Trevligheter Utflykter

Alby – En av Stockholms södra förorter- “Alla är välkomna”

Välkomna till Alby, en av orterna, förorterna, som ligger längs tunnelbanans röda linje. För mig och säkert många andra, en helt ny bekantskap. Jag har  för egen del passerat många gånger med bil när jag åkt E4:an söderut. Men jag hade aldrig tidigare stannat till här. Nu blev det mer än så. Igår var jag här tillsammans med Promenadklubben och vi skulle här möta upp “Dogge Doggelito”; Douglas Léon. Han är  musiker, låtskrivare, skådespelaren och tidigare frontfigur i hiphopbandet Latin Kings.I augusti fick han också Cornelis Vreeswijks stipendiet som blev utdelat på Mosebacke i Stockholm. Och vi var på plats.  Och att hä i Alby bli guidad av “Dogge”, som är född här, kändes extra roligt. Likaså att faktiskt göra ett besök här.

Detta är del 1/2. Fortsättning följer i morgon.

Tunnelbanestationen i Alby, en av Stockholms södra förorter. Redan här blir vi välkomnade. Redan i tunnelbanan blir vi välkomnade till Alby Centrum.

Välkomna till Alby

som är en del av Botkyrka kommun. I kommunen bor ca. 95 000 invånare och ca 60 % av dem har utländskt påbrå. Resan hit med tunnelbanans röda linje ta 30 minuter från Slussen. (Avståndet är 19 km från Slussen) Själva tunnelbanestationen och området vid perrongerna är grönskande. Väggarna är fyllda av stora målade blommor och tecken och konstnären är Olle Ängkvist Klyvare. Vad som slog mig  och var extra roligt var att dessa målningar var helt klotterbefriade.

Alby söder om Stockholm. En detaljbild från tunnelbanestationen. En detaljbild av målningarna i Alby. Tunnelbanan hit invigdes i januari 1975. 

Röd linje T 13 går till Alby men har slutstation Norsborg. Tidigare har jag åkt till Skärholmen för besök på IKEA. Men jag var också i förra hösten på en guidad stadsvandring, förortsvandring, i Vårberg. Väldigt intressant. Och då mitt första besök där.

Alby i Botkyrka kommun. Dogge Dogelito möter upp vår grupp och börjar att berätta om Alby, platsen där han är uppvuxen. Dogge Doggelito möter upp oss  på torget vid centrum och börjar berätta om Alby/Botkyrka. Platsen där han är född och uppvuxen. Många, äldre och yngre, passerar och hälsar.

Området består mestadels av hyresrätter men även radhus och bostadsrätter. Kanske är det så att det så att det  är fler ä jag som hade fördomar om Alby som förort. Men naturen är ständigt närvarande med både sjöar, skog och åkermark. Och mellan bostadsområdena finns gott om grönska, mindre skogsområden och många lekplatser. Albysjön men fina badplatser ligger också helt nära.

Dagens deltagare i Promenadklubben är samlad och vi lyssnar och tar till oss vad Dogge berättar.

Området runt Alby Centrum

Det moderna Alby kom till i mitten av 1960-talet då det fanns gott om mark i Botkyrka kommun och bostadsbristen var stor. Alby blev en del av det stora miljonprogrammet vad gällde bostäder på 1970- talet. Fera höghus kom till . En rejäl renovering av Centrumområdet kom till på 1990-talet då man gjorde torget ljusare och tog bort en stor garagebyggnad.som då täckte hela torget.

Alby Centrum. En riktigt stor matvarubutik; "Mat från hela världen" finns och som har generellt låga priser. I Alby Centrum finns en riktigt stor matvarubutik “Mat från hela världen”.( ICA, COOP, och Lidel göre sig ej besväret.) Priserna här i butiken är generellt låga. Och allt finns. En restaurang, ett par små klädesbutiker, café, frisörsalong finns också. 

Utanför Alby Centrum finns grönsaker och frukt till försäljning. Fräscht utbud. Utanför Alby Centrum finns en frukt och grönsaksmarknad. Och vilket utbud! Så fräscht och till mycket rimliga priser. Såg små tomater för 19 kr/kg.

Tydligt skyltat och generösa uppettider till “Mat från hela världen”.  Här gjorde vi också ett besök.

Ett smakprov  av det gigantiska utbudet av frukt och grönsaker som finns i butiken “Mat från hela världen”

Ett par typer av hus här helt nära Centrumområdet.

Av dessa hus fanns det 5-6 stycken och är bland de första som blev byggda här .

En annan, lite yngre typ av flerbostadshus . Grönska både framför och bakom husen.

Nej, det är inte Skyltsöndag men både jag och övriga i promenadklubben gillade här det vi såg. Och inte heller här något “klotter” för att förstöra. Dessa målningar finns i ett bostadsområde.

 

Om ni vill så går vi vidare i morgon. Välkomna då också. 

22 svar på ”Alby – En av Stockholms södra förorter- “Alla är välkomna””

 1. Tänk att ens fördomar kan komma på skam. Och det gjorde både dina och mina här. Så himla kul att just Dogge Dogelito var er guide. Det första jag kom att tänka på är Rinkeby/Tensta som har ungefär samma dåliga rykte som Alby med omnejd. Förut åkte vi till Tensta ibland under helgerna för att köpa på oss massvis med frukt och grönsaker – närodlade då, i kolonilotter nedför backen om man säger så. Gissar att det är likadant i Alby. Det känns nästan som att vara på en marknad i Spanien.
  Att väggmålningarna är klotterbefriade beror troligen på att det är “klottrarna” själva dom fått måla väggarna. Å man förstör ju inte sina egna verk med tags med mera. En klok satsning på lokala graffiti-konstnärer i så fall. Ser mycket fram emot del 2.

  1. Jadå! Just så kände jag också här.
   Lite skillnad här är att en stor del av invånarna just här är kristna och det innebär också att en ser fler kvinnor och flickor ute på maknaderna och i butikerna. När vi varit till Tensta /Rinkeby har det ofta varit så att det har varit männens värld.
   Här i Alby är miljön grönare än Tensta /Rinkeby och blandningen av radhus, hyresrätter och bostadsrätter är mer blandad. En stor fördel tror jag vad gäller integrationen.
   Visst är väggmålningarna häftiga och vi kände oss överlag väldigt välkomna.
   Kul att du hänger med i morgon också.

 2. Så intressant att bli guidad där av en guide som själv har levt sitt liv här. Den här Promenadklubben slutar inte att förvåna med intressanta och varierande utflyktsmål.
  Visst är det skoj att Street Art och liknande konstarter inte utsätts för klotter och förstörelse. Det är samma sak här i staden, där de haft Street Art- veckor på somrarna med internationella konstnärer, bl a många mexikaner har varit här och satt sin prägel på många gångtunnlar, elskåp och en del väggar. där finner man inget klotter, vilket varit ett stort problem tidigare.
  Naturligtvis följer vi med på fortsättningen av ditt besök i Alby.

  1. Verkligen! Och Dogge Dogelito känner ju verkligen till “orten”. Så roligt att han berättade och lotsade oss runt.
   Vad gäller Promenadklubben så är den helt fantastisk. Är lika glad varje gång jag varit med och så fylld av energi.
   Väldigt roligt att målningarna, både i tunnelbanan och i övrigt, får var intakta.
   Fint att det varit så hos er också att det som gjorts under Street Art veckorna fått vara orört. Så det måtte finnas något som gör detta. Bra så.
   Trevligt att ni kommer med i morgon.

 3. Klart att jag vill!
  De första höghusen är för tråkiga….. man kan tycka att de kunde sätta lite färg på dem.
  Matbutiken ser ju helt fantastisk ut.
  Ha en fin kväll =)

  1. Välkommen!
   Det första huset och liknande var ju så det såg ut när de byggdes. Såg nu att de var under renovering och hoppas på mer färg För i övrigt var det gott om färg här i “orten” och på olika ställen- Och mycket natur.
   Matbutiken samt frukt och grönsaksmarknaderna är vörda en extra resa hit. Både vad gäller pris och utbud.
   Och kvalitén var också hög.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Självklart så hänger jag med till Alby imorgon igen. Jag har varit dit för många år sedan men inte in till centrum utan lite utanför till en båthamn. Ålänning som jag är så handlar det alltid om båtar, haha…
  Vilket utbud de har i mataffären med mat från världens alla hörn. Underbart, dit skulle jag vilja gå och handla.
  Fint att Dogge kom och guidade er. Killen är sympatisk på så många sätt.
  Kramar!

  1. Du är varmt välkommen.
   Ja, Mälaren ligger ju nära så det var kanske där du var. Och du vet ju att jag är gift med en så det blir ofta vatten här också.
   Botkyrka är ett gammalt område med sin historia men hamnade sedan i “miljonprogrammet”.
   Matbutiken var ett “eldorado” och likaså den fräscha frukt och grönsaksmarknaden. Och verkligen förmånliga priser.
   Dogge var en jättebra guide och eftersom han är uppvuxen här så känner jan verkligen till området. Många kom också fram och hälsade på honom när vi var ute.
   Kram

 5. Vilken spännande dag! Jag har faktiskt varit i Alby, men det var i mitten på 80-talet när min syster och hennes kille bodde där, så jag minns bara höghusen. Gatan hette Lagman Lekares väg, de bodde där i något är innan de flyttade till Tensta sen.
  Vilka fina bilder från Alby! Ser framemot fortsättningen.
  När man åker mot Södertälje åker man förbi Botkyrka kyrka, den syns från vägen och ser så gammal ut.
  Ha det fint!
  Kram

  1. Det var verkligen roligt med ett besök här och för mig var det första gången jag besökte Alby. Jag har ju passerat Botkyrka och Alby på E4:an söderut men aldrig stannat till- Men många fina områden finns och inte minst mycket natur runt om. Dogge Dogelito som är uppvuxen här var ju en jättebra guide och det tillförde mycket. Så entusiastisk och positiv.
   Roligt att du varit här på 80-talet och då fanns det nog mest dessa höghus. Idag är det mer blandat även o de finns kvar.
   Botkyrka kyrka har rötter från 1100-talet och området här är gammalt med sin historia.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Så intressant att bli guidad av en person som själv bott där. Det blir ju mycket mer givande på så vis. Spännande dessutom att besöka nya områden som man inte är så bekant med. Promenadklubben levererar verkligen måste jag säga!

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en väldigt fin, rolig och intressant runda här. Och med en toppenguide som verkligen kan sin “ort”.
   Det finns ju en hel del förorter i Stockholm jag ännu inte besökt så att vidga vyerna är roligtHade nog inte direkt, utan promenadklubben, kommit på att ta en tur hit.
   Promenadklubben är helt fantastisk. Ger så mycket energi och glädje.
   Kram i sena kvällen.
   Hoppas du haft en bra dag.

 7. Så intressant och inte minst att träffa Dogge. Vad kul utflykter ni gör.
  Har som du åkt bil och mest förbi men också stannat ibland. Vet inte hur det är nu men Riksteatern hade så bra föreställningar i Hallunda som tog sin start här när de skulle vidare i landet. Vi gick på alla. Sen tittade vi med på utbytet i affärer och det slog, säger inte vilka, men våra butiker med råge.

  Och tänkt som du att naturen är så vacker, Mälaren åker man över och så fina bad och hamnar finns också. Fint att ta färjan över till Ekerö från Slagsta. Och tänker då på fler av orterna, Fittja, Norsborg m fl att det är en vacker miljö folk bor i. Finns en herrgård också som hade mycket mat och andra aktiviteter öppen för alla och Cirkus Cirkör i Alby är verkligen känt.

  Har aldrig åkt kommunalt hit och som sagt förbi ofta när man ska vidare söderut. Och det är väldigt vackert söder om Stockholm mot norr om stan och då samtidigt lite tragiskt att folk nästan ska skämmas när de bor i så vacker miljö. Men tror många är stolta med idag och Dogge bor kvar om jag förstått rätt.

  Och vet inte hur många gånger man hör folk från övriga landet uttala sig om hur hemskt det är här, de tar det som exempel när de ska prata om något riktigt fult och avskräckande. Fast de aldrig varit där.
  Jag har själv aldrig varit i Tensta eller Rinkeby men uttalar mig inte.
  Och hemskheter händer då i varenda stad och by numera. Tyvärr så det är skrämmande att läsa.

  Väntar på fortsättning, har inte sett målningarna du visar för aldrig åkt tunnelbanan.

  1. En verkligt lyckad och omväxlande dag. Just Hallunda och teatern där minns jag också. Och nu i Alby så håller cirkus Cirkör till här. Ska berötta om det i morgon. (Lätt att skriva för långt)
   Jag har passerat Alby men detta var öfrsta stoppet här.
   Jodå, Dogge bor kvar. Han bor numer i ett radhus men han är uppvuxen här och vill bo kvar. Idag är det en blandning av hyresrätter, radhus och bostadsrätter men det är ändå så att man inom kommunen räknar med 60% som är utlandsfödda.
   Mycket natur, stora lekytor och med närheten till Mälaren och Albysjön gör att området känns “luftigt”.
   Detta var första gången jag åkte kommunalt hit och det tog 30 minuter från Slussen. (Har tidigare åkt till Vårberg och Skärholmen) Jag har varit en del i Tensta och Rinkeby och där har en ju delar av Järvafältet hel nära.
   Kanske kan jag tycka att bostadshusen i Alby inte ligger så tätt och har mer grönska mellan gårdarna.
   Och detta med fördomar tror jag många har. Inte minst de som aldrig varit på plats.
   Mer härifrån kommer i morgon.
   Välkommen med.

 8. Vilken fin dag i Alby! En spännande stadsdel och en fin guide som hör hemma där. Mycket intressant läsning och bilder från denna del, det finns många delar i en stad av i olika kulturen i byggnader och de som bor där.
  Varm kram ses i morgon då👍

  1. Det var det! Och på alla sätt. Inte minst med “Dogge” som guide. Gav så mycket på många sätt.
   Kul att du var med.
   Vram kram! Ses i morgon

 9. Fantastiska stånd med frukt och grönt, det får det att rinna i mungipan 🙂 Väldigt fina målningar, de gör mig glad. Din promenadklubb hittar verkligen på roliga platser att besöka och anordnar det väl. Klart jag hänger på i nästa inlägg om Alby!

  1. Det blev en väldigt lyckad dag här på alla sätt. Och extra roligt att vidga vyerna. Många förorter har jag besökt och många finns kvar. Och med Dogge Dogelito som guide gav besöket extra allt. Han är född och uppvuxen här och är stolt över att bo just i Alby.
   Promenadklubben är helt otrolig och det är så många trevliga medlemmar och roligt att prata om det vi ser och upplever.
   Välkommen med på fortsättningen

  1. Just så är det. Hade inte heller varit här i Alby men nu blev det av. Och väldigt roligt med en så givande guidning.

 10. Ja inte blev man då avskräckt av den förorten! Och inte av Dogge heller, han är snäll han..
  Mina svärföräldrar bodde i Husby så den förorten blev jag bekant med och där kände jag mig aldrig trygg. Usch o fy, och värre har det ju blivit, dessvärre.
  Nu ska jag läsa vidare om Alby

  1. Tyvärr har ju våldet spridit sig till både innerstan och många förorter. En bedrövlig utveckling. Dogge Doggelito är en sann entusiast och har valt att bo kvar i Alby där han trivs. Men visst finns problem även här som på många ställen.
   En lyckad dag och ett givande och väldigt roligt besök.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *