Stockholm Utflykter

Guidad tur runt “Stora Skuggan” på Norra Djurgården

Vädret är ju inget en kan påverka och helt oavsett hur det är brukar jag ta mig ut en en vända varje dag. I går var det onsdag och då var det dags för att träffas i Promenadklubben och vi sågs på Norra Djurgården, i området Stora Skuggan, för att där få en guidad tur av “Djurgårdskännaren”,  fågelkännaren m.m; Henrik Waldenström .

Förra veckan tog vi oss an Alby, en av Stockholms södra förorter . Och det gjorde vi under entusiastisk och sakkunnig ledning av artisten/musikern “Dogge Doggelito” (Douglas León) Många läsare var med här i Alby i mina blogginlägg och om ni missat något av dem  finns de här; “Till Alby – En av Stockholms södra förorteroch “Tillbaka till Alby.”

Samling i Frescati vid t-banehållplatsen “Universitetet” . 

Guidad tur på Norra Djurgården

Kungliga Djurgården, tillika den Kungliga Nationalstadsparken/Ekoparken  är ett vidsträckt område på ca. 27 km2. Och sedan 1995 är det en Kunglig Nationalstadspark .Här finns en god blandning av natur med skogar, ängar, kärr, havsvikar, bäckar kärr och kanaler. Men också  nöjen,  kultur, slott, teatrar, bostadshus.  Och allt är tillgängligt. Nu höll vi oss på Norra Djurgården, i området runt “Stora skuggan,” namn efter en gård som låg här.

Många promenader har jag gjort på Djurgården och tycker jag känner området väldigt väl och har också i bloggen skrivit många inlägg härifrån.

Vill du läsa mer så finns några  inlägg från Norra Djurgården  här:

Norra Djurgården via Fiskartorpet till Brunnsviken

Kräftriket

Norra Djurgårdsstaden

Ny stadsdel växer fram

Vid tunnelbaneuppgången/nergången vid universitetet finns denna sten som berättar en del av Kungliga Djurgårdens historia.

Guidad tur på Norra Djurgården. Här vår guide Henrik Waldenström.På gång på en guidad tur på Norra Djurgården . Här vår guide Henrik Waldenström.

Karta över Nationalstadsparken, Kungliga Djurgården.. Här ser en hur vidsträckt hela området är.

 Namnet Frescati?

Stora delar av Stockholms universitet finns här ute i Frescati på Norra Djurgården. Var varför just namnet Frescati. Jo, det har och göra med den svenske kungen Gustav III och hans storslagna planer för området runt Brunnsviken. Han hade efter en resa till Italien blivit inspirerad av de italienska namn och ville ge området här namn efter italienska förebilder. Förutom Frescati finns Albano och Tivoli. (Tivoliparken i Solna) Nuvarande Frescati fick namnet från den italienska staden Frascati men kom senare att bli Frescati.

Till vänster ett mer nybyggt hus  som hör till universitetet. Och man har  för en enhetlighet behållit den gröna färg som finns här på ett äldre hus.

Här ute på Djurgården finns en del studentbostäder i anslutning till universitetet. Men dessa är en bristvara och kommunerna nära Stockholm, undantaget Solna, vill inte bidra till dessa. Lidingö stad har många studenter här men bygger inga egna studentbostäder. På Djurgården, som är skyddad mark, har man nära universitetet, fått bygga temporära studentbostäder . Ingen succé för var sig träd, rådjur eller fåglar.  Bygglov på mellan tre och fem år. Sen ska dessa rivas.

Nya studentbostäder som dykt upp här i närheten av universitetet i Frescati.

Norra Djurgården. Vi är ett 15-tal som är med denna dag på en Guidad tur på Norra Djurgården runt Frescati och Stora skuggan. Vi är ett 15-tal som är med Promenadklubben denna dag här på en guidad tur på Norra Djurgården.

Mot Stora Skuggan

Mer om detta historiska område har jag berättat om i länken ovan.

Runt om oss och i området här ser vi många träd som ser ut att vara fyllda av fågelbon. Men se det är inga bon utan mistlar som slagit sig ner som parasiter.  Nu när träden ännu är “bara ” syns de men när träden får sina löv syns de inte. Vill du läsa mer så titta här.

Inga fågelbon här i träden utan mistlar som slagit sig ner. Och mistlar tar ju en del in till jul.

Vid Stora Skuggan finns en en stor 4H-Gård och här finns en hel del djur och många olika aktiviteter. Kanske har ni sett  4H tidigare. Men vad betyder det. Huvud – kunskap, hjärta – medkänsla, hand – lära genom att göra, hälsa- leva sunt

Getterna är ute och gillar snön.

Hästarna var utspridda i hagen och det var bara en som kom fram till mig för att hälsa

Lite is finns på Spegeldammen och lite snö är kvar trots plusgraderna. Dammen blev anlagd på 1980-talet när Stora skuggans skjutbana blev nerlagd och området kom att ingå i Nationalstadsparken.

Här vid Spegeldammen slutade vår runda och det var dags för lunch på trevliga Stora Skuggans värdshus. 

30 svar på ”Guidad tur runt “Stora Skuggan” på Norra Djurgården”

 1. Då var du ju nästan på min hemmaplan. Har varit på promenad där många gånger och ätit “långlunch” på Stora Skuggans värdshus respektive på Skafferiet bredvid 4H-gården. Har dock bara varit där under våren/sommaren, aldrig under vintern. Så stort tack för denna fina rundtur:-)

  1. Tänkte faktiskt lite på dig och mindes att detta är lite av dina “hoods”. Jag har varit mycket på Djurgården och har nog nu sett och upplevt det mesta. Och det är ju stor variation här i Nationalstadsparken.
   Värdshuset är ju et “pärla”. Nu välkomnade värdinnan, Carola, oss och berättade om hur hon köpte det och filosofin bakom.
   Kul att du hängd med oss.

 2. Nu vet jag vad Frescati kommer ifrån, aldrig tänkt på det. Tack! Så fin dag ni fick och det är rätt fantastiskt ändå att promenera där i all natur så nära vår huvudstad. En kollega som bodde vid Edsviken, fint där med, åkte ofta hit på ledig dag eller helg berättade hon och gick Djurgården runt så hon frågade om jag ville följa med på en tur. Vi möttes vid bron och gick. Så skönt det var, tror det är ca en mil runt. Vi stannade lite här och där och på hemvägen måste jag ta en titt hos Svenskt Tenn sen.

  Senare har vi gått lite kortare turer och på konstutställningar ibland. Med familjen eller vänner.

  Så fint att ni kunde gå långpromenad och så många tillsammans, alltid skönt att komma ut. Och väldigt trevligt ordnat.

  Läser om studentbostäder, det är både synd om och jobbigt för studenter idag, måste hyra allt möjligt skräpboende för dyra pengar hos privata och sen arbeta minst halvtid vid sidan om heltidsstudier. Det var faktiskt bättre förr. Jag hyrde fint och trevligt i universitetsstaden Uppsala och inte arbetade jag vid sidan om heller utan kunde koncentrera mig på studierna som var både roliga och spännande och mat kunde jag äta med.

  Och även i början av 2000-talet var det bra. Hörde aldrig någonsin om privata som hyr ut källarrum för 6000 i månaden. Är inte tillåtet som boende vad jag förstått. Och vi behöver verkligen alla som orkar ta sig fram till examen.
  Så bra att det finns tillfälliga studentboenden i hus ändå men kommunerna runt om borde ordna det. Och tänka mer.
  Jag gick igång på detta, ursäkta mig, för det senaste jag såg var just källarrum i en byggnad på tomten och de “erbjöds” gå över till ägarnas boningshus för att få tillgång till toalett och till kök för att brygga te. Nästan så jag svimmade av upprördhet🤨

  Önskar en trevlig helg nu redan och en fin adventssöndag 🕯️

  1. Vad roligt, dels att du var med oss här och även att du så fint känner till området här-
   Jag och väninnan Agneta har gått många mil här på Djurgårdens olika delar och det har verkligen varit roligt och givande. Nu var det i Promenadklubbens regi och bra ordnat som alltid. Och vi hade också en kunnig guide med oss.
   Ja, detta med studentbostäder är ju tufft. Men undrar varför inte t.ex. Lidingö satsar på dessa när det själva har så många studenter som inte har någonstans att bo. Mark finns. Även i Nacka och Djursrsholm/Danderyd.
   Visst var detta bättre förr. Och vanligare då också att man delade en stor lägenhet.
   Bedrövligt med dåliga källarrum och liknande. Bra att du gick i gång. Jag gör det också.
   Önskar dig också ett bra veckoslut och en fin första advent.

 3. Så trevligt att få se dina fina bilder.
  Många som kom med på promenadrundan.
  Jag kan många gånger sakna turer som jag var med på förr, rätt så ofta, men nu kan jag ju inte det och då uppskattar jag desto mera att få vara med på ett litet hörn här hos dig.
  Djurgården, där finns det så mycket att se och uppleva och med guide dessutom, toppen.
  Ha det bra och varm kram från
  Wiolettan

  1. Det var ju grådaskigt när vi var ute men det var ändå fint och väldigt trevligt. Och där vi gick var det ok. med plogningen. Bra så. Bättre här på sina ställen än inne i stan.
   Du är alltid välkommen med mig. Bara roligt. Du hade tyckt om Promenadklubben.
   Ha det gott du också.
   Vram kram

 4. Ännu en intressant dag tillsammans med Promenadklubben. Vacker natur och mycket att se även om jag förstår att mycket var bekant för dig.
  Det är synd att det är så svårt att få studentbostäder. Även i Lund är det en utmaning och många står utan när terminerna börjar. Samtidigt så är det fler och fler som studerar vidare.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jadå! Jag har ju promenerat här en hel del tidigare men nu med en guide blev det en del annat att ta till sig. Visst är det trist med studentbostäderna och jag kan ju tycka att grannkommunerna kunde bidra till att bygga. Många av studenterna här kommer ju därifrån.
   Förstår att det är liknande i Lund och jag vet att det även är så i Uppsala. Att en sedan kan bo kvar så långe i en studentbostad blir ju också fel och omsättningen liten. Kanske som i Berlin att en får bo i två år och sedan ordna annat.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 5. Haha, fy bubblan vilken ful grön färg man valt till husen, den passar lika lite på vintern som på sommaren, skär sig med allt naturen erbjuder. Tack för en fantastisk guidning, mistlarna har jag blivit utsatt för då jag också trott det handlade om fågelbon, men ack inte.
  Men kan ju faktiskt inte kunna allt, även om du närmar dig i en farlig fart.
  Kramen

  1. Här är det så att en inte kan bestämma själv utan nya hus ska passa in i blandede gamla. Ja, gröna hus i gröna omgivningar är inte min favorit. Tänker just som du.
   Jag lär mig efter hand och Promenadklubben och det de ordnar är en levande kunskapsbank. Så roligt.
   Varm kram

 6. Så kul med promenadklubben, så mycket ni får se och göra! Aha, mistlar i träden, har undrat över dessa bollar i träden, finns en del vid Frösundavik om jag inte minns fel, nu vet jag vad det är! Tack för info! Brrr, vädret ser inte så kul ut…men det är som det är denna årstid…
  Vi njuter vidare ett tag till av den spanska värmen!
  Må så gott!
  Varm Kram

  1. Jodå, dessa “bollar” i träden finns även vid Frösundavik på på många platser på Djurgården. Och Djurgården är ju stor.
   Ja, vädret är inte en hit just nu. Men jag njuter av dina bilder och det hjälper lite.Är så glad att ni har det bra.
   Önskar dig en skön fredag.
   Skickar en rejäl kram.

  1. Slöfock är du ju inte alls. Vet ju att du är ute en hel del och rör på dig.
   Promenadklubben är en god energikälla och en verkligt god kunskapsbank.
   Men, visst rör jag mig en hel del ändå.

  1. Denna gröna villan, är gammal och enligt bestämmelserna måste nya hus som kommer till färgmässigt passa in. Nu byggs det ju inget nytt om det inte är just i anslutning till universitetet. Märkligt att grannkommunerna, som har gott om mark, inte vill bygga studenbostäder utan räknar kallt med att Stockholm ska göra det.
   Nej, vädret ojar jag mig inte över. Helt lönlöst.
   Trevlig fredag.

 7. Tack för ytterligare en promenad i för oss obekanta områden och som vanligt har jag fått lära mig lite nytt. Inte visste jag att det var mistlar som bildade ”fågelbona” i träden. Dessa har vi sett här hemma också. Visst känner vi till 4H; som barn i en liten landsortsbo var 4H något av det enda som fanns som fritidsaktivitet. Vi hade då också ett projekt varje år, de som bodde på lantgård hade ofta några djur e de födde upp medan jag bl a hade ett trädgårdsland eller annat som dokumenterades och någon kom och inspekterade några gånger…

  1. Vad roligt att jag kunde ta er med hit till en del av huvudstaden ni ännu inte mött. Sommartid här, likspm vår och tidig höst är speciellt. Fint att också ta med cyklar och ta sig runt.
   4H är ju ett väldigt gott initiativ och som gett många stor glädje och nya intressen.
   Roligt att få läsa om ert projekt med 4H gårdar.

  1. Så är det! Promenadklubben är en levande kunskapsbank och att vara med där är att både ge och få energi. Så roligt!
   För egen del är jag är ute varje dag och mår bra av det. Om vädret är mindre “passligt” blir det kanske bara 4-5 km och annars runt 7-10- Däremellen tränar jag en del på REHAB i grupp och enskilt och det ger mycket.

 8. Jag gillar verkligen utflykterna med Promenadklubben och är så tacksam att du delar med dig i både ord och bild!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Tack! Jätteroligt att du är med. Igår skulle vi också tittat efter fåglar men såg bara en nötskrika. Promenadklubben är en stor kunskapsbank och ger mycket energi.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

 9. Härligt att få vara passiv medlem i Promenadklubben. Nu fick jag mig många nyheter till livs. Har alltid undrat vad 4H stod för men inte blivit färdig till att kolla upp det. Smart tänkt där! Jag har haft ett inlägg om mistlar i en av mina kalendrar, men aldrig sett dem i verkligheten. Är Promenadklubben igång året om? Kram

  1. Du är så välkommen!Och vi har riktigt roligt roligt när vi ses. Dels är Promenadklubben en rejäl kunskapsbank och dels tror jag att vi delar med oss av energi och positiv anda.
   Vad gäller din adventskalender så hoppas jag att det blir en i år också.
   Kul att du nu fick se mistlar.
   Jodå, Promenadklubben är i gång hela året men har sommar och jullov .
   Kram och trevlig fredag och en fin helg till första advent.

 10. Mistelträden; så ljuvliga nu! Ja, det är ju misteln som lever i lind och lönn då, en halvparasit fick jag till mig för länge sedan på en naturorienterad facklig kurs för länge sedan.
  Grönt är skönt, även den på husen där.
  I Skellefteå bodde jag granne med 4 H gården och så gott som dagligen passerade jag där. 4 grundpelare i människor o djurs liv.
  Härlig klubbpromenad i gen!
  Varm kram o tack som sig hör och bör!

  1. Kul med mistlarna och här på Djurgården är det gott om dem. Just att mistlarna är en halvparasit är ju intressant.
   4H är ju ett bra koncept. Minns att vi passerade där när jag var hos dig i Skellefteå
   En fin runda blev det och att vara med här ger så mycket energi. Promenadklubben är verkligen en kunskapsbank.
   Kul som vanligt att du var med.
   Kram

 11. Jag gillar skarpt 4H-gårdarna! Har inte besökt denna, kanske fanns den inte på “min tid”. Och inte visste jag att området där på Djurgården var så stort, toppen med den tydliga kartan! Det ser nästan overkligt ut med snön där i huvudstaden! Mistlarna har jag fått kunskap om för några år sedan då jag i min blogg också påtalat de myckna fågelbona…man lär så länge man lever.
  Nu ska jag med kurrande mage klockan tio på kvällen hugga in på er goda lunch

  1. Jag tycker också om 4 H gårdar och deras koncept. Är till för alla.
   Djurgården är stort och jag och väninnan Agneta har ju promenerat här en hel del och jag har även cyklat mycket här.
   Tror att 4 H gården funnits här länge men allt är ju relativt vad gäller ålder. För min del blev det bara ett smakprov av lunchen eftersom jag hade ett läkarbesök. Men Stora Skuggans Värdshus är trevligt och har väldigt god mat. (Har varit här förr)
   Kram

  1. Promenadklubben är en stor kunskapsbank i sig och att vara med här ger så mycket energi.
   Nu hade vi här också med en väldigt kunnig guide och det tillför mycket.
   Djurgården har så många fina och olika delar så det tar tid att besöka dem alla. Ja, även att besöka några.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *