Resor i Sverige

Hjälmare kanal – Välkomna med på en tur

Välkomna med till västra Mälardalen och en tur  på vackra Hjälmare kanal. Kanalen är Sveriges äldsta idag farbara kanal. En kanal som också utgör en länk mellan Mälaren och Hjälmaren.  Sommartid kan man ta olika turer/kryssningar på kanalen och det finns ett par rederier som arrangerar dessa. För mig var detta en jobbresa och vi anlitade Arboga rederierna men även Strömma kanal erbjuder dagsturer. Även kvällsturer finns.  (Klick på länkarna om du vill ha mer info. om tidtabeller, på/av stigning, priser och annat)

Hjälmare kanal vid Notholmen.Hjälmare kanal. Vi startade vår resa vid Notholmen och lämnade båten vid Gravudden.

Hjälmare kanal ligger öster om Arboga och är märkt med en streckad blå linjeeKarta över västra Mälardalen. Hjälmare kanal är märkt med en blå streckad linje  öster om Arboga. Vi klev på vid Notholmen, längst söderut.

Hjälmare kanal

började man bygga på 1600-talet då kung Gustav II Adolf ansåg att en vattenväg här kunde underlätta transporten av gods mellan  Bergslagen och Stockholm. Mycket tackjärn, virke och spannmål kom till till huvudstaden via kanalen och annat gods, utom järnet,  gick från Stockholm tillbaka samma väg.  Planer på en kanal här fanns redan under Gustav Vasas tid på 1500-talet . På den tiden fick man ta fartygen genom Öresund och tullavgifterna för att få passera var höga- Dessa tullar finansierade dessutom danskarnas krig mot Sverige så fullt förståeligt att man från svensk sida ville undvika dem. Och för att få folk till att bygga kanalen bestämde kung Gustav II Adolf att bygdens folk skulle gräva. Detta i utbyte mot att de slapp krigstjänst.

Notholmen. Här startade vi vår resa på Hjälare kanal- Vi startade vår tur på Hjälmare kanal vid Notholmen och Hjälmare sluss.

Trevlig besättning önskade oss välkomna ombord.  Och ombord  var det gott om utrymme för vår grupp om 50  personer att sprida ut sig.

Nya Hjälmare kanal

– den kanal som är i bruk idag, byggdes mellan 1819 och 1829 och fick en lite annan sträckning än den gamla för att få större kapacitet. Och det var Baltzar von Platen, ansvarig för byggande av Göta kanal, som kom med idén som föll i god jord. (Snarare vatten)

Fartyget gkider sakta och tyst fram längs Hjälmare kanalSvensk sommar. Så mycket grönska. Och vårt fartyg glider sakta  och tyst fram här på Hjälmare kanal.

Vi såg en del fåglar längs vägen. Men alla ville inte vara med på bild. Några av  fåglarna som trivs här är grå häger, strömstare, havsörn och fiskljuse.

En grå häger vill i alla fall vara med på bild. Och stockarna som är placerade i vattnet är till för att stärka kanalbanken så den inte drar sig ner i vattnet. 

“Nya” Hjälmare kanal är 13,7 km lång och av dessa är 8.5 km grävd kanal. Nio handdrivna slussar finns på sträckan Notholmen till Gravudden, en sträcka på nästan 13 km.  Och de öppnas för hand på samma sätt som man gjorde på 1600-talet. Verkligen ett tungt jobb.

En flotte med motor ligger fint här vid bryggan. Vi såg många liknande men mötte ingen på vår tur.

Vackert och rofylllt längs Hjälmare kanalVäldigt vackert och rofyllt längs Hjälmare kanal.  Jag bor ju hemma i Stockholm vid Hammarbykanalen men där är det mer fart och rörelse.

Här är det fritidsbåtar som ligger i en av slussarna och vi får vänta. 

Slussportarna stängs.

Fallhöjden i Hjälmare kanal varierar från 2 dm till 5 meter. Fallhöjden, vattennivåskillnaden, i Hjälmare kanal, alltifrån 2 dm och upp till 5 meter och det är därför slussarna är nödvändiga.

 

Vi glider vidare och passerar här “Hjälmare docka” som är en gästhamn och en torrdocka- (En torrdocka gör det möjligt att reparera en båt utan att båten har vatten under sig. Båten kör in i den och sedan släpps vattnet ut.)

Efter tre timmar

på Hjälmare kanal närmar vi oss slutet på resan, Gravudden. Där möter Arbogaån  kanalen. Men först broöppning. Idag är det ingen godstrafik på kanalen, den upphörde 1970. Men det är gott om fritidsbåtar och en del turistbåtar som håller den vid liv.

Strax öster om Arboga. Här öppnas bron som går över E 20 för oss så att vi kan passera.

Framme i Gravudden och vår tur på Hjälmare kanal är över för denna gång

 

Slutligen. Vad tyckte vi om turen?  Alla var väldigt nöjda. Båten i sig, personalens goda service och kaptenens trevliga guidning spelade absolut en stor roll. Likaså god mat; ugnsbakad lax med pesto och parmesan, färska varma grönsaker, dillromsås och kokt potatis. Riktig sommarmat. Värt att notera var också att båtens servering var öppen hela resan så förfriskningar, kaffe, glass och annat smått och gott kunde inhandlas.

 

14 svar på ”Hjälmare kanal – Välkomna med på en tur”

 1. Hej Ditte!
  Vilken fin resa! Och god mat dessutom! Hade ingen aning om att det finns såna resor!
  Vackra bilder! Sverige är fantastiskt!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   En fantastiskt fin resa på alla sätt. Och tur med vädret hade vi. Och visst är Sverige är fantastiskt imångt och mycket.
   Kram

  1. Vi har haft många vackra dagar i sommar och i lördags var en av dem. En härlig tur här på Hjälmare kanal blev än bättre av det vackra vädret. Sverige sommartid vill jag absolut inte byta byta ut. Och det finns så mycket att se och uppleva.

 2. Vilken resa mycket vackert o själsligt rofylld, flotten med motorn skulle jag gärna vara ägare till, sommaren är fantastisk mycket fint att spara som minnen till mörka höstdagar! Hoppas din sommar varit underbar ,-)
  Stor Kram Primrose ,-)

  1. Tack, det var en jättefin tur. Och verkligen både vackert och rofyllt. Visst är den svenska sommaren fin. Hoppas du också haft det bra. Välkommmen tillbaka! Nu ska jag skynda in och läsa.
   Stor kram!

 3. Vilken tur med vädret ni hade! Och funderade just om de hade mat på båten, och det hade de! Gott gott. Bilderna är fantastiska!

  1. Stort tack! Hela resan blev jättebra och visst hjälpte det vackra vädret till här. Jodå, god mat fick vi.

 4. Första fotot kunde ha varit från en djungel nästan var som helst i världen, vilken grönska och yppighet! Jag tycker er tur verkar ha varit mycket trevlig och lagom längd. Har tittat på annonser om kanalresor på göta kanal och konstaterat att jag kunde åka nästan vart som helst i Europa för samma peng som några futtiga dygn på kanalen. Helt otroliga priser! Jag är ju lite rastlös av mig så att bara sitta och titta är inte min melodi. Men det ser mycket rofyllt ut och med en god måltid gick ju tiden också fortare. Kram

  1. Turen här på Hjälmare kanal var så lyckad; både resa, båten, mate, vädret och miljön. Göta kanal är väldigt dyr och i små, små hytter. Denna tur var lagom och Hjälmare kanal är mycket lugnare. Har gjort dagsturer några gånger på Göra kanal. Alltid trevligt men inte denna natur och stillhet.
   Kram!

 5. Tusen tack för den underbara båtturen i det härliga vädret. När jag tittar på dina bilder undrar jag verkligen varför man åker utomlands under sommaren, när det finns sådana “skatter” på hemmaplan. Och jag måste faktiskt medge en sak, som jag faktiskt skäms för en aning – hade aldrig hört talas om Hjälmare kanal. (geografi är uppenbarligen inte min styrka… heller.) Jag menar Göta kanal är ju vida känt men Hjälmare kanal…
  Måste säga att “din” resebyrå verkligen plockar guldkorn på hemmaplan. Du hoppade på helt rätt “resa” här också:-)

  1. Ja, det undrar jag också. Jag äker numer inte utomlands på somrarna. Jo, inom Norden..
   Hjälmare kanal är inte alls så känd och i det ligger nog också lite av det orörda. Tror det är många som inte vet om den.
   Vi var en fylld buss, 48 personer, som var iväg och hade en abonnerad båt/buss.
   Ja, “min resebyrå” har många guldkorn. Både hemma i Sverige, i Norden och övriga Europa.
   Och i morgon intar jag på nytt Höga kusten.

 6. Så intressant att läsa om Hjälmare kanal. Jag har nog inte direkt hört talas om den innan men läste om den på Strömma kanals hemsida häromdagen när jag var inne där och letade efter båtutflykter. Det skulle vara intressant att åka här någon gång.

  1. En tur på Hjälmare kanal är så trevlig och vilsam. Här är så lugnt och man är mitt i naturen. Roligt också att detta är Sveriges äldsta kanal. En tur här kan jag verkligen rekommendera.Alla våra resenärer var väldigt nöjda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *