Stockholm

Hustomtar och julskyltning

I söndags var det här i Stockholm många butiker som drog i gång sin julskyltning. I större eller mindre skala. Jag är ingen direkt julig person men sedan jag var liten, alltså i många år, har jag försökte att se en del av den. Varuhuset NK avtäckte sin julskyltning i söndags,  den 20 november, men det räckte väl att jag såg den igår. Och jag hade gärna, så här i efterhand, avstått helt från att se den. Men det var tisdag så jag och väninnan Agneta lät detta ingå i vår tisdagspromenad. Temat i årets julskyltning på NK är ;”Hustomtar i digital inramning”. Jaha!
Magisk jul? Tja, inte direkt. Men å andra sidan är det inte så mycket som är magiskt även om ordet i sig är i användning en hel del.  (Enligt svenska akademins ordlista betyder ordet förtrollande, övernaturlig)

Hustomtar

var alltså temat för i år på NK:s julskyltning. Förra året var temat ”En helt ny julsaga”.  Egentligen inte  det rätta namnet var  ” A brand New Christmas Story” . Men varför ett engelskt namn i Stockholm. Och historien utspelade sig fint i olika miljöer i ett upplyst Stockholm. (Bilder om en titt på den julskyltningen finns i länken ovan)

Julskyltningstema för 2020 var ”En mer hållbar Vintersaga”. Men eftersom det då var pandemitider skedde avteckningen digitalt.

Så då årets hustomtar. Kan nog inte tycka att den här julskyltningen direkt vänder sig till barn. Och vad gäller vuxna såg knappast några stanna upp.

Stockholm. NK. Julskyltning. Bland årets hustomtar finns också "Makeup tomten". Bland årets hustomtar finns ”Makeup Tomten”. Och med rim till . Finns skrivet på skylten.  Inte direkt så barnrelaterat men med lite kul detaljer.

”En skatt kista fylld till brädden,

med glans på ledden o snedden.

Låt Makeup-tomten hjälpa till,

att förvandla dig till vem du vill.

Här finns inget rätt eller  fel,

bli ren, superhjälte eller kamel”

Här Bageritomten.

Stockholm. NK. Julskyltning. Fler hustomtar. Bageritomtar. Fler  hustomtar. Eller kanske bara en;bageritomten. Jodå!  Också med vers. 

”Bland säckar med mjöl. russin och nötter.

kilar Bageritomten på raska fötter.

Nä, kavla ut mig i värmen, låt mig dega och jäsa.

Med sirap i glaset och kakrecept att läsa.

Jobbet hans är visst redan gjort,

kom in och smaka sött, litet och stort.

Inslagningstomten. Även här finns en vers men den lämnar jag därhän. Hur som helst ska denna tomte ”slå sitt gamla rekord och slå in ett sagoslott med gård”.

Mycket papper och många snören.

”Fashiontomten”.

Om det nu är hustomtar så kunde den kanske heta modetomte på svenska. Men ”den kommer ridande på en gris, från Paris.”

 

Kan inte påstå att dessa digitala hustomtar på NK tilltalade mig. Men kanske har jag missat något…

Belysning

Vad gäller julbelysningen i City, ”Stockholmsjul”har  den varit tänd sedan den 12 november och kommer att vara tänd till mitten av januari. (Mer info i länken ovan) Många ledlampor och att all belysning inte är tänd under dygnets alla timmar har gjort att man även i år vill lysa upp huvudstaden.

Och mellan den 3/12 och den 11/12 kommer det att vara extra upplyst i Stockholm under Nobel Week Lights 2022. Givetvis kommer jag  även i år att ge mig ut och här i bloggen generöst dela med mig.

Stockholm. NK. Kanske går temat med hustomtar igen här också. För detta måtte ju vara en kvinnlig grantomte. Inne i lobbyn på NK har man placerat en gigantisk gran och också lyser upp rejält.  Kanske lite av temat hustomtar hänger med även här. Jag tänkte genast här på på ”Grantomte” som är personifierad och i kvinnlig skepnad.

Tvärs över Hamngatan, i Gallerian höll men sig till det mer traditionella.  Här fanns en rejäl gran där barn och vuxna kunde gå genom granen och där också skriva en önskelista till en tomte. Men kan tänka mig att barn var mer road av Gallerians julutstyrsel än de hustomtar NK erbjöd.

Apropå belysning. Vid Sergels torg var det solen som fint bidrog innan den snabbt drog sig tillbaka i väster.

Hötorgsskraporna får också hjälp av solen att glittra lite extra.

Sen eftermiddag och den nästan 40 meter höga ”pinnen”, en glaspelare, på Sergels torg lyser upp och kan skifta färg.  Det offentliga namnet är  kristall ,vertikal accent i glas och  stål  av Edvin Öhrström.

Och visst blev det som vanligt paus på vår runda. Och det blev en favorit i repris. NK:s trevliga ”Art Bakery” på Regeringsgatan.

30 svar på ”Hustomtar och julskyltning”

  1. Jag också, men i år var det än tristare. I mitt tycke. Ser nu fram emot att traska runt på Nobel Week Lights. Brukar verkligen gilla detta event.
   Kungsgatan tycker jag också nu är helt ok. Och så älgarna. Såg dem i söndags.

 1. Ja, festligt tycker jag! Föll för dikterna så klart 🙂 När jag tänker på tanken bakom de olika så gillar jag det jag ser.
  Glada goa stämningsfulla bilder och bilden med sola i fullt motljus är kjempefin!
  Må gott Ditte!
  Varm Kram och tack för turen i skyltande fläng
  trots allt gött med lite åt julen häng

  1. Jodå, lite humor såg jag också. Men för barn var det ju inte så mycket. Och visst ligger mycket i betraktarens ögon. Absolut.
   Som du ser det blir det annorlunda, men som julskyltning kändes det magert och barn såg inte direkt roade ut. Såg också att många bara passerade utan att ens stanna.
   Blev besviken denna gång.
   Men julbelysningen i Stockholm och nu kommande Nobel Week Lights ser jag fram emot.
   Varm kram

  1. Nej, det tyckte inte vi heller. Kanske finns det några som gör det men de vi såg skyndade sig förbi. Gammal som ung.
   Gallerian är mycket finare likspm all belysning på Kungsgatan.
   Ser fram emot Nobel Week Lights som brukar vara väldigt bra och med så mycket fint.

 2. Å jag som trodde – fel som vanligt – att NK skulle avtäcka sin skyltning den 1:a advent. Är väldigt taclsam att du delar med dig av julskyltningen. Vet inte vad jag ska säga – alltså om jag gillar den eller inte. Att den riktar sig till vuxna, som ju har pengarna och inte till barn är trist. Men det är ju en allmän trend tyvärr. Gillar fönstret med jultomtarna på solstolar och inslagningstomten. Båda motiv är roliga. Fashiontomten gillar jag inte, inte den/de i rubrikbilden heller. Ja, ja det finns nåt för alla ser det ut som. Å tack och lov att vi har olika smak;-)

  1. Ja, det trodde jag också. Men icke. De brukar numer ta det så här innan- Antar att de då får sålt mer.
   Jag funderade också på om jag gillade skyltningen eller inte. Men svaret i stort blev ”nej”. En del roliga detaljer. Men barn och tonåringar verkar inte alls gilla den. Såg nästan heller inga andra heller som stannade. Ingen trängsel direkt. Tvärt om.
   Motiven var festliga , men för en julskyltning. Nja.
   Och visst är det bra med olika smak. Här som i allt annat.

 3. NK brukar ha en väldigt fin julskyltning ja och även i år finns det kul detaljer. Sedan tycker jag att man har sett bättre men som vanligt ligger allt i betraktarens ögon. De tänker ju till i alla fall. Kanske är jag lite mer för det traditionella…
  Trevligt med en promenad i alla fall och på det en god lunch.

  Önskar en fortsatt fin kväll nu!

  Kram

  1. Jag har nog sett skyltningen på NK sedan 1959, alla år vi varit hemma i Stockholm. Sålite tradition är det- Att gå hit och till gamla PUB.
   Visst fanns en del roliga detaljer här men inte var det många som stannade och inte direkt barn som var roade.
   Men visst ligger mycket i betraktarens ögon.
   Ser mer fram emot Nobel Week Lights som kommer snart.
   En trevlig promenad blev det och en god och trevlig eftersittning.
   Kram

 4. Såg dina foton från NK på Instagram och tyckte de såg roliga ut, tyckte bäst om bageritomten och inslagningstomten. Men jag kommer inte att åka in för att titta på den julskyltningen, så är glad att du i din blogg visar lite, så man får åka snålskjuts! En fin gran på gallerian , och en underbar kvällssol fick du med också. Mysigt att träffa väninnan och så sitta en stund och äta lite gott också. Glaspelaren är så fint upplyst nu, behövs i denna mörka årstid.
  Må så gott!
  Kram!

  1. Visst var det lite roligt, men inte som enda julskyltning. Funderade på målgruppen. Har ju varit här i princip seda 1959 så det blev ju ett besök även i år.
   Men du kan ledigt hoppa över. Du har ju varit här med mig.
   Njut av de vackra palmerna och annat fint du har helt nära nu. Är glad för att du delar med dig.
   Ser fram emot Nobel Week Lights och där brukar vi traska runt så det gör vi även i år.
   Ha det fortsatt skönt! Allt ser behagligt ut.
   Kram

 5. Tänk så fina julskyltningar NK har haft både i Göteborg och Stockholm förr om åren. Nu har jag nog inte sett den på ett par år men den här var väl inget som får barnaögon att tindra precis. Det får mig att tänka på 1:a advent när jag var barn och vi åkte in till Vara på eftermiddagen för att titta när det bruna papperet togs bort i skyltfönstren och vi fick njuta av all grannlåt….
  Stora granar som den på Gallerian tycker jag är vackra och alla ljus som tänds nu i mörkret.

  1. Så har jag också tyckt. Har sett NK:s skyltning i Stockholm sedan 1959 då vi flyttade hit. Och PUB:s- (nu är ju det sedam länge hotell) Lite festligt var det. Men nu, här?
   Såg inga barn som stannade och knappt vuxna heller- Jag tyckte jag såg några roliga detaljer men i stort sett inget speciellt
   Fint att läsa om dina tankar och minnen. Liknade mina.
   Gott om vacker belysning är det nu i stan och den tittar jag gärna på. Ohc jag ser mycket fram emot fina Nobel Week Lights som kommer

 6. Jag älskar ju förändringar och nytänk. Men nä, NKs julskyltning blev platt hos mig. Med juldekorationer är jag nog mer traditionell. Kan tänka mig att dagens ungdomar kommer ha helt andra julpynt än jag har 🙂

  1. Jadå! Det kan jag också göra i många sammanhang. För egen del har jag sett julskyltningen här och på ”gamla PUB”, om vi varit i Sverige, sedan 1959. Och visst fanns det detaljer här som jag gillade. Men inte skyltningen i ”stort” Verkade inte som om ungdomar eller barn ens stannade och tittade. Känns lite trist. Vad gäller det ”juliga” är jag inte så mycket för detta med mycket ”tingel – tangel” utan mer det stilrena och klassiska. Företaget ”Svenskt Tenn” och det de har fastnar jag ofta för. Men nu behöver eller ”villhöver” jag absolut inget.
   Vad jag har förstått här, via tidningar och medier, vill många yngre nog ha en blandning när det kommer till jul .
   Jag ser nu fram emot allt vacker belysning under ”Nobel Week Lights” som snart kommer med fokus på just belysning och konst. brukar vara helt fantastiskt.
   I övrigt är Stockholm nu så vackert belyst så det är roligt att se det. Mycket led lampor förstås och att belysningen stängs av några timmar nattetid för att spara på elen.

  1. Instämmer! Stockholm nu är så vackert belyst och än vackrare blir det snart med Nobel Week Lights. Vad gäller julskyltningen på NK har jag sett den här och på PUB sedan jag var liten så det har varit lite av tradition. Ofta har också barnbarnen varit med. Men detta var liksom inget speciellt.
   En del detaljer var roliga men i helhet , ”nej”.
   Och de barn som passerade gjorde just det.
   Kram

 7. NK:s julskyltning var väl inte så spännande, men jag gillar solen och hur den lyser upp … och likaså det ni åt och drack, vilket väl måste ses som en belöning för er promenad 🙂
  Kram

  1. Just så tog vi det också. Finns alltid, i alla fall oftast, något att glädjas åt.
   Och vacker belysning är det nu i Stockholm.
   Kram

 8. Mysig skyltning, ja NK har vi inte i Malmö det fanns när jag var runt 16 år så ett tag sedan men nu har vi Hansa och där är oxå fint med massa fina butiker. Mysigt ni har snö det lyser med sin frånvaro här i alla fall ..kanske till jul? hoppas! Önskar dig en härlig dag kram

  1. Vi blev besvikna i år på NK:s julskyltning men visst fanns det detaljer som var fina. Jag har sett skyltningarna här varje år sedan 1959, om vi inte varit bortresta och det var alltid roligt. Nu vet jag inte vem som uppskattade det hela. Såg knppast någon en stanna.
   Men Stockholm är så vackert belyst nu så det väger upp. Ohc mer kommer i samband med Nobel Week lights Ser fram emot det.
   Tack, önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 9. Det var en flashig julskyltning på NK.
  Lite kul med rimmen. Granen med fötterna var den bild som jag tyckte var mest rolig, de andra nja.
  Solen i motljus var fin! Och gott att äta och dricka.
  Idag har jag gråväder men det får gå det med.
  Varm kram!

  1. Vi tyckte julskyltningen var ”så där”. En del var mer humor men barn tror jag var ganska ointresserade och så även de vuxna passerade utan direkt att stanna till.
   Stockholm i övrigt är fint belyst nu och roligt att se. Och snart blir det än vackrare med Nobel Week Lights.
   Alltid trevligt att ses och ofta blir det ju eftersittning också.Att solen tittar fram är ju också behagligt.
   Grått även här idag men ändå ok.
   Varm kram och trevlig kväll.

 10. Haha, jag njöt betydligt mer över texten än illustrationerna. Vilket härligt inlägg, jag saknar inte Stockholm ett dugg men njuter att sneakpeaksen du bjuder på! Alltid alert och vaken, det är Ditte i ett nötskal. Kram och tack!

  1. Tack! Vad gäller skyltningen så var den i vårt tycke ganska trist men med en del roliga detaljer. Har ju varit och sett julskyltningarna sedan 1959 så det har varit en av de ytterst få traditioner jag har kvar.
   Ser fram emot att de belysningen som kommer under Nobel Week Lights.
   Rapport kommer och jag tror du gillar det.
   Kram

 11. Inte kom jag i julstämning direkt av NK:s skyltning. Men förstår också att de vill variera sig med olika teman för att det inte ska bli alltför enahanda. Nåväl, en tradition är en tradition, många var åren när jag var bland de första som tog en sneak-peak i fönstren på Hamngatan.

  1. Nej, det gjorde inte vi heller. Blev besvikna. Tror barnen som var förbi också var det. Några roliga detaljer men inte mer.
   Ja, du minns ju hur det var här på NK och julskyltningarna. En ville gärna se den. Men i år? Nä.
   Likaså var det fint att se på PUB:s julskyltning. Hörde liksom till.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *