Stockholm

Ny stadsdel i Stockholm växer fram- Norra Djurgårdsstaden

Välkommen lördag! Och jag passar också  på att välkomna både blå himmel och sol som just nu visar sig i Stockholm. I början av veckan var jag tillsammans med vänner en vända till Norra Djurgården och området Stora Skuggan. Men innan vi kom dit så gick vi en sväng i Norra Djurgårdsstaden, en ny stadsdel som växer fram i Stockholm.

Som ni säkert redan upptäckt så har jag idag en ny bloggdesign som jag är väldigt glad över. Ett stort tack till Sanna, min “livlina” i dessa sammanhang, som arbetat fram det hela. Eftersom vi vet att många läser bloggar och annat på mobilen så känns det extra bra att bloggen nu också är anpassad till det. Eventuellt kommer ytterligare justeringar att göras och jag tar gärna emot feedback från er läsare.

Stockholm. Ropsten och dne nya brom till Lidingö är under byggnad. Och vid och runt Ropsten är en ny stadsdel, Norra Djurgårdsstaden, på väg att växa framFrån Ropsten på Stockholmssidan ser man den nya “Lilla Lidingöbron” som håller på att byggas. En bro som ska bli mer användarvänlig för fotgängare och cyklister. När den ska vara klar är ovisst men förhoppningsvis under 2020-talet. Och det är här  vid Ropsten som en ny stadsdel växer fram

Norra Djurgårdsstaden är en ny stadsdel

som håller på att växa fram. Här bygger man nytt i ett gammalt i ett gammalt industriområde och en ny stadsdel växer fram. Av namnet att döma skulle man kunna tro att området skulle tillhöra nationalstadsparken Norra Djurgården men så är det inte. Norra Djurgårdsstaden ligger i områdena Hjorthagen och Gärdet men hör till stadsdelsområdet Östermalm. Här planeras ca 12 000  nya bostäder, de flesta bostadsrätter men även dryga 35 000 arbetsplatser ska hit. Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas största stadsutvecklingsområden och kanske är området klart 2025. Men redan 2012 fanns de första lägenheterna här klara. Mer om Norra Djurgårdsstaden finns att läsa här.

Vi startade vår promenad vid Ropsten och gick sedan i “sicksack” längs vattnet och gatorna. Här i området, liksom på Norra Djurgården, hade jag inte varit sedan början och 1970- talet. Och då var detta ett industriområde. 

Ny stadsdel på historisk mark

Rent historiskt ingår Norra Djurgårdsstaden i den statligt ägda Kungliga Djurgården.Men från slutet av 1800-talet kom Norra Djurgårdsstaden här i Hjorthagen att bli ett av Stockholms största industri och hamnområde. Just vattnet, Östersjön, är en viktig tillgång för transporter och man bestämde att här bygga Värtahamnen som blev klar i slutet av 1800-talet. Och under åren har hamnen kontinuerligt byggts ut. Numer har Tallink- Silja detta som sin hemmahamn för trafiken till Finland, Estland, och Litauen. Även stora kryssningsfartyg kan lägga till här i hamnen.

Tanken när Värtahamnen kom till var att den skulle vara för kol och annat skrymmande gods. Hit till hamnen drog man också i slutet av 1800-talet fram en järnväg för gods och persontrafik.

Värtagasverket

ligger här i Hjorthagen och det är runt detta som den nya stadsdelen växer fram. Gasverket här levererade stadsgas till Stockholms gasnät, gas som gick genom rörledningar. Gasverket var i gång fram till 2011 och det var Fortum Värme som ägde och drev det.

Nästan allt,både byggnader och skorstenar från gasverket,finns bevarat och samsas med en ny och modern stadsdel.Här spaltgasverket men det är inte heller i bruk. Verksamheten upphörde 2015.(Spaltgas är en stadsgas som produceras genom omvandling, spaltning, av lättbensin eller butan). Men idag är det naturgas eller biogas som gäller.

Stockholm.En ny stadsdel,Norra Djurgårdsstaden, samsas med de gamla byggnaderna i gasverksområdet.

Värtagasverket ritades av arkitekt Fredinand Boberg, 1866- 1946,en av Sveriges främsta. (Han har förutom gasverket också  ritat NK, Rosenbad, Thielska galleriet och mycket annat)

En del av gasverkets lokaler är i bruk både till kontor, restauranger, caféer och olika  butiker. Men här hann jag inte riktigt titta klart. Så det får bli ett nytt besök.

I denna byggnad finns nu bl.a. Klätterverket. Här kan man prova på klättring och en hel del andra aktiviteter. Till höger syns en av gasklockorna som Ferdinand Boberg ritat.

Även skorstenen är bevarad.

Så här har man tänkt.

 

Stor variation

är det verkligen på husen och det är också flera olika arkitekter som ritat dem. En del hus har utsikt mot Norra Djurgården, Nationalstadsparken och vattnet, en vik av Östersjön som går in här. När vi gick just här påminde området mig om Hammarby Sjöstad som ligger i mina hemmatrakter.

Här har lägenheterna utsikt mot vattnet och mot naturområdena på Norra Djurgården.

Stockholm. Norra Djurgårdsstaden. En ny stadsdel bör innehålla en del nytänkande och här har man byggt stadsradhus mellan de större bostadshusen. En ny stadsdel bör ju innebära en del nytänkande. Här finns också stadsradhus, med en lite “rostig” utsida. Väldigt läckert. Och även dessa har utsikt mot vattnet och Norra Djurgården.

Stora balkonger erbjuder detta hus och jag tycker att den oregelbundna formen lättar upp. Även här har många lägenheter utsikt mot vattnet och naturen på Norra Djurgården.

Gångvägen vid vattnet. Och tvärs över kanalen ligger alltså Norra Djurgården. Och denna dag låg snön kvar.

 

 

42 svar på ”Ny stadsdel i Stockholm växer fram- Norra Djurgårdsstaden”

 1. Noterade nya design. Fint.
  Intressanta hus i Norra Djurgårdsstaden, speciellt det sista du visar.
  Bra inte allt ser likadant ut.
  Här har maken skottat balkongdelen och lite utomhus, tungt jobb!
  Jag snyggade till borden och blommorna. Hård snö.

  1. Tack! Jag är så nöjd med den nya designen och bilderna laddas mycket snabbare. Kul att se området här och fint att de gamla gasklockorna bevaras. Men lägenheterna är dyra, mellan 90 000 och 146 000 /m2 så det blir en del. Dock är månadskostnaden mer rimlig mellan 3000 kr och 7000kr. Hyresrätterna ligger dubbelt eller tredubbelt upp mot detta.
   Mycket snö har ni så det tar tid att skotta kan jag tänka mig. Här har snön försvunnit nu. Men den återkommer nog.

 2. Tjusig design Ditte! Du anlitar proffs klokt val! Började ändra på min sida och det höll på att gå åt fanders – inte med designen, men jag tryckte på “fel knapp” och vipps så … hur jag fann åter bloggen som “försvann” vet jag inte helt, men jag fick den på benen 🙂 Ska prova mer längre fram.
  Ändra utseendet är att ge sig själv och läsarna sköna kicken! Ibland utmaning att hitta fram 🙂
  Här blev också innehållet en kick av arkitektur, gammalt rustas upp och tas i bruk på nya vis! Skorstenen ruvar ståtligt.Lev nytt och lev gammalt.
  Att ge oregelbunda former är värt en stor applåd, vi tänker kanske för mycket fyrkant?
  Näst sista bilden, jag tänker på fasadmaterialet som jag inte kommer ihåg vad det är, men är hållbart och underhållsfritt det uppfördes ett hus i Skellefteå i det samma. Läckert för det ger den känslan av rost med sin färg. Undrar om inte det huset var med i en arkitektserie på någon tv. kanal.
  Anar kanske pris i höjden för att köpa/eller hyra.
  Jättetack för fint inlägg med ny design din blogg – och i bygg-genomförande.
  Fin lördagskväll önskas från i dag ett soligt Karlstad med friska vindar, snön som förr i går regnade bort.
  Stor kram!

  1. Tack Tove för dina fina ord.
   Jag tyckte designen blev så bra. Sanna har hjälp mig i många år och på olika sätt och nu var det dags för en lite nyare design. Jag har ju många bilder och det gör ju ofta att bloggsidan då laddar långsammare, men nu ligger inte allt på ett ställe. Och tittar man på mobilen är den ju mycket tydligare än tidigare Vet att dryga hälften av mina läsare just läser bloggen via mobilen. Själv skulle jag nog onte alls våga mig på en ändring. Är rädd att helt tappa bort allt som finns.
   Det var så roligt att traska runt här i området men vi hann bara “skrapa på ytan” så det får bli en tur tillbaka. Jag gillade extar att husen är olika och har olika arkitekter. Ja,några byggnader har säkert en och samma, men i stort. Ja, prisbilden för en bostadsrätt ligger på mellan 90 000 och 146 000/m2. Då ganska ok månadskostnad på mellan 3000 och 7000 kr. (7000sek för en lägenhet på 150 m2 och dte är ju ganska ok)
   Vad gäller hyresrätterna så ligger månadskostnaden där på jättemycket.
   Saknar dig och skickar en stor kram.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Området ser inte alls tokigt ut får jag säga och allt som har utsikt mot vattnet blir bra. Sonen bodde ju i Hjorthagen ett år. Lugnt och fridfullt men han saknade det centrala läget på söder så det blev inget alternativ när han letade lägenhet. Bra att det byggs nya områden för bostäderna behövs verkligen!

  Kram

  1. Hjorthagen är ett fint gammalt område men lite “off” så jag förstår sonen. En del lägenheter, ganska många, hade ju norrläge på balkongerna och det är inte så kul. Just de mot kanalen och delar av Norra Djurgården har det men kanske har de större lägenheterna fler balkonger. TYvärr är ju lägenheterna här väldigt dyra. Bostadsrätterna ligger på mellan 90 000 och 146 000/m2 Blir ju en del där med en stor lägenhet.
   Dock är månadskostnaden “bara” mellan 3000 och 70000 kr. Vad gäller hyresrätter kommer månadskostnaden upp i rejält höga summor dubbelt och tredubbelt mot detta – Så frågan är vem som kan hyra dem.. Inte direkt lågbudget.
   kram!

 4. Kul med ny design som är riktigt fin! Sanna har ju hjälpt dig förut, bland annat med det konstiga viruset du hade drabbats av för några år sedan. De flesta som har WP har över gått till “läs mer” varianten. Så du är “inne”:-)

  Norra Djurgårdsstaden måste du bara besöka under sommaren. Har bloggat om den nya stadsdelen många gånger. Älskar den! Mest på grund att man verkligen ansträngt sig att inte “sätta upp” skokartonger utan lyckats med variation av såväl stil som material. Sedan är det ju nära till både Hjorthagen och Valhallavägen, alltså Östermalm.

  1. Tack! Just att läsa mer har en del praktiska fördelar eftersom många bilder tar lång tid att ladda. Så tanken att vara “inne” har nog inte Sanna riktigt satsat på. Men Sanna är superduktig och det är jag så tacksam för. Sanna har också skrivit en bra förklaring som kommer med blogginlägget i morgon. Många läser också bloggar via mobilen och då är det bra om det också fungerar bra. Vet att drygt hälften av mina läsare gör det och jag läser bloggar ytterst sällan via mobilen. En del kan man heller inte kommentera från en mobil.
   Jag vet och minns att du bloggat om Norra Djurgårdsstaden och via dig kändes inte allt helt nytt trots att det var det.Lite “off” tycker jag det är och skulle nog inte vilja bo här.Men kommunikationerna är ju numer bra det var de ju inte innan. Gillade verkligen variationerna på husen. Men lite trist att de med balkonger mot Norra Djurgården och kanalen har norrläge. Men man kan inte få allt. Ska absolut ta en titt hit igen. Nu hann vi bara skrapa lite på ytan. Hjorthagen i sig är ju ett gammalt område och när jag gick på GIH hände vi även en del här.

  1. Tack! Jag vet inte! Men säkert finns delar av det. Nu är det ju enklare att läsa via mobilen och eftersom jag har med en del bilder laddar bloggen snabbare nu. Mer överskådligt tyckte jag också det blev.
   Kram

    1. Tack! Det känns väldigt bra. Och du kan ju testa. Säkert klarar du det galant. WP har ju många varianter att välja på.
     Kram

 5. Jag förstår att du fått din blogg mobilbaserad. Den är perfekt när jag tar fram den i mobilen och jag läser gärna bloggar så också.
  Men i min laptop blev det något konstigt fast väldigt läsbart ändå.
  Jag laddar oftast upp mina bilder via mobilen numera, mycket smidigt, sen bearbetar jag bloggen i min laptop. Ja, vi har olika förfarande.
  Riktigt roliga lägenheter som du visar i slutet, gillar formgivningen!

  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Så är det och även snabbare laddning på datorer och paddor. Vet att dryga hälften av de som läser min blogg gör det via mobilen och då ska det också fungera både att läsa och kommentera.
   Undrar vad som blev konstigt i din laptop.Kanske kan du berätta vad det var. Vi har testat fyra laptop och två stationära datorer och det så likadant ut som i mobilen men större.Men det ska ju fungera i vilken dator som helst. Jag skickar ofta bilder från kameran direkt till datorn och skriver inläggen på datorn där jag ser bättre. Om jag tar bilder med mobilen skickar jag dem också direkt till datorn.
   Området här är riktigt fint och just att husen är olika tycker jag om. Men tyvärr har en del balkonger mot kanalen och Norra Djurgården norrläge och det är skulle jag inte vilja ha.
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag.
   Stor kram.
   PS Om du ser vad det blir för konstigt på din dator så berätta gärna så vi kan ändra.

   1. Nej, du behöver inte ändra.
    Jag testade att ta tillbaka min förstoring av text och då blev det perfekt.
    Jag är medveten om att det kan hända så ibland, men nu vet jag, inga problem.
    Kram igen!

    1. Stort tack, för att du tittade och att det var ok. När designen nu är bytt så vill vi ju gärna att den ska fungera bra.
     Kram!

 6. Jamen visst är det ny design inne hos dej, snyggt!
  Vilka läckra hus de har byggt, där skulle man ju kunna bo!
  Ha en skön lördagkväll!
  Kram

  1. Tack! Och med den här går det också bättre att läsa bloggen via mobilen och det är en klar fördel- Vet att mer än hälften av de som besöker bloggen använder mobilen.
   Området är spännande med alla olika varianter av hus. Men området känns lite “off”. Vet att kommunikationerna nu har blivit bättre. Du bor ju bra ädr du bor. Tänkte på att en många balkonger i Norra Djurgårdsstaden som vetter mot kanalen och Norra Djurgården har norrläge och det tycker inte jag är det bästa. Och bor man mer inne bland husen ligger en del hus också ganska tätt. Men vill ju ha plats för många boende.
   Önskar dig också en bra kväll. Kanske är de ledig.
   kram

   1. Snygg och “ren” design. Men jag har aldrig haft något besvär med att läsa din blogg i mobilen.
    Norra Djurgården är intressant, får kolla upp bl a gasklockan framöver. Då är det förhoppningsvis mer liv och rörelse i området…
    Tack för alla promenadtips med informativa kartor. 😊

    1. Tack!Jätteroligt att du hänger med mig och tycker att du får lite nya tips. Fint att höra att du utan problem kunnat läsa bloggen i mobilen. Men jag vet att en del haft det för att bilderna laddats upp långsamt. Hoppas det ska fungera bra nu också.
     En tur hit ut i vår är nog än trevligare och bra att kombinera med en runda här på Norra Djurgården som ligger alldeles bredvid.
     Önskar dig en fin söndag och en bra kommande vecka.

  1. Här finns en hel del och stilarna på byggnaderna varierar en hel del- Kul att de gamla gasklockorna är bevarade.

 7. Haha jag blev lite sjösjuk av det där nybygget med de stora oregelbunda balkongerna. Om jag vore på insidan hade jag nog uppskattat det mer. 12000 nya bostäder hohoj säger jag som bor i en bygd med ca 600 invånare, Jag ogillar ju att det är så stora skillnader, då det avspeglas även i övrig service och stadsplanering.
  Men visst ska vår huvudstad utvecklas vidare, och detta såg faktiskt riktigt bra ut
  Kram

  1. Kul är att byggnaderna är olika och det blir ju inte direkt grått och trist. Man har fått in en hel del färg. Området är ganska stort och naturen på Norra Djurgården ligger nära. Stockholm växer. Men bostäderna här är dyra och att bygga nytt kostar. Här i Norra Djurgårdsstaden har man fått bra ordning på kommunikationerna och en del butiker och service finns men mycket ska byggas ut ytterligare.
   Kram

 8. Gillar ny och annorlunda architektur, men jag måst säja, att byggnaden i
  sista fotot ser ut som det ritats av nån som inte var säker på hur det egentligen
  skulle se ut. Ett hörn här – ett hörn där – ska det vara runt eller kantigt ?
  Och var parkerar man? Måste man gå uppför den stora trappan för att komma
  till huvudingången? Tror architekten har försök alltför hårt här, men alltid roligt att se.
  Och som alltid är dina foton så fina!

  1. Tack, Ruth! Här är det mycket “modernt” och flera olika arkitekter har ritat byggnaderna. Vad gäller parkeringen så finns det garage i många av byggnaden och sedan hiss direkt upp till våningsplanen. Men det verkade finnas gott om plats även att parkera på gatorna och p-platser fanns. Nu finns också bra kommunikationer in till City. Huset på sista bilden har även ingång direkt från marken med hiss där. Jag funderade också på detta och såg att det var så i de flesta hus.

 9. Jodå, jag såg allt din nya design, det blev ju himla bra! 🙂

  Det där oregelbundna huset är ju superläckert! Däremot gillar jag inte riktigt dom rostiga fyrkantehusen. Fasaden är i och för sig snygg, men såna där fyrkantiga “blockhus” gillar jag inte riktigt. Många nya hus här byggs ju också i den stilen. Ser lite sterilt ut… Men dom är säkert superfina invändigt.

  Ha en fin söndag!

  1. Jag är väldigt nöjd med den nya designen och bloggen laddas nu upp snabbare både på datorn och inte minst mobilen. Har ju ganska “stora” bilder med. Har sett att ca 50 % av besökarna läser via mobilen och även kommenterar via den så bra att det då går snabbare med laddningen. Via datorn är det nog mindre skillnad.
   Dessa rektangulära hus är jag inte direkt förtjust i när jag sett dem i Torrevieja. Där är de ofta vita och känns sterila. Här finns det olika varianter och inte direkt så många. Kul är, att hela området, har haft flera olika arkitekter och det har satt sina spår i de olika olika varianterna av byggnaderna. Gillar också att gasklockorna och det gamla industriområdet finns kvar.
   Önskar er också en fin söndag. Strålande sol här i Stockholm.

 10. Snygg design på bloggen!
  Nu blev jag ju sugen på att flytta min blogg. 🙂
  Roligt att få se Norra Djurgårdsstaden och fint att de även byggt stadsradhus. Gillade rostiga fasaden.
  Gasklockan känner jag till för den har varit med i olika reportage i både tv och tidningar. Det är en häftig byggnad och roligt att den får leva vidare.

  1. Tack! Ja,jag är jättenöjd.Och fint att det nu också går smidigt att läsa bloggen via mobilen. Jag hann bara få en kortare glimt av Norra Djurgårdsstaden men det kommer bli fler besök. Roligt med variationen på husen och det är påtagligt att det är olika arkitekter som ritat. Den här rostiga fasade gillade jag också. Visst är det roligt att byggnaderna av Ferdinand Boberg blir bestående och de påminner ju om den tid som varit. Ska även titta mer på dem nästa gång.

 11. En riktigt snygg design! Något bred så att vänster sidan tangerar kanten på min laptop. Ska kolla mobil och padda också. Annars är det perfekt!
  Det behövs många lägenheter nu. Synd att det ska vara sån brist på det.
  Huset du har headern ser ut som en spettekaka. Säkert både snyggt och bra för den som bor där, men huset tilltalar inte mitt estetiska sinne, om jag nu har något!

  1. Tack! Ska be att Sanna tittar på detta. Hos oss fungerar det bra men det ska ju fungera på alla paddor, mobiler, laptop och stationära datorer. Och många läser bloggar på mobilen så det är viktigt att det också fungerar.
   Visst behövs det bostäder! Men här är de riktigt dyra, både bostadsrätterna och de få hyreslägenheter som finns, Så det är ju inte gjort för de utan pengar. Nej,inte är alla hus snygga. Verkligen inte i mitt tycke heller. Men de är olika och det är också många olika arkitekter som ritat. Fint att det gamla fabriks och industriområdet bevarats.
   Kram

 12. I ditt förra inlägg om Kina skrev jag att jag skulle skriva av ett recept ,det var på Jiaoz , men den sidan kunde inte visas,
  Vilka byggnader och så olika, Klätterverkets byggnad var ju så snygg, Där skulle jag kunna bo, om det var lägenheter.
  Härligt att skorstenen är bevarad! ,-)
  Nya hus, rostig utsida har jag sett på några hus, bla ett flerfamiljs hus i Malmö, som blev vald till Malmös fulaste hus! Men jag tycker det var läckert ,-)
  Huset med de oregelbundna balkongerna ser ju läckert ut det med ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Oj, då! Då ska jag titta på det.Bra att du sa till.
   Här i Norra Djurgårdsstaden hade jag aldrig varit så det var roligt att se allt nytt. Och väldigt roligt att det gamla är så fint bevarat. OLika arkitekter har ritat husen och det gör ju också att det blir stor variation. Roligt var det att traska runt och se. Men vi kommer tillbaka hit.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

  1. Roligt att ta en runda här och se. Jag har inte varit här sedan början av 70-talet så mycket nytt har kommit till. Tror första inflyttningen var här 2012. Och en bra blandning är det med naturen helt inpå.
   Kram

 13. Ja, blev lite förvånad när jag tittade in hos dig, kände inte igen mig, men tycke om detta upplägg, att man ser flera olika inlägg och sedan klickar på varje inlägg. Fint!
  Mycket intressant att se.
  Min son jobbar i området, men jag har inte varit där.
  Gillar arkitekturen, bra blandning.

  1. Ja, ny design är det. Roligt att du tyckte om den. Och jag är jättenöjd.Idag läser många bloggar via mobilen och har man då många och ganska stora bilder så laddar bloggen långsamt på mobilen. Men nu är det ändrat. Plus att jag tycker det blir mer överskådligt.
   Norra Djurgårdsstaden är spännande och det gamla industriområdet är fint bevarat. Ska göra ett nytt besök och då titta mer.
   Kanske tar du dig en titt här vid tillfälle. Fint att också ta en promenad här på norra Djurgården.
   Många tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *