Kina Resor utomlands

Festival i Harbin i norra Kina – I en värld av is och snö

Det stundtals grå decembervädret har fått mig att gå igenom och rensa bilder från ett par datorer. Och där är mängder av bilder från olika resor jag gjort under åren är lagrade. (Och även på hårddiskar)  Resandet, långt eller kort är något jag gärna gör. Så idag, när jag är hemma i ett halvmulet Stockholm, blir det via bildarkivet en resa tillbaka i tiden. Till  2009 och en festival i Harbin i norra Kina. En festival med tema is och snö.

Och genom att nu sortera ut gamla bilder har jag återupplevt många av de resor jag gjort. För egen del  har jag alltid varit intresserad av att resa och att läsa om resor. Och på senare år har jag fått många bra tips genom olika resebloggar. Just nu, har jag under en tid fått inspiration, fakta och trevlig läsning från bloggen “Grattis världen. En reseblogg med fokus på bekväma resor till bra pris och med många, i mitt tycke, användbara tips.

Festival i HarbinFestival i Harbin i Norra Kina. Här är det skulpturer av snö och is som gäller.

 Harbin

Under åren 2007 till 2010 arbetade jag på Svenska skolan i Peking och under dessa år blev det också en hel del resor både inom Kina och i Asien. Och i februari 2009 blev det en resa till nordöstra Kina och till staden Harbin, en flygresa på ca 2 timmar. Namnet Harbin,  är ett  manchuriskt ord och betyder” platsen där man torkar fisknäten”. (Harbin ligger vid floden  Songhuas östra strand och floden är rik på fisk)  Vad gäller Harbin så är det här varma och korta somrar som är fuktiga och rejält kalla vintrar.

Man räknar med att den högsta medeltemperaturen i januari är – 12 och den lägsta är – 24. Detta är alltså medeltemperaturer. Med tanke på klimatet, snö och frost, mellan oktober och slutet av april så är staden klart lämpad för en festival med snö och is som tema. Och trots att snösäsongen är lång så är den “svarta jorden” i Harbin bland de mest näringsrika i Kina så skördarna blir goda.

Vi flög från Peking till Harbin i nordöstra Kina. En stad som ligger 50 mil från den ryska gränsen.

 

En festival med snö och is som tema

och som anses vara världens största.  Detta beroende på områdets storlek och alla snö och is som är i bruk. Festivalen i sig är en värld i snö och is och en hel del is är hämtad från floden Songhua. I vintras var det 10 år sedan vi var på plats  här. 2019 pågick denna snö och is festival mellan den 5/1, invigning, och den 5/2. I år var det “Harbins isvärld” som var temat och när vi var på plats var det Finland. Varje år bygger man  upp  ett hundratal hus, landskap och skulpturer och enorma mängder snö och is går åt till detta jätteprojekt. Under årets festival räknade man med att 110 000 m3 is och 120 000 m3 snö använts-

Det är också varje år olika tävlingar där skulptörer från 12 olika länder ställer ut sina verk. I övrigt brukar det vara dryga 2000 olika snögubbar i olika former som finns att beskåda längs floden. Välkomna med!

Harbin. En festival i snö och is. Flera stora byggnader har byggts upp till denna festival.  Alla vackert belysta. Alla bilder är  från februari 2009

Fantastiska detaljer och helheter i snö

Kallt var det, -20, och vi vaggade fram som pingviner, väl påpälsade i våra dunjackor och “snowboots”.  Just 2009 var det Finland som var huvudtemat och det framkom på olika sätt runt om i parken. Vi gick runt och såg många fantatsiska skulpturer gjorda i konstsnö. Och först av allt begav vi oss till den finska avdelningen.

Mitt resesällskap; maken och vännen Anna.

Här har vi hamnat i den finska delen av snölandskapet.

“Bank of Finland” är helt byggt av konstsnö-

När det är festival och med Finland som tema är kompositören Jean Sibelius givenOch när det är  festival i snö och is, med tema Finland, så är den musikkompositören Jean Sibelius given.

Jultomten sägs komma från Finland så det är kanske anledningen till att han nu är på besök i Harbin. Och tänk! Visst är det Muminfamiljen som också kommit hit.

Jultomten och ett jullandskap som helt klart är inspirerat från Finland.

Hela Muminfaniljen har rest till Harbi för att vara med på denna snö och is festival.Hela Muminfamiljen har rest hit för att vara med på denna fantastiska festival i Harbin.

Mumintrollen och jag på festival i Harbin, Kina. Mumintrollen och jag på festival i Harbin.

 Till sist, några andra varianter av snöskulpturer. Otroligt välgjorda och med mängder av detaljer. Visst är de fina!

 

På bilden nedan finns de olika vinnarna från OS i Peking, i augusti 2008, avbildade. Fågelboet och den kinesiska muren är annat som här finns med. Allt skulpterat i snö.

 

 

40 svar på ”Festival i Harbin i norra Kina – I en värld av is och snö”

 1. Nu har du full fart på bloggen och allt är sig likt. Jag kommer in obehindrat och bokstäverna är som de ska i storlek rakt över.
  Vilken bildkavalkad, som du bjuder på! Inte förrän på senare tid har jag förstått att det kan vara så kallt i Kina. Det man inte vet, det tror man.
  Fantastisk snö och isfest, vilka formationer och konstverk, beundransvärt! Tio år sedan. För tjugo år sedan flyttade jag till Lidköping.

  Nu ska jag göra mig i ordning för den kommande kvällen. Stor kram, Gerd

  1. Jadå! Nu är det som vanligt igen! Så skönt! Och du har ju bidragit en hel del med info om hur dte fungerat. Inte fungerat. Är så tacksam för att Sanna som för många år sedan började hjälpa mig med bloggen på blogg.se och senare. med Word Press kunde lista ut var troligen problemet låg. Men det var extra knepigt eftersom bloggen fungerade som vanligt för de flesta. Undantag var via telefonen där det kom upp reklam och det ska jag inte alls ha. Vi tror att det var ett gammal “script” från Bloggtoppen eller liknade som låg kvar som kod och som någon använt sig av.Hur som är det skönt att de nu fungerar.
   Stor kram
   Harbinresan är minnsevärd, den liksom många andra resor i Kina.
   Önskar dig en fin kväll-
   Stor kram

 2. Men, ÅH, jag blir alldeles mållös! Vilka otroligt imponerande skulpturer! Förstår att det måste ha varit en fantastisk upplevelse att vandra runt där, likaså att ni behövde vara rejält påpälsade. Häftigt med Mumintrollen och Finland dessutom!

  Jag hade ingen aning om att detta fanns. Stor tack för turen och de vackra fotona! Det var även intressant att höra om Harbin. Tänk, sådana låga medeltemperaturer och ändå näringsrik jord. Vår planet är sannerligen fascinerande!

  Varm kram

  1. Vi var också helt fascinerade av besöket här- Nu många år sedan men upplevelsen och minnena finns kvar.
   Jätteroligt just med Finland som tema när vi var på besök. Kallt var det helt klart och vi vaggade fram som pingviner i våra tjocka jackor.
   Harbin var spännande även på andra, mer historiska, sätt. Och resan hit var minnesvärd.
   Verkar nu som att bloggen fungerar igen så jag avvaktar med vidare kontakter.
   Stor kram

 3. Vilken fantastisk festival, och det tycker jag inte bara för att huvudtemat var Finland och jag är finsk. Man upphör aldrig att förvånas över vilka mästerverk som går att skapa.
  Tack för bloggtipset, ska genast kika in där. För visst är det underbart att få tips och drömma sig bort.

  1. Det var verkligen en upplevelse att vara här. Och även om det är länge sedan så finns den i minnet. Upplevelsen inte minst och bilderna. Många har jag raderat men sparat de i mitt tycke bästa Och visst var det roligt att det var vårt vackra östra grannland som var temat.
   Jag drömmar mig gärna bort och att planera resor är också roligt.

  1. Har ägnat mig åt att rensa bland bilder och jag har en del…Men de flesta va dessa har fått stanna kvar i arkivet. Mne jag tror idag sammanlagt att 500 bilder vandrat vidare. Besöket i Harbin var så speciellt och visst var det extra roligt att det nu Finland som var temat när vi var på plats. Fantastiska skulpturer i is och snö och de var också rejält stora. Flera byggnader kunde man gå in i.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Vilken upplevelse att få besöka den festivalen. Bilderna är fantastiska och vilka mästerverk som skapats av snön. Vilket kreativitet! Kul att temat var Finland just den gången när ni var där.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Det var en väldigt fin resa och att se dessa is och snöskulpturer var fantastiskt. Vilket arbete att få till dem. Extra roligt var det också att det var Finland som var temat. Men kallt var det!
   Kram och trevlig kväll-

 5. Gott att du fick ordning på bloggen igen…förstår att det var svettigt.

  Isskulpturer har jag alltid gillat….fantastiskt hur de kan få till det.

  Stort tack för denna tur.

  Ha det underbart.

  1. Jag har fått väldigt god hjälp med att få bloggen att fungera igen. Extra svårt var det eftersom de flesta kom in på bloggen. Men även jag och så en del andra fick upp reklam på mobilen ibland när man sökte min sida.
   Hur som, så är det så skönt, en lättnad, att det fungerar nu.
   Visst är dessa isskulpturer häftiga. Och imponerande att få till dem. Otroliga mängder snö och is har ju gått åt.
   Trevligt att du var med.
   Ha det gott!

  1. Det var verkligen en fantastisk upplevelse att var här i Harbin under Is och Snöfestivalen. Och extra roligt var att det var Finland som var temat.
   Önskar dig en bra vecka.

 6. WOW, WOW och återigen WOW. Har aldrig sett något liknande. Det är ju helt makalöst! Vilka byggnader/skulpturer, vila enastående konstverk. Helt otroligt! Måste ha varit mycket speciellt att ha sett dessa isbyggnationer, som absolut inte går att jämföra med ishotellet i Jukkasjärvi om man säger så. Vilket minne, och en himla tur att du hittade bilderna och delade med dig:-)

  Så himla skönt att att är “back to basic” här hos dig. Läste i din kommentar till Gerd att Sanna tror att det ett gammal script som var boven. Den tjejen är ovärderlig, så himla duktig hon är!

  1. Jag har heller aldrig, vare sig förr eller senare sett något liknande. Är så glad att vi tog oss hit- Visserligen var det rejält kallt men det visste vi ju. I Jukkasjärvi har jag varit och även övernattat en gång på ishotellet, men det är något helt annat.
   Jag har rensat en hel del bilder idag, närmare 500 stycken, men dessa får vara kvar. Finns så många bilder av ganska dålig kvalité som är sparade på våra datorer och som idag vandrat vidare.
   Helt var felet låg vet vi inte riktigt. Men förr fanns något som hette Bloggtoppen och jag, som många andra var med. Jag tog bort mig därifrån innan de upphörde, (vet inte om de uppstått igen) och sedan låg en kod kvar ev. “script” kvar som någon har använt sig av för att ställa till det.Och för att tjäna pengar.
   Sanna är verkligen kunnig och en riktig klippa. Så glad att bloggen nu fungerar för alla. Men just att en del hade problem och andra inga alls st’llde till det- Är så glad att Sanna hittade felet.

 7. Vilka fantastiska snöskulpturer! Vilken upplevelse!
  Och nu kommer jag in utan problem här på bloggen igen 🙂
  Stor kram!

  1. Så bra att det nu fungerar på bloggen utan problem. Jag har haft verkligt fin och bra hjälp-
   Resan hit upp till Harbin i norra Kina är minnesvärd och helt fantastiska snö och isskulpturer.
   Extra roligt också att det var Finland som var temat.
   Stor kram

 8. Skönt att kunna läsa hos dig igen och följa med på dina resor.
  Så många vackra bilder ifrån Kina. Färgerna är så klara och det är jättefina foton.
  Ser att det var kallt, men det är klart, du var ju i nordöstra Kina, 50 mil ifrån ryska gränsen, så intressant att se. Minus 24 grader, det är kallt, som vi hade i min barndom, ofta. på vintrarna.
  Bra att ni var rejält påklädda.
  Tänk så mycket vackert de kan forma till av snö, helt otroligt. Något sådant har jag aldrig sett förut. Däremot vackra och välgjorda skulpturer av sand, men detta var vackrare. Alla små detaljer som de har fått fram. Svårt att se mig mätt på detta.
  Tack Ditte och varm kram till dig.

  1. Tack! Jag är också så glad att det nu fungerar igen. Snö och isfestivalen här i Harbin var helt fantastisk. Och vilka konstverk som skapats. Extra roligt för oss var att det var tema “Finland”. Hög igekänningsfaktor här. Och kallt var det. Vi var rejält påklädda och vaggade fram som pingviner. Jag är så glad att vi tog chansen att resa hit.
   Har idag rensat datorn på en massa bilder men dessa är sparade.
   Stor kram och många tankar till dig.

 9. WOW!!! Såå häftigt … och vilken fantastisk upplevelse det måste ha varit! Och vilka alldeles fantastiska bilder! Sitter här alldeles förstummad!
  Härligt att du fick ordning på krånglet med bloggen!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Vad gäller bilderna är jag glad över att de ändå blev så bra. Är ju några år sedan de togs. Gick igenom bilderna igår på vår stationära dator och raderade många. Frågar mig alltid varför jag vill spara bilder . En del är inte direkt helt lyckade. Men på den datorn finns många bilder från våra år i Kina och resor i Asien och alla behöver inte sparas.
   Jag är så glad att jag fick hjälp med krånglet på bloggen. Nu verkar det fungera bra. Felet var svårt att hitta eftetrsom de flesta kunde läsa bloggen som vanligt. Däremot hade många reklam på telefonen -Och reklam ska det inte vara hos mig.
   önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 10. Wow säger jag bara… WOW!!! Det var väldigt snygga “snögubbar” må jag säga. Sååå coolt i dubbel (eller kanske trippel?) bemärkelse 🙂

  Ha en härlig dag!

  1. Resan hit är minnesvärd. Verkligen. Och på olika sätt. Så glad att vi gjorde den. När jag rensade bland bilder i går så hamnade jag här- Men dessa bilder har fått stanna kvar och några till.
   Önskar er också en fin dag.

 11. Härliga foton. 🙂 Njöt av instafotot igår. Vilka äventyr du varit med om. Undra om du har en sådan där världskarta som du skrapar på som vår äldsta dotter har. Har du passerat hundra länder tro. Jag är en sådan där “tråkmåns” som väldigt gärna återvänder till samma land/ö. Samtidigt som jag kombinerar och utforskar en bit till där. Nu tar jag Gotland bit för bit.
  Kram Ö-Bosse

  1. Tack! Resan hit är minnesvärd och när jag ser bilderna igen så är det som om jag gjorde resan på nytt.
   Vad gäller länder så närmar jag mig 70. Å andra sidan samlar jag inte på länder utan mer på upplevelser. Nu, på ålderns höst, blir det nog bara en längre resa per år men jag trivs också väldigt bra att se mig om i Sverige och i Norden. Finns så mycket att uppleva här också.
   Jag gläds så att se mer av Gotland genom dig och är så tacksam för fina inlägg med tillförande vackra bilder.
   Kram

 12. Men oj oj va häftigt att se dina bilder o berättelse Ditte och som sagt du är så berest vilket är kul för oss som inte är det 🙂 att följa med dig genom bloggen o se var du varit o det som är sevärt 🙂 tack ..

  Ha en fin dag kram

  1. Besöket här är minnesvärt och jag delar gärna med mig. Helt fantastiska skapelser i snö och is och extra roligt med Finland som tema. Jätteroligt att du reser med via bloggen. Välkommen.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 13. WOWWOWWOW … det är så underbart, storartad fantastiskt faktiskt vill jag använda duktigt här att att med skapande hjärna forma med händerna i denna kyla is och snö! KONSTNÄRER i ordets rätt bemärkelse!
  Så fint du delade detta söstra mi!!Tack!
  Stor kram

  1. Det var en minnesvärd resa! Och fantastiskt med alla is och snöskulpturer. Extra roligt var att det också var Finland som var temat.
   Jag rensade bland mina bilder igår, men dessa och en del till från Harbin fick vara kvar .
   Stor kram!

 14. Vilka fantastiska foton och vilka snöskulpturer! Jag var tvungen att kontrolläsa om det verkligen var Kina du var i. Kina och snö är inget som jag har satt samman tidigare.

  1. Tack! Jodå, vi var i norra Kina,i Harbin, ganska nära kinesiska gränsen.
   Många skulpturer i snö var gjorda i komstsnö men is finns det gott om här- Vinter OS ska hållas i Kina 2022 så snö finns- En hel del snö finns i de norra delarna av Kina och kallt är det-

 15. Men så läckert! Självklart klappar mitt hjärta lite extra när Finland är ute i stora världen, det är ju inte så ofta det händer. Jag känner till att japaner är väldigt glada i Muminvärlden, kanske följer Kina efter? Såg också nobelfesten ikväll och på frågan om Olga kände till nordiska författare hade hon svarat Tove Jansson…
  Ni är så beresta så jag inte ens kan föreställa mig hur mycket ni upplevt genom åren, Fantastiskt! Idag är ju jag inte så rörlig men under min ungdom drog jag gärna iväg, att åka ensam var inget hinder. Tack för fantastiska foton från något jag inte visste fanns. Kram

  1. Tack! Vad roligt att du följde med hit till Harbin. Detta var verkligen en upplevelse och extra roligt att det var Finland som var temat. Som du vet klappar mitt hjärta också för Finland. (Jodå,för Norge också.)Såg också Nobelfesten och hörde Olgas svar. Väldigt roligt!
   En del resor har det blivit och när vi bodde i Peking så blev det en del resor både inom Kina och i Asien. Avstånden var då inte lika långa som härifrån. Även för vår del har resandet minskat en del. I alla fall långresorna.
   Kram och trevlig onsdag. Extremt grått i huvudstaden idag…

 16. Ojojoj, här ser jag vad jag missar när jag inte är in på nätet under några dagar. Tack och lov så hittade jag din veckotolkning med istema och så kom jag hit via din länk.
  Så fantastiskt och så fina bilder! Tänk att du har varit där, jag har läst om festivalen och försiktigt antytt åt maken att det skulle vara intressant…men nej var svaret då. Hoppas att jag kan få honom på andra tankar av ditt inspirerande inlägg?
  Is och kyla gillar jag som infödd norrbottning även om det kan vara skönt med lite värme som omväxling.
  Tusen och tusen tack för titten och inspirationen…och visst är det roligt att rota i sina gamla arkiv ibland, där många skatter gömmer sig!?

  1. Tack! Och det var ju många år sedan vi var här- Men isfestivalerna pågår fortfarande varje år- Det blev inlägg från Harbin i två omgångar och i lite olika sammanhang. Men sp fick det bli. Ett speciellt resmål var et. Och kallt. Nu har du ju fått ett smakprov av mig från Harbin. Extra roligt var också att när vi var på plats fanns det också Finland som tema.
   Ja, jag rotar nu lite varje vecka i “det gamla”. En hel del sparar jag (och på hårddisk finns redan det mesta) men jag ser också vad som ska dit och vad jag kan rensa.

 17. Ps. Jag läste lite bland de andra kommentarerna här ovan och måste bara fråga dig? Du har väl backup på dina bilder? Du skriver att du har dem på den stationära datorn, men även den kan ju krascha. Om du inte har gjort det tidigare så skaffa några lösa hårddiskar snarast för att fixa backup! DS

  1. Tack för omsorgen! Jodå! Jag har backup men har rensat bland bilderna på den stationära datorn innan jag fört över dem på separata hårddiskar. En vet aldrig när/om en hårddisk kraschar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *