Utflykter

Till Alby i Botkyrka kommun – Tillbaka till byn vid alarna

Välkomna tillbaka till Alby, en av Stockholms södra förorter. Här gjorde jag mitt första besök i onsdags och tillsammans med Promenadklubben blev vi guidade i området av artisten  Douglas Léon med artistnamnet “Dogge Doggelito”. Han är uppvuxen här, bor kvar och är en verklig kännare av området. Och med stor entusiasm och kunskap tog han oss med på en spännande rundvandring här i Alby. ( Första delen finns i länken här bredvid)

Här i byggnaden finns tunnelbanestationen, invigd i januari 1975 Husen bakom ligger på Albyberget/Albyhöjden. Till vänster skymtar färgglada målningar, reklam för “Subtopia”, en stor kulturverksamhet som finns i Alby. Även Cirkus Cirkör har sin verksamhet här  i Alby. 

Till Alby

tar det ca. ca 30 minuter med tunnelbana, röd linje från Slussen. Egentligen ingen lång sträcka men jag hade inte varit här tiigare.  (Lika lång tid det tar det ungefär att åka från Slussen till Vällingby eller Hässelby. Förorter västerut som tillhör Stockholms kommun. Även att ta sig norrut, till Täby Centrum tar det dryga 30 minuter och då med ett byte på vägen)

Namnet Alby är gammalt och det tidiga Alby låg på ett berg där landskapet reste sig ur havet. landhöjningen. Här var det ett skärgårdslandskap på stenåldern. Namnet Alby kommer troligen från byn vid alarna.

Hit till Alby i Botkyrka kommun kom vi med tunnelbanans röda linje. Och vid tunnelbanan ligger också det lilla centrum som finns. Hit till Alby kom vi med tunnelbana och hamnar mitt i det lilla centrum som byggts upp här. För att ta oss upp på Albyberget går vi genom den gula byggnaden och tar rulltrappan upp.

Tidigare fanns det en parkering och ett  garage som täckte ytan mellan t-banan och Albys lilla centrum, en yta på kanske 100 x 100 meter. Men en del “oro”, bråk och annat hände här, liksom en bankkupp 1992. Från fredag till söndag borrade sig gärningsmännen in i Gotabankens valv och kom över värden för 100 miljoner kronor. Kuppen skedde utan våld och vapen och  kunde gripas. (Mer om detta i länken ovan. Hämtad från Expressen. )

I rulltrappan och på väg upp  till Albyberget.

Tingsorget  på Albyberget

Uppe på berget är blandningen av husmodeller större och bostadsrätter varvas med hyresrätter. Och mellan husen finns fina grönområden och fantasifulla lekpark. Här uppe har området Tingstorget med dryga 700 lägenheter  byggts i punkt och lamellhus. (Fint beskrivet i länken ovan med rundvandring och titt in i lägenheter)

Ett lamellhus är ofta rakt, har tre våningar och minst två trapphus. I Sverige räknar en med att 85%  av lägenheterna finns i lamellhus. Ett punkthus har ett trapphus i mitten och med lägenheter runt om. Man började bygga punkthus i Sverige på 1930 och 40 talen. Ofta bestod de då av fyra till fem våningar. Men med bostadsbristen på 1950-talet kunde punkthusen bli upp till 10 våningar.

Några varianter på hus. Vet inte vilka som är hyresrätter respektive bostadsrätter.

Till Alby i Botkyrka kommun hör också en nyare del, Tingstorget, som ligger uppe på Albyberget. Till Alby hör också en nyare del, Tingstorget, som ligger uppe på Albyberget. Bara att ta rulltrappan hit upp från tunnelbanan.Spännande lekplatser ligger mellan huskropparna.

Loftgångshus.Här ligger en gång utanpå huskroppen och via den når man sin lägenhet. Dessa bostäder är oftast genomgående och en riktig balkong finns på andra sidan. Här i gången passerar ju grannarna fritt till och från sina lägenheter

Tingstorget i Alby. Prisläget här på bostadsrätter är ganska överkomligt och gör att det är billigare att flytta till Alby och köpa en lägenhet här än närmare stan. Blandning av hus  och närheten till tunnelbanan har gjort att fler valt att flytta till Alby och kunnat köpa en bostadsrätt till ett pris av mellan 25 000 kr – 45 000 kr/m2.

(Tittade lite på Svensk Mäklarstatistik och såg att snitt priserna nu i december 2022 var; på Östermalm och i Vasastan i Stockhom ca 107 000 kr /m2,  på Södermalm ca 95 000 kr /m2, i Solna ca 62 000 kr/m2.)

Ny belysning

Vi lämnar de ganska nya husen vid Tingstorget och tar oss vidare till hus av lite äldre modell. Naturen har vi med oss i sällskap och här fastnar vi alla för gatlyktor i form av lampskärmar. Många som bodde här på berget i de äldre husen upplevde att det var mörkt och otryggt att gå här på gångvägarna när det var mörkt.  Så ett projekt “Nytt ljus på Albyberget” kom igång. Med ledteknik och energieffektivitet blev det betydligt ljusare.  Den nya tekniken fördelar ljuset över ett större område, vilket gör att det upplevs som bättre upplyst och därmed tryggare. Samtidigt sparar LED-tekniken energi.

Några exempel på den nya belysningen. Vi tyckte den var både kreativ och rolig.

Belysning på Albyberget. "Nytt ljus på Albyberget". Kreativit och energieffektivt. Kanske skulle belysningsansvariga i fler kommuner ta sig till Alby för att få idéer. Kanske skulle fler belysningsansvariga i våra kommuner ta en tur till Alby för att få idéer om hur en lite roligare och ändå energieffektiv belysning skulle kunna se ut.

Vi går vidare

en bit till uppe på Albyberget och stannar till nära de hus där vår guide, “Dogge” är uppvuxen. HUusen här är äldre men väl bibehållna. Gott om lekplatser, naturen nära och luftigt mellan husen. De flesta är av typen skivhus, en typ av höghus med avlång huskropp och minst fem våningar.

Här uppe på berget bor Dogges mamma kvar och här är han själv uppvuxen.

Och det var just här på bänken som “Dogge  blev “Dogge”.

Bänken där Dogge blev Dogge. Vi är här förevigade på bild. Utan Dogge och Promenadklubben hade jag kanske inte kommit till Alby. Stort tack På bänken står det på en skylt; “Här blev Dogge Dogge”. Och här är vi två förevigade. Utan Dogge och utan promenadklubben hade jag kanske inte kommit till Alby. Stort tack,

Utsikt vida omkring.

Snart dags för lunch för vår del men vi stannar till vid den gamla “Svartlösa Tingsplats i Alby Centrum” också kallad “Svarta Löt” Tingsplatsen ligger strax nedanför Albyberget, helt nära E4:an/E 20. Här hölls ting redan på 1200-talet.

Dags för lunch. Och den åt vi på turkiska restaurang/kolgrill Sofra. Väldigt gott och prisvärt.  Dagens lunch, olika rätter, med sallad, måltidsdryck och kaffe för 120-130 kr. Vi fick grillade kycklinglår med goda tillbehör, sallader och såser.  Väldigt rikligt och gott.

Mitt lunchsällskap var bl.a. Dogge. Väldigt trevligt och väldigt gott. 

30 svar på ”Till Alby i Botkyrka kommun – Tillbaka till byn vid alarna”

 1. Ni fick verkligen den perfekta guiden för en tur i Alby. Kan tänka mig att det gjorde det hela mycket intressantare. Det blir så klart en annan känsla när man är uppvuxen i området och kan det på sina fem fingrar. Härliga bilder från er rundvandring.

  Priserna i Stockholm när det gäller bostadsrätterna är verkligen inte att leka med. Kan konstatera, efter sonens köp, att även på Kungsholmen ligger de över 100 000 kronor per kvadratmeter. Hutlöst när man tänker efter…

  Önskar en fin fredagskväll nu!

  Kram

  1. Ja, det fick vi verkligen. Väldigt givande på alla sätt. Och roligt att besöka en av “orterna” där jag inte heller hade varit tidigare.
   Just nu har ju priserna gått ner och det var de snittpriserna jag nu hade koll på. Spannet är ju stort beroende på läge, balkong, utsikt m.m. Lägenheternas priser har gått ner lite i Stockholms innerstad, men dyrt är det.
   Å andra sidan att betala hyra är ju hutlösa pengar; i innerstan här i Stockholm mellan 12 000 och 15 000 /månad för 60m2 och då betalar man ju inte till sig själv.
   Men kommer en utanför innerstan är det ju billigare.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Fint foto på dig och Dogge! Så kul att ha. Och intressant det du berättar och visar. Finns så mycket historia i de trakterna, vi gick Botvidsvandring en gång till källan med vattnet som sprang upp när han bars till sista vilan och ställdes ned i en pausvila. Väldigt intressant och roligt och ett teatersällskap återgav hela hans liv, mycket finns dokumenterat. Och det var speciellt att vara i naturen med allt. Sen var det fint kaffe/tebord på Söderby torp som också har mycket historia och det här ska vi göra om sa vi men inte blivit av.

  Och din dag låter väldigt trevlig och fin på alla sätt. Och inte minst med gemenskapen. Så roligt att mötas.
  Önskar dig och er en fin helg, kanske kommer lite mer snö men är ju ändå någon plusgrad ännu. Det blommar på balkongen, jag har precis städat och det grönskar för fullt.

  1. Tack! Jag har alltid gillat “Dogge” och det engagemang han har för mycket i samhället. Var på Mosebacke i augusti när han fick “Cornelisstipendiet” . Nu berättade han också för mig om hur han blev utvald. En fin berättelse. och som han själv sa “den första blatte” som fått detta mäktiga pris.
   Tack för tips om Botvidsvandringen. Har hört om den men sedan glömt bort den. Men nu så…Ska genast kolla upp och säkert kan den bli bra i vår.
   En riktigt bra dag blev det här med Promenadklubben och inte minst guidningen av Dogge gjorde det mesta,
   Roligt och intressant att det fortfarande blommar på din balkong. Jag hade en pelargon kvar som levde så den åkte in idag. Ingen direkt snö här men kanske kommer den i morgon.
   Önskar dig en fin helg.
   Och tack för fint vandringstips.

  1. Visst är den läcker! Vi blev alla glada över att se den och den lyste verkligen dessutom upp. Både i färg, form och själva lyset.
   En så bra guidning. Lever länge på detta.
   Trevlig kväll

  1. Det blev verkligen en lyckad dag och med “Dogge” som guide. Han är så entusiastisk och kan sitt område.
   Vi såg mycket här som är fint och inte minst gatubelysningen, fina naturområden och en del spännande arkitektur.
   Riktigt god lunch och i trevligt sällskap. (Vi var fyra vid bordet och det blev fina samtal)
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Det måste ju gjort lite extra att få Dogge som guide, fint foto på er. Jag har alltid tyckt att han verkar så sympatisk med ett stort engagemang i många frågor. Idag har jag lärt mig något nytt igen genom att läsa blogg, nämligen namn och skillnad på olika hustyper.
  Nog är det så att man många gånger får både smakrik, god och riklig mat när man äter på lokala restauranger med ägare från som i det här fallet Turkiet.
  Trevlig Helg önskar vi er!

  1. Visst var det så! En otrolig entusiasm och stolthet över sin förort. Många kom fram för att hälsa och prata när vi var ute. Kul!
   Jag har länge gillat “Dogge” och var i augusti på Mosebacke och såg och hörde när han fick det fina och eftertraktade Cornelisstipendiet.
   Och som “Dogge” själv sa “den första blatte som fått detta pris”.
   Jag fastnade för att det fanns många varianter på hus, stora grönområden och fina lekplatser. Jag blev också väldigt förtjust i dessa kreativa gatlampor som finns och som ger bra ljus.
   Önskar er också en fin helg. Och roligt att ni var med.

 4. Ett lika härligt inlägg som igår. Eller nej, dagens inlägg var ännu bättre än gårdagens:-) Vilket jättefint område. I det gröna huset längst bak vid Tingstorget bor en bekant till mig. Lägenheterna i den byggnaden är bostadsrätter. Som sagt, jag är väldigt imponerad över hur fint där är. Och jag skäms för mina fördomar. Bilden på dig och Dogge på bänken är en höjdare:-)

  PS. Bästisen Yvonne berättade att Dogge efter musikkarriären pluggade teologi. Hon visste inte om han vigdes som präst, men han verkar “vara” präst. DS.

  1. Tack! Lite längre dock. Men det var svårt att korta ner.
   Jag gillar att bebyggelsen är varierad och att det är en blandning mellan hyresrätter, bostadsrätter och radhus.
   Kul att du har en bekant som bor här vid Tingstorget.
   Visst är bilden på Dogge och mig bra. Och det var här på bänken han blev “Dogge” Mamman bor i huset här bredvid.
   Dogge pluggade tologi för att han var intresserad men blev aldrig präst. En “god människa” är han.
   Kul att du hängde med.

 5. Ditte och Dogge 🙂 så roligt och trevligt! Så glad att du blev kontaktad av denna promenad klubb; där passar du fint! Och vi läsare får vara med på ett hörn
  Jag gillar dina inlägg inlägg från denna del av storstan också, i en stad finns alla områden – och visst drar jag känsel på utformningen och bebyggelse. Alla områden har sitt speciella och sin charm oavsett.
  Loftgångs hus har jag aldrig bott i.
  Lamporna är kreativa och härliga!
  Varm kram o trevlig helg!

  1. Ja, så trevligt detta möte blev. Jag var i somras på Mosebacke och såg och hörde när han fick Cornelisstipendiet . Väldigt roligt. Och inte minst som Dogge själv sa ” jag är den första blatte som fått priset”.
   Jag hade inte varit här i Alby så det var verkligen roligt att Promenadklubben hade ordnat detta. Och några här känner Dogge sedan lång tid tillbaka så det ordnade sig bra.
   Jag var så glad över att ha haft chansen att komma hit till Alby och fått veta och se mer av för mig nya trakter.
   Lamporna gav jag ett extra gott öga.
   Varm kram

 6. Wow så fint foto på er! Med corona-avstånd mellan er…
  Det var verkligen varierat utbud bland huskropparna, det tycker jag också är skoj. Och lamporna var för läckra! Vilken smart idé! Är det bara bostäder i Alby eller finns det företag där också, det framkom inte. De som bor i Alby får förmodligen pendla till jobben?
  Stort tack för intressant besök i en Stockholmsförort.
  Kram

  1. Tack! Roligt att ha bilden kvar. Och “Dogge” gillar jag. Väldigt roligt att ta del av hans entusiasm och höra honom berätta om sitt Alby.
   Visst är det roligt med variationen här av bostadshus och inte minst också att det finns fina grönområden mellan dem. Likaså att man satsat på stora lekplatser.
   Det finns en hel del industrier här och de ligger lite i utkanterna. Tomtmarken här är ju billigare än i stan. Det finns ett område som heter Eriksbergs industriområde och i Alby finns Rusta, Bauhaus, Biltena, ICA Maxi m.fl. Jo, många här pendlar till sina jobb och många jobbar också i Södertälje som har en del industrier.
   Kul att du hängde med.
   Kram!

  2. Imponerande variation på Promenadklubbens utflykter. Ditte & Dogge, bra namn på en framtida rappduo… 😉
   Dogge verkar sympatisk, tror att han pratade i ett Sommar för en del år sedan.
   Javisst är man usel på att åka till en del orter. Nu har jag googlat Matvärlden, filial finns i Tensta. Nästa helg tar jag t-banan dit och går på lammjakt! Tack för tipset!

   1. Visst är det stor variation på det som Promenadklubben ordnar. Är både glad och tacksam över att jag av en slump kom med här. Ja, visst låter Ditte och Dogge som namn bra tillsammans. Ler vid tanken på att jag skulle rappa. Men jag har faktiskt gjort det på en fest för många år sedan. Riktigt roligt, men jättesvårt att dels skriva texten och få den till rapp.
    Vad roligt att du hittade Matvärlden även i Tensta och ett besök där är riktigt roligt. Säkert hittar du lamm i olika varianter plus en hel del annat.
    Önskar dig en trevlig helg.

    1. Ditte och Dogge låter otroligt bra och vi väntar på duetter. Kul att du rappat, har jag inte men däremot dansat hiphop, började danskurs, alla äldre hoppade av, jag fortsatte ett år med ungdomarna och lärde mig mycket. Vi skulle alla uppträda på en dansscen sedan med stor publik, ungdomarna bönade och bad att jag skulle vara med men jag tänkte att någonstans får jag dra gränsen😀, de var otroligt fina och lyste upp varje gång jag kom, förstod jag blev en vuxen de kunde prata med. Var drygt 50.
     Sen fick kollegor i ett sorts event i en utbildningsdag dansa just hiphop som överraskning vad de klarade av oväntade aktiviteter, som nån sorts psykologi. De kunde bara inte sa de, var det konstigaste de gjort och jag blev förvånad, en hel del var så vältränade och härjade runt med mycket men här kände de sig utsatta. Så olika det kan vara.

     1. Tack, Monica! Så roligt att höra om dig och hip hop Men himla trist att kollegorna inte ville testa. Ingen kan ju något från början. Tänk så mycket rädsla det finns. Och så olika.
      Och visst låter Dogge och Ditte riktigt bra.
      Vad gäller hip hop testade jag. Har en dotter som i yngre år dansade mycket och bl.a. gick utbildning hos Lasse Kühler så hon visade mig och jag testade lite hemma.
      Trevlig helg.

 7. Go gubbe det där, han har ju varit med ett tag vid detta laget.
  En bättre guide än honom kan man nog inte få i det området.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Det är han verkligen. Jag har gillat honom länge. Han har betytt mycket för “Orten”.(Förorten)
   Så roligt att Dogge i somras fick Cornelisstipendiet och vi var faktiskt den eftermiddagen på Mosebacke när han tog emot det och även sjöng.
   Dogge är en sann entusiast och att vandra runt här under “hans vingar” gav så mycket.
   Han kan sitt Alby.
   Tack har haft en bra dag och kväll.
   Hoppas du också haft det. Önskar dig också en fin helg.

  1. Besöket i Alby var mitt första och det blev väldigt lyckat. Och att Dogge med stor entusiasm och kunskap lotsade oss runt betydde förstås mycket.Stockholm har många “orter”. En del västerut och norrut har jag besökt och några söderut. Men intressant att ta sig runt och se och uppleva något som ligger nära men som ändå är “en bit bort”.
   Intressant att se priserna här och jämföra mot i stan. Hur kan tomater i Alby kosta 19 kr/kg och på ICA här 50 kr. Fanns mycket att jämföra med.

 8. I Alingsås finns också gatlampor med fina skärmar, det piggar verkligen upp! Den bästa guiden som är född, uppvuxen och fortfarande bor kvar fick ni. Kan tänka mig han bidrog till uppslutningen för denna promenaden.

  1. Vet att dessa gatulampor med skärmar finns lite varstans och tycker de kunde finnas på än fler platser.
   Måtte inte ha sett dem i Alingsås men kul att de finns där också
   Vad gäller uppslutnigen på Promenadklubbens aktiviteter är den alltid stor, runt 20 personer,ofta fler. Och allt som ordnas är verkligen väldigt trevligt och varierande. Många jättetrevliga medlemmar bidrar förstås också till att aktiviteterna blir så bra.

 9. Så roligt att läsa, även om jag bara har skummat igenom det just nu. Nu är jag för trött och jag återkommer men vill ändå säga Godnatt Ditte! Jag har inte hunnit med som jag brukar man snart så…
  Kram

  1. Hoppas det blev en god natts sömn för din del. Besöket i Alby blev väldigt lyckat på alla sätt och att vidga vyerna är alltid trevligt.
   Kram

  1. Det var ett lyckat besök och första gången jag var i Alby. Och att ha “Dogge Doggelito” som guide var en upplevelse i sig. Han är född här och tog oss runt och berättade med stor entusiasm-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *