Stockholm

Norra Djurgårdsstaden och Gasverket- Från industri till stadsmiljö

Igår, i strålande solsken, blev det en utedag tillsammans med väninnan Agneta. Och vi började med en trevlig repris, ett besök i Norra Djurgårdsstaden. Här började vi med att titta runt bland gamla industribyggnaderna som tillhört gasverket. Och efter det blev det  också en runda bland de nybyggda husen.

Stockholm. Norra Djurgården. Gasverket kommer att bli en central del i utvecklingen av området. Det gamla gasverket och dess speciella industrimiljö kommer att bli en central del av utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. 

Väl långt att promenera från Söder och Skanstull (inringat på kartan) så det blev en tur med buss hemifrån och till Gasverket på Norra Djurgården. 

Norra Djurgårdsstaden 

och området här runt Gasverket  besökte vi i januari 2021. Och i samband med det berättade jag lite om gasverkets historia och om den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Inlägget finns här. Då blev det en mer överskådlig titt på Gasverksområdet men nu tog vi oss tid att titta mer inne på själva området. Vill man gå med en guidad visning av Gasverket så går det bra här via länken.

En av gasklockorna. 

Där en av  gasklockorna fanns ska det byggas320 lägenheter (trolig inflyttning 2026) och det är ett norskt företag som ska göra det. Så en gasklocka revs 2017 och här på den platsen ska det nya 110 meter höga huset  byggas. Den andra gasklockan är tänkt för olika kulturändamål.

Stockholm. Gasverket kommer att utvecklas och än mer knytas samman med Norra Djurgårdsstaden. DEn nya stadsdelen här som expanderar. Arkitekten Ferdinand Boberg har ritat  de vackra byggnaderna inom Gasverksområdet och att strosa runt här är en upplevelse- Och området kommer att än mer bli kopplat samman med den nya stadsdelen, Norra Djurgårdsstaden. 

Oväntade möten kan man också få.

Spännande fönster finns på många av byggnaderna. Och tänk man kan även här själv komma med på bild.  

I en av dessa gamla industribyggnader,  en gammal maskinhall på 700m2 finns områdets systembolag som öppnade hösten 2019. Och visst ville vi titta in. Verkligen en läcker miljö och med en hel del gammal bevarat. Stora glaspartier och väldigt högt i tak.

Och utbudet av varor var heltäckande i denna extremt rymliga lokal. Observera kroken i taket. 

Detaljbild från en liten del av taket inne på Systembolaget.

Området runt Norra Djurgårdsstaden

hör till stadsdelen Hjorthagen och en liten del hör till stadsdelen Gärdet. Rent historiskt ingår Norra Djurgårdsstaden i den statligt ägda Kungliga Djurgården. Men närheten till Östersjön gjorde att det i slutet av 1800 här utvecklades ett av Stockholms största industri och hamnområde. Och i samband med detta kom också Gasverket att bli placerat här- Men man får inte blanda ihop Norra Djurgårdsstaden med den “riktiga” och gamla Djurgårdsstaden dom ligger på Södra Djurgården, nära Skansen och Gröna Lund.

Vi lämnade det gamla industriområdet och gick över och genom passager och gårdar vid de nybyggda husen för att ta oss ner till vattnet, Husarviken, en liten del av Östersjön som går in här.

Stockholm. Norra Djurgårdsstaden. Här kommer det att finnas omrkring 12 000 lägenheter när området är utbyggt. Husen i Norra Djurgårdsstaden har olika utseende och olika arkitekter/arkitektfirmor har ritat  dem. Här finns även en del radhus.( De flesta lägenheterna är med bostadsrätt.-)

När vi var här i januari var det svårt att se just de fina grönområdena mellan husen men nu var de påtagliga.

Fina promenadvägar –

och lekplatser

Stockholm. Norra Djurgårdsstaden bjuder på fina miljler och med den norra delen av kungliga Djurgården på andra sidan vattnet.Norra Djurgårdsstaden bjuder också på  fina solbryggor. Och på andra sidan vattnet når man den norra delen av Kungliga Djurgården 

 

30 svar på ”Norra Djurgårdsstaden och Gasverket- Från industri till stadsmiljö”

  1. Så läckert område här i det gamla gasverket. Och systemet hade verkligen stora ytor och en hel del gammalt var fint bevarat.
   Minns också butiken i Gamla stan.

 1. 320 lägenheter? Det var ju inte nådigt, 110 meter högt.
  Där skulle man ju kunna bo, högst upp med en väldans utsikt kan jag tänka mig.

  Systembolaget där, nog det häftigaste systembolaget vi har i landet kan jag tro, snyggt.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Utsikten blir garanterad fin med mycket vatten att se och en hel del grönska både på Norra Djurgården och på Lidingö.
   Jag har aldrig sett ett liknande “Bolag”. Så häftig miljö och en otrolig sortering. Kul att en del av det gamla finns kvar.
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Vilken spännande miljö och vilka ovanliga lokaler för systembolaget. Kul när när de för husera i annorlunda miljöer. Vårt första systembolag här i lillhålan var i ett mycket litet och gammalt hus. Bara tre kunder kunde vara därinne och övriga fick köa på gatan. Det var före min tid dock och numera får vi köra till lilla grannhålan.

  Kram och god kväll!

  1. Vi hade tidigare sett Systembolaget från utsidan men nu blev det även från insidan. Dock inte så många bilder eftersom det fanns kunder. Tyckte extra om att spår finns kvar av den gamla maskinhallen. Här var det också väldigt god sortering . Vad roligt med bolaget i er Lillhåla som var inrymt i detta gamla hus.
   Och en tur till grannhålan får väl anses vara helt ok det också.
   Kram och trevlig kväll.

 3. En del av staden som jag behöver bekanta mig bättre med, alla dessa hus som byggts! En väninna erbjöds en hyresrätt där, men den månadshyran var inte att leka med!
  Visst var det Oscar Properties som skulle byggt där gasklockan revs? Hoppas nya byggaren är mer solid. Ska se om det går att hitta ritningar på vad som komma skall. Gillar Bobergs byggnader, har alltid gjort det. Industrilokaler som den du visar är också väldigt tilltalande. Kul att systemet fick flytta dit! (Saknar det i Gamla stan, det låg så bra till när jag skulle till Castor eller inför utställningsvernissage)

  1. Jag är inte heller så bevandrad här men nu har jag sett mer. Intressant med det gamla gasverket och jag fascineras av de vackra tegelbyggnaderna.Fint att kombinera en titt här och att sedan traska vidare ut på Norra Djurgården.
   Oscar Properties skulle bygga men de har gått i konkurs men nu är det ett norskt bolag som tagit över.
   Vet att hyrorna här för en hyresrätt är jättehöga och även kostnaden för en bostadsrätt ligger högt.
   Byggnaden där systembolaget ligger är häftig och roligt att man behållit både takhöjden, fönstren och några av krokarna som fanns i den gamla maskinhallen.
   Systemet i Gamla stan minns jag också och har handlat däe en hel del förr. Förstår att du gör det än mer.

  1. Förra gången vi var här såg vi Systembolaget från utsidan men nu tittade vi in. Verkligen rymligt och med ett otroligt utbud. Och så häftig lokal men en del från den gamla maskinbyggnaden kvar. Kul att se.

 4. Verkligen ståtliga gamla byggnader. Gasverket verkar mycket spännande.
  Vilken häftig upplevelse att gå in på det systembolaget och det kändes nästan coronafritt.
  Ja, tänk på den tiden som man köade inomhus och kom fram till disken och fick säga sin beställning, de minnena ligger långt bak i hjärnan.
  Det knoppas både här och var, gick en runda och trots mulet så var det riktigt skönt i luften.
  Vad betr mitt läkarbesök på fredag em så händer det nog inget då. Det är bara en VC och kan inte göra varken ultraljud eller MR. Men, ett steg i taget.
  Trevlig onsdag.
  Stor kram!

  1. Väldigt roligt att nu titta närmare på det gamla gasverkets vackra tegelbyggnader och man kan ana att det är Ferdinand Boberg som är arkitekten bakom dem. Ja, 700m2 är en rejäl yta och sortimentet var ju helt otroligt. Vilka lokaler! Och så roligt att mycket av det gamla finns kvar.
   Fint i alla fall att du fått tid för läkarbesök och de kan ju remittera vidare för mer koll.
   Var på fys-rehab idag och sen blev det en bra runda på 7 km. Så fint att se allt som händer nu ute i naturen.
   Önskar dig en trevlig kväll-
   Stor kram

 5. Ska jag åka till Stockholm och promenera är det bara att gå till din blogg för inspiration. Så mycket trevliga promenader du bjuder på! Gasverket ser väldigt spännande ut. Och ännu mer spännande med lägenheter. Kan bli riktigt fint.
  Ägaren till Södertuna slott här i Gnesta försöker få tillstånd att göra om hela slottet till bostadsrätter, det kan jag tycka är synd.

  1. Tack! Ja, jag är ute en hel del och många fina turer blir det. Gasverksområdet och Norra Djurgårdsstaden var det nu ändra gången jag besökte och det såg nu helt annorlunda ut mot när vi var här i januari. Roligt att ansvariga månat om att behålla grönområdena och anlägga nya-
   Södertuna slott har jag besökt och det känns ju väldigt trist om det ev. blir bostadsrätter- Men kanske är det pengar som styr.

 6. Det var nog till stor glädje av alla som bor i den nya fina stadsdelen att Systembolaget äntligen etablerade sig där, och dessutom i så underbara lokaler. Jag var nog där senast 2018, då missade jag “inflyttningen”.
  Skoj med Obos och den nya skyskrapan som troligen de flesta kommer att ha en åsikt om. Nästan bra att Oscar Properties inte fick projektet i Djurgårdsstaden. De två förvisso himla häftiga tornen vid Tors plan var ju aningen skandalomsusade, och lägenheterna där är fortfarande inte slutsålda…
  OBOS har gjort sig ett namn oinom riktigt kort tid – jag förknippar namnet med med damallsvenskan i fotboll – typiskt jag;-)
  Mittemot lekplatsen som du visar finns världens mysigaste cåfé, om det nog överlevt pandemin vill säga.

  1. Systemet ligger ju nära “Coop” och det förstod vi var en fördel. Ännu är ju inte utbudet av matbutiker här just större än just Coop. Systemet skulle invigas 2018 men blev försenat. Häftig lokal där en hel del från gamla maskinhallen var kvar; takhöjden, fönstren och krokarna bl.a. Oscar Properties är inte med här i leken längre utan Obos har tagit över. Gasklockan är ju riven och byggstarten är nog snart på gång.
   Caféet fanns kvar och hade besökare men vi skulle vidare så vi passerade bara.
   Vi var här i januari och roligt att komma tillbaka nu när det grönskar och kul med en promenad inom det gamla gasverksområdet. Gillar dessa gamla byggnader.

 7. Vilka fina gamla hus! Det finns många minnesmärken i de flesta städer. Intressant att se dem.
  Kan inte vara lätt att välja på det systembolaget, om man vill testa något nytt!
  Mindre fina hus, de nybyggda. Men de tycks ligga i ett vackert område.
  Tack för turen! Kram!

  1. Det är väldigt roligt att man bevarat de flesta av dem och ett fint minne är det av arkitekten Ferdinand Boberg. Nu tog vi oss tid att riktigt gå runt och kika. Så fint att Systemet finns i de gamla maskinlokalen och med både takhöjden, fönstren och krokarna kvar. Verkligen gott om plats här och väldigt välutrustat. Det finns personal på plats som gärna hjälper till med råd. Bra så!
   De nybyggda husen är alla olika och några tycker jag riktigt bra om och andra tilltalar mig mindre. Men många gröna och allmänna ytor finns och det gillar jag.
   Kul att du hängde med.
   Kram

 8. Oj så fint flaskorna ska klirra där i System-lokalen, häftigt att få jobba där! Hoppas det blir en genomtänkt arkitektur på bostadshuset så inte helt kraschar med det gamla ärevördiga …..Jag som sedan jag flyttade från Stockholm för över 25 år sedan har inbillat mig att man byggt mest nytt längre bort från stadskärnan men så verkar inte vara fallet! Massor av nya bostadsområden i närheten av city.
  Tack för trevlig rundtur
  Kram

  1. Det blev en trevlig titt in här på Systemet och roligt att mycket av den gamla maskinhallens detaljer finns bevarade. Som jag förstått ska det nya huset helt passa in i miljön eftersom området är kulturskyddat. Men man vet ju aldrig.
   Stadsdelen är ju egentligen gamla Hjorthagen. Nu har man utökat bussarna så kommunikationerna är bättre och det är ju en fördel.
   Kul att du var med.
   Kram

 9. Verkligen ett häftigt systembolag! Å så många bostäder de ska bygga. Härligt att få se av Stockholm och trakterna runt genom din blogg, lär mej så mycket nytt.
  Må så gott!
  Kram

  1. Vi gjorde ett studiebesök inne på Systemet och det var riktigt roligt. Så fint att man bevarat en del av det gamla från den maskinhall som en gång fanns här- Dessutom ett otroligt utbud.
   Bostäder behövs och det finns ju stora områden i Norra Djurgårdsstaden. En ganska fin miljö här vid vattnet och med en hel del grönområden. Roligt att nu se hur området såg ut nu när det var vår för senast vi var där var i januari och då var det ju snö.
   Jättekul att du hänger med runt.
   Kram och trevlig torsdag.

 10. Spännande miljöer och vackra gamla byggnader! Systembolaget såg trevligt ut 🙂
  Tack för ännu en intressant utflykt!
  Kram

  1. Det gamla gasområdet är verkligen intressant och jag tycker byggnaderna är så fina. Roligt att Systemet är inrymt i den gamla maskinhallen och att en hel detaljer finns bevarade. Gott om plats och ett enormt utbud.
   Intressant också att se det nya området med sitt nytänkande- Rejäla gröna ytor är ju sparade och Norra Djurgårdens hela naturområde ligger helt inpå.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. De gamla byggnaderna tycker jag är vackra med sitt tegel och alla fina detaljer. Jag gillar en hel del av de nya husen också, dock inte alla. Mycket grönska finns och det livar upp och Norra Djurgården alldeles nära.
   Önskar dig också en fin torsdag.

  1. Visst är det och roligt att det mesta av dessa gamla industribyggnader är bevarade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *