Resor i Sverige

Alsters herrgård i Värmland – Och julmarknad

Den gångna helgens arbetsrelaterade resa till Värmland bjöd på olika och smakrika godbitar. En av dem var Säffleoperans uppsättning av musicalen “Chess på svenska” som vi såg i lördags kväll- Och i söndags fortsatte vi med trevligheterna då vi besökte Alsters herrgård,  Gustav Frödings minnesgård,  strax utanför Karlstad. Detta är författaren, journalisten och diktaren Gustav Frödings födelsegård.  Och här var det denna söndag också julmarknad.

Några av de ganla byggnaderna som tillhör Alsters herrgård. Några av de gamla byggnaderna som tillhör Alsters herrgård.

 

Alsters herrgård

är platsen där Gustav Fröding föddes den 22 augusti 1860 . Det är en vacker 1700-tals herrgård som ligger fint i den värmländska Alsterdalen. Gården består av flera byggnader och framför huvudbyggnaden breder slottsparken ut sig. I närheten finns olika vackra naturområden som erbjuder något för alla året om.

Herrgårdens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Då möjliggjorde Alsterån och närheten till sjön Vänern att en brukskultur växte upp runt Alsters kvarn. Kvarnen och området runt den var stort och man benämnde det  från 1600-talet  och framåt som säteri. Och säteriet har haft både kungligheter och adelsmän som ägare. Dessa drev, mer eller mindre bra, säteriets industriella utveckling.

Gustaf FRöding föddes här på Alsters herrgård.Gustav Fröding, till dagen klädd i tomtemössa, föddes här på Alsters herrgård den 22/8-1860. Men av olika anledningar så blev hand tid här på gården kortvarig.   Vill någon läsa mer mer om Fröding så har jag skrivit om honom här.

Vad gäller julmarknader

så är det inte där jag tillbringar någon tid direkt. Jag skulle inte komma på tanken att resa land och rike, eller för den delen besöka andra länder för att besöka en julmarknad. Jag förstår liksom inte vitsen.  Men här på Alsters herrgård är känslan lite annan. Herrgården ligger i vackra omgivningar, det är gott om plats och det som finns till försäljning är tämligen närproducerat och till största delen från Värmland. Marknaden är just denna lördag-söndag till advent och lockar väldigt många besökare.

En del av alla kransar son fanns till försäljning.

Här på marknaden kan jag inte påstå att tomtarna på något sätt är i fokus. Däremot en hel del hantverk och många varor som är ätbara. Förra året gjorde jag här slag i saken och köpte med mig ett fårskinn hem och givetvis valde jag ett från ett värmlandsfår. Jag var ju i Värmland. (De är inte lika “lockiga” i pälsen som gotlandsfåren)

En del av julmarknaden finns inne i de olika gamla husen och där kan man botanisera bland olika sorters hantverk och lokala varor i största allmänhet.

lsters herrgård har många mindre hus och även där var försäljningen i gång. Alsters herrgård har många mindre hus och här var försäljning va olika sorters närproducerade saker. Här är det juice och glögg.

Kanske lite konfekt?

Bra info. om tillverkningen av chokladen och pralinerna.

Hungrig kan man bli och varför inte testa de värmländska kolbullarna. Rejäl mat för de som jobbade i skogen och vid kolmilorna förr. (De kan påminna lite om kroppkakor. )

Kolbullar på gång.

Recept på kolbullar.

Kanske lite ost från Finnskogen?

En julbock pryder entrén till caféet på Alsters herrgård. En julbock pryder entrén till caféet på Alsters herrgård. 

Svårt att säga om detta är fram eller baksidan till huvudentré till Alsters herrgård. Svårt att säga om detta är fram eller baksidan på entrén Alsters herrgård. Men härifrån är utsikten ner mot Vänern så vacker. 

Absolut njutbar utsikt. “Det är skimmer i molnen och glitter i sjön..”  Text av Fröding.

 

18 svar på ”Alsters herrgård i Värmland – Och julmarknad”

 1. Ser ut som en trevlig julmarknad.
  Dock tunnsått med sådana besök för min del.
  Julmarknaden i Gamla Stan och den vi har har i Umeå på Gammlia, men ganska många år sedan jag var på de.
  Brukar ofta vara ganska höga priser på det som säljs och mycket folk.
  Fast ett år, 2010 kanske, köpte jag en lite handdekorerad sop på Gammlia , finns utomhus hos oss.
  Lovikkavantar har också köpts.
  Används fortfarande.

  1. Jag gillar i vanliga fall inte alls julmarknader. Alltför mycket krims-krams. Men julmarknaden här på Alsters herrgård är trevlig och miljön är så vacker. Gamla stan undviker jag. Var nog där för en 20 år sedan som hastigast.
   Fint med din sop och lovikkavantarna. Sådant känns mer rejält.
   Önskar dig en fin torsdag

 2. Precis som du är jag måttligt road av allt krimskrams på julmarknader, men här uppskattar jag den fina miljön och “riktiga” produkter. Åsså kolbullar, mums:-) Mums! Måste vara minst 20 år sedan jag senast åt dom.
  Nåt verkar ha hänt med din sida. Annonserna på Safari är borta helt, och jsg kommer direkt in till dig.
  På datorn däremot får jag ingen varning för malware längre, men nu är din sida helt stängd. Webbplasten finns liksom inte längre. Men dina hjälpredor verkar vara på rätt väg.

  1. Här på Alsters herrgård kan man gå runt utan att fastna i tomtarna om man inte vill. En del god mat att smaka finns och miljön är verkligen trevlig. Kolbullarna testade jag och de var jättegoda.
   Vad bra att annonserna är borta.Min sida är ju inte stängd och flera kommer in på den. Mystiskt. Men kanske händer något. Hoppas. Hoppas hjälpredorna kan lösa detta . De jobbar på-

 3. Kolbullar ja, det var länge sedan det. Så gott och underbart på en facklig gruppkurs med utedagar uppe i Norra Värmland i slutet på 90 talet. Hoppar också över julmarknader nu för tiden, men Alsters har gått rykte om sig. Synlig på din fina bilder – och Vänern är ju Vänern.
  Stor kram

  1. Nu testade jag kolbullar och det var riktigt gott. Vad gäller Alsters julmarknad så är den trevlig, inget krims krams och omgivningarna är så fina-
   Kanske ses vi där nästa år.
   Stor kram

 4. Jag är inte heller den som besöker en massa julmarknader men denna verkade vara i min smak. Jag gillar infallsvinkeln med hantverk och dessutom är inte en vacker miljö fel. I år har det inte blivit någon hitintills men än är det inte julafton.

  Kram och god kväll!

  1. Den här julmarknaden är så trevlig och i vacker natur. Och inget krims krams. Dessutom i litterär miljö. Gillas också.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Kolbullar är något som verkligen varierar i smak beroende på var man äter. De flesta gör ju en smet som man steker över öppen eld. Men tänk, en del är totalt smaklösa, inget salt, en del är halvråa, o en del smakar rent gudomligt!
  Jag går igång på lokaltillverkade läckerheter, men min plånbok håller inte med mig riktigt.-…
  Lite vitt puder på marken som stämningshöjare, här har all snö försvunnit efter dagens 5 plusgrader samt en hård vind. Imorgon ska det regna massor, suck
  Kramen

  1. Dessa kolbullar här var riktigt goda och det har de varit de fyra år jag besökt Alsters herrgård. Men jag håller med dig. Har också testat de smaklösa varianterna. Inte gott.
   Julmarknader är inte min “gren” men här finns mycket annat också. Vacker natur och en hel del Fröding- Och en del lokala produkter tycker jag om. Vi hade tur när vi var här med lite vinterkänsla. I Stockholm var det mer vårkänsla idag med +6 grader.
   Kram

 6. Julmarknad är inte heller min grej, men den här ser så trevlig ut! Skulle jag köpa något så är det nåt att äta, som ost och andra delikatesser!
  Fint med lite snö på marken, det lyser upp lite i dessa mörka tider!
  Kram!

  1. Här på Alster är omgivningarna vackra och och det som finns till försäljning är lokala produkter och hantverk. Några ätbara inköp blev det. Ohc så en kolbulle. Omgivningarna är också vackra och det gör mycket. Ingen trängsel heller.
   Kram

  1. Tack!Det är alltid trevligt att komma hit och de vackra omgivningarna gör sitt till upplevelsen. Roligt också med lokala produkter och hantverk. Kolbullarna var jättegoda, men mäktiga.

 7. Så fint det var där! Jag gillar julmarknader, men får nöja mig med jultältet på Zenia där allt är liiite plastigare kan man säga utan att överdriva 😉
  Kolbullar har jag aldrig ätit, men jag tror att jag skulle gilla det för jag älskar kroppkakor.

  Ha en finfin fredag!

  1. Området här i Alsterdalen och runt Alsters herrgård är så fint och här på julmarknaden säljs heller inget “tingel tangel”. Och det är närproducerade varor som gäller. Tältet på La Zenia har jag bara passerat. PÅ utsidan.
   Jag testade en kolbulle och den var riktigt god och alldeles nygjord.
   Önskar er också en fin fredag.

 8. Jag gillar julmarknader, särskilt när det är hantverk. Det är så roligt att se påhittigheten och talangen hos folk! Och så brukar det vara lite mysig stämning.

  Ha en härlig helg!

  1. Vad gäller julmarknader så är jag inte så förtjust men här på Alster är dels miljön så fin och det finns mycket lokalt hantverk. Och ett besök här blir ju också en dos av Fröding som jag tycker om.
   Önskar dig också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *