Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Skapat av människan – “Man -made” – Ett fototema för oktober

Vi är en bit in i oktober och det är dags för månadens fototema. Det är resebloggen/resebloggaren Marias Memoarer  som ger inspirationen till dessa månatliga teman och har du lust att vara med så häng gärna på. Ordet som gäller för oktober är “man-made.” Ett ord som på svenska betyder tillverkat eller skapat av människan. Alltså en motpol till det som naturen på egen hand skapat. På sätt och vis tyckte jag det var knepigt att veta hur och var jag skulle “landa”  men jag bestämde mig för tre delar; vatten, fantasi och byggnadsverk.

Kina. Yangtzefloden. De tre ravinernas dammar skapat av människan men med naturen som utgångspunkt.  De “Tre ravinernas dammar”. En gigantisk vattenkraftsdamm i Yantzefloden, i sydvästra Kina som är skapat av människan men med naturen som gott utgångsläge.  (Vi  passerade här vi 2009 när vi gjorde en flera dagars  på en resa på floden)

Vatten

De tre ravinernas damm är döpt efter de tre raviner som Yangtzefloden  flyter genom uppströms. (Mot strömmen) Dammen i sig är dryga 2000 meter lång och kommer upp till en höjd av 185 meter.

Vi håller oss kvar i Kina ett tag till. Under nästan fyra års tid, 2007 och till 2010,  bodde maken och jag i Peking och jag arbetade på Svenska skolan. (Finns inte kvar längre) Och under de åren gjorde vi också på lov och helger många resor både inom Kina och i Asien i övrigt. Just Peking i sig är en ganska torr stad från början men se det rådde man tidigt bot på och anlade både konstgjorda kanaler och sjöar.  Att kanalerna kom till berodde på att kejsaren skulle kunna ta sig från den Förbjudna staden och till sitt sommarpalats utanför Peking.

I nordvästra centrum av Peking finns tre konstgjorda sjöar ,”Huhaiområdet,”  och dessa binds samman av lika konstgjorda kanaler. Området är ett fint rekreationsområde och populärt alla årstider. För vår det blev det många cykelturer hit. Här kan man också hyra små eldrivna båtar och det är en upplevelse i sig.

Peking. Huhaiområdet. Fantastiskt att tänka sig att både sjöarna och kanalerna är grävda och skapat av människan. Huhai. En av sjöarna i området. Fantastiskt att tänka sig att denna, de övriga sjöarna och kanalerna är skapat av människan. 

Trångt här vid bron. Några sjöväjningsregler är inte direkt gångbara här. Mer “alla på en gång”.

Vidare till Finland, till staden Imatra, nära den ryska gränsen. Här vid floden Vuoksen finns Imatra fors som är en stor turistattraktion, särskilt när man sommartid om kvällarna öppnar dammluckorna till musik av Sibelius. Ett mäktigt skådespel.

Finland. Imatra. Floden är inte skapat av människan men det är däremot dammluckorna. Imatra. Vattenfallen. Själva floden Vuoksen är inte skapat av människan. Men dammluckorna är det.

Så till Sverige och Hjälmare kanal. Sveriges äldsta farbara kanal som också är länken mellan Hjälmaren och Mälaren. Kanalen kom i första hand ttll för  att underlätta transporterna av gods, främst tackjärn, mellan Bergslagen och Stockholm.

Hjälmare kanal har nio slussar, är nästan 14 km lång och av dessa är 8.5 km är grävd kanal.

Fantasi – Miljöer skapat av människan

 London  tillsammans med barnbenet Max och döttrarna och ett besök i Warner Brothers studios. En värld fylld av Harry Potter.

Porten in till Harry Potters värld –

-en fantasivärld som författaren J.K. Rowling skapat i sina böcker.

I fantasins värld är vi även i detta is och snölandskap i staden Harbin i norra Kina där vi är på isfestival.

Kina. Harbin. Isfestival. Allt som finns inom festivalområdet är skapat av människan. Av många människor. Allt här är konstgjort, skapat av människan. Av många människor. Ja, snö och is har forslats hit men även mycket konstsnö och konstis har man använt sig av. Helt fantastiskt.

Finland var huvudtemat för isfestivalen detta år och Muminfamiljen finns förstås med.

Otroliga detaljer på allt och inte minst på hela Muminfamiljen.

Byggnadsverk skapat av människan

Det får bli ännu en tur till Kina och till världens största byggnadsverk, den kinesiska muren. Eller som den heter på kinesiska, Chángchéng, den långa muren. (Med västerländska bokstäver, ljudskrift – “pinyin”) Muren började byggas redan under 700-talet  som en försvarsmur och har byggts på i olika sektioner under åren. De delar man idag möter som besökare är uppförda så sent som på 15oo-1600-talet-  Kinesiska muren har jag besökt många gånger  på många olika platser och   under alla årstider. Och helst bortom de större turiststråken. För ett par år sedan upplevde vi den också i snö för första gången. En mycket speciell upplevelse.

Kinesiska muren är ett av världens sju nya underverk och det sedan sedan 2007.  Hur lång den är idag är oklart men  räknar med en längd av  och räknar man med alla sidomurar och dubbla murar blir längden runt 640 mil

 

Kina. KInesiska muren, världens största/längsta byggnadsverk är skapat av människan. Inga maskiner ganns att tillgå. Mäktigt. Kinesiska muren, världens största /längsta byggnadsverk är skapat av människan. Så mäktigt!

Höst på muren. Observera hur den slingrar sig. Och rejält brant är det.

Paus! Här synd det att man lappat och lagat några trasiga delar.

 Avslutningen blir i Sverige. Dels på Gotland, i Visby och dels i Dalarna. På Dalhalla-

Gotland. Visby ringmur. Skapad av människan den också- Visby ringmur. En stadsmur kring den medeltida delen av Visby. Även denna mur är skapad av människan.

Dalhalla, strax utanför Rättvik. En fantastisk arena som byggts i det f.d. kalkbrottet. Och om Dalhalla och dess historia har jag berättat  om  här i samband med att jag var där på en konsert med  Helen Sjöholm och Malena Ernman.

42 svar på ”Skapat av människan – “Man -made” – Ett fototema för oktober”

 1. Underbart tema och underbart svar på det från dig!
  Att se det så här med flera inslag gör det hela mäktigt som helhet och var för sig ännu mer!
  Tack för detta fina Ditte! Roligt att se bilderna av dig också 🙂
  Stor kram och tack för turen man-made. Tänk så många skapande krafter, skickliga, inspirerande och drivande skapare det finns!

  1. Stort tack! Roligt att min fantasi får jobba lite. Kanske är detta något även för dig. Du har ju hur mycket som helst att bidra med. Och tolkningen är fri. Man är med om och när man har lust. återkommer en gång i månaden.
   Stor kram

 2. Tänk så mycket fantastiskt människan har skapat och du ger många härliga exempel. Medaljens baksida är väl att människan förstört en hel del också. Tack och lov så får man väl säga att det positiva överväger. Snyggt jobbat som vanligt 😀

  Kram och god måndagskväll!

  1. Tack! Visst finns det en rejäl och fårad baksida på det vi människor har åstadkommit. Absolut. Fastnade där också ett bra tag.
   Var inne på det också men fick begränsa mig. Svårt nog med det ändå.
   Hoppas din måndag varit ok.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Kina är ju ett fint land på många vis, förutom de styrande då kanske men ett fantastiskt landskap är det ju trots det.

  Harry potter där….inte min favorit direkt men jag har sett alla filmer…de är riktigt bra allihopa tycker jag.

  Tack för denna rundtur Ditte,

  PS: Mumin är ju bara bäst 😉

  1. När vi bodde i Peking var det väldigt annorlunda mot nu. OS 2008 bidrog en del och även den dåvarande ledaren var betydligt mer följsam. Idag skulle jag inte vilja bo här. Men människor, natur, upplevelser, möten kultur och mycket annat ser jag som stora delar av det positiva. Och även maten förstås. Vad gäller Harry Potter så var resan hit och till London en present till barnbarnet från mig. Har sett ett par filmen och läst ett par böcker men barnbarnet kunde allt och var en bra guide.
   Ja, Mumin är bäst. Så kul att det var Finländskt tema på denna isfestival.
   Hoppas du nu mår lite bättre.

 4. Vad kul att se din tolkning! Jag gjorde precis i ordning min version (publiceras imorgon bitti) när jag kikade in här 😉 Gillar fantasitemabilderna!!! Sedan har vi åtminstone en bild där vi tänkt lite lika 😉

  1. Dessa utmaningar är så roliga. Och visst är det fint att se tolkningar som andra gör. Just att begränsa sig är ju nästan svårast. Spännande att se din tolkning och jag undrar var vi tänkt lika. Kanske är det kanaler…

 5. Oj, vad många fina konst- och byggnadsverk du samlat.
  Kinesiska muren är bland det mäktigaste man kan se och du har ju besökt den flera gånger.
  Jag är glad att jag också sett den. Visbys mur går ju inte att jämföra med den kinesiska men visst är den också fin.
  Skulpturer av is eller sand är också häftiga, kanske just för att de är tillfälliga.

  1. Tack! En hel del blev det! Och en hel del har ju människan också förstört i sin framfart.Ja, den kinesiska muren är mäktig och på så många sätt. Många har satt livet till där både i strid och i byggandet av den. Men den är verkligen hållbar och rejält byggd.Ville i sammanhanget också ha med en del svenskt och det var knepigt att välja. Men muren i Visby fick kvala in.

 6. Oj! Det här var ett mäktigt inlägg på så många sätt. Ja, tänk vad människan kan, det är otroligt, nästan magiskt.
  Tusen tack för den här fina “vandringen” längs världsvägarna med dig! Nu ska jag ta om det en gång till, ditt fina inlägg!

  1. Vad roligt att du vandrade med. En lång tur blev det. Hade även i tankarna att människan också förstört en hel del i sin framfart men insåg att ha med den dimensionen hade blivit alltför mycket i ett och samma inlägg.

 7. Yes! En fantastisk tolkning av Man-made!
  Mycket kännaigen och så en liten tår i ögat över det jag verkligen har velat uppleva…Isfestivalen i Harbin…som nu i dagsläget känns helt kört.
  Jaja, sånt är livet och jag har njutit av din berättelse…
  hälsning från ett “Hotel Californiahotell” i Cadca, Slovakien…
  Enda gästerna, regn, storm…You can check out any time You like,…but You can never leave…

  1. Tack, Gertie! Jag funderade ett tag och tankarna gick åt olika håll. Och det är lätt att sväva ut. så jag talade tämligen strängt till mig själv. Kan tänka mig att detta är din gata. Du har ju rest, sett och upplevt så mycket. Ja, Harbin var speciellt och extra roligt att det var Finland som var det stora temat för festivalen när vi var på plats.
   Kina har ju förändrats så mycket sedan vi flyttade hem och idag skulle jag inte vilja bo här. Men vi är så glada och takcsamma för de år vi fick här med alla erfarenheter, upplevelser och möjlighet att resa runt både i Kina och övriga Asien. (När jag var ledig från skolan)
   Aha, ni har nu nått Slovakien. Oj, regn och storm. Hoppas det snart blir bättre.
   Många tankar till er. Och var rädda om er.

 8. Återigen en helt fantastisk jorden runt resa här. Snölandskapet i Harbin är ju enastående liksom Muminfamiljen. Vilka underbara skapelser! Å den kinesiska muren måste väl vara världens största bygge som skapats av människor, oh det utan dagens hjälpmedel i form av maskiner. Helt grymt om man tänker på det.
  Dalhalla är väldigt speciell. Minns att du skrivit reportage om konserter där. Akustiken måste vara WOW där.

  1. Tack! Kul med detta lite ovanliga temaord och att tänka i bilder. Och det finns ju mycket som är tillverkat av människan i naturen.Ibland med större ingrepp där och ibland med mindre. Vi had eju himla tur att just Finland var det gällande temat för isfestivalen i Harbin det året vi var där. Fantastiskt fina Muminfigurer. Ja. allt det andra också som hade anknytning till Finland.
   Kinesiska muren är mäktig och på många sätt. Har haft förmånen att besöka den på många ställen och oftast där inte så många turister söker sig. Blir ju en helt annan upplevelse.
   Jodå, Dalhalla har jag berättat om och det är ju en otroligt fin arena med magnifik akustik.

 9. Av allt fantastiskt du visar är ju Muminfamiljen närmast mitt hjärta. Jag trodde det mest var japaner som älskade dem, men de är alltså även kända i Kina. Har hört talas om en film om Tove Janssons liv som lär vara ny. Hoppas den visas på tv så småningom. Den där bilden där du sitter på kinesiska muren tycker jag är lite läskig, tänk om några stenar eller delar ramlat isär. Den så som sagt inte helt stabil ut…
  Mycket har du upplevt och sett, härliga minnen!
  Kram

  1. Vi blev också helt lyriska över att se Munimfamiljen här så otroligt fint byggda i och av snö. Överhuvud taget var det så roligt att Finland var det stora temat för denna otroliga isfestival. Jodå, Muminfamiljen Astrid Lindgrens Pippi är väldigt kända i Kina.
   Nej, muren är inte så stabil överallt men här var det ingen fara. Jag hade fötterna på muren och satt i någon sorts fönsterglugg.
   Intressant ord att tolka är det ju och möjligheterna många. Men människan har ju också förstört mycket under årens lopp.
   Kram

 10. Så fint tolkat. Fotot på muren i grönskan är så vackert! Magiskt! Troligen mer magiskt än Harry Potter-stället, ofta blir man besviken, särskilt som vuxen. Men jag hoppas jag har fel och att det var väl värt ett besök.

  1. Jag är inte alls så insatt i Harry Potter men blev betydligt mer fascinerad av just miljöerna här än vad jag trodde. Fantastiska landskap och området var ju gigantiskt. De som spelade med i filmerna bodde ju här i flera år.Ja, inte i sträck…
   Tack! Det var äldsta barnbarnet som fick en Londonresan i present av mig hans största önskan var också att besöka Warner Brothers Studio där hela Harry Pottervärlden var uppbyggd.Och han lotsade mig perfekt genom allt. Dyrt var det men besöket här var ju en av höjdpunkterna för Max. Ja, hela resan blev lyckad på alla sätt.
   Kinesiska muren är helt fantastisk och vi har haft förmånen att göra många besök och på olika platser i Kina. Och på platser dit inte så många turister heller kommer.

 11. Vilken stor damm i Kina som är skapad.
  Vackra bilder från Kina, du vid cykeln, fin ,-) Och den vackra bron .
  Helt fantastiskt vad människa kan skapa,
  Dammluckor och hela muminfamiljen, otroligt! ,-)
  Kinesiska muren ,-) Där har två av barnen varit ,-) Döttrarna , sonen kunde inte ta ledigt den gången, de var ett minne för livet, sa dom!
  Vacker mur i Sverige också, gillar stenmurar!
  Ha det jättefint, så härliga bilder, tänk vad människor kan! ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det fantastiskt vad människan kan skapa men det har ju under åren också blivit en del åverkan på naturen.
   Vad roligt att två av barnen varit på kinesiska muren och visst är det minnesvärt att ha vandrat där.
   Har många fina minnen och upplevelser med hem från åren vi bodde i Kina.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 12. Fantastiska vattenbilder och på kinesiska muren, men mest imponerad blev jag av muminfamiljen, vilket jobb. Borde ställas undan i ett fryshus efter vintern.

  1. Tack! Ja, Muminfamiljen och Finland som tema för det årets isfestival blev väldigt lyckat.Ja, allt här var en upplevelse att se.
   Muren är ju fantastisk men många har avlidit både när den byggdes och i strider som var Men den står kvar. Visserligen på långa sträckor i dåligt skick men bygga kunde man på den tiden.

 13. Människan kan verkligen skapa, både det ena och det andra! Blir så imponerad av allt!
  Så kul att få se sig om lite i världen via din blogg. Konstgjorda sjöar i Kina och isfestival, wow, minns att jag sett bilder därifrån i din blogg tidigare
  Kul att få se fina Dalhalla som vi var så nära i Tällberg, hade gärna visat ungdomarna det, men vi hann inte riktigt med , och vet inte heller hur långt ner man får gå för att bara titta på kalkbrottet när det inte är någon show eller konsert där?
  Tack för alla fina man-made foton, imponerande!
  Kram!

  1. Tack!Visst är det fascinerande att se vad människan kan åstadkomma. Visserligen ibland med stor påverkan på naturen något jag tänkte jag på. Men kust kinesiska muren följer ju naturen väldigt fint där den i hela sin längd slingrar sig fram.
   Muren och is festivalen har ju delvis varit med tidigare i bloggen men det fick bli lite repriser.
   Dalhalla är speciellt och det har alltid varit en upplevelse att sitta här på en fullsatt arena. Fantastisk akustik och miljö- Och regn har vi sluppit.
   Kram

 14. Visst är det fantastiskt så mycket som skapats av människan! Ganska ofattbart, men ändå så är det ett faktum. Fantastiska bilder och berättelser från era resor överallt i världen! Alltid lika roligt att få följa med så här! Tack för det Ditte!
  Kram

  1. Tack! Visst är det! Och ibland med stor eller alltför stor in och påverkan på naturen. Roligt att fundera över ett temaord i bilder.
   Och det är alltid roligt att du är med.
   Kram

  1. Tackar! Ja, mycket har människohänder tillverkat.Jag är inte så praktisk så nöjer mig med att se allt fint andra gjort och gör.
   Önskar dig också en bra tisdag.

 15. Tack för en kul runda du är så lik dig o förstår att du alltid varit glad i att besöka o promenera ..gillade mumitrollen 🙂 kram å fin dag

  1. Åren har förvisso passerat men att resa, uppleva,umgås med vänner, promenera och röra på mig gilla jag fortfarande-
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

  1. Helt otroligt så mycket människohänder kan få till. Visserligen tillhör jag inte de praktiska men man kan beundra andras jobb.
   Stor kram

  1. Jodå!Och visst måste Visby få vara med på ett hörn. Jag tycker det är roligt att fundera på ett ord och sedan se var jag landar i bilder och tankar. Dalhalla är verkligen en fantastisk arena. Tyvärr blev det ingen resa eller konsert där i år.
   Kram och ha det så bra du kan.

 16. Wow så mycket fint här! Kinesiska muren är bland det mäktigaste jag gjort, tillsammans med Machu Picchu. Och du har ju besökt den många gånger och lyckats få bilder från en solig dag! Annars är det ju oftast dimmigt där. Muminfamiljen är ju bara för söt. Och Visby och Dalhalla är fantastiskt! Tack för mycket fint!

  1. Funderade en del för att begränsa mig men fastnade sedan i några varianter. Machu Picchu har jag kvar. Men när vi bodde i Kina blev det många resor inom landet och till muren på många olika platser. Efter muren är nog att “nästan” runda Kap Horn det mest spekatkulära jag gjort. Ja, en jorden runt resa också.
   Ville ha med en del av Sverige i inlägget och så blev det. Sverige har mycket fint.
   Vad roligt att du hängde med.

  1. Tack! Mycket fint har skapats men också en hel del onödigt och so inte direkt är så lyckosamt för naturen. Ja, Mumin är så fina. Väldigt roligt att temat för isfestivalen just detta år var Finland-

  1. Tack! Och det är verkligen roligt att vara med i din roliga utmaning och fundera på ord och bilder och se var man hamnar. Jag har haft förmånen att besöka kinesiska muren många gånger och på olika platser runt om i Kina. Och bäst är att besöka platser där det inte är så många turister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *