London Resor utomlands

Harry Potter och Warner Bros. Studio Tour i London

Så kom då lördagen då vi skulle besöka Warner Brothers och Harry Potter Studio Tour, något vi alla sett fram emot och inte minst barnbarnet Max på åtta år. Han är en Harry Pottergillare av stora mått och att nu få se alla studios där stora delar av inomhusscenerna spelats in var verkligt spännande. Jag hade inte förstått att det var sådan efterfrågan på biljetterna hit och att man bör boka god tid . Och med god tid menas i detta fall minst en månad innnan. Vi kom  till London i slutet av påsklovet och trycket på biljetterna var då extra stort. Stora delar av Europa också hade påsklov men stor efterfrågan är det alltid.

Harry Potter och Warner Brothers Studio Tour

Jakten på biljetter

Jag försökte att boka denna tur direkt hos Warner Bros. men det var helt utsålt där. Försökte även med andra Londonbaserade företag men inte heller där gick det att få biljetter. Av en slump hamnade jag på Boxoffice hemsida och lyckades där boka biljetter. Lyckan var total och jag glad över min envishet. Visserligen är biljetterna här dyrare dryga 1000 kr/st men då ingår också transporten från London och ut till Warnet Bros studios, ligger lite på “landet”, vilket tar dryga timmen med buss. (Det går också att ta sig hit kommunalt om man bokar på annat sätt, men det tar nästan två timmar  enkel väg.) Man köper biljetten och bestämmer samtidigt vilken tid man vill ha sin entré och den måste passas. Bra är att det vid varje entré är en begränsad mängd besökare som släpps in så trångt blir det aldrig. Och utrymmena i dessa studios är enormt. Mer om biljetter direkt hos W. B  och deras “studiotour  finns här.

Porten in till Harr Potters värld öppnade sig och vi kunde kliva in.

In i Harry Potters värld

Vi väntar vid porten och ska snart befinna oss i Harry Potters värld. Och redan här är det lika bra att bekänna att jag bara har läst en av böckerna och inte alls är bevandrad i vad som komma skulle. Max var en bra och förstående guide och döttrarna var tämligen pålästa. Men mycket att hålla reda på är det.

Det finns åtta böcker skrivna av författarinnan J. K. Rowling i “fantasygenren” – avvikande från verkligheten, och den sista boken blev “Harry Potter och dödsrelikerna. Sex av böckerna har filmats och först ut  både vad gälller bok och film var “Harry Potter och den vises sten”.  Boken kom 1997 och filmen med samma namn kom 2001. Böckerna finns översatta till 75 språk och ca 450 miljoner böcker är sålda runt om i världen.  Filmerna är producerade av Warner Brothers, London, och att komma in här i dessa olika studios är som att komma rakt in i filmen. Huvudrollen, Harry Potter i filmerna, spelas av Daniel Radcliffe  och den kvinnliga huvudrollen spelas Emma Watson.

En del av matsalen på internatskolan Hogwarts

Vem är Harry Potter?

Svaret på frågan är svårt att ge kortfattat men jag gör ett försök. Mycket mer finns att läsa här.Böckerna handlar om den föräldralöse pojken, Harry Potter, som vuxit upp hos sin döda mors släktingar. Här mobbas han och har det svårt. På sin 11-års dag får Harry Potter, av halvjätter Rubeus Hagrid, reda på att han är en trollkarl och att hans föräldrar mördats. I samma veva får Harry också veta att han blivit antagen till internatskolan Hogwarts, en skola för minderåriga trollkarlar och häxor. Alltså för barn med magiska förmågor. Och det är här på skolan en stor del av handlingen i böckerna äger rum. Varje bok motsvarar ett skolår. Här på skolan får Hrry sina första vänner, trollkalen Ron Weasley och Hermione Granger.

Mer av matsalen och lärarnas och rektorns dukade bord.

Harry Potters sovsal

Tåget som går från plattform 9 3/4 på King´s Cross station i London och med slutmålet internatskolan Hogwarts.

Max och vi andra är imponerade av allt vi ser. Vilken miljö! Precis som i en av  filmerna.

Här på apoteket blandas det magiska drycker.

Gränden, Diagon Alley, en fiktiv Londongata, som bara häxor och trollkarlar kan hitta. Här finns allt som kan behövas för trolleri och magi.

Spännande! Max är lyrisk, vi andra också och han strålar av glädje. Mobilkameran går varm.

Internatskolan -slottet Hogwarts,

(fiktivt) finns vid en djup sjö någonstans i Skotttland. Varken skolan eller slottet lär ha någon tänkt motsvarighet i verkligheten. Slottet är stort med många tinnar och torn, rörliga trappor, spöken och talande porträtt, klassrum anpassade tillde olika ömnena, sovsalar, matsalar, bibliotek. PÅ skolan går barn från Storbritannien och Irland medan barn med magiska kunskaper som kommer från andra länder får gå på andra skolor. Och med skolans motto “Kittla aldrig den drake som sover” eller mer i talspråk “Låt sovande drakar vila” fortsatte vi vår tur.

Hogwarts intenatskola/slott.

Boka gärna besöket med transport

Ett besök här ute på Warner Brothers Harry Potter Studio Tour tar mellan tre och fyra timmar och till det kommer transporterna hit. Bara en liten del av turen är guiad och man tar allt sedan i sin egen takt. Vi var väldigt glada över att vi bokat en biljett med transport och är något som verkligen rekommenderas även om priset blir högre. Men bekvämligheten har också sitt pris. Vi lämnade London/Victoria station med den bokade bussen klockan 13 och var tillbaka i centrala Lodon klockan 19.30.  Och vi var verkligen alla fyra jättenöjda med besöket som gick långt över vad vi ens förväntat oss.

I London var det Evan Evans Tour som hade hand om allt och det var där vi checkade in för vår tur och de samarbetar med Boxoffice i Stockholm så att boka biljetter där kan bli lite billigare.

 

38 svar på ”Harry Potter och Warner Bros. Studio Tour i London”

 1. Roligt att få vara med om den här guidade turen i London och i Harry Potters värld. Kan tänka mig att besöket var värt vartenda öre. Ett minne för livet. Men det måste väl ha funnits restauranger också där man kunde äta med en matsedel anpassad för barn också. Det var ju ett långt pass.
  Kram från Ingrid

  1. Jag ror dina barnbarn, de små, skulle tycka om ett besök här. Och det var helt klart värt pengarna att även ha transporten inkluderad för vi var trötta efter dryga ter, nästan fyra timmar här. En restaurang fanns i “halvtid” och en där turen började/slutade. Vi hade packat med oss trekanstsmackor, frukt och dricka och kompletterade bara lite på restaurangen. Men det fanns mat som passade alla men dyrt. London är en dyr stad överlag. Men så mysig.
   Kram!

 2. Åh, jag kan riktigt känna hur spännande och roligt Max tyckte att det var. Jag skulle själv väldigt gärna gjort ett besök där 🙂
  Stor kram

  1. Besöket blev väldigt lyckat på alla sätt och än bättre än vad vi kunnat föreställa oss. Bra var också att det inte släpptes för många biljetter till varje entré så det blev aldrig trångt.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Jag fick jobba rejält för att få tag på biljetter och här var envisheten bar att ha. Vi var alla supernöjda med besöket och extra roligt att komma hit till Warner Bros StudioTour med Harry Potter tillsammans med Max. Vi hade alla stort nöje av besöket.

 3. Vilken tur att du var så envis så att ni fick biljetter till slut. Tror att vi köpte via samma företag när vi såg “Lejonkungen”. Kan tänka mig att det var ett uppskattat och spännande besök för såväl stora som små. Jag skulle gärna åka dit också men man hinner ju inte allt när det handlar om en kortare resa.

  Kram och ha en bra torsdag!

  1. Envisheten är oftast bra att ha med sig. Och besöket uppskattades av både gammal (jag) som ung (döttrarna) och yngst Max på åtta år.
   Fint att det finns olika vägar att hitta biljetter.
   Så sant, man hinner inte allt. Nu var ju detta med Harry Potter målet med resan, var juMax resa i första hand,
   och det blev så bra.
   Kram och många tankar.

 4. Rena, rama Las Vegas !!!! 🙂
  Försökte läsa en Potterbok men kom inte långt. Som gamla ryska romaner:
  kan inte komma ihåg och hålla i sär alla namn. 🙂

  Har DU läst böckerna? Nyfiken.

  1. Jag har bara läst en av böckerna men ska ge mig på några till. Namnen är många och kluriga. Vet att jag tyckte det när jag läste böckerna “Sagan om Ringen”.
   Alla studiorna (ordet böjs så…kändes märkligt) här var verkligen värda att se och så fint gjorda. Gott om utrymme var det och begränsat antal personer som kunde komma in samtidigt. VI uppskattade verkligen besökte här allihop och Max var lyrisk.

 5. Så kul att få åka dit!
  HAr du förresten tips om vart det är billigast att köpa musicalbiljetter i New York? Boxoffice har jag kollat in, dyra biljetter, men det kanske kostar så mycket?!
  Kram och godkväll!

  1. Boxoffice är dyra men de har i alla fall biljetter. Vad gäller N.Y. så tror jag du kan googla och se. Men jag har en bloggvän. Anna som har en så bra N.Y blogg som heter “My Bite of The big Apple” och kanske har hon tips där- För Anna är verkligen en N.Y. kännare. Annars tror jag du i en kommentar kan fråga henne. Titta gärna in på hennes blogg öfr du får hur mycket bra tips som helst.
   Teaerbiljetter i N.Y. kostar mycket, det vet jag….
   Kram och natti för min del.

 6. Det är klart att det var ett himmelrike för Max! Vilken tur att din envishet fixade biljetter, hade ju varit snopet annars. Imponerande ställe och besök! Men klart, har man lyriska barn med sig, dras man med i glädjen.
  Jag har inte läst någonting av/om Harry Potter. En film om Sagan om ringen, såg Sigge och jag, men inget för mig. Förr såg jag gärna science fiction men, ja man ändrar sig.
  Varm kram!

  1. Max var överlycklig och även vi vuxna hade stort utbyte av besöket. Lång bättre än vi anat. Och min envishet brukar ta mig en bar bit och så även denna gång. Besöket här var ju delvis målet med resan. Men givetvis en del annat också. Jag har bara läst en bok och sett en film men ska nu läsa fler böcker och säkert blir det någon mer film som Max lotsar mig genom. Fantasy är heller inte min “gren” men här blev jag fascinerad.
   Varm kram och natti.

 7. Äntligen! Som jag har väntat efter ett HP-inlägg. Nu äntligen fick jag det! Tack för det! Har ju läst böckerna ett antal gånger och sett två filmer, så jag känner igen miljöerna och personerna, som professor Snape på apoteket till exxempel, liksom jätten Hagrid.
  Såg i en kommentar att du funderar starkt på att läsa resterande böcker. Kan rekommendera att du läser dom på engelska, då det blir betydligt lättare att “hålla koll” på namn och platser. Översättningen till svenska funkar inte alls för just HP-böckerna. Ja, översättningar tappar ju alltid en massa saker som man liksom inte kan översätta om du förstår vad jag menar.
  Såg att du skrev i en kommentar något om Sagan om Ringen. Har läst böckerna också på engelska. Personligen tyckte jag att de var skittråkiga jämfört med HP-serien.

  1. Nu var det dags för H.P- Jag har läst första boken, men som du skriver så tror jag också att det är värt att läsa dem på engelska.Översättningar kan ju här bli lite mindre “talande”. Sagan om Ringen läste jag på nytt när jag jobbade som lärare eftersom många elever läste dem. Men jag fastnade inte helt där. De kändes sega. Men jag såg filmen och mycket för att den var inspelad på Nya Zeeland där vi då just varit.
   Ska även med Max se några av H.P. filmerna och en del har han redan sett.
   Vi var väldigt nöjda med besöket och det var långt över våra förväntningar. Så fantastiskt gjort och påkostat. Inget var lämnat åt slumpen.

 8. Jag har inte läst någon av böckerna, men sett ett par filmer med Ronja, bl.a. den första. Sen har ju filmerna gått på TV också. Johanna och Ronja var som sagt där ute och de åkte buss ditut.
  Kram!

  1. Jag har bara läst en bok, men ska nu ta tag i några till. Ett par filmer har jag sett men nu blir det nog några till. Besöket blev verkligen lyckat och vi vara alla fyra väldigt nöjda.
   Kram och trevlig helg!

  1. Tack! För egen del var jag inte så välinformerad men fick ju sätta lite fart. Och max var så nöjd. Ja, vi också. Besöket var verkligen väldigt lyckat.

 9. Så bra att du lyckades få biljetter – minns att det var en del besvär med det 🙂
  Måste vara en fantastisk upplevelse för all H.P-fans! Jag har ju inte läst någon av böckerna och inte sett någon av filmerna, men nu blev jag nästan lite sugen 🙂
  Förstår att speciellt Max måste ha älskat besöket där!
  Önskar dig en ny fin vårdag!
  Kram

  1. För egen del var jag inte alls så insatt i det hela, men jag hade bra guidning av Max och döttrarna. Och helt oavsett var det en upplevelse att se dessa miljöer där filmerna spelats in. Kanske ser du någon av filmerna tillsammans med Ludvig, barnbarnet.
   Vår även här i Stockholm idag och så fint, sol och vackert blå himmel. Verkligen glädjande
   Kram!

 10. Vilket fantastisk besök och vilket minne för livet! Förstår att Max måste varit lyrisk.

  Verkligen strongt av dig att inte ge upp utan ordna dessa biljetter, även om det kostade. Det måste ha varit skönt ändå att bara kunna ta sig direkt från dörr till dörr.

  Jag har bara läst en av Harry Potter-böckerna men har sett några av filmerna med mina barn när de var små.
  En av sönerna är särdeles förtjust i legoversionen av Harry Potter!

  Det här med att låta besökarna ta del av de uppbyggda miljöerna är sannerligen att fantastiskt koncept. Som barn var själv väldigt fascinerad av sagovärldar, karaktärer som gick “genom speglar”, reste till andra tidsepoker etc. Så jag hade nog stortrivs där som barn men även i dag vågar jag påstå.

  Tack för turen och matnyttig info om Harry Potter-världen.

  Stor kram!

  1. Besöket blev verkligen lyckat både för ung, äldre och “gammal”. (Jag) Och att vara envis har sina fördelar. DEt var ju toppen att biljetter fanns att tillgå i Sverige via boxoffice och att transporten ingick. För Warner Bros. Ligger en bra bit utanför London.Jag har också bara läst en av böckerna men ska ta gag i några till. Även några fler filmer ska jag se.
   Kul med legoversionen av Harry Potter, ska se o jag kan hitta den till Max.
   Jga tror att du tyckt om ett besök här för det var verkligen fantastiska miljöer som byggts upp och som änvänts i filmera. Tror vi nu kommer titta än mer noga på just detta när vi ser fler filmer.

   Roligt att du hängde med.
   Stor kram!

 11. Dyrt, ja, men klart värt priset när man betänker upplevelsen (framförallt för Max, men även för er andra) och bekvämligheten. Såg verkligen ut att vara ett urhäftigt ställe! Nu får du plöja filmerna och böckerna så du vet vad du har sett 😉

  Ha en fin fredag!

  1. Absolut! Och både upplevelsen och bekvämligheten uppskattades av oss alla. Jodå, vöckerna ska läsas, i alla fall några och filmer ska ses.
   Önskar er också en trevlig fredag. Sol och vackert vårväder i Stockholm piggar upp. Blåsfritt är det också-

 12. Tack för historik och bilder från HP. Jag har absolut ingen aning om varken böcker eller filmer. Tror inte mina barnbarn heller kan så mycket. Måste fråga dem.
  Denna helg har vi besök från Malmö av Ö:son och flickvän samt deras lilla baby snart 3 månader.
  Elliott är så söt med sitt svarta hår och sneda ögon.
  Önskar dig och Bosse en trevlig helg.
  Kram/A-K

  1. Jag visst heller inte mycket om H.P. men Max och döttrarna guidad mig. Hra bara läst en av böckerna och sett en film. Men nu, efter besöket. får jag nog ta mig an några fler böcker och filmer. Tror att man antingen är förtjust i H. P elle rockså inte alls.
   Mysigt med Malmöbesök och extra roligt med babyn förstås.
   Vi önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 13. Så roligt att se bilderna och läsa om hur det var! Vi gav Jackie, vår tolvåring som är helt galen i Harry Potter, en resa dit i födelsedagspresent. Hon och hennes syster har sett alla filmerna och läst flera av böckerna. Själv har jag sett de första filmerna och litet här och där i de senare filmerna. Riktigt välgjorda, men rejält mörka och våldsamma mot slutet i serien. När jag började blogga mer frekvent om böcker insåg jag att bokbloggare har Harry Potter högt upp på listan över favoritböcker. Det förvånade mig först, eftersom det ju är barnböcker. Men nu kan jag faktiskt förstå det, åtminstone filmerna är fantastiskt välgjorda. Jag skall prova att läsa åtminstone den första boken i serien och se om jag håller med bokbloggarna. Ha en fin dag!

  1. Vad roligt att Jackie fått en resa hit. Hon kommer att bli överlycklig. et finns också en Harry Potter musical i London. dessutom olika vandringar.
   Jag var ju tyvärr sen med att boka biljetter till Warner Bros. studio men lyckades till sist. Säkert var ni ute i bättre tid. Jag har bara läst första boken och ska ta tag i några till. Ett par av filmerna har jag sett och det får nu bli ännu ett par när jag sett dessa fantastiska studior. Jag fastnade inte alls för H.P. men ska nu ge honom en ny chans. Intressant att veta att han är populär bland bokbloggare. Visst jag inte.
   Roligt att sedan få läsa om er resa.
   Trevlig kväll.

  1. Jag har hitintills också bara läst öfrsta boken och sett ett par filmer. Men bu ska jag med Max se fler filmer. Extra riligt när vi var här där inomhusscenerna spelats in. Ska ge mig på fler böcker också och på BPs förslag ta dem på engelska.
   Vi var så nöjda med vårt besök i London och det blir nog en vända igen i höst. Eftersom vi nu bara hade fredag som hel dag så fanns bara tid till en del men vi kämpade på. Besöket hos W.B. tog ju nästan hela lördagen men så var det ju också i huvudsak målet med resan.

 14. Vilken dröm för Max! Så jättekul, bra med foton och film så Max och ni kan njuta om o om igen.
  Spännande speciellt för killen ,-)))
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag är ju inte alls insatt i Harry Potter men Max var salig och besöket här var verkligen toppen. Även för mig som inte kan så mycket om honom. Max själv tog många foton och de blir ju fina minnen och jag ska göra ett album till honom med bilder från resan. Jag gör nog ett till mig också.
   Ha det bra du också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *