Foto

Får – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Får är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika men som har olika betydelser. Det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Och funderade över ordet gjorde jag en hel del. Alltifrån den mer bräkande varianten av får till annat i livet som man kan uppleva och får på andra sätt.

Här får jag uppleva en tidig morgon på väg in mot Falklandsöarna. Här får jag uppleva en tidig morgon på Atlanten. Vi är på väg in mot Falklandsöarna. Några bräkande får mötte vi inte men däremot mängder av pingviner. (Februari 2019)

 

 Ordet får

satte i gång tankeverksamheten. Jag spånade fritt och hamnade förutom bland de levande fåren också i helt andra  betydelser av ordet.  Man kan t.ex.  få veta, få  en present, få uppskattning, upplevelser, möjligheter, erfarenheter och  tillgång till.

Under en resa i Sydamerika får jag möjlighet att titta närmare på Chiles huvudstad, SantiagoUnder en resa i Sydamerika i februari 2019 där en av höjdpunkterna var att runda Kap Horn får jag också möjlighet att spendera ett par dagar i Chiles huvudstad, Santiago.

Redan som treåring får jag chansen att ta mig framRedan som treåring får jag chansen att ta mig fram och prova nya saker. (Bilden är från 1952  och den är inte vår)

Uppskattning värmer.

I mars blev det Vemdalen och skidåkning med “de mina”, minus två. Maken och yngsta barnbarnet William var inte med. Men i övrigt full styrka. Härlig kvalitetstid och väldigt roligt på alla de sätt.

Nästan hela “fårskocken” samlad.

Får efter några års uppehåll från skidåkningen är lika rolig. Svar, ja!Tillsammans med barnbarnet Max och de andra får jag på nytt, efter några års uppehåll, se om skidåkningen fortfarande lockar. Och visst gör den.

Får som får

 För ett par år sedan köpte jag på julmarknaden vid Alsters herrgård, utanför Karlstad i Värmland, ett fårskinn. Och när jag nu var i Värmland fick det bli ett skinn av ett värmlandsfår också kända som Värmländska skogsfår. Och jag fick lära mig att Värmlandsfåren härstammar från en trakt i närheten av Stöllet i Värmland. (Ganska nära Torsby) Fåren är ganska småväxta, med kort svans och små öron och deras päls är inte så lockig som t.ex. den hos Gotlandsfår.Har ännu inte sett något levande Värmlandsfår men kanske kommer den tiden.

Skinnet tycker jag om och nu när det under våren varit en del kyliga dagar så flyttar jag det från fåtöljen inne till stolarna på balkongen.

Mitt “värmlandsfårskinn” på balkongen. Bild från igår.

Vet att det här hemma på Söder brukar finnas får i Stora Blecktornsparken så igår tog jag mig en vända för att se om de var kvar. (Här  i parken finns också kaniner, grisar och ett par getter)

En del av Stora Blecktornaparken. Här finns också en aktiv parklek och en öppen förskola och  många barn i olika åldrar och familjer kommer gärna hit. En mindre servering finns också.

Så var det då fåren. Och de fanns kvar men hade bytt hage. (Gårdagens bilder)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av “får”.

38 svar på ”Får – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En trevlig och varierad tolkning får man säga. Det är kul att orden är homonymer för det gör att det blir olika infallsvinklar. Även hos oss har fåren kommit ut på bete. Miss T tyckte de var väldigt spännande och trodde kanske att de var någon form av ulliga släktingar. Fåren var dock inte lika roade.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Ordet tacka hade vi för ett tag sedan och då lyckades jag hitta några både levande varianter och en del andra. Man får fundera lite och se var man hamnar.
   Kan tänka mig att Miss T tyckte det var spännande med får i närheten och inte lätt att veta om de är avlägsna släktingar eller något annat. Trist att fåren inte var lika roade.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Tack! Jadå! Här i Stora Blecktornsparken på Söder finns det få, ett par getter, några kaniner och marsvin.Lite av en 4H gård och djuren tas väl om hand av personal.

  1. Fårskinnsfällen tar jag gärna med ut på balkongen vissa mer kylslagna dagar. Annars har jag det i min favoritfåtölj inne.

 2. Här har vi igen lek med ord och olika uttal och betydelser.
  Jag hade ju en fråga i min blogg om uttal av bokstaven j och fick bra hjälp av både dig och Znogge att förstå lite mer, det som egentligen är självklart för oss uppfödda med svenskan. Din länk, Ditte, var jättebra också!
  Men tillbaka till FÅR, så får en tacka, som man sa.. Jag har haft får och får som fick lamm, en gång i tiden.
  Skickligt vänt och vridet på ordleken!
  Solig stor kram från utegångsGerd 😀

  1. Tackar!Det är roligt att leka med ord och fundera över innebörden. Och visst är det så att ett språk och dess uppbyggnad är speciell och så även olika platsers namn. Även ords stavningar även i andra sammanhang. Jag tycker länken är bra för den ger en del historiska förklaringar.
   Vi hade också får när jag växte upp i Norge, dock länge sedan. Hittad inga bilder från den tiden. Minns däremot maträtten “får i kål” och kan än idag få kväljningar bara av att tänka på lukten.
   Solig och stor kram från balkongen här i kvällningen. Och det värmländska fåret i form av skinn är på plats.

 3. Snyggt skyltat med veckans tema! Fårskinnet från värmland ser så skönt ut! Har ni inglasad balkong, det ser så ut?
  Kul att du även fick med livs levande får också!
  HA det så gott!
  Kram

  1. Tackar! Nej, ingen inglasad balkong.Men vi har ett vindskydd som kan dras upp en meter och det hjälper. Vi är några som bor högst upp och inte har tak “över oss”. Ja, vi har en terrasslägenhet över men deras terrass är inte över vår balkong. Men många som har balkonger har glasat in om så varit möjligt. Fårskinnet är jag så nöjd med och tar ut det nu bär det varit kyliga mornar och lägger det ovanpå stolsdynan. Värmer så skönt. Annars är det i min favoritfåtölj inne-
   Tog en sväng upp till “Stora Bleckan” och där fanns fåren. De brukar vara på plats.
   Kram och ha det så bra du kan.
   kram

 4. Det syns att du har funderat en hel del över temat. Mixen här helt suverän. Fastnade lite extra för den där lilla söta treåringen bakom ratten. Lite nostalgi blev det ju också med bilen och dess blinkers vid sidan av dörren.
  Fårskinnet som inte är vitt (tack!) är så fint där på stolen. Varmt och skönt! Läste i ditt svar till Susjos att ni har ett vindskydd på balkongen. Himla smart, för då kan man ju utnyttja balkongen mycket tidigare på året och vid blåst.

  1. Så mycket har jag inte funderat. Började lite smått igår, men ändrade inriktning när jag skrev idag. Bilen blev nog lite symbol för “får chansen att testa” och det redan som liten. Visst är bilen lite kult i sig.
   När jag nu var i Värmland och på Alsters herrgård ville jag ha ett skinn av ett Värmlandsfår och inte från Gotland. Och jag gillar färgen och att det inte är så “lockigt”.
   Vi kan inte glasa in balkongen så då blev det den här uppdragbara versionen. Vi bor ju högt upp och det är ingen inbyggd balkong så vinden märks tydligt. Och vindskyddet hjälper.

 5. Vackra bilder, på väg mot Falklandsöarna! Och Santiago, måste vara väldigt spännande att resa och fått se så mycket.
  Vilken söt liten bilförare ,-)))
  Att bli utnämnd till världens bästa mamma är ju det allra bästa, gott ser det ut!
  Kärleksfullt “fårskocken” kul att resa och uppleva tillsammans, några år sedan jag stod på skidor, men visst är det kul.
  Vilken balkong med vy. Och så skönt och varmt du sitter.,-))
  Skulle behöva en sån i bilen när det är kallt.
  Fina parker med härliga namn, Blecktornsparken, gillar de gamla namnen.
  Söta får ,-)
  Fina bilder, du klarar alla uppgifter. Tycker det skulle vara svårt att hitta bilder till orden.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, resan i Sydamerika är minnesvärd. Och där får ju Falklandsöarna med all pingviner ingå. Jodå, det finns gott om får också men de fotade jag inte. Ordet får betyder ju så mycket och i olika sammanhang. Mycket får man och mycket får man inte göra dessutom.
   Skiddagarna i Vemdalen med “de mina” får jag lägga till goda minnen och upplevelser.
   Fårskinnet tar jag ut på balkongen om vi sitter där på morgonen och äter frukost. Nu har det ju varit lite svalt om mornarna. Annars finns fårskinnet i en en favoritfåtölj inne.
   Jag är ju inte så kreativ när det kommer till det mer konstnärliga eller att jobba med händerna men jag får försöka med bild och ord.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Så varierat och bra jobbat med temat. Fåren såg alldeles nyklippta ut, skön för dem när värmen kommer. Vi har en gård i närheten som har får och nötkreatur och säljer fårskinn. Har handlat ett som djuren turas om att ligga på, själv får jag sällan chansen att hinna sätta ner rumpan där.
  Vilken söt liten Ditte vid den på tok för stora bilratten!
  Kram

  1. Tackar! Ja, lite knepigt var det att få till det men efter en del funderande så gick det helt ok. Fåren här var nyklippta och det är så roligt att de finns bara några hundra meter från där vi bor.
   Jag är så glad för mitt skinn från Värmland och det används flitigt. Kul att dina “pälsklingar” tar hand om ditt.
   Åren går och detta med att man får och tar chanser och möjligheter gör jag fortfarande.
   Kram från ett soligt Stockholm.

 7. Som alltid en härlig mix i din tolkning av veckans ord! Grannens får är av rasen värmlandsfår, eller värmländska skogsfår, som de också kallas 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Ja, en blandning blir det lätt. Och ordet i sig har ju många olika betydelser. Vad roligt att din granne har dessa värmländska skogsfår. Jag är väldigt nöjd med mitt skinn och det används flitigt, både ute och inne.
   Önskar dig också en fin onsdag från ett, i varje fall kust nu, strålande Stockholm.
   Kram

 8. Härlig och blandad tolkning igen! Bilden från -52 är så himla fin! Fast jag tror det var liiite tjuvstart för att köra bil… 😉

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Ja, får man chanser så var jag nog även som lite pigg på att ta dem. Kan nog sitta kvar en del av det än idag.
   Strålande sol i Stockholm och hoppas den består.
   Önskar er också en fin dag.

 9. Så många fina tolkningar av får. Härliga bilder. Fårskinn de gillar jag också, har några stycken. De drar dessutom inte till sig hundhår så perfekta när man som jag har en fyrbent.
  Så söt du var där i bilen, tänk att vi varit så där små.
  Du är berikad med en stor fårkull, barnbarn 🙂
  Men skidor är man inte sugen på nu, rättare sagt de är jag aldrig.
  Nu njuter vi av sommarvärmen för idag är den på plats.
  kramiz

  1. Tackar! Och visst är det både bra och praktiskt med fårskinn. Och inte fäller de heller. Jag har ett renskinn i källaren men där blir det mängder av “hår” om jag använder det. Skulle gärna köpa ytterligare att par skinn.
   Bilen! Jag, om man år en chans så har jag nog gärna tagit den och det i olika sammanhang. Sitter nog fortfarande kvar.
   Strålande sol i Stockholm också så skidåkningen får vänta till nästa vinte.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 10. Har en bekant som hoppar in som ersättare på en gård när ägarna är borta, många får där och lamm att gosa med, nån gång ska jag fråga om jag får komma på besök…djur är härliga.

  Ha det bäst.

  1. Kul att du har en bekant som jobbar som ersättare. Då blir det kanske lagom med jobb. För att ha djur på heltid kräver ju mycket. Säkert kan du komma på besök. Fin omväxling i vardagen. Och kanske än bättre i sommar.
   Ha det bra du också och trevlig helg.

 11. Jag gillar din tolkning av temat och när man får uppskattning av sina nära och kära är det härligt. Vi har ett antal fårskinn och det är så skönt att sitta eller ligga på ett när man fryser. Fåren hos dig sig skönt nyklippta ut och det är nog skönt för dem, trots att vi inte har några höga utomhustemperaturen än.

  1. Tack! Jag tyckte temat var ganska knepigt och får eller d.v.s. tackor hade jag ju haft med tidigare. Jag är så förtjust i mitt värmländska fårskinn och skulle gärna köpa ett till. Fåren här i Stora Blecktornsparken, helt nära där vi bor, var alldeles nyklippta och beredda inför sommarsäsongen. Även här har det varit kyliga nätter men då är fåren här inte ute.

 12. Nu i Coronatider är det mycket man inte får eller bör göra. Då är det skönt att ha en lång rad exempel på roliga saker man har varit med om och glädja sig över dem.
  En fårskinnsfäll är skön och värmer gott när man fryser. Många barn gillar att kolla in vanliga får ute i naturen.
  Ha det gott! Här blommar både hägg och syren och det är en ljuvlig dag!

  1. Visst är det så. Nu är det mycket man inte får. Men jag fick i alla fall se några levande får. Mitt fårskinn är jag förtjust i och använder det ofta. Ett fint minne från en resa till Alsters herrgård i Värmland.
   Så fint att både hägg och syren blommar även hos dig. Vi får passa på att njuta nu när vi kan.

  1. Jodå, några levande får fick jag med. Vi har dem helt nära här i Stora Blecktornsparken. Bilden med mig som chaufför gillar jag också. Det ska börjas i tid.

  1. Betydelsen av “får” varierar en hel del så det blev lite olika varianter. Och det är alltid roligt att se var man hamnar. Och att även se andras tolkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *