Skyltar Stockholm

I gång och på gång i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och det innebär att det är dags igen för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Väder och upplevelsemässigt har även denna vecka bjudit på  fina och omväxlande dagar och man kan nog utan att överdriva säga att jag både varit i gång och på/under gång även denna vecka. Så vi sätter fart med  hjälp av veckofärska bilder från Södermalm i Stockholm.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Söndag morgon och inte mycket är ännu i gång- Söndag morgon hemma på kajen. Inte mycket är i gång. Bara ett fåtal joggare och gångare. Antar att övriga vilar sig i form.

 

I gång och på gång

får nog i korta ordalag beskriva veckan som varit.  Även denna vecka har stegen blivit många och upplevelserna likaså. Men fortfarande, trots att vi är en bit in i oktober, så är det en hel fel som händer i kanalen utanför oss.

Stockholm. Södermalm. En pigg, färglad båt med många hästkrafter är i gång här i Hammarbykanalen. En snabbgående och färgglad båt av märket “Formula” passerar. Här hörde jag att den var både på  och  i gång. Inte direkt tystgående. Hästkrafterna är många.

En trio. Loke, bogserbåten släpar på en pråm som i sin tur bogserar en motorbåt. Observera mannen på motorbåten som jag fångat mitt i språnget.

En hel del “på gång” brukar jag vara och att då ha bra skor som både ger stöd och avlastning är viktigt. Har för närvarande tre par  skor av bra “joggingmodell” som är i omlopp. Visserligen joggar jag inte men även om man är ute och går är bra skor viktiga. Men lika viktigt är att ha sockor som håller sig på plats och inte har skavande sömmar. Passerade en butik här i närheten som sålde sockor med en av mina absoluta favoriter i musikväg “Freddie Mercury och the Queen”. Och visst blev det köp. (Har testat Happy Socks tidigare och gillar både kbalité och pigga färger)

Happy Socks. Är man i gång är bra skor och sockor viktigt. Inget som får skava- Är man i farten och i gång är bra skor och sockor nog så viktigt. Ja, även om man inte är det. Alltså inget som skaver. 

 

Förra veckans temaord i Gems Weekly Photo Challenge var ask.  Jag tänkte mig en levande ask och gav mig upp till Monteliusvägen på Söder för att där där, i Ivar Lo Johanssons park, titta efter den valkask jag visst växte här- Parken är också en temalekpark och skylten “Lek med ditt barn” är säkert en bra påminnelse. För att föräldrars intresse är större för mobilen än för sitt/sina barn har jag ofta noterat. (Har tillsammans med barnbarnen besökt många lekparker)

 

Under gång

hinner man se en hel del. Men jag gillar också pauser. Och gärna en trevlig lunchpaus. I fredags passerade vi restaurang Akkurat som ligger på Hornsgatan, ganska nära Slussen. Och passerat har jag gjort många gånger. Nu tänkte vi oss ett sent lunchstopp här och jag hade verkligen sett fram emot att testa deras färska musslor. Men! Tyvärr! Akkurat öppnar inte förrän klockan 16. Så inget besök denna dag heller.

 

Vi bor nära Barnängsområdet, “Barnängens industriområde” mycket omskrivet i Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm.  Här fanns förr bl.a.  en textilfabrik och en tvålfabrik- Nu såg jag  här på Hornsgatan i butik för  ramar en gammal  affisch som visade en del av deras doftprodukter.

Götgatan är en livlig gata som sträcker sig från Slussen på norra Södermalm och tvärs över till Skanstull. Gatan är i princip bilfri men det innebär inte att det är lugnt. Faran numer är snabba cyklister och mängder av elsparkcyklar. Men det finns avsedda gångbanor. Bra så. Götgatan har kvar många små butiker och här kan man få en viss småstadskänsla. Om man bortser från alla som har bråttom.

Musikbutiken “Hellstone” är en guldgruva när det kommer till skyltar. Både i skyltfönstret och inne i butiken. Och på Götgatan i sig är många både i gång, på gång och under gång. Min bloggvän Kajsalisa har fler bilder härifrån. 

Stockholm. Södermalm. En cyklande rörmokare. Att cykla är också ett bra sätt att hålla sig i gång. En cyklande rörmokare. Och att cykla är också ett bra sätt att hålla sig i gång.

Även denna pärla till veteranbil

en Citroën 2 CV – (deux chevaux) kan jag tänka mig man kan få jobba lite med för att hålla den i gång. Minns att jag i mitten av 1960-talet testade en resa i el liknande bil.  Hade som 16 -åring avslutat den den fransk, engelsk, tyska språkkursen i Schweiz och tillsammans med en väninna och två amerikanska ynglingar reste vi från Lausanne till Nice i en bil av detta märke och modell.

Bilen saknade i stort sett fjädring och baksätet var som en låda. Men absolut en minnesvärd resa. Och om denna extra resa var mina föräldrar lyckligt ovetande. Vet att jag skickade telegram hem, man gjorde så på den tiden, med meddelandet  “skicka mer pengar”-  Pengarna anlände till en bank och där hämtade jag ut dem- Hem kom vi också. Med tåg. En vecka senare än planerat.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”I gång och på gång i veckans Skyltsöndag”

 1. Citroën 2 CV är ju en vacker bil verkligen, bilar var vackrare förr tycker jag, har en bekant som ännu kör runt i sin 240…oerhört vacker den också tycker jag men så har jag ju haft en egen sådan en gång i tiden förstås.

  Blir så oerhört imponerad av utsikten från ert hem….härligt….man vet ju aldrig vad man kan få se…gott.

  SV: Hostan är kvar lite så jag får väl se imorgon hur det blir.

  Ha det underbart Ditte.

  1. Visst är denna 2 CV läcker. Men inte direkt bekväm En kultbil är den helt klart. Kul med din kompis som har sin 24 kvar.
   Ja, vi bor bra och här finns alltid något att titta på. Och vackra dagar är ju utsikten än bättre.
   Trist att hostan är kvar. Men stanna hemma- Finns ingen anledning att jobba när du inte är bra. Och man “får ju inte” heller….
   Ha det så bra du kan.

 2. Vilken härlig och varierad skyltning! Snyggt att fånga mannen precis när han hoppade. Jag har åkt en kort sträcka i en sådan bil och det var inte bekvämt. När jag var liten hade min moster en Fiat 600 och det var en liknande upplevelse att åka längre sträckor i den, men det gick.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Och variation passar mig bra. Såg inte att jag fångade mannen i hoppet förrän bilderna kom in på datorn. Tur hade jag. Blev extra liv i bilden. Kul att du också minns transporten i en liknande “cittra”. Vi åkte från Lausanne till Nice och det tog ett tag att hämta sig sen. Men förr gick ju det mesta. Ler när du beskriver resor i Fiat 600. Men kanske hade den bättre fjädring.
   Strålande sol här idag så en stund nu på balkongen blir det efter dryga 7 km.
   Hoppas du också har en bra söndag.
   Kram

 3. Tänk när man skickade telegram.
  Minns jag gjorde det till mina föräldrar när jag bodde på Mallorca i början av 70-talet.
  Skrev bl.a. skicka varma kläder! Hade inte tagit med mig tillräckligt.
  Som du säger allt talade man inte om!
  Kul med planschen från Barnängens, många tvålar har jag köpt därifrån men nu länge sedan.

  1. Ja, tiderna har ändrats på mest gott men då förr var det inte viktigt att jämt vara nåbar. Är väldigt glad för det.Nej, allt berättade man verkligen inte. Tyckte också det var roligt att se affischen med en del produkter från Barnängen. Tänkte extra på det nu idag när vi passerade Barnängsområdet.

 4. Härligt inlägg och jag fastnade förstås hos CV 2:an. Har också åkte i en sån i Frankrike, när jag var 16 år och på språkresa 1971. Inget jag skrev hem och berättade om, däremot skickade jag telegram efter pengar, precis som du😉.
  Ha det gott och tack för rolig läsning!

  1. Tack! Och även här har vi gemensamma nämnare. Jag några år tidigare, men jag är ju äldre så vår ålder stämmer bra. Roliga minnen.
   Ha det gott och jag är på väg till dig. Läste sent igår men kommentaren kommer idag.
   Ha det gott!

 5. Akkurat – förutom restaurangen som förresten inte alls var så akkurat när ni var där – så är inlägget akkurat så varierat och fint som du brukar ha det !!
  Citroënen där får mig mig att tänka en annan modell Citroën, den berömda paddan.
  Rörmok på cykel ja, så miljövänligt, motionsvänligt och rörvänligt 🙂
  God söndagskväll stor kram

  1. Jag tänkte också på det norska ordet “akkurat”. Passande till inlägget också. För akkurat så har veckan varit. “Cittran” i form av paddan har jag också fått åka i. Lite mer komfort där i baksätet. Detta är den första cykelburna rörmokare jag sett. Men bra sätt att ta sig fram på är det-
   Önskar dig också en fin kväll-
   Stor kram

 6. Många väldigt bra skyltningar här hos dig i dag, igen. 🙂 Jag gillar den rullande rörmokaren ! Vilken härlig idé att rulla fram med sitt jobb på sig ungefär.
  Skor är viktigt, mycket viktigt. De ska sitta och precis som sockorna vara snudd på ett med fötterna.
  Mannen som hoppar mitt i där gör hela inlägget väldigt spännande. Hur gick det, ramlade han i mellan båtarna? Förmodligen inte för jag gissar att du då hade visat bilder på det. Men en våghals var han verkligen.
  Ha en fin fortsättning på skyltsöndagen Ditte!

  1. Tack! Och visst är den cyklande rörmokaren bra. Motion och vänligt för miljön.
   Skor är viktiga och jag vill heller inte ha sockor som har sömmar som skaver.
   Mannen som var i hoppet upptäckte jag inte förrän jag såg bilden på datorn. Men i rörelse var han. Båten han hoppade från såg jag dock- Han kom i ärtt båt. Stod kvar och tittade.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Ha det gott

 7. Som vanligt finns det med allt i din Skyltsöndag. Ja, bor man som du på Södermalm är det ju “lätt” att få till en underbar mix vecka efter vecka:-)
  Den färgglada båten påminner om en graffitimålning, och att du tajmade fotot så bra att du fick med killen på språng var oerhört skickligt gjort:-)
  Happy socks – inte bara att du också går i Skechers, du har Happy Socks också, precis som jag. Älskar deras roliga mönster. Varför ska sockor vara tråkiga?
  När jag såg Akkurat och Hellstone tänkte jag på KajsaLisa. Hon har ju varit lunchstammis på Akkurat på fredagar i många år, men efter coronautbrottet har stället stängt för lunch. Deras musslor är ju visa känt i hela stor-Stockholm och det är många som vallfärdar dit för musslornas skull. Bara göra ett nytt försök.
  Så himla fyndigt med en cyklande rörmokare. Inga parkeringsbekymmer med den cykeln i innerstan. Å 2 CVn väcker många minnen hos mig:-)
  Tusen tack för en toppen Skyltsöndag och länken:-)

  1. Tackar! Det är roligt att ha skyltögonen med och på sig. Jag är ju inte direkt så kreativ men här kanske en aning finns med genom kamerans lins. Bilden med båtarna och killen som hoppar blev riktigt bra. Men jag såg inte att killen hoppade förrän bilden kom in i datorn. Men det var i varje fall rörelse i bilden. Jag rör mig ju mycket och kameran är med.
   Kul att du också gilla “Happy socks”. Visste att du också kör med “scetchers” och de är bra. Avlastar ryggen en hel del KajsaLisa fanns med mig här i tankarna också. Men Akkurat och musslorna får vänta. De öppnar inte förrän klockan 16. Visst blir det ett nytt öfrsök med musslorna. De öppnar alla dagar nu klockan 16 så jag få gå dit då innan det blir så mycket folk.
   Kul att CV:n även hos dig väcker minnen.Ja, det var tider det.

 8. Du var verkligen på rätt plats vid rätt tillfälle när du fick den där “hoppbilden”. Den cyklande rörmokaren har ett lite annorlunda färdmedel. Riktigt originellt! Jag har också irriterat mig många gånger på föräldrar som är så upptagna med att stirra på mobilen att de inte vet var deras barn är eller vad de gör på lekplatsen. Barnen är väl ändå viktigare än mobilerna? Kram

  1. “Hoppbilden” blev riktigt bra. Men jag såg inte hoppet förrän bilden kom in i datorn. Vad gäller cyklar så ser jag dem mer och mer i olika varianter. Och det är bra i sig för att ta bilen i innerstan här tar tid för det är ständiga köer.Att sedan hitta en parkering är en annan knepig del.
   Vad gäller skylten om att leka med barn så kan den verkligen behövas. Intresset är ofta inte på barnen. Tyvärr.

 9. Det händer mycket i era kvarter! Kul med liv och rörelse. Ja väldigt viktigt med bra skor och strumpor! När jag springer har jag alltid Nike Air zoom Pegasus, när de blir utnötta köper jag nya av samma märke. Samma modell till långa promenader eller ibland vandringskängorna. Och speciella löparstrumpor. Kul med lite färg och mönster på strumporna.
  Och visst ska man leka med sina barn! Eller barnbarn. Det är ju så roligt 🙂 Igår lekte vi koja, tjuv och polis, Bamse mm.
  Din kommentar kom fram utan problem 🙂 Ha en fin vecka!

  1. Jadå, en hel del händer och jag är ju ute och går både långt och mycket. Tyvärr kan jag inte jogga men det blir mellan 5 och 10 km /dag i promenadväg. Och detta med skor är ju så viktigt.Skor måste få kosta. DE skorna du har testade jag men jag har två krossade stortår så de blir för låga tyvärr.Men har hittat andra som är väldigt bra. Har tre par och i olika märken och modeller och varierar dem.
   Ja, leken är viktig men tyvärr ser jag många föräldrar som inte är intresserade av att vara med barnen. Telefonerna är viktiga.
   Bra att veta att min kommentar kom fram. (Det har stundtals varit knepigt för mig att kommentera på Blogg.se.)
   Önskar dig en bra start på veckan.

 10. Den där formula båten har säkerligen över 1000 hästkrafter den kan gasa på med… Dubbla 600-700 rent utav. Vad beträffande Albin 25:an båten kanske det är bobåten, det är ju oftast bogseringar sker långt, eller så kanske de bor ombord på dem vid arbetet. Akkurat brukar KajsaLisa ofta nämna. Cyklande rörmokaren var det läckraste jag sett på länge. Min granne sysslar med rörmokeri och det finns inte en chans att han skulle få plats med alla hans prylar i en sådan där låda, jag har varit med han en del. Tänk bara på material. Fina levande skyltar du bjöd på denna skyltsöndag.

  1. Tack! Ja, det blev lite variation. Båten kom bara förbi i morse och jag hörde motorljudet och gick ut för att se. Och visst är den läcker. Antog att den hade många hästkrafter. Här i kanalen är det 7 knop som gäller och den rätade in sig i det ledet.
   De andra tre båtarna som kom på rad var roligt att se. Och personen som hoppade från Albin 25:an såg jag inte förrän jag tittade på bilderna på datorn. Men han var helt klart i hoppet. Tror Albin nyligen fått problem.
   Akkurat har jag passerat många gånger och har läst om stället hos KajsaLisa. Nu skulle vi testa. Men vi var alltför tidiga.
   Här i stan är det knepigt med bilar och p-platser så kanske den här rörmokaren tar lättare jobb och då cyklar. Men inte kan han få plats med så mycket verktyg i cykeln.
   Önskar dig en bra kommande vecka.

 11. Hade den Citroenen också en märklig växelspak som stack ut vid instrumentbrädan till höger om ratten? Minns att jag skulle köra en sådan bil i Tunisien på 70-talet och biluthyraren trodde inte att mitt finska körkort var extra så jag fick köra runt i Sousse innan jag fick ok-stämpel!
  Mannen mitt i språnget var verkligen skickligt fångad!
  Happy socks ger happy feet, win-win!
  Akkurat-skylten är underbar och mustig, förstår att du var besviken på öppettiderna!
  Många härliga skyltar i skyltarnas Mekka Stockholm! Och vädret är som vanligt strålande, här “fick” vi 20 mm regn idag..olika falla ödets lotter.
  Kram från pörtet

  1. Minns inget om växelspaken för jag satt i bak. Tänkte nog inte alls på den. Men jag vet att jag senare i livet kört en Renault som had een speciell spak till höger om ratten som var just växelspaken .
   Skönt att du där i Sousse fick din ok. stämpel. Ler lite , för i Sousse jobbade jag från april till oktober 1973 som reseledare. Men s ebil körde jag inte. Dock vespa.
   Mannen i språnget visst jag inte att jag fångat förrän jag såg bilden på datorn. Så dock de tre båtarna. Så jag hade tur som fick med honom.
   Akkurat får jag besöka igen men nu vet jag ju deras öppettider. Musslorna här vill jag gärna testa.
   Vi har haft bra väder och då blir det att jag ger mig ut och kameran är med. Och visst finns det skyltar.
   I natt regnade det här men vi fick en strålande söndag.
   Kram och natti

 12. Snygga bilder från söder som vanligt, härliga och färgglada skyltar. Va häftigt att du fick med mannen som hoppar från båt till båt just i språnget.
  Och vilken spännande historia med din resa i denna bil.
  Må så gott och ha en bra start på veckan!
  Kram!

  1. Tack!Att mannen som hoppade kom med där i hoppet såg jag inte förrän bilderna var på datorn. Men lyckat blev det ju.
   Ja, resan i denna “cittra” blev minnesvärd. Och inte bara bilen utan allt annat också.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 13. Liv och rörelse på stan, kul att du utforskade Hellstone och tack för länken.
  Akkurat hade bra luncher på Fredagar fram till Pandemin, men nu är det inställt tyvärr hoppas dom tar upp det igen. Annars om du vill testa bra lunch med öjsjappskänsla i det området så finns Blå dörren vid Södermamlstorg.

  1. Efter ditt tips så tittade jag in på Hellstone. Har ofta passerat men du har gjort så grundlig “research” där att jag nöjer mig med just den här bilden. Mindes när jag såg att Akkurat var stängt så här dags att du skrivit om det. Men vi får gå annan tid. Jag ville testa deras musslor. Blå dörren äter vi lunch på då och då- Alltid bra.

 14. Bra gjort att fånga honom mitt i hoppet! Ja, bra skor är ett måste, strumpor likaså. Nu ska jag dra på jobbskorna. Ha en härlig måndag, här är solen på g.

  1. Här var det nog mer tur än skicklighet att jag fångade mannen i hoppet. Såg det först när bilden kom in i datorn. Men det blev bra. Ja, bra skor och strumpor får man aldrig ge avkall på. Önskar dig en bra måndag.

 15. En härlig skyltblandning! Snyggt fångat med mannen som hoppar! Ja, Barnängens tvålar minns man – finns de fortfarande? Cyklande rörmokare … det måste ju vara perfekt i storstan!
  Ha en fin start på denna nya vecka!
  Kram

  1. Tack! Att mannen hoppade såg jag inte förrän bilderna kom i datorn så det blev en lyckoträff. Och i gång var han ju helt klart. Gamla Barnängens industriområde låg här en bit bort här längs kajen och heter numer Barnängsområdet. Vad gäller tvålen tror jag inte den tillverkas längre.
   Har sett fler och fler hantverkare som tar sig fram på cykel och det är ju praktiskt. Men jag undrar hur de får plats med alla sina saker.
   Önskar dig också en fin start på veckan.
   Kram

 16. Det är alltid lika roligt att följa med på dina promenader. 🙂
  Jag gillar den cyklande rörmokaren som smidigt kan ta sig fram i stan.
  Happy Socks är härliga med sina färger och mönster men har aldrig testat dem.
  Barnängens tvål kommer jag ihåg men den finns väl inte längre?
  Härligt att få höra om din resa i cittran.

  1. Har på senare tid sett fler hantverkare som tar sig fram per cykel. Men det kan nog vara knepigt att få med sig alla verktyg å andra sidan är det svårt att ens ta sig fram med bil i Stockholm och att dessutom hitta parkering.
   Har några par “glada sockor” och dels piggar de upp och dels så är det inga sömmar som skaver.
   Barnängens fabriker låg förr här i närheten, en bit bort på kajen. Men där är bostadshus idag. Tror inte heller att tvålen finns kvar.
   Cittran minns jag så väl och resan i den också.

  1. Tackar! Just dessa skyltar har jag sett lite varstans och det är ju illa att de ska behövas. Men ofta när jag varit i lekparker med barnbarnen så har föräldrarna ringa intresse av att leka med barnen. Telefonerna är viktigare. Så trist!

 17. Det var nog den mest färgglada båt jag sett! ,-) Läckert foto med en man mitt i språnget ,-))) Kul foto, med nån som hjälper, som hjälper i sin tur!
  Den uppmaningen var ju bra ” lek med ditt barn” mobilen är viktig ser man, inte ofta man ser någon som leker med barn .
  du får återkomma lite senare och äta färska musslor ,-)
  En cyklande rörmokare, det var nytt, ,-)
  Och så en Dolly, de är så läckra, skulle gärna ha haft en sån bil, som sommarbil, vika ner fönstren, när det är varmt ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Bilden på båtarna och mannen som är i hoppet blev bra. Men jag såg inte förrän bilden var i datorn att jag även fick med mannen i språnget.
   Visst är det sorgligt att många föräldrar inte är intresserade av att leka med barnen utan mer av sina telefoner. Tucker jag sett detta lite varstans. Vet inte om skylten hjälper men en påminnelse är det.
   “Cittran” är gullig men den var inte alls bekväm när jag i ungdomen reste med en från Lausanne till Nice. Men en upplevelse var det på många sätt
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *