nog välja stenarna vid vattnet istället. Och så beundrar jag de bastanta gamla träden som doppar grenarna i Mälaren (?) Stockholm har sannerligen många ansikten, tar man sedan hänsyn till olika årstider så tar möjligheterna aldrig slut. Kram från pörtet

  1. God eftermiddag! Jodå, visst blåser det en del här också men vi brukar lägga promenaderna efter vindriktiningen för att få så lite motvind som möjligt. Vad gäller bänkarna här så finns det olika varianter av dem. Men givetvis hade vi hjälpt dig upp. Inga problem. Visst har Stockholm många olika ansikten och det är spännande att än mer upptäcka dem. Just träden här vi Riddarfjärden som böjer sina grenar ner i vattnet fascinerades jag extra mycket av.
   Kram från huvudstaden och många tankar till dig.

 3. För många år sedan hyrde jag ett rum, i en STOR lägenhet, på Norr Mälarstrand alldeles nära Mälarpaviljongen.
  Minns att Staffan Schejas mamma bodde i samma hus.
  Tack för promenaden.

  1. Vad roligt att du en gång hyrde ett rum här. Förstår att du känner igen dig. Just längs Norr Mälarstrand hade jag fler vänner som bodde när jag gick i gymnasiet och då hängde jag en del här- Då fanns inte Mälarpaviljongen men en hel del annat. Och husen mot stadshuset som är byggda i slutet av 1800- talet och början av 1900-talet har så vackra detaljer. Så roligt att stanna och titta. Och ofta är det också stora våningar.
   Kul att du gick med.
   Trevlig helg.

 4. Tack för denna lärorika promenaden! Stadshuset är så vackert och ett signum för huvudstaden.
  Sådana där häftiga bänkar har vi i Lidköping utanför Folkets hus och de är målade i glada färger.
  Ja, klockan går. Om en kvart ska jag också ha ett pitstop 😀 Döttrarna och jag har bestämt oss för att ta ett glas vi tillsammans i en videochatt 😀 Premiär för mig, det blir liksom en gruppvideo. Vi brukar chatta vanligt ihop på Messenger.
  Solen har varit snäll hela dagen och det blev mycket uteliv för mig.
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. Det är riktigt roligt att vara turist i egen stad och vi är det då och då. Även om jag kan Stockholm så finns det ofta något nytt eller något som alltid funnits som jag inte tidigare sett eller upptäckt. Ibland i form av en trevlig uteservering. Vad trevligt med träff med döttrarna i en videochatt. Har haft några sådana också med vänner och även med döttrarna. Har idag träffat vänner ute och tagit ett glas bubbel och med avstånd så fungerar det riktigt bra.Roligt också! Hoppas på bra väder i morgon så vi kan träffa Helenfamiljen nere på Boule & Berså. Vore så roligt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Att turista i sin egen stad är kul ,-) Och i Stockholm finns ju massor, vi som hänger på dessa promenader, njuter för fullt, men vi gör ju inte av med en enda kalori!? ,-)
  Vilka bänkar! Har aldrig sett något liknade,-)
  Där kan man koppla av eller ta siesta,-)
  Paviljongen ser härlig ut, finns väl inte många paviljonger kvar.
  Norra Mälarstrand ser ut att vara en vacker plats att bo på, sitta och äta och titta ut över vatten, precis som du har det!
  Vilka tjusiga hus! Otroligt vackra ,-)
  Tänk hur de byggde förr!
  Älskar att titta på hus!
  Stockholms stadshus med det tjusiga tornet har jag sett!
  På håll , för innergården har jag aldrig sett,, mycket fin,-)
  Sen fina Gamla stan!
  Tack för rundturen och trevlig Helg!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det roligt att turista i egen stad och jag gör det då och då. Även fast jag kan “min stad” tämligen bra så finns det alltid något mer och nytt att titta på eller upptäcka.Att gå här längs Riddarfjärden är trevligt och det finns gott om viloplatser där man kan slå sig ner. Många fina hus och särskilt i den delen av Norr Mälarstrand som ligger närmast stadshuset. Kanske blir det en tur till stadshusets innergård i sommar. Fina gräsmattor ut mot vattnet är det också.
   Väldigt trevligt att du gick med.
   Kram

 6. Vackert väder, men ack så blåsigt idag också. Tack för fina bilder på staden i mitt hjärta!
  Kungsholmen är jag lite mer bekant med, men inte överallt, gillar dock Kungsholmen mycket!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Ja, blåsigt har det varit så man får se var det är lä- Och visst har vi Stockholm i våra hjärtan. Jag har varit på Kungsholmen en del men stadsdelen är ändå ganska anonym för mig. Och visst finns det mycket fint här också men så mycket av det gamla och det mer historiska saknar jag.
   Önskar dig också en hyfsat lugn natt på jobbet.
   Kram

 7. Det är ju faktiskt ganska fantastiskt att naturbilderna är tagna i en miljonstad ! Det är nog inte många större städer som kan ståta med sån underbar natur inpå knutarna <3
  Ha en fin kväll, Ditte!

  1. Stockholm har många fina gröna områden och de är dessutom väldigt tillgängliga vilket är jättebra. Och närheten till vattnet är ju en stor fördel.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Turista på hemmaplan är kanooooon. Speciellt om man oregelbundet återkommer till ställen som man besökt för många år sedan. Vissa kvarter är sig likt, medan andra har totalt förändrats eller nybyggts. Alltid finns det nåt nytt att beskåda i denna ljuvliga huvudstad.
  Det roliga är också att du kompletterar mina promenader med så många intressanta och roliga detaljer. Jag är ju dålig på bakgrunder och historia, så där fyller du på perfekt! Tusen tack för det.
  Dessutom har du plockat russinen på just Kungsholmen tycker jag. Själv är jag mer hemma i den tråkigare delen av stadsdelen – Fridhemsplan, Fleminggatan, och St. Görans område.
  En del av Stockholm som är nästan är totalt obekant med är Västerort. Allt som finns på andra sidan av Tranebergsbron är nästan ett oskrivet blad för mig.

  1. Visst är det perfekt att turista på hemmaplan och Stockholm med omnejd har så mycket. Vet ju att ni också brukar röra er runt en hel del. Och detta med att saker ändras och att man lägger märke till förändringar är så roligt. Ibland har saker inte alls förändrats utan man har bara inte noterat det innan. Jag har ganska bra koll på bakgrunder och liknande eftersom jag då och då jobbar med att visa Stockholm både för hitresande och de som bor i stan.
   Kungsholmen har ju olika delar och en del är ju inte direkt upphetsande. Vad gäller västerort är jag inte heller numer så bevandrad där men Nockeby, Alvik och Bromma har jag viss koll på. Men jag är egentligen aldrig där numer.

 9. Att Stockholm är vacker, varierad, visstasvänlig och visningsbarsom boende och turist det är det ingen tvekan om! Så tack igen för bilder! Den där underbara gröna solbänken är tjusig och praktisk. Finns några varianter här i Karlstad också , de är sköna att pausa på och vända näsan åt solen 🙂
  God lördagskram

  1. God morgon! Visst har Stockholm mycket att ge oss. Både till oss som bor här och andra om kommer hit på besök. En lång runda blev det, många timmar ute i det vackra vårvädret, men bråttom har vi ju inte. Stannar gärna och ofta och tar in det vi ser.
   Jag ser verkligen fram emot att genom dina ögon få se mig om i Karlstad . Men visst kommer den tiden. Riktigt när vet vi ju dock inte.
   Varm kram

   1. Vi har mycket att se tillsammans här när de ntiden kommer. Spm jg tänker när du visar bilder från ditt, det vill jag se så tänker jag när jag går runt här att du ska med 🙂

 10. Ännu en härlig prommis! Tack så mycket 🙂

  Sommaren -92 var vi upp i stadshustornet och jag vill minnas att trapporna på slutet var rätt läskiga. Kollade bilderna i bildarkivet (efter att ha kollat årtalet med Anders 😉 ) för att se hur det såg ut, men det fanns bara två bilder från den upplevelsen och ingen av dom var från trappen. Haha! Man fotade inte så mycket förr… Undrar hur många bilder det hade blivit om jag gick upp där idag? Garanterat fler än två i alla fall 😀

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Jag har också varit uppe här några gånger, både privat och i jobbet och visst är det brant på slutet. Men när jag jobbar så är kameran sällan med och eftersom det ofta är en del folk här så blir det inte så bra bilder. Men man får ha minnet med sig.
   Önskar er också en bra helg.

  1. Vad roligt att du följde med och säkert kände du igen dig här på Kungsholmen. Så fint längs Riddarfjärden. Roligt att du tycker om “lite” historia i promenaderna.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 11. Ja Stockholm är en vacker sjöstad, det visar du upp nu. Fina bilder och jag längtar tills jag får komma ned och promenera lite. Hoppas denna situation löser sig snart. Sköt om er. Jag har publicerat lite bilder från en drönarkompis idag. Titta gärna 🤗

  1. Tack! Stockholm är en vacker huvudstad och en stad som jag tycker mycket om. Men vi har ju tur i Sverige för det finna så många fina städer om med tillhörande vackra omgivningar.
   Visst hoppas vi att det efter hand nu ska bli lite andra tider så vi kan börja röra oss.
   Jag tittar gärna in till dig under dagen.
   Trevlig helg.

 12. Jag måste också erkänna att jag känner väldigt dåligt till Kungsholmen. Har inte haft så många anledningar att besöka en stadsdelen.
  Vad härligt det ser ut att kunna sitta och inmundiga ett glas vitt i eller utanför en bar. Här är allt sådant stängt, alla pubar och barer. Längtar lite till att de öppnar igen. Saknar det livet.

  1. När jag tar buss nr 3 till Solna kyrkogård blir det en sightseeingtur som passerar stora delar av Kungsholmen men då ganska trista delar och inte längs vattnet. När jag växte upp bodde jag i Solna och då blev det fler turer till Kungsholmen. Och i gymnasiet hade jag klasskamrater på Norr Mälarstrand och var där i trakterna ganska mycket. Nu går vi då och då från från Söder och den här rundan över Västerbron och Norr Mälarstrand så så kommer kunskaperna tillbaka. Har ju jobbat som guide i Stockholm och gör det ju även nu också. (Ja, inte just nu precis…)
   Vi slår oss gärna ner på en uteservering och jag tycker folk överlag är bra på att hålla avstånd.
   Förstår att du saknar utelivet. Men om ett tag så…
   Ha det så bra du kan och var rädd om dig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *