Stockholm

Frisk luft – Med båttur, kalas, jazz och utsikt

En ny vecka är här! En vecka som väntar på att bli fylld. Riktigt med vad är inte helt klart men jag vet så mycket som att den inte kommer att förbli tom.Helgen försvann i rask takt och erbjöd ett växlande väder. För min del blev det en hel del trevligheter utomhus och en stor dos av frisk luft. Stundtals väldigt frisk.

Frisk luft blev det gott om när jag tog båten, "Sjövägen" från Saltsjökvarn till Nacka strand.Frisk luft blev det rejält av när jag i lördags tog ”Sjövägen” från Saltsjökvarn till Nacka strand. Både smidigt och väldigt  trevligt. (Sjövägen är som en buss men på vattnet)

Frisk luft

har absolut inte varit någon bristvara i helgen och stundtals var jag tämligen ”urblåst”. Men i lä var det i alla fall mindre friskt. Lördagen bjöd på utomhuskalas för barnbarnens 12 -åriga kusin i Nacka strand.  Och hit ut tog jag båten från Saltsjökvarn. En resa på 20 minuter. Även i Nacka strand blåste det rejält så  gästerna på restaurang J  hade intagit platser inomhus. Fullt förståeligt. För egen del tog bergbanan upp från kajen och kunde under färden upp konstatera att molnen drog ihop sig

Nacka strand och i ”bergbanan” på väg upp. Ute i vattnet skymtar Carl Milles 24 meter höga skulptur/fontän Gud Fader på himmelsbågen. (Idag inget vatten i den)

När jag kommit upp med bergbanan (man kan ta trapporna också)  fortsatte jag med den allmänna hissen ytterligare ett antal våningar upp. (Trappor finns här också)  Här på bilden så är jag framme och stannar till för att njuta av utsikten över Stockholms inlopp.

Högt uppe är jag. Till vänster, tvärs över vattnet, ligger den östra delen av Kungliga Djurgården och rakt fram skymtar Lidingö.

Trevligt med kalas utomhus och här började vi med att spela kubb. Man spelar i lag och här är det både teknik och precision som gäller. Man kastar en pinne och  ska försöka slå ner  någon av motståndarlagets träkloss. (Regler finns i länken)

Kubbspel och gott om frisk luft. Kul att spela kubb och frisk luft fick vi med råge här uppe på höjden. Och efter denna omgång spel var det dags för ”fika” och födelsedagsbarnet öppnade paket.

Söndagen kom och även den bjöd på en hel del frisk luft både på balkongen, på innergården och uppe på Mosebacke.

”New Orleans Jazz” på och under gång. ”Storstan street brass” är på väg längs kajen.

Här är det svängig underhållning på vår innergård.

Mer frisk luft

skulle det bli och som även blandades med  stundtals friska fläktar i form av  blåst. En och annan regnskur var också tillgänglig. Men efterhand blåste tillfälligt molnen vidare och vi gav oss ut.  (Dagens andra runda)

Start och mål hemma på kajen vid den röda ”pluppen”. Och som delmål hade vi Mosebacketerrassen. Så vi stretade dit uppför längs Östgötagatan och stannade till vid  konstverket ”sprängportarna.”

Mosebacketerrassen. Gott om frisk luft och synnerligen friska fläktar. Gott om både frisk luft och synnerligen friska fläktar uppe på Mosebacketerrassen.  (Observera flaggorna) Men utsikten är fin.

Mosebacketerrassen erbjöd en hel del frisk luft men kansk eakktför friskt för besökare. Få besökare denna söndag eftermiddag trots att det erbjöds frisk luft. Eller kanske för att den var alltför frisk.  Och skulle det bli rusning finns tydliga markeringar vid borden om var man ska sitta.

Det blev inte någon längre sittning Mosebacke denna gång utan vi drog oss lite neråt och passerade Katarina kyrka och kyrkogård.

Katarina kyrka och kyrkogård. 

Stannade till en stund vid några av gravarna och en extra stund hos Cornelis Vreeswijk. Minns när på 60-talet lyssnade på honom både på klubbar i Gamla stan och på den legendariska vispråmen Storken. Ren nostalgi.

28 svar på ”Frisk luft – Med båttur, kalas, jazz och utsikt”

 1. Katarina kyrka är en av mina favoritkyrkor i ”din stad”. Grattis i efterskott till ”din dag” igår. 🙂 Intressant att få se CW gravsten. Den där CM kunde han göra konst. Inte bara i min barndomsstad. Visst är det kul att spela kubb. Måste tänka på att lägga ut det och boulekloten i bilbagaget.
  Kram
  Ps. En del riktigt fina foton som jag roade mig med att specialstudera.

  1. Solna kyrka tycker jag mycket om och likaså Karlbergs slottskapell men sedan kommer nog Katarina kyrka. Jga passerar ofta här och har haft många spännande samtal vid bl.a. Götsa Ekmans grav, hos Tomas Tranströmer, Kim Anderzon, Cornelis och Anna Lind.
   Kalaset var väldigt trevligt och fint att vi kunde ”kalasa” utomhus. Och kubb piggar alltid upp.
   Kram och kul med några foton för dig att titta extra på-

 2. Blandar alltid ihop Sofia och Katarina Kyrka, men nu när jag kollar på kartan så är det i Sofia Kyrka jag varit flera gånger för att lyssna på adventskonsert med min svåger i kören!
  Fina är kyrkorna i alla fall, trots att jag nog inte varit vid Katarina Kyrka?
  Kul med kalas och få spela boule!
  HA det gott!

  1. Sofia kyrka ligger högt uppe i Vitabergsparken och Katarina kyrka ligger ganska nära Mosebacke. Men visst är det lätt att blanda ihop dem. Jag passerar ganska ofta och det hjälper till i sammanhanget.
   Sofia kyrka har ingen kyrkogård men det har Katarina. Och här ligger många ”kändisar” begravda.
   Det var jättetrevligt med ett utomhuskalas och roligt både att ses och att spela kubb.
   Kul också med jazzen här hemma på kajen. Piggade upp.
   Kram

 3. Så trevligt att träffas och kunna kalasa utomhus. Att spela kubb är alltid en trevlig aktivitet som passar stora och små. Katarina kyrka är fin och jag har också strosat runt där bland gravarna. Tittar, funderar och minns…

  Kram och god kväll!

  1. Det blev ett lyckat kalas och väldigt roligt att ses. Och ett parti kubb är alltid kul. Säkert har du passerat Katarina kyrka och kyrkogården här. Jag strosar ofta här över och stannar gärna till hos både Anna Lind, Thomas Tranströmer. Gösta Ekman och Cornelis. Ja, de har sin gravar ganska nära varandra och vilka samtal det hade kunnat bli.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Ja, det verkar ha varit friska fläktar hos dig! Hoppas det blåste bort en massa också. Tänk om det var så enkelt, att vinden förde bort smittan …

  Trevligt med lite musikunderhållning, hoppas de var duktiga.

  Ha en fin vecka!

  1. Det var det och på flera sätt. Vi gillar ju att göra saker och en hel del trevligheter blev det i helgen. Men tyvärr, har inte vinden tagit bort något virus men man kan ju inte sluta att leva ändå.
   Jazzbandet var jätteduktiga och himla kul initiativ.
   Önskar dig också en bra vecka och skönt nu, kan jag tänka mig,men ökad frihet att röra sig.

 5. Hela du är en frisk fläkt, Ditte! Fart och go!
  Så grönskande och så livfulla bilder du visar, jag känner mig närvarande. Och jag kan också relatera till gravarna på Katarina kyrkogård, du tog ju med mig dit, så värdefullt intressant.
  Ha en go kväll, stor kram!

  1. Ibland kanske jag är en frisk fläkt. Och jag tycker om att göra roliga saker vare sig det är virustider eller ej. Men jag gör det med försiktighet och det gör också d evi träffar. Så roligt vi kunde ses och kalasa utomhus.
   Minns också vår tur här över Katarina kyrkogård och här passerar jag ofta och det oavsett årstid.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Vi hade jättetrevligt och väldigt roligt att ses. Visst är kubb kul! En bra helg överlag.
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Cornelis var bra, minns bla ”somliga går i trasiga skor” det stämmer nu också, tyvärr!
  Kals blev det utomhus för också oss på Lördagen.
  Spela kubb och andra spel, lekar är alltid kul!
  Och sen musik, kul!
  Mycket händer där du är ,-))
  Fina bilder, hoppas på värme nu! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst var han! Och så allsidig. Ja, visst finns det de som har trasiga skor även idag. Tyvärr.
   Kul att ni också hade kalas i lördags och utomhus. Är ju ett bra sätt att ses på.
   Här blev det en hel del trevligheter i helgen och det är bara roligt.
   Kyligt har det varit och ganska ostadigt väder men hoppas det snart vänder.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Så fina bilder, förstår att du trivs och att se sig om i staden 🙂 ja vädret är inte så kul men värme utlovat då kan man njuta mer av att vara ute 🙂 fin kväll fina Ditte kram

  1. Jag tar mig gärna runt och helgen bjöd på en hel del trevligheter. Kul att vi kunde ses på kalaset och vara ute. Och att spela kubb är alltid kul.Nej, vädret är minst sagt ostadigt men det ska bli bättre i veckan. Hoppas på det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Vilka härliga bilder och vilken fin och rolig helg du har haft! Ja, egentligen har du ju nästan alltid roligt även under dessa coronatider. Kul med kubb. Har faktiskt aldrig spelat själv, men det finns fler gäng som spelar på innergården här.
  “Storstan street brass” – vilken toppen idé. Följde din länk och deras ”hemvist” verkar vara Akkurat. Älskar brass bands. Det är nåt visst med dom tycker jag. Kul förresten att det var så många tjejer med i bandet. Spelade dom hos er för att glädja alla i corontän, eller är det en ”tradition” att uppträda på gårdar/i parker påSöder?

  1. Tackar! Ja, helgen har bjudit på en hel del trevlvigheter. Men visst kunde jag önskat lite bättre väder. Men det kan en ju inte alls påverka. Jag försöker leva så vanligt som möjligt även nu men med försiktighet. Kubb är kul och nu när vi sågs på utomhuskalas passade det väldigt bra. Många skratt blev det. Kan tänka mig att man även spelar det på er innergård. Krävs ju inte så mycket för att komma igång. I Torrevieja spelar vi ju boule då och då. Väldigt roligt det också.
   Jag såg också det och de var riktigt bra. Kul idé och här fylldes våra gårdar också av de som passerade längs kajen. Och fint nog hälls det avstånd.
   Undrar om inte vår kreativa bostadsrättsförening hade ordnat detta. Och man kunde swisha ett bidrag eller lämna på plats om man ville. Dock frivilligt! Har inte sett eller hört dem här förut men tidigare år har vi ju varit i Spanien så här i maj. Kul och uppiggande var det.

 9. Ja, det var mycket av friska flöktar=) Jag hakar pp Emma och tänk om dessa friska vindar kunde dra bort corona i ett drag.
  Trevligt besök och kalas med båten till Nacka. Härligt att delta en match kubb. Jazzmusikanterna fick jag minsann njuta av i ditt inlägg på IG.
  Trevlig kväll
  <3
  Kram

  1. Det blev en trevlig och omväxlande helg med friska fläktar och mycket luft på olika sätt. Fint att kalasa utomhus och ett parti kubb piggar upp.
   Just nu sol över den svenska huvudstaden men än så länge bara +8. Men en frukost på balkongen får det bli i solen.
   Önskar dig en fin tisdag.
   kram

 10. Mysiga bilder från vårt närområde, som vanligt, tack för det!
  Oj, var det så länge sedan Cornelis gick bort? Det är hemskt vad tiden går fort!

  1. Visst går tiden fort! Och det vore bra att kunna bromsa den lite ibland. Stockholm är fint nu och tiden mellan hägg och syrén är så härlig.
   Ha det bra och hoppas snön nu skyndar sig på att smälta hos er uppe i norr.

 11. Kul med kubb och kalas! Fina beskrivande bilder med text, som vanligt, underhållande. Sjövägen är en härlig transportör av människor mellan stadsdelarna. Stockholm levererar som alltid.
  Ha det skönt och så varmt ni kan i kylan!

  1. Väldigt trevligt med kalas utomhus och fint att på så sätt kunna ses. Och ett, eller ett par parti kubb är alltid roligt. Vi passar på nu lite extra att ta Sjövägen för dels blir det en sjöresa, om än kort, och dels är det fint att vi där kan vistas ute och det är inte heller så många passagerare. (Många turer också)
   Jadå, Stockholm levererar på olika sätt.
   Ha det fint ni också.

 12. Trevlig tur du tar oss med på. Jag tror inte det blir någon Stockholms-resa för mig i år. Brukar resa upp ett par gånger per år, även om jag inte ska träffa någon, eller på någon kurs. Bara för att vandra och njuta av sta´n. Får se hur corona-läget ser ut framåt hösten.

  1. Jag vet ju att du gärna tar dig en vända. Men i år är ju läget milt sagt annorlunda mot tidigare år. Men kanske till hösten. Kommer du hit vore det trevligt att ses om du har lust.

 13. Trevlig tur!
  Katarina kyrkogård har jag besökt många gånger och speciellt Cornelis grav.
  Han var speciell för mig och har en speciell plats i mitt hjärta trots att det var längesedan.

  1. Det blev en väldigt lyckad och omväxlande helg och roligt att kalasa utomhus. Vad gäller Cornelis så stannar jag alltid till här vid graven. Var ju i slutet av 1660-talet mycket på vispråmen Storken där han och Fred Åkerström spelade och ibland tillsammans med Ann Louise Hansson. Fina minnen och väldigt roliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *