Resor utomlands

Forsande vatten i Imatra – Öppnandet av dammluckorna

Efter att att besökt Olofsborg i Nyslott/Savinlinna och en av världens största träkyrkor i finska Kerimäki fortsatte vi söderut. Vi var fortfarande nära den ryska gränsen. Nästa stopp skulle bli staden Imatra. Här skulle vi se när dammluckorna vid kraftstationen vid Imatra koski/Imatra älv öppnas.  Forsande vatten fyller snabbt den torkade flodfåran till musik av Sibelius.

Forsande vatten vällde ner i flodfåran när kraftstationen i Imatra öppnade sina dammluckor. Forsande vatten var det när kraftstationen öppnade sina dammluckor i  i Imatra . Ett verkligt skådespel.

Efter besöken på Olofsborg i Nyslott och i den gigantiska träkyrkan i Kerimäki  körde vi söderut till Imatra. Och vi fortsatte att följa den ryska gränsen.

Imatra och forsande vatten

Imatra ligger i södra Karelen och bara sju kilometer från ryska. Staden har ca. 30 000 invånare och är enspråkigt finskt. Just närheten till den ryska gränsen gör att gränshandeln är utbredd och att andelen ryssar som vill bosätta sig här ökar. Staden i sig har inget egentligt centrum utan stadsdelarna är utspridda över ett stort område. Anledningen till både vårt och många andras besök här är för att just se det mäktiga skådespel som utspelar sig sommartid just här vid forsen när klockan är 18. ( Här finns mer info vad gäller program och tider )

Vi hann i god tid installera oss på Valtion hotell,  tillhör  numer Scandiakedjan men var förr var stadshotellet i Imatra.  Den gamla delen av hotellet byggdes 1904, har fyra våningar (hiss finns) och ser ut som ett sagoslott.  Väldigt charmigt! Det finns också en nyare och mer modern del där även SPA avdelningen finns. (Fri för hotellgäster)

Från parken vid Valtion hotell kan man både se och höra ljudet forsande vatten när dammluckorna har öppnatstneValtion hotell ligger vid älven och man kan  från parken här både se och höra forsande vatten  när man öppnar dammluckorna  vid kraftstationen.

I flera av de gemensamma på hotellet  finns saker som påminner om en svunnen tid.

Vackra omgivningar utanför hotellet.

Här är det alldeles torrlagt när vi passerar. Fundrar över hur det sak gå till att fylla detta med vatten.

 

Bästa utsiktsplatsen är att stå på bron så att man kan se dammluckorna  framför sig. Då ser man också när de öppnas och vattnet forsar ner.  Snabbt fyller vattnet upp det som just nu är helt torrlagt.

Jag och alla andra väntar med spänning på forsande vatten som snart ska fylla flodfåran. Jag och alla andra väntar med spänning på forsande vatten. Men snart är det dags.

Jag filmande med mobilkameran och här kommer ett smakprov.

Imatra fors/älv

började generera elström i början av 1930-talet och man trodde då att Finlands energibehov var tillfredsställt för evigt. Men så blev det ju inte. Imatra älv är ca 1300 meter lång och inom en sträcka av 500 meter störtar den ner dryga 18 meter i en bergfåra som är 15-20 meter. Själva bildandet av forsen beror på den landhöjning som ägde rum för 4000- 5000 år sedan.

Forsande vatten var det verkligen när dammluckorna öppnades. Forsande vatten var det verkligen. Man räknar i snitt med 600m3/sekund och maximalt med 1200 m3/sekund.

 

Efter det forsande skådespelet strosade jag sakta tillbaka till hotellet. Jag gick genom den vackra parken som följer älven. Och bruset från vattnet samt musiken av Sibelius hade både jag och våra gäster med oss till middagen

 

20 svar på ”Forsande vatten i Imatra – Öppnandet av dammluckorna”

 1. Vilket tjusigt skådespel och hotellet ser verkligen fint ut.
  Vi har Stornorrforsen i närheten och laxtrappan.
  Dock länge sedan jag var där.
  Idag blir det en cykeltur till Bondens marknad/Hagabröd.

  1. Det var mäktigt att stå här och se vattnet släppas på till tonerna av Sibelius musik. Och hotellet passade så bra in i det hela. Ett ”sagoslott”. Strålande sol i Stockholm idag så bara att ta vara på det. Trevlig cykeltur! Och en fin fortsatt lördag.

 2. Vatten är fascinerande i alla former, så även det forsande såklart. Mäktigt! Vilket underbart boende ni hittade igen 🙂
  Kunde återigen se alla bilder, men att kolla på filmen var att utmana tålamodet alltför mycket… 😀

  Ha en bra dag!

  1. Vi såg och upplevde väldigt mycket och naturen var ett genomgående tema. Hotellet här i såg verkligen ut som ett sagoslott och med ett så fint läge. Vattenpåsläppet var mäktigt.Roligt att du kunde se bilderna. Förstår att filmen var svår att se. Ha det fortsatt bra på er resa. Och vi är med.

 3. Vatten är mäktiga saker och jag förstår att det måste ha varit väldigt minnesvärt att se vattnet komma störtande! Otroligt fina omgivningar och som du säger, hotellet är som ett sagoslott.

  1. Även besöket här i Imatra blev väldigt lyckat. Mäktigt när dammluckorna öppnades och allt vatten forsade till Sibelius musik. Och ett så härligt boende gör mycket till upplevelsen.👍😀

 4. Det är mäktigt med sådana där forsar och kraftstationer…besökt Trollhättan några ggr för jättelänge sedan…har för mig det kallades forsarnas dag eller nåt….mäktigt var det hur som helst.

  Elen ja…hur ska det gå med den egentligen?
  Man lägger ner kärnkraftverken…den borde utvecklas istället enligt mig…men det är ju jag det 😉

  Ha det bäst nu.

  1. Jodå, Trollhättan har sina dagar. Har dock inte då varit på plats men ändå sett dem brusa. Mäktigt det också-
   Vad gäller elen så är det ju knepigt, men brunkol har vi i alla fall inte. Finland har ingen tanke på att avveckla sina kärnkraftverk och väntar på ytterligare ett som ska komma från Frankrike men är väldigt försenat. och kärnkraften smutsar ju inte direkt ner.
   Ha det fint du också.

 5. Vilken upplevelse att få vara med om detta. Vattnets krafter är verkligen enorma, på gott och på ont. I detta fall enbart gott dock. Hotellet så väldigt fint ut och den gamla radion passade verkligen bra där i sällskapsrummet.

  Kram och ha en fin lördag!

  1. Det var det! Mäktigt att stå här och se när dammluckorna öppnades och samtidigt lyssna till musik av Sibelius. Hotellet var väldigt fint och passade också väl in i den fina miljön här.Och även inredningen var väl an/avpassad.
   Önskar dig en fortsatt fin lördag.
   Kram!

 6. Finland skulle jag gärna se mer av! Efter vår fina resa i Estland har jag blivit sugen på att resa i Lettland och Litauen, men också i Finland!

  1. Estland har jag rest mycket i under årens lopp och även sett en del av Lettlland och Litauen. Finland har jag besökt i omgångar under årens lopp och här finns så mycket. De flesta hamnar i Åbo och Helsingforstrakten men Insjöfinland och delen mot Ryssland har så mycket att erbjuda både vad gäller natur , historia och upplevelser.

 7. Häftigt, mäktigt och starkt. Här ser man verkligen vilken oerhört kraft elementet vatten utstrålar. Nu satte du såklart igån min fantasi. Tänkte nämligen vilket skådespel det hade varit om de öppnat dammluckorna nattetid med skiftande belysning till tonerna av Sibelius, kanske med en ljudorgel. Det hade inte varit dumt.

  Hotellet är ju hur fint som helst och påminner mycket om gamla kurhotell i Polen faktiskt.

  1. Jag tänkte här lite som du. Lekte med den tanken. Men tror att nänniskor kanske inte velat gå ut så sent. Vet att det nu i början av september blir lite avmätt och att det hela kommer att ta paus. Turistsäsongen är över.
   Hotellet hade verkligen sin charm och kändes absolut inte som de mer vanliga och ganska trista moderna Scandichotellen. Detta hade en själ- Och så var det med det Scandichotell vi bodde på i Helsingfors också. Så det finns undantag.

 8. Som vanligt får jag buga och tacka dig, när jag var i Imatra, under samma resa som jag nämnde förut, då var forsen torrlagd och hade inga planer på att öppna slussportarna! Minns inte varför, kanske missade vi tiden, om det är en gång om dagen. Så det var mysigt att få se en filmsnutt med musik! Sibelius pampiga musik passar onekligen bra till forsens brus! Vill minnas att det fanns ett jaktslott i Imatra där den ryske tsaren höll till ibland. Numera museum som vi besökte. Ja han kallade den jaktstuga, jag kallar det slott… Har avlägsna släktingar (Mors kusins släkt) i Imatra så jag var där en del på besök som barn men har ingen kontakt med dem längre. Tack för alla fina nostalgikickar du gett mig/Kram

  1. Du har helt rätt vad gäller “jaktslottet” eller som den också kallas “fiskarstugan”. Vi skulle besöka den men det ösregnade när vi passerade så vi hoppade över den. Men jaktstugan har också sin historia. Och nog är detta mer ett mindre slott än jaktstuga. Helt klart.
   Här i Imatra tror jag att detta med att öppna dammluckorna klockan 18 några dagar i veckan sommartid och spela Sibelius fina musik har lockat många turister från när och fjärran. Men det är bara vissa dagar och sommartid. Vet också att dammluckorna reparerats då och då och då har föreställningen uteblivit. Nu när vi var här var allt i gång. Mäktigt var det-
   Finland är så vackert och har mycket att erbjuda och jag hoppas att jag via mina inlägg kanske har lockat några att ta sig en närmare titt.
   Kram

 9. Vatten, vatten, visst är det både vackert och mäktigt. Vatten kan också vara hotfullt och olycksbådande. Jag har sett ett par sådana dammlucksöppningar, väldigt brusande och vackert. Att få lyssna till Sibelius i samband med en sådan upplevelse, ja, det var säkert härligt.

  1. Det var mäktigt att stå här och se luckorna öppnas till Sibelius musik. Verkligen ett fantastiskt skådespel. Tror att just musiken till gjorde det hela än mer fascinerande.

  1. Det var verkligen ett fantastiskt skådespel och blev än mer fascinerande med musiken till. Hotellet passade fint in i miljön och kändes som ett sagoslott.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.