Stockholm Utflykter

Stora Skuggan på Norra Djurgården – Ett historiskt område

Under gårdagen återsåg jag tillsammans med vännerna Agneta och Ninni en gammal bekantskap. Vi hälsade på  “Stora Skuggan,” ett område som  ligger i Nationalstadsparken Norra Djurgården i Stockholm. Under åren, 1968-1970, när  jag gick på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm,  var vi ofta här i området. Då var det mängder av olika fysiska aktiviteter. Men jag flyttade norr om Stockholm efter min examen och de fysiska aktiviteterna just här i området upphörde.  Så att nu igår komma hit igen efter nästan 50 år var jätteroligt. Och en del kände jag faktiskt igen.

Hela Kungliga Djurgården, inkluderad både den norra delen och den södra delen och via länken här kan man tydligt se hur denna, stadens gröna lunga, breder ut sig. Området ingår i de de tre kommunerna  Solna, Stockholm och Lidingö. För min del har jag närmast till den södra delen av  Djurgården och är där ganska ofta. Smidigt och trevligt att ta båten över till Blockhusudden från Södermalm och där vandra vidare.  (Extra bra nu när det kan vara knepigt med övriga kommunala transporter.)

Stockholm. Kungliga Djurgården. En del av Stora Skuggan som ligger i den norra delen av Nationalstadsparken. En liten del av området Stora Skuggan

Stora Skuggan

är ett historiskt område i Nationalstadsparken på Norra Djurgården i Stockholm.  Och då kan man ju kanske fråga sig vad en Nationalstadspark är. Här är det kort svaret är att det ska vara ett unikt historiskt landskap som har betydelse för både det nationella kulturarvet, för et tätorts ekologi och för människors rekreation. År 1995 blev  Kungliga Djurgården både världens och Sveriges första Nationalstadspark.  För närvarande också den enda i landet. (Mer om den finns att läsa här)

Kartan visar  delar av Stockholm och i mitten av den är  Blockhusudden och Kaknästornet som båda finns på södra delen utmärkta. Och en en bit norrut är Stora Skuggan märkt med rött. (Ligger i den norra delen av Djurgården)

Från början är Stora Skuggan namnet på en gård som förr låg här men avser numer ett större område som inkluderar värdshuset Stora Skuggan och den 4H gård som ligger här.  Även en del koloniområden räknas hit. En gång fanns här också Stora Skuggans skjutbanor där man tävlade i skytte vid olympiaden i Stockholm som gick av stapeln 1912.

Solen lyste med sin frånvaro men snön var vit och lyste upp fint och vi njöt av vår promenad.

Stockholm. Norra Djurgården och Stora Skuggan. Och snön lyste upp så fint.  Området Stora Skuggan är vackert även utan sol men snön gjorde sitt till för att lysa upp.

Bra plogade vägar gjorde att det var lätt att ta sig fram till fots. Och de som valde att använda skidorna kunde köra på de snöfyllda gräsytorna bredvid.

Stockholm. Norra Djurgården. Gärdshården inhängnar fåren på den 4H gård som finns i Stora SkugganEn vacker gärdsgård fyllde bra sin funktion att hålla fåren här i vid 4H gården i Stora Skuggan på plats.

Vad är 4H och vad betyder det?

Begreppet har säkert många hört talas om och det är en partipolitisk och religiöst obunden barn och ungdomsorganisation. Organisationen grundades i USA 1902 och syftet var att utbilda ungdomar i modern jordbruksteknik. 4H finns i dryga 80 länder och kom till Sverige 1918. I dagsläget finns i Sverige ca. 20 000 medlemmar. Gårdarna har  olika inriktningar och finns bl.a. som visningsjordbruk, gårdar med djur, sportanläggningar och teaterverksamhet . Gården 4H vid Stora Skuggan byggdes 1984 av Kungliga Djurgårdsförvaltningen och är en av de största i Stockholmsområdet. Symbolen för 4H är en fyrklöver som symbol och i varje blad finns ett H som står för “Huvud” – kunskap, Hjärta – medkänsla, Hand – färdighet och Hälsa – sunt leverne. Och “Att lära genom att göra” är det motto som finns för 4H.

Här hälsade fåren oss välkomna.

Snett över gärdet såg vi vår tänkta lunchrestaurang. Stora Skuggans Världshus. Och bakom den ligger Fiskartorpet med sin hoppbacke som syns svagt på bilden. Måste förstås berätta att både mina kurskamrater och jag testade den när vi gick på GIH. Den nedre delen för backhoppning ingick som ett moment i skidundervisningen. Jo, då gick bra.

Vi närmar oss Värdshuset Stora Skuggan och här ska det bli en sen lunch. 

 

22 svar på ”Stora Skuggan på Norra Djurgården – Ett historiskt område”

 1. Vilket härligt naturområde och vilken bra dag ni fick tillsammans. Själv tänkte jag direkt på boken “Kitty och spöket på Stora Skuggan” som var en av mina favoritböcker när jag var barn. Hoppas det blev något gott att äta på värdshuset.

  Kram och god onsdag!

  1. Så fint här ute och extra roligt för mig att komma tillbaka till ett område som såg likadant ut för drygt 50 år sedan. Dock fanns inte 4Hgården här då. När du nämner boken nu så minns jag den också. Läste alla Kittyböckerna. Och visst blev det ett bra och gott besök på värdshuset.
   En lyckad dag verkligen.
   Kram och trevlig onsdag

 2. Verkligen härlig promenad! Och så fick du två väninnor med dig, inte så dumt. Det måste ha varit ett bra stycke väg.
  Ni har mer snö än här och här tror jag den smälter bort snart.
  Jag var ute en sväng i förmiddags och nu väntar jag på att klockan ska bli 16.30, då kan jag hämta mina varor. Det funkar jättebra i det här vädret. Har ingen lust att ta cykeln bort till COOP, det är en bit bort trots allt i detta väder.
  Ni skriver om Kitty-böckerna, dessa slukade jag också 😀
  Ha det fint! Stor kram!

  1. Verkligen en lyckad dag och alltid roligt att ses. Vi tar då och då promenader och lunchar tillsammans. Jättetrevligt! Jag gick nog ca 10 km igår men jag tog bussen hemifrån en bit på vägen. Perfekt med bara 8 resenärer i en “lång buss” och alla med munskydd.
   Idag har en del av snön smält här också och det är plusgrader. Vi var och handlade och sedan blev det dryga en timmes promenad för mig. Skönt även om det var grått.
   Kul att du också gillade Kittyböckerna. Tror jag hade alla.
   Lycka till med varorna.
   Stor kram

 3. Hej Ditte!
  Jag är dålig på att kommentera tyvärr men tittar in och läser titt som tätt.
  Vill bara tacka för alla fina beskrivningar av Stockholm och tips på mat- och fikaställe. När allt blir normalt ska jag utforska Stockholm lite mer, finns så mycket att se.
  Vi får hålla ut ett tag till, sen ska iaf jag ta vaccinet😀
  Kram, Eva

  1. Hej Eva!
   Stort tack! Jag är så glad att du tittar in och tycker om det jag skriver och en del tips har jag ju vad gäller Stockholm. Och inte behöver du någonsin känna att du “ska” kommentera.
   Här finns så mycket att se och upptäcka men visst är det klokt att invänta lite lugnare tider och vaccin. Instämmer helt. Och det trots att jag är ute en hel del. Men jag är försiktig och rör mig med förnuft och avstånd.
   Kram

 4. Hej, där tror jag aldrig jag satt min fot! Tänk så många platser det finns i denna stora stad som man ändå tycker sig kunna någotsånär. Här skulle ju jag ha trivts, fast kanske inte lika mycket innan jag blev månskensbonde! Och så trevligt att träffa väninnor från förr. Imorgon lär vi få se hur det gick med lunchen! Och så härligt med ett snöigt landskap.
  Kram

  1. För min del var det också väldigt länge sedan jag var i dessa trakter men då var det desto mer. Jag jagade runt här i diverse sportsammanhang. Men det var för dryga 50 år sedan. Men det mesta var sig likt. Ja, inte 4H gården, men det andra. Vi, som sågs har hållit ihop i dryga 40 år och har alla tre barn från samma barnhem på Sri Lanka. Och visst är det fint att ses och utomhus nu med promenader går ju hur bra so helst. Och även att äta lunch tillsammans. Avstånd gäller förstås. Vi hade en härlig dag och fint med en snöpromenad-
   Kram

 5. Håller helt med dig – Stora Skuggan med omnejd ser nästan likadan ut som förr. Jobbade ju ett antal år på Lidingö, så jag körde bil förbi Stora Skuggan dagligen. Efter det blev det många långluncher på värdshuset eller på Skafferiet när jag jobbade 10 år i Vasastan. Har dock aldrig varit där under vintertid – inte för att luncha/fika alltså.
  Stort tack för info om 4H, det visste jag inte.

  1. Jag blev förvånad över att jag kände igen mig från tiden 1968-1970 när jag var här ofta under tiden på GIH. Och tänk ett litet hopp i Fiskartorpsbacken blev det också.4H gården är ju ny och amfiteatern också. Säkert även lite annat men nog var igenkänningsfaktorn hög. Så kul att vi sågs här. Kan tänka mig att du väl känner igen allt. På värdshuset blev det en god lunch. För mig var det första gången jag var där men inte för de andra.
   En lyckad dag verkligen.

 6. Stora skuggan låter bekant, undrar om det inte är där i närheten som jag sprungit “Vårruset” så många gånger, fast nu var det många år sen sist!
  Tack för info bakom 4H, visst inte riktigt vad det stod för!
  Å visst har jag också läst “Kitty” böckerna, fast Lotta-böckerna av Merri Vik var favorit 🙂
  Må så gott!
  Kram

  1. Jodå! Det tror jag det är. Jag hade ju inte varit här på så där en 50 år, men dp desto mer när jag gick på GIH. Mycket sportutövning här i området. Vi fick en jätteskön promenad och en god lunch blev det också. Visst är det roligt med dessa 4H gårdar men denna fanns inte när jag förr rörde mig i trakterna här- Minns också Lotta böckerna. Läste dem också.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. En härlig promenad i ett trevligt område! H4- gårdar brukar vara trevliga platser – jag brukade ofta besöka en sån utanför Söderköping på 60-talet – och var sen tillbaka på några kurser genom Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandets ledarutbildningar på 70-talet.
  Kram

  1. Det var väldigt trevligt att ses och promenera här. Dör mig var det lite nostalgi dessutom. Var ju dryga 50 år sedan jag var i här och då fanns inte 4H gården. Vi har ju en sådan precis där vi bor här på Söder, i Stora Blecktornsparken där jag ofta är när barnbarnen är här- Men Norra Djurgården har ju så mycket större ytor och ger en helt annan känsla.
   Kul att du varit på kurser på en 4H gård. Jag vet ju att de har bredd och är allsidiga och populära. Här finns också hästar och en del andra djur förutom fåren.
   Kram

 8. Det är fint där ute. Men WOW! Du har verkligen testat på det mesta du, backhoppning minsann! Jag har klättrat upp i ett par backhoppningstorn (sommartid) och det var läskigt nog. Aldrig i livet att jag skulle ha åkt ned där! Tycke att dom små knixtarna (läs: guppen) man byggde i skidbacken var tillräckigt läbbiga 😀

  Ha ännu en fin dag!

  1. Stockholm bjuder verkligen på en hel del variationer där naturen är i fikus om man vill det. Det behöver ju aldrig bli enformigt. För mig var det lite nostalgi att komma hit. Sådär en 50 år sedan sist. Men mycket var sig likt. GIH ligger ju helt nära så under åren där var vi ju nästan i området varje dag. Vad gäller backhoppningen var det inget direkt att välja på. Men det var bara en liten bit upp vi klev så farten blev inte så hög men ett rejält skutt blev det. Hade nog inte fått stilpoäng men alla hoppade och vi peppade varandra.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 9. Ser rofyllt ut som det ska göra när det är en rekreation ,-) 4 H gårdar har jag besökt på andra platser, men Stora Skuggan har jag inte hört talas om, nu börjar jag undra hur mycket har jag missat! Mycket är nytt för mig som du visar och skriver om. Jag har tydligen gjort annat ,-)
  Men fina bilder och intressant läsning.
  Nationalstadspark med allt viktigt som ska ingå i det! Låter mycket bra.
  Samma utbildning som du gick, där gick min man flera år senare då vi flyttade till Sverige, min man var utbildad tre år i England men fick göra om hela utbildningen här ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Här ute är så fint! Men som du skriver man kan inte se och hinna allt och du har ju gjort, sett och upplevt annat. För min del var det dryga 50 år sedan jag var här vid Stora Skuggan på norra Djurgården. Vad roligt att din man också gått GIH. Han har nog också tillbringart tid här i området under sin tid där.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Det blev verkligen en lyckad dag på alla sätt och så fint att både ses och äta lunch under “säkra” omständigheter. Har inte varit här på Norra Djurgården på drygt 50 år så det blev extra roligt att komma hit igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *