Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Klämma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Klämma är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men ordet i sig har  olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. Några bilder är helt nytagna och andra är från arkivet men som kan må bra av att se dagens ljus.

Klämma i variation. Alltså olika klämmor som fäster något. Klämma i variation. Och gemensamt för dem är att de håller ihop eller fäster något.

Klämma

Jag funderade på ordet och hamnade i olika riktningar. Fler betydelser/synonymer som dök upp i huvudet var trycka, pressa och ta i med full kraft. Även “klämma ur  sig något”.  Man kan också klämma en pizza eller en  öl. (Äta en pizza/ dricka en öl) Att komma i kläm eller fastna på olika sätt är lätt hänt sig. Ett slanguttryck i Stockholm för att åka skidor. Men många fler betydelser av ordet finns och ofta är det sammanhanget som avgör betydelsen. Och visst är det lätt att hamna i en knipa, sitta fast i en klämma.

En ätbar klämma. En polarklämma. Mjukt tunnbröd som är fyllt med ett par skivor tunt renkött.En ätbar klämma såg jag i butiken igår. En polarklämma. Ett tunnbröd rullat runt en skiva eller två av tunt renkött.

Jag hade igår  ett ärende till butiken Clas Ohlson och såg då denna elektriska citruspress i en hylla.

 

Stockholms södra skärgård. Att klämma i rejält hade denns stridsbåt inga svårigheter med. Undan gick det. Att klämma i rejält har denna stridsbåt från marinen inga problem med. Såg den i somras i Stockholms södra skärgård. 

Ibland blir det trångt

och då gäller det att samsas om utrymmet.

Peking. Inland är det trånt om utrymmet men det går oftast att klämma sig förbi. Bild från Peking och ett”hutongområde, ett gammalt bostadsområde. Och visst går det att klämma sig förbi även om det både är och ser trångt ut. (Bild från mars 2018. Alltså före Coronatider)

Vi stannar kvar i Peking.  Under åren vi bodde där cyklade vi väldigt mycket för det var, trots livlig trafik, det bästa och snabbaste sättet att ta sig fram. Mycket hann man också se och uppleva. Men en hel del buss, tunnelbana och taxi har vi också åkt.  Men  tunnelbanan är smidigast. Den är supermodern och där blir det liksom inga köer eller annat som stör trafiken. Jo, många resenärer är det även där. Men är man i en stad med dryga 22 miljoner invånare så uppstår trängsel. (Alla bor ju inte i centrum men många ska ju till och från sina jobb) Och transporter är viktiga.

OBS! Bilden är från 2018. Alltså före Coronatiden. Ska man åka buss blir det till att klämma in sig Brukar fungera utmärkt även om det är trångt. Men i Stockholm kan det faktiskt idag, i Coronatider,  se ut så här på vissa bussar i rusningstid.

På busshållplatserna i Peking, särskilt under rusningstider, både mornar och kväll, finns ofta vakter (gul jacka) som ser till att passagerarna köar och i god ordning går på bussen.

Klämma lagg

är ett slangord för att åka skidor. Jag har inte lyckats ta reda på ursprunget trots att jag är envis och letat en hel del.Har kommit så långt att lagg i det här fallet har en koppling till tunnbinderi.(Tillverkade tunnor av trä.) En lagg, är enligt Svenska Akademiens Ordlista, dels den skåra som görs nära änden i brädorna i en tunna för att ansluta mot tunnans botten. En lagg kan också vara en hel bräda, böjbar,  som kan vara krökt. (Troligen är det så man tänkt när det kommer till skidor för de har ju en spets längst fram-)

Och i mars i år var det dags för mig att åka skidor i Vemdalen tillsammans med “de mina”. Numer har jag ingen egen utrustning utan jag hyr och det fungerar bra. Lite knepigt dock med pjäxorna eftersom mina stortår är skadade. Testade ett par men fick byta. Det krävdes tre man för att få mig ur pjäxorna till lunch.

Vemdalen. Skidåkning. Jag hyrde utrustning men trassel fick jag med att klämma ner fötterna i pjäxorna. Skidorna och jag kom genast överens värre var det med pjäxorna där jag skulle  klämma ner fötterna.

Vemdalen. Redo för att klämma lagg. Redo  att “klämma lagg-“

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

48 svar på ”Klämma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Klämma lagg, vilken häftig tolkning!
  Trängseln i kollektivtrafiken, ett skräckexempel nu i Coronatider! Där kan man inte ens tala om att hålla avstånd.
  Ha det gott!

  1. Ja, ett slanguttryck men det är här i Stockholmstraken ganska vedertaget. Men svårt att hitta hela bakgrunden. Jag kom en bit på väg i sökandet efter svaret.
   Bilderna från bussen i Peking är från 2018 och då var det ju ingen Corona. Hur det fungerar idag vet jag inte men säkert strikt reglerat.
   Ha det gott du också.

 2. Många fina klämmor klämde du till med här idag! 🙂
  En liten mulen hälsning men med sol i sinn 🙂 Nu har vi höst här på ön, vått, grått och blåsigt.

  1. En del klämmor blev det. Ja, höstligt är det här även idag.Dock inte så vått.
   Önskar er en fin kväll.

   1. En del varianter blev det. Men jag håller med dig. jJutningen är inte att klämma ner sig i pjäxor men väl att åka utför i strålande sol.
    Önskar dig också en fin onsdag.

 3. Att det heter “klämma lagg” hade jag ingen aning om men att laggar betyder skidor det var däremot bekant för mig. Kollektivtrafiken verkar fungera bra i Peking och ibland kan jag känna att en vakt skulle behövas här i Sverige också. Det är inte alltid den fungerar som det ska, speciellt inte när gymnasieeleverna slutar för dagen och alla vill med första bussen. Snygg och varierad tolkning precis som vanligt 😀

  Kram

  1. Tack! Detta med att “klämma lagg” är nog mer Stockholmsdialekt/”slang” men ändå ganska vedertaget. Kul att du visst om laggar.
   Bilderna från Peking är från 2018 och då var det ju inga Coronatider. Idag är det troligt att det ser helt annorlunda ut på bussarna. Men i Stockholm är däremot den här synen inte helt ovanlig på vissa bussar trots att det är Coronatider.
   Detta med bussvakter i Peking vill jag minnas kom till 2008, i samband med OS. Då tränade vi också på att stå i kö och detta verkar bestå. Bra så.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Snygg tolkning igen!
  Renklämma var det första jag tänkte på när jag såg veckans ord, men jag har svårt att tro att jag hittar nån sån här – även om jag gärna skulle velat ha haft en att tugga på 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Nu köpte jag inte renklämman men tog en bild av den i alla fall. I övrigt tror jag mest att jag gillade att “klämma lagg” i Vemdalen med de mina.
   Ha det fint ni också.

 5. Oj så många klämmor här! Jag brukar aldrig läsa andras inlägg innan jag gör mitt eget men nu gjorde jag det. Renklämma var det första jag tänkte på. Nu får jag anstränga mig för att komma på nåt nytt. Klämma lagg har jag aldrig hört trots att jag åkt skidor sen jag var liten. Kul och varierat inlägg!

  1. Tack! Nej, jag läser heller inte andras inlägg innan jag publicerat mitt egna. Har ännu inte hänt…Men vem bet. Ja, en del klämmor blev det. Kul att du också var inne på renklämman. Uttrycket “att klämma lagg” är delvis lokalt för Stockholm men när jag Googlade för att veta mer om ursprunget såg jag att det fanns omnämnt i andra delar av landet också.
   Du hittar säkert något bra. Det brukar du göra.

 6. Jag tycker ju att du är en fena på att hitta bilder till alla ord! ,-))
  Bra bilder. Jag skulle nog få hjärnsläpp ,-))
  Fina bilder, bra saker du hittat!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag är ju inte annars så kreativ så det är roligt att fundera över bilder till orden och sätta fart lite på fantasin.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Här har du klämt fram massor. Så himla bra jobbat!
  Blev riktigt impad när jag så din samling av klämmor i första bilden. Själv har jag faktiskt bara klämmor för plastpåsar.
  Ett gemensamt tänk hade vi med människorna på ett färdmedel. Kan säga att min bild från en överfull Roslagsbanan står sig väl i konkurrens med din buss i Kina.
  Att klämma sig förbi var en bra idé som tolkning och bäst var ju såklart “klämma lagg”. Det var riktigt kreativt. Å du har rätt. Synonymer till uttrycket finns, men ingenstans framgår ursprunget. Märkligt.
  En toppen tolkning!

  1. Tack! En del blev del klämmande blev det. Och jag noterade förstås att vi hade vissa liknande tankegångar. Kul! Och din bild från Roslagsbanan med alla inklämda resenärer stod sig mycket väl i sammanhanget. Och det är ju visst skillnad i storlek på städer. Om man säjer så…
   Att hitta hela ursprunget till “att klämma lagg” fick jag ge upp. Och jag är en envis typ. Jag kom en bit på väh i fråga om “lagg”. Men ordet klämma var knepigare att få med.

 8. Hej igen Ditte!
  Jag hittade bilden i Nyan som du talade om . Som jag har förstått det så vet ingen vad det är utav de lärde men både Uffe och jag tror att det är ett hembygge till något speciellt. Det ser ut som en skruvtvinga på något sätt. Få se om någon kan berätta. Hör av mig om det “yppar” sig något.

  1. Tack Karin! Vi grunnade över bilden och tänkte att ni kanske hade en aning. Spännande att kanske få veta vad det har använts till.

 9. Heisann, ja her var det noe for enhver, noe kjent og noe nytt. At det skulle ha noe med å gå på ski, hadde jeg aldri trodd…men jeg kjenner til uttrykket klemme i vei – eller å komme i en klemme, noe vi helst ikke vil… det gjelder å handle smart!

  1. God afton! Ja, en blandning blev det även denna gång. Detta med att “klämma lagg” är nog ganska dialektalt i Stiockholm men förekommer också runt om i Sverige.Språk är intressant och norska och svenska har många likheter men också många olikheter. Komma i kläm är lätt hänt. Har drabbat mig många gånger och på olika sätt.
   Ha det gott.

 10. Gillar klämsamlingen! Tänk så många varianter det finns. Hårklämmor har jag ett gäng också. Samt mina nya fina klämmor att använda vid sömnad. Haha, tänkte inte på dem ens förrän nu! Nåväl. Har annan tanke på veckans tema, ska bara ta tiden att skriva det, klämma ur mig orden.

  1. Gott om klämmor finns det ju. Hade nog med lite ansträngning hittat fler här hemma. Har några hårklämmor men de glömde jag. Ja, din aklämmor til sömnad hade passat galant.
   Jag hade några andra tankar när det gällde temaordet men där var det betydligt svårare med bilderna så jag ändrade inriktining efter ett tag. Och att fundera över bild och ord är roligt.
   Spännande att se var du hamnar.

 11. Wow nu måste din hjärna ha gått på högvarv! Fantastiskt tolkat.
  När jag läste fastnade jag på polarklämman…den tristaste mackan man någonsin kan finna! Den köper man bl.a på akuten i Falun i automaten när man väntat där i typ åtta timmar och är vrålhungrig o inget annat finns än polarklämma eller chokladbitar i automaten…
  Ryser faktiskt också av bilder på trängsel, det är något jag inte alls är bekväm med, paniken ligger på lut!
  Kramen

  1. Tack! I viss mån varvade den upp. Men det är roligt att fundera över ord och tolkningar och se var man hamnar.Och som du ser blev det både här och där- Jag gör ibland renklämmor och tar med ut i matsäck men de håller en helt annan klass än dessa man köper förpackade. Men som nödproviant har de räddat mig någon gång. SJ har dem också. Har också här sett dem i automater på sjukhus. Antar att de har lång hållbarhetstid.
   Ofta i Peking cyklade vi eller tog tunnelbanan men ibland blev det buss.Men tyvärr ser det ut så här idag, i “Coronatider” även i Stockholm på vissa linjer i rusningstrafik. Men givetvis åker jag inte.
   kram

 12. Snygg tolkning av temat “klämma”. “Klämma lagg” känner jag igen, det är nog tack vare min tid här i Stockholm som jag hört det!
  Å så lustigt att “min” citruspress kom med i ditt inlägg idag. Har ganska länge nu “handpressat” en apelsin till frukost, men jagat en elektrisk, men inte hittat någon, förrän jag åter var på Clas Olsson i ett annat ärende ganska nyligen, och ser just denna citruspress, och jag slog till direkt, nu är det en fröjd att pressa min morgon-apelsin!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, uttrycket “klämma lagg” hör nog till stor del Stockholmstrakten till. Men när jag försökte härleda ordet så är det mer spritt än så. Vad kul att din citruspress dök upp. Pressen kom inte med hem men den kanske gör det.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

  1. Tackar! “Klämma lagg” är nog en hel del “stockholmsslang” men jag vet att uttrycket används lite här och var.
   Och viss variation på klämningarna blev det.
   Stor kram

  1. Tack! Ja, det blev till att klämma fram lite bilder och funderingar kring ordet. Men der är roligt att se var man hamnar i tankarna.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 13. Jag har precis klämt i mig frukosten och ska vidare med vänner senare idag!
  Det är en del år sedan vi var i Peking, men hur mycket av hutongerna finns kvar? Jag antar att mycket är rivet och moderniserat!
  Om tunnelbana tycker jag inte!! Det är en speciell doft därnere som inte tilltalar mig!
  Bilderna på den “lilla” muren är makalöst fina. Tack för att jag kom dit igen via dig!
  Kramar

  1. Önskar dig en fin dag med vänner och att vädret är gynnsamt. Vi var i Peking för två år sedan och visst ifnns en hel del hutonger kvar och som moderniserats. Ofta behövligt. Men en hel del revs inför OS 2008. T-bana är inte min favorit heller men när trafiken står still i övrigt är det smidigt. Pekings tunnelbana är betydligt fräschare än den i Stockholm och i många andra städer. Men helt luktfri är den ju inte där heller.
   Muren är ju fantastisk och på många olika sätt-
   Kram!

 14. Bra tolkning som alltid, ja just nu åker jag inte buss är rädd för all trängsel så det blir cykel..Låter som du får en fin tisdag jag skall oxå fika med en väninna idag 🙂 så önskar dig en njutbar dag kram

  1. Tack! Vad gäller buss så åket jag ibland men utanför rusningstrafik och med de bussar som inte har många passagerare. Och jag kan alltid hoppa av om det kommer på många.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 15. Härligt tolkning. Det är roligt att läsa om alla dessa olika ord, samma ord, olika innebörd, eller hur jag ska uttrycka mig.
  Känner ju igen allt utom detta med att “klämma lagg”. Det har jag aldrig hört förut, men så är jag ju inte heller urstockholmare. Men ändå, jag har ju bott här omkring Sthlm, i över 55 år.
  Härliga och vackra bilder som tolkar dina ordval bra.
  Var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Och visst är det roligt att leka med ord och associera till olika bilder. Kan tänka mig att du kände igen de olika betydelserna. Men just “klämma lagg” är nog ett ord som är mer speciellt för Stockholm. Men när jag letade efter varifrån det kom så hade det nog viss spridning även söderut.
   Var rädd om dig också och jag hoppas du mår bra.
   Kram

 16. Härlig tolkning skulle det vara.
  Frågade Mysingen, han är född i Stockholm och han kände väl till uttryckte “klämma lagg”.
  Kram en gång till.

  1. Tack! Och det är roligt att fundera på ord och betydelser och bilder till. och Jodå, klem är kram på norska. Tänkte på det men då stämde det inte med den svenska stavningen. Hade jag bott i Norge hade den varit med. Klämdag var jag inne på men svår att illustrera. Ja, almanackan hade ju kunnat vara
   till hjälp förstås.
   “Klämma lagg” är nog mycket Stockholmsdialekt men “lagg” i sig är ett gammalt ord som hör ihop med tunnbindare.
   Önskar dig en bra vecka.

 17. Oj så mycket du lyckats klämma ur dig på detta tema! Snart finns inte en vrå på Södermalm som du inte plåtat!
  Vet du förreten att på museum i Paris serveras Polarbröds renklämma som “pain suedois”! Musee d´Orsay tror jag det var. Fortfarande? Vet inte.

  1. Tankarna drog iväg och en del blev det. Men en del är ju svårt att illustrera med bilder.
   Mycket har jag plåtat på Söder. Men visst finns en del kvar. Här finns ju mycket och av det mesta. Och jag återkommer ju till en del platser där jag oftare vistas.
   Musee d´Orsay har jag besökt några gånger men just Polarbröds renklämma måtte jag ha missat.
   Kul! Tack för infon.

 18. Klämma lagg har jag aldrig hört, men jag är nog för ung Stockholmare för det. Bilden på bussen i Kina är underbar. Jag hade faktiskt ingen av dom klämmorna du visade upp hemma så där missade jag inget. Fin bild på båten.

  1. Uttrycket “klämma lagg” kan du nog vara för ung för att ha hört. Men jag vet att det förekommer lite varstans (Googlade) men är mer dialektalt för Stockholm. Ordet lagg i sig är ju gammalt men det var svårt att härleda hela uttrycket. Klämmor hade vi gott om upptäckte jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *