Stockholm Utflykter

Kräftriket- Ett område på Norra Djurgården i Stockholm

Gårdagens ”utedag” förde oss på nytt till Norra Djurgården. Denna gång till den södra delen av Brunnsviken och området Kräftriket.  Förra veckan tog vi oss från Norra Djurgårdsstaden i öster, via Fiskartorpet och Universitetet  till Brunnsviken i väster. Vi korsade i princip Norra Djurgården och fortsatte sedan längs norrut längs Brunnsviken till Bergianska trädgården. Stora delar av Kräftriket har byggnader som på ett eller annat sätt tillhör eller tillhört  Stockholms universitet.

Tunnelbanan till universitetet blev smidigast för oss. (Men hit går även Roslagsbanan från Östra Station och olika bussar.)

Start vid Universitetet och dagens delmål blev Värdshuset Kräftan. (I själva verket gick vi betydligt längre men för att inte trötta ut er som går med oss blir det i tre etapper med ca. 4 km i varje delsträcka)

 Kräftriket på Norra Djurgården

Norra Djurgården är ett stort område och i sig uppdelat i flera delar. Tydliga kartor/informationstavlor finns uppsatta lite varstans där man dels kan se olika promenadvägar och dels kan få information om vad som finns att titta extra på.

Stockholm. Norra Djurgården och området Kräftriket. Vi var på var på väg till området till Kräftriket men tog ett par olika stigar genom skogen för att komma ner till den del som ligger vid Brunnsviken.

Vi passerade vackra vitsippshagar

– och såg även en mer rosaaktig variant av sipporna.

Varför heter området här Kräftriket? En bra fråga och det finns en förklaring för på 1700-talet fanns det en krog här i närheten som serverade kräftor som var fångade i Brunnsviken.Och efter detta kom namnet Kräftriket till. Tidigare namn på området var Cathrineberg och var ett jägarboställe.

Fin promenadväg som följer Brunnsviken och man kan i princip gå runt hela viken en sträcka på ca 11 km. Här Brunnsviken norrut.

Och fanns det en krog i närheten så var det ju inte direkt ovanligt att Bellman besökte den.Så statyn här passar väl in. Ursprungligen fanns statyn vid restaurang Hasselbacken på Södra Djurgården där den kom på plats 1872. Men statyn flyttades  hit och  en ny staty av Bellman kom till  vid  Hasselbacken.  Även den gjord av Alfred Nyström-

Stockholm. Norra Djurgården. Kräftriket. En staty av Bellman finns här som är gjord av Alfred Nyström. Gode vännen August Strindberg satt modellOch visst finns Bellman på plats här i Kräftriket helt nära Brunnsviken. Statyn är gjord av Alfred Nyström (1844- 1897) och det var författaren August Strindberg som satt modell. (Strindberg var en god vän till Alfred Nyström.)

Statyn finns alldeles nedanför en privat villa, en riktig snickarglädje, från slutet av 1800-talet. Men tyvärr har jag inte lyckats få reda på mer om huset.

Vi går vidare längs vattnet en bit och viker sedan av och går upp till värdshuset Kräftan.

 Värdshuset Kräftan i Kräftriket

finns fortfarande kvar kvar men i ny tappning. Och Både Bellman och Taube har diktat om området och då kallade man krogen för ”första torpet”-

I slutet av 1700-talet köpte köksmästare Schmidt huset, det tidigare jägarbostället och öppnade en krog. Krogen blev väldigt populär och var i gång från till mitten av 1800-talet . Men på 1940-talet, då man byggde ut vägen,revs det  gamla torpet  eftersom det hindrade den ökande biltrafiken.

Värdshuset Kräftan som det ser ut idag. Och en hel del lunchgäster fanns  på plats när vi passerade i tisdags.

Bellman epistel nr 80

Så höljde min nymf på Floras fest ett enkelt och skiftat flor,då hon utav Mollberg bjuden till fest,
ut till Första Torpet for,
det torpet lilla, straxx utom tulln,
där kräftan ljustras röd i kastrulln
och dit Brunnsvikens bölja klar
i vattrade vågor sig drar

Evert Taube skaldade också om Första Torpet tre hundra år senare:

”Träden skiftar rent i rött och guld

Första Torpet bakom Roslagstull

Skymtar mellan ekar, fur och al

Tuppen han gal …”

Nu hörde vi ingen tupp som gol. Men vi såg och hörde en skrattmås.

Vi stannar till en stund här i Kräftriket och blickar norrut. Till vänster i bild mellan träden skymtar Hagaparken i Solna, också en favorit hos både Bellman och Evert Taube.   

En skrattmås simmar sakta förbi.

 

26 svar på ”Kräftriket- Ett område på Norra Djurgården i Stockholm”

    1. Finns så mycket fint helt nära City och just den här delen av Norra Djurgården är ganska okänd för mig också. Och att gå längs vattnet gillar jag verkligen.
      Trevlig kväll.

  1. Vackert hus med snickarglädje, men fy för att skrapa och måla alla de snirkliga balkongbrädorna – men fint är det =)
    .antar att du hållt dig inne idag? Här har regnat konstant sedan igår eftermiddag….

    1. Visst är huset fint! Men antagligen har de hjälp till att skrapa och måla…
      Har varit ute i omgångar idag. Först på fysrehaboch på em var jag till kyrkogården för att ”fira” min pappa som idag skulle fyllt 100 år. Snittar och bubbel var med liksom ena dottern, blommor och bubbel. Nu hemma. Iskall.

  2. Det finns verkligen så mycket pärlor bara några kilometers gångavstånd från city. Kräftriket passerade jag ju dagligen i fem års tid på väg till Roslagstull. Du valde att presentera den natursköna delen, som jag bara promenerat i en gång. Däremot har jag ett antal gånger svängt förbi Kräftrikets ”husdel” med alla tegelbyggnader. Ett riktigt läckert område tycker jag. Många av byggnaderna har ju olika fakulteter av universitetet tagit över, men det finns fler ingenjörs-, design- och reklambyråer där också. En väldigt inspirerande miljö…

    1. Visst gör det! Vi passerade även husdelarna med de läckra tegelbyggnaderna men de fick inte vara med denna gång- Idag är ju husen upptagna av många olika verksamheter men universitetet har också kvar en hel del lokaler utspridda inom Kräftriket. (Förr fanns ju också Veterinärhögskolan och Skogshögskolan här. Vet inte om delar finns kvar idag.)Verkligen en inspirerande miljö på olika sätt. Kul att andra företag också nu finns här- Behåller ju en del liv onekligen.

  3. En fin runda här idag med dig, det är ju så spännande med historia om hur det var förr.
    Bellman och Taube har man ju hört mycket av under åren man levt, speciellt Bellman då en del artister under några år gjorde låtar med honom, Thåström tex.
    Bra artist det också i övrigt när det gäller material 😉

    Ha en fin kväll Ditte.

    1. Jadå! Gårdagen var riktigt fin. Både väder och miljö. Värre idag med heldagsregn, blåst och kallt- Men ute har jag varit ett par varv. Thåström har jag lyssnat på när han sjungit Bellman.
      Önskar dig också en lugn och behaglig kväll.

  4. Du är verkligen ett föredöme i att ta dig ut till alla de vackra platser som finns. Jag hänger knappt med, funderar ibland om jag kommenterat där och där då det ständigt dyker upp nytt.
    Men fantastiskt!
    Jag gläds åt dina bilder, ska du veta och nu är naturen verkligen påslagen!
    Stor kvällskram!

    1. Nu när vi är hemma så mycket känns det bra att ta sig ut till områden som ligger strax utanför City. Och områden är det ingen brist på. Och ute är jag ju ute en hel del.
      Och det kommer inlägg varje dag och från lite olika platser.
      Kameran är med och det är så ljuvligt med all vacker grönska.
      Stor kram

  5. Wow ,så mycket jag lär mej genom din blogg om Stockholm och dess omgivningar, spännande läsning!
    Sov så gott!
    Kram

    1. Tack! Jag tycker för egen del att det är roligt att veta lite ”lagom” om områdena jag besöker och då hamnar en del oftast också med i bloggen.
      Här får jag nu säga ”god morgon”.
      Önskar dig en trevlig dag.
      Kram

  6. Verkligen vackra omgivningar igen! 🙂
    Skrattmåsen lärde jag mig på mellanstadiet. Fröken berättade att den hade fått sitt svarta huvud för att den skrattat så mycket så den hade doppat huvudet i choklad. Viss kunskap minns man tydligt hur man förvärvade 😀

    Ha det gott!

    1. Visst är även den här delen av Norra Djurgården ett fint område och detta bara några km från City. Bra sätt där du fick lära av fröken hur en skrattmås ser ut. Bra där med chokladen.
      Ha det fint ni också

    1. Vi var väldigt nöjda och en tur antingen runt hela Brunnsviken eller delar av den är att rekommendera. Nu när vi är hemma så mycket har jag på tisdagarna tillsammans med en väninnan ägnat mig mycket åt delar av Stockholm där jag inte varit så bevandrad.

  7. Nu fick jag lära mig mycket nytt, tack för historien om namnet Kräftriket som jag tyckte lät lite malplacerat innan jag läste historien bakom. Och de trevliga låttexterna ger ju en viss tyngd till området! Och vackert som sjutton är det där…..också, hur många smultronställen finns det i Stockholm egentligen? Och finns det någon som är mer kunnig ciceron än du? Skulle inte tro det!
    Tack för ännu ett intressant inlägg /Kram

    1. Ja här i Kräftriket var kräftorna en gång centrala så det är ju roligt att namnet finns kvar. Krogen också. Men på ett lite annat ställe.Stockholm har många fina ”idyller” och många av dem ligger bara ett par km från City.
      Tack, för fina ord. Och hoppas den dagen kommer när vi kan ses här och ta en sväng tillsammans.
      Kram!

    1. Jag har inte heller varit här så mycket men ett fint område är det här längs Brunnsviken och det har sina historiska rötter.Och namnet Kräftriket har sin förklaring.

    1. Visst är det och en förklaring finns ju. Gillar att veta varför en plats har ett visst namn och oftast finns det det just en förklaring. Kul att nysta i.

  8. Snickarglädjehuset är uppförd år 1879 ( låg tidigare ett äldre hus där ) av handlaren’ o köpmannen Fredrik Pettersson, som disponerade tomten från Kungliga Djurgården o fick fick tillåtelse/bygglov att uppföra ett nytt hus på platsen. Det nuvarande huset som ligger där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *