Stockholm Utflykter

Norra Djurgården; Via Fiskartorpet till Brunnsviken

Igår befann vi oss i Norra Djurgårdsstaden här i Stockholm och tittade också lite extra på det gamla Gasverksområdet. Och idag tar vi oss vidare på Norra Djurgården. Och om det igår var blandade stads och industrimiljöer så rör vi oss idag mer i naturen.  Vi tar oss från den östra delen av Norra Djurgården över till Brunnsviken på den västra sidan och fortsätter sedan norrut där vi har slutmålet Bergianska trädgården.

Norra Djurgården är ett område som jag de senaste 50 åren utforskat ganska dåligt. Men jag var här i januari och tittade då närmare en del som kallas ”Stora skuggan” även det ett historiskt område. (Och många sådana finns både här på  norra delen liksom på Söder Djurgården.)

Stockholm. Norra -Djurgården. Laduviken och Fiskartorpsbacken. Norra Djurgården. Vi stannar till vid den lilla sjön Laduviken och ser hoppbacken i Fiskartorpet på andra sidan. Förr, när backen var i bruk, användes sjön som landningsområde. Sista gången backen användes var 2007.

Vi startar dagens promenad vid Ugglebacksbron i Norra Djurgårdsstaden och går i mål vid Bergianska trädgården i Frescati. Och vi är fortfarande kvar på på Norra Djurgården.

Fiskartorpet på Norra Djurgården

Fiskartorpet är en friluftsgård /friluftsanläggning  som är gammal men som de senaste åren inte direkt varit i gång. Namnet kommer från Kungliga Djurgårdens äldsta hus, en liten fiskarstuga  som kung Karl den XI använde i slutet av 1600-talet. Stugan står än idag kvar på sin ursprungliga plats. (Mot Husarviken vid Norra Djurgårdsstaden) För länge sedan var de små vattendragen som finns här i närheten en större sjö. Och troligen fanns det också gott om fisk här-  Stugan låg alldeles vid vattnet men landhöjningen har gjort sitt och idag finns stugan en bra bit från vattnet.

I slutet av 1700-talet fanns ett populärt värdshus här och skalden Bellman som tillbringade mycket tid på olika värdshus i Stockholmstrakten var även här en hel del. Fiskartorpet finns med i hans epistel nr 71 ” Ä´ke de gudomligt, Fiskartorpet! Hvad? Gudomligt att beskåda. ”

Hoppbacken

Initiativet till denna ”världens minsta” skidanläggning kom i samband med att Föreningen för skidlöpningens främjande i Sverige bildades 1892.( Numer heter det Friluftsfrämjandetoch innan dess ”Skid och Friluftsfrämjandet) Här vid ”Friskis” byggde man en av  Sveriges första hoppbackar på 1890-talet. Och 1904 kom en större backe till.

För egen del har jag testat en liten del av hoppbacken i slutet på 1960-talet när jag gick på Gymnastik och Idrottshögskolan för att bli gymnastikdirektör. Ja, det hette så på den tiden. (Idag heter det gymnastiklärare)

Från Fiskartorpet, via universitetet  och till Brunnsviken

Stockholm. Norra Djurgården. VI stannar till och tittar på de stora villorna med verkligt naturnära läge. Stora villor med verkligt naturnära läge ser vi  även här på Norra Djurgården och stannar förstås till. Vem bor här? Ingen aning. 

Här har vi kommit drygt en km från stadsmiljön i Norra Djurgårdsstaden. 

Gott om vitsippor.

Efter ett par kilometer når vi huvuddelen av Stockholms universitet som ligger i området Frescati. Även detta är en del av den Kungliga Nationalstadsparken.

Stockholm. Stockholms universitet ligger till stora delar i Frescati på Norra DjurgårdenHuvuddelen av Stockholms universitet ligger här i området Frescati på Norra Djurgården.(Universiteteområdet är mycket större än det jag har på bild.)

Varför heter då orådet Frescati?Jo, det har och göra med den svenske kungen Gustav III och hans storslagna planer för området runt Brunnsviken. Han hade efter en resa till Italien blivit inspirerad av de italienska namn och ville ge området här namn efter italienska förebilder. Förutom Frescati finns Albano och Tivoli. (Tivoliparken i Solna) Nuvarande Frescati fick namnet från den italienska staden Frascati men kom senare att bli Frescati.

Vi går vidare och snirklar oss under både järnväg, Roslagsbanan och motorvägen och är snart nere vid Brunnsviken.

Brunnsviken söderut, mot Stockholm. Rakt fram reser sig Wenner-Gren Center och till höger syns de nya skraporna i Hagastaden, Norra Tornen. 

Wenner – Gren Center

var när det invigdes 1961 med sina 25 våningar Sveriges första höghus. Det var också då Europas högsta byggnad med en stomme av stål. Mer om byggandet av huset finns via länken ovan. Byggnaden kom till  genom att tidigare VD:n för Electrolux, Axel Wennergren, hade skapat sig en stor förmögenhet och donerade pengar till ett internationellt centrum i Stockholm  för gästande vetenskapsmän.

En stig klättrar upp och nerför berget och vi följer den längs med Brunnsvikens vatten.

Gott om vitsippor finns det här också.

Stockholm. Norra Djurgården. Brunnsviken. Hagaparken på andra sidanVi är kvar på Norra Djurgården och kommer att vara det resten av turen. Här  ser vi Hagaparken i Solna på andra sidan Bunnsviken.

Brunnsviken

är en sjö som är ca. 3,5 km lång och ligger på kommungränsen mellan Stockholm och grannstaden Solna i norr. Strandlinjen är dryga 12 km och det är en fin promenad att ta sig runt sjön med många fina stopp bl.a.i  Hagaparken och Bergianska trädgården här på Norra Djurgårdssidan. Namnet Brunnsviken känner man till från 1400-talet och förr var detta en vik av Östersjön. Oklart är varifrån namnet brunn kommer för på den tiden åkte man inte för att ”dricka brunn”. (Alltså dricka vatten som ansågs hälsosamt. Forna tiders SPA anläggning.)

Ännu ett stopp.Tänk detta bara några kilometer från Stockholms brusande innerstad. 

28 svar på ”Norra Djurgården; Via Fiskartorpet till Brunnsviken”

  1. Hoppbacken där, ser ut som om man skulle landa på vattnet/isen där om man åkte den fast det kanske är en synvilla.
    Det där runda huset tilltalade mig en del, ja, vem bor i ett sådant?
    Originellt är det iallafall.

    Tackar åter för en fin promenad och lite historia.

    Ha en jättefin kväll Ditte.

    1. Lite så var det förr. Så helt rätt- Vi undrade också vem som kan bo i huset här men har ingen aning. Lugnt läge var det absolut. Å andra sidan en bit till de kommunala transporterna.
      Lika roligt som vanligt att du var med.
      Önskar dig en fin fortsatt torsdag.

    1. Tack! Och det var meningen.Tänk, detta är bara några km från innerstan. Så fint med alla vitsippor.

  2. Trevligt att få hänga med även på denna promenad. Egentligen så är det väldigt smart att bygga hoppbackar så intill en sjö. Sommartid används de inte och då blockeras ingen onödig yta. Har sett det på några sällen och det fungerade perfekt, i alla fall så länge vintrarna är tillräckligt kalla. Det är fantastiskt att de så nära centrum finns så pass mycket natur som det gör. Ingen självklarhet när det gäller alla huvudstäder.

    Kram och go kväll!

    1. Nu blev det ju i tämligen naturnära omgivningar och det finns ju gott om dem helt nära City. Från början var det så att man använde sjön till att landa på efter uthopp från backen. En god idé.
      Stockholm är verkligen ett föredöme när det gäller att ha tillgång till så många och stora grönområden helt nära City. Och vi jobbar på med att ta oss runt.
      Önskar dig en trevlig kväll.
      kram

  3. Trevligt inlägg med en härlig mix. Undra om några ”busungar” fortfarande använder backen trots att de stängde den 2007.
    Jag var också inne på att bli en sådan direktör. Men när jag läste raderna om dyka ner till botten och livrädda insåg jag att jag lirade på bortaplan och att min femma i gympa inte var vatten värd. 😉
    Kram

    1. Jag testade att göra ett litet skutt i backen 1969, med tonvikt på litet. Ingick i utbildningen. Idag tror jag inte någon dristar sig upp. Många fysiska moment ingick i utbildningen som var väldigt rolig och det var också mycket teori, inte minst fysiologi, anatomi, prdagogik, psykologi och alla idrottsteorier. Jodå, sim och livräddningsproven ingick.
      Men min rygg skadades i jobbet senare och jag skolade om mig till mellanstadielärare och speciallärare.
      Och det blev säkert bra med det jobb du kom att välja.
      Kram

  4. Intressant.
    Den där hoppbacken har jag inte sett i verkligheten. Den verkar liten, kanske så liten som den som fanns här i Sundbyberg förr och som gick ner emot Lötsjön.
    Härliga bilder och roligt att få veta lite fakta om Djurgården.
    Jag känner igen Frescati. På det universitet gick min förra man och tog sin fil.kand. examen, så där har jag varit många gånger, i början av 1970 talet, tror jag.
    Trevlig kväll.
    Varm kram!

    1. Ja, så roligt att gå här och mycket att titta på. Hoppbacken här, det finns egentligen två, är längre än den som fanns i Sundbyberg men det är svårt att se på bilderna-
      Det blev en fin runda i ett område där jag inte alls var så bekant. Inte annat än med Fiskartorpet egentligen.Väldigt vackert längs Brunnsviken.
      Vad roligt att du känner igen Frescati och universitetet här. Jag har här läst några kurser men det var länge sen så kul att passera på nytt.
      Önskar dig en fin kväll och en trevlig Valborgs och Första maj helg.
      Stor kram

  5. Vilka fina bilder ,-) Först en hoppbacke som jag gärna avstår, men mycket fin bild ,-)))
    I det runda vita huset bor jag! ,-))) Kul mycket fint! Ett hus jag mycket väl kunde ha bott i…om jag haft pengarna, men fint var det.
    Norra Djurgårdsstaden, vilket mysigt område att vara i. Bra för själen.
    Tittar in lite är fortfarande otroligt stressad, min man har förändrats så mycket på kort tid!
    Vitsippor, bara älskar dom, fullt av vitsippor här med, det gäller att njuta av allt, det går så fort.
    Du visar sånna härliga bilder och jag har sagt att vi ska dit! Det vill jag, inget jag bara säger, men min man orkar inget och att köra i Stockholm, nej jag vågar inte riktigt! Men om och när det blir bättre så finns många härliga tips!
    En fin Valborg önskar jag er! KRAM KRAM Primrose ,-)

    1. Tack! Det blev en väldigt skön promenad i väldigt vackra omgivningar. Hoppbacken har jag minnen från. Det blev ett litet hopp från en del av den. En liten del. Visst är det vita huset vackert och omgivningarna är så fina. Men lite långt från de allmänna kommunikationerna. Å andra sidan bor man här har man nog bil.
      Trist att du är stressad. Inte alls bra och jag kan förstå din oro för maken.
      Viktigast nu för dig och maken är vila.
      Önskar dig en så bra helg som möjligt.
      Kram

  6. Här blev det flera Bellmanssånger som poppade upp i hjärnan.
    Gymnastikdirektör, det var status i det på 70-talet. Tror att de undervisade mest på gymnasiet. Fast vi hade Tjolanta, en knubbig kvinna i 50-60 år åldern som ledde idrottsundervisningen i klädd snäv kjol och stickad jumper. Inte konstigt att jag skolkade gång efter annan…
    Vackra bilder, som vanligt! Kram!

    1. Tack! En jättefin runda blev det och detta bara några km från Stockholms City. Jadå, Bellman och Stockholm hör ihop. (Och här på Söder är han född.)
      Jag blev klar med min examen i juni 1970, 21 år gammal och började i augusti jobba på ett högstadium i Upplands Väsby. På gymnasiet har jag varit ytterst lite. Men i övrigt på grundskolans alla stadier.
      Tror aldrig jag haft skolkande elever från gympan utan alla tyckte nog det var kul- Tror jag var bra på att få alla att känna sig ”duktiga”. när jag var ny, 21 år gammal var de äldsta eleverna i klass 9 15-16 år så åldersskillnaden var ju inte stor.
      Kram och trevlig kväll.

  7. Jo då, här är du nästan på min hemmaplan, fast bara nästan. Jobbade ju hos AGA på Lidingö och åkte genom Lill-Jansskogen varje dag i fem år. Så Fiskartorpet och hoppbacken är välbekanta riktmärken.
    I studentlägenheterna i Frescati hade jag många kompisar då. Minns det gemensamma köksutrymme studenterna jämt bråkade om…
    Brunnsviken runt har jag också gått några gånger och Wenner-Gren Center har jag tittat på många kvällar från busshållplatsen när jag jobbade på St. Eriksgatan. Lägenheterna runt Wenner-Gren Center är förresten ritade av samma arkitekt som ritat huset där jag bor.

    1. Vad kul att vi var i dina ”gamla jaktmarker”. När jag gick på GIH var jag ofta runt Fiskartorpet men det är länge sen. Vi hade vänner på Lidingö så en del bilresor blev det då också här när vi åkte ”tvärs över” från Väsby när vi bodde där.
      Wennergren Center är en häftig byggnad och var verkligen nydanande när den kom till. Och jag har varit här på en del fester och disputationer under årens lopp. Jag hade aldrig gått på den här, den östra sidan, av Brunnsviken tidigare så det var nytt. Men på norra och västra sidan har det blivit flera rundor. Kul att det är Sune Lindström som även ritat huset där ni bor. Det visst jag inte. Men att han har ritat Svampen i Örebro och en del liknande vattentorn i Kuwait och flera av HSB:s hus på Reimersholme kände jag till. Alltid lär man sig något nytt.

  8. Nu har jag njutit av dina vackra bilder! Blev en snabbtitt bara, kvällen var engagerad, så nu lägger jag huvudet på kudden.
    Stor kram!

    1. En fantastisk utedag blev det och i otroligt vackra omgivningar. Roligt med en engagerad kväll. Även här blev det en händelserik och omväxlande dag och kväll som ger mycket glädje och energi.
      Stor kram

    1. Vi passerade en liten sandstrand och funderade på att känna på vattnet. Men det stannade där. Har sett att allt fler är i gång med badandet vid bryggorna i Årstaviken- För egen del väntar jag.

  9. Vink vink från andra sidan av Brunnsviken, nästan i mina hemtrakter ju!
    Cyklade förbi Wennergrens center idag på vår väg till Kungsträdgården. Kul att få veta varför det heter Frescati, och nu måste jag ju kolla var Tivoliparken ligger här i Solna?
    Må så gott!
    Kram

    1. Vinkar tillbaka. Tivoliparken ligger i Bergshamra, vid norra delen av Brunnsviken.Har varit där för väldigt länge sen, men egentligen inget jag minns. Trevligt med en cykeltur till Kungsan och jag har sett att körsbärsträden fortfarande blommar- Härligt.
      Ha det fint du också.
      kram

    1. Hoppbacken är kvar som minne och ett landmärke är den. Även Norra Djurgården bjuder på många fina områden och ganska fantastiskt att detta finns bara några km från City.
      Här ser vädret lovande ut nu så vi hoppas det håller i sig. Fint väder förhöjer ju även denna dag.
      Önskar er också en fin ”Valborg!

  10. Kul att få hänga med på dina utflykter till olika delar av min födelseort=) Jag har varken varit i närheten av hoppbacken eller fiskartorget. Man lär sig mycket om Stockholmstad. Tänk att naturen är så utbred och vattnet intill.
    Tack för ditt fina inlägg Ditte!
    Kram

    1. Tack, för fina ord. Jätteroligt att du är med oss runt. Stockholm erbjuder verkligen mycket av det mesta och het fantastiskt att så vackra naturområden finns bara några få km från Stockholm City. Och just närheten till vatten runt om i stan uppskattar vi verkligen.
      kram

  11. Det finns inte en bättre Stockholms-ciceron än du Ditte! Din kunskapsbank är ändlös…
    Hoppbacken gillade jag förstås, jag som växte upp med finska storheter i backhoppningens ädla konst. Det var då det.
    Tänk om man hade oändligt med stålar, var skulle man då välja att bo? Kanske på norra Djurgården rentav. Huset på bilden var i allafall fantasieggande. Jag har skådat vårens första vitsippor, de var fem till antalet…på vitsippsbackarna händer ännu ingenting. Men det kommer…tålamod Paula!
    Känner igen Frescati-området från mina första år i Stockholm då jag lärde känna finska vänner som pluggade på universitet o bodde där.

    1. Tack! Ja, en del kan jag. Ja, Finland och backhoppning var ju grejer det. Minns när jag för ett par år sedan passerade Lahti och såg backen där- Tala om rejäl backe. Och den är ju i bruk. Vi passerade i augusti och man tränade även då.
      Vad roligt att du skådat vårens första vitsippor. Du har ju sett dem så antalet är inte viktigt. Och ju senare de kommer ju längre stanna de.
      Du hade helt klart tyckt om att gå med oss här tvärs över Norra Djurgården.
      Kram från ett just nu soligt Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *