Stockholm

I mina kvarter på Södermalm – Sett på olika sätt

Många promenader blir det ibland i storstadsområdet men också ganska ofta här i mina kvarter på Södermalm i Stockholm.  Och mycket finns att se. Både av det gamla och det nya. Det gamla kan i det här fallet innebära att område är gamla rent åldersmässigt men också att jag är en ”gammal besökare ”i trakten. Även det kan ses på två sätt. Dels då åldersmässigt. även om jag tycker att åldern kan vara evig och dels att jag ofta tar mig en sväng i området. Det nya kan också vara gammalt, men sådant  jag inte direkt lagt märke till tidigare. Eller också kan det även åldersmässigt vara nytt. Sådant händer.

En bit bort i mina kvarter finns den gamla Malmgårdsvägen men byggnader frå 1700-1800-taletI mina kvarter sträcker sig Malmgårdsvägen med sina gamla industribyggnader från 1700-1800 talet ner mot Hammarby sjö-.  Här var det då full fart med bryggeri, slakteri och Barnängens textilfabrik.

I mina kvarter

finns det en hel del som jag ser nästan dagligen. Och ibland tar jag några för mig nyare vägar. (När jag i detta sammanhang tänker på mina kvarter, vårt närområde, så räknar jag det till en omkrets av ca 1 km.)

Malmgårdsvägen och Werner  Groens malmgård, en gul byggnad, skymtar bakom planket. Här har trädet fått vara kvar och man har gjort plats i planket för trädet. Hade inte noterat detta tidigare trots att jag ofta passerar.

Start och mål för promenaden i mina kvarter är den röda ”pluppen”. Malmgårdsvägen ligger strax till vänster om Gaveliusgatan.

Från Malmgårdsvägen går jag uppför backen till . Gaveliusgatan. Här kantar gamla bostadshus, både i trä och sten vägen. Stannar till och tittar närmare på ett av de gula husen. Här i området  fanns på 1700-talet stora trädgårdsodlingar som drevs av trädgårdsmästare Petter Fagge. Och här öppnade 1731 hans som Petter Fagge d.y. en krog som så småningom övertogs av svärfadern till Ulla Winblad, vissångaren/kompositören Bellmans sångmö.  Krogen finns också omnämnd i en av Bellmans visor, Fredmans epistel nr 55.

Gaveliusgatan med den gamla byggnaden från 1700- talet, Fagges krog. Idag vanliga bostäder. En hel del ”kultur” av skilda slag finns i mina kvarter här på Söder. Här i byggnaden fanns förr Fagges krog och idag är husen här bostadshus.

Fagges gamla krog skymtar en bit bort till höger och den gula byggnaden närmast byggdes som en klädfabrik 1802.

Vitabergsparken – Också i mina kvarter

Jag tar mig vidare upp till den östra delen av Vitabergsparken, den del där utomhusscenen finns. Just nu är det tämligen öde men det är här som Stockholms Parkteater sommartid brukar ge en hel del olika föreställningar. Och hit går vi gärna för att njuta av underhållning och samtidigt äta en medhavd picknick. Kan fortfarande minnas när vi här i parken, en vacker augustikväll, såg och lyssnade till Rikard Wolff. Minnesvärt. Ofta är här fullt redan ett par timmar innan föreställningen börjar och alltid med hög och god stämning.

Undrar om det blir några föreställningar här i sommar. Tveksamt. Teatern har funnits här sedan början av 1950-talet.

Jag klättrar vidare upp i Vita bergen och har, som så ofta. Per Anders Fogelström med i tankarna. Vita bergen har ju precis som Åsöberget och flera andra ställen på Söder sin plats i Fogelströms ”Stadsserie” om Henning, Lotten, Emelie och alla de andra. Dessa områden var verkligen fattiga och sunkiga.

Alldeles bakom friluftsteatern ligger en musikpaviljong som kom till 1907 och skulle vara som ett ekotempel.

Ett ekotempel är en mindre, fristående byggnad som bärs upp av pelare och skulle helst ligga på en kulle och ha vacker utsikt. Själva inspirationen till denna typ av byggnad kom från England och funktionen var tänkt som uterum för måltider och samvaro.. Ekotempel finns lite varstans bl.a. i Hagaparken i Solna. Vad gäller namnet kommer eko av att byggnaden har ett kupolformat innertak som kan ge visst eko mitt i rummet. Men ordet tempel är knepigare att förklara. (En tanke var att byggnaden och miljön skulle vara rogivande.)

Här kan jag från Vitabergsparken blicka ner mot vattnet och se den  28 våningar höga skrapan ”Stockholm New” resa sig. Och ny är den på olika sätt.  Exteriören är klar men invändigt återstår en hel del.

Vackert är det i Vitabergsparken och jag njuter till fullo av att ha tillgång till flera stora och fina grönområden i mina kvarter. Och ändå är detta mitt i Stockholm. Med storstadens puls helt nära. Om man vill.

Vitabergsparken med all vacker ännu en av alla vackra miljöer i mina kvarter

 

 

 

26 svar på ”I mina kvarter på Södermalm – Sett på olika sätt”

 1. Ni bor helt klart väldigt fint och vackert! Otroligt för att bo mitt i storstan. Just nu är det en väldigt fotovänlig tid, när det blommar och grönskar så.
  Jag väntade och längtade länge tills jag kunde ta första foto i min blogg. Gågatan där ser så trist ut utan gröna löv. Men på hösten är det också vackert om inte ännu mer.
  Sigge och jag hade infravärme på vår balkong i 3:an Jag vill inte greja med detta själv nu, men visst blev det mycket skönare!
  Ha en fortsatt fin onsdag och stor kram!

  1. Visst gör vi! Och här finns ju alltid något hela året. Och visst gör grönska eller vackra höst eller vinterfärger en hel del för att en bild ska se me lockande ut.Men jag gillar också en del svartvita bilder. Kul att leka med kamerans funktioner.
   Förstår att du inte vill greja med infravärme men ofta kan man få hjälp med installationen från firman där den köps-
   Önskar dig också en fin fortsatt onsdag.
   Stor kram

 2. Väldigt vackra och fina miljöer som finns i ditt närområde. Jag tycker om när gammalt bevarats och möter nytt. Oftast fungerar det bättre än vad man tror. Trots att ni bor så centralt så är ändå promenadvägarna väldigt många vilket jag förstår är uppskattat.

  Kram och god onsdag!

  1. Här i våra kvarter finns många fina och historiska miljöer väl bevarade. Men när det begav sig här på 17 och 1800-talet var det inte nådigt att bo här. Och illa var det även en bra bit in på 1900-talet. Fattigt och eländigt. Jag är glad för att man restaurerat och bevarat mycket av det gamla för här finns mycket historia. Vi bor väldigt centralt men det är just böandningen mellan storstad och fina grönområden som jag verkligen uppskattar med Söder.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 3. Godkväll!
  Tack för en trevlig promenad i underbar miljö. Så kul att få följa med och se alla vackra bilder.
  Förstår att du ofta återvänder upp på söders höjder.
  Många kramar till Dig och Mr B från oss/A-K

  1. Gokväll!
   Kul att du gick med. Jag är väldigt förtjust i dessa gamla miljöer där historien satt sina spår. Ofta blir det ett par vändor varje vecka här på Söder men går gör jag ju både ofta och långt. Men visst stannar jag även gärna här.Södermalm har mycket av det mesta.
   Varma kramar till er alla, inklusive ”pälsarna” från oss.

 4. Sååå fina kvarter i ditt närområde! Att promenera runt med en kilometers radie hade inte varit så dumt för din del. Men självklart är det bästa att få gå som man vill 🙂

  Ha en fin kväller!

  1. Vi har mycket fint i kvarteren runt här där vi bor och närområdet räknar jag som 1 km runt. En bra variation av gammalt plus en del nytt och mycket grönska och vatten finns också. Jag går ju oftast mycket längre om jag går runt hemma på Söder så har jag mina favoritställen.
   Önskar er också en fin kväll. Kan tänka mig att ni avverkat många steg idag. Stort och innerligt tack för all hjälp.

 5. Så fint! Jag vandrar omkring här hemma och njuter, gamla hus är så vackra. Helt fantastiskt att kunna njuta av de gamla husen gamla kvarter.
  Jag förstår ju att det kunde vara eländigt att bo i husen, precis som i dagens England, så kallt i många hus även om de ser charmiga ut.t
  Vi hade hela vår gata när jag växte upp i bostadshus men mitt emot var det mysiga trähus i olika former. Önskar att jag hade kort av dem. Men mina föräldrar fotade inte så mycket, skulle varit roligt att titta på nu.
  Mycket fint bevarat i Stockholm! ,-)
  Ha det jättefint KRAM ,-)

  1. Visst är det roligt att ta del av det gamla. Mycket historia finns ju bevarat där. Men jag tittar också på en del nytt och det nya väntar på att få sin historia. Men det lär ju dröja.
   Eländet och nöden var ju många gånger stor här förr men det kanske många inte tänker på när man passerar idag.
   Förstår att du gärna velat haft bilder från din gata och husen. Men förr var det inte så vanligt att man fotograferade.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Hej Ditte!
  Så fina miljöer man får se när du går ut och går! Man kan inte tro det är en storstad. Söder är fantastiskt fint!
  H är är det för varmt! 32 gr i skuggan…stod 24 i går kväll men man kan inte lita på det numera som verkar 🙂
  Här blir det obligatoriskt munskydd i morgon…luddigt var man ska ha det men överallt där det finns folk. Lite jobbigt faktiskt även om vi haft det hela tiden vid utgång. Hur ska fattiga ha råd med det?
  Dom är inte billiga dom enklaste och ska ju bytas varje dag…Lite sent påtänkt också…
  Ha det bra, kram P ♥♥

  1. God afton bästa P.
   Ja, går mycket gör jag ju och några gånger i veckan stannar jag här på Söder. En levande stadsdel med så mycket historia och många fina grönområden. Söder är som en stad staden.
   Oj, så varmt ni har det. Inte direkt läge för så långa promenader.
   Och munskydd i denna värme. Oj, oj, oj.
   Ja, här är det nästan inga som bär munskydd men vi har här hemma, rejäla varianter, om vi ev. skulle behöva dem. Men jag vet inte riktigt vilken nytta de enklare varianterna gör. Dock bara att foga sig i vad som bestäms.
   Ha det bra du också.
   Kram
   Mr B hälsar till er. Hälsa också Mr I från mig.

 7. jag blir lika fascinerad varje gång jag tittar in hos dig, speciellt förtjust är jag ju i de gamla husen och deras historia, underbart <3
  Ha en fin kväll, Ditte <3

  1. Jag delar så gärna med mig och i min närhet finns mycket gammalt att titta på som också har sin historia. Och jag har gärna Fogelström med mig i tankarna.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Härligt med dina promenader, och kul att röra sig runt i dessa tider 🙂 hoppas du får en fin kväll kram på dig

  1. Ja, att vara ute ger mycket till både kropp och själ och här på Söder där vi bor, finns så mycket och alldeles i närheten.
   Kram

 9. Egentligen kan man inte bo bättre än vad du/ni gör. Du har ju allt du kan önska dig på gångavstånd. Å du har inte ens blivit hemmablind, vilket är lätt hänt. Du upptäcker alltid nya saker och från olika vinklar, bokstavligen talat alltså. Söder är fantastisk! Tusen tack för den fina promanden:-)

  1. Vi bor väldigt bra här. Storstadens puls inpå, grönområden, vatten, parker och en hel del gammalt som blandas med nytt. Och allt inom gångavstånd. Nej, hemmablind har jag ännu inte blivit. Hoppas det dröjer. Kul att du hängde med här i närområdet.

 10. Det ser verkligen jättefint ut i dina kvarter och jag blir så sugen att själv ströva runt där. Jag förstår att du njuter av grönområden och de gamla, fina husen och du fångar allt så fint på bild.

  1. Här på Söder finns många fina grönområden och även många gamla kvarter och hus och miljöer som alla har sin historia. Och har du vägarna förbi så hör av dig för jag visar dig gärna mina smultronställen. Och det finns många.Tack, för fina ord.

 11. Du bor på den perfekta platsen, mitt i stan, men ändå inte! En härlig närmiljö – och det är som alltid väldigt trevligt att följa med på dina promenader. Just de här gamla delarna på Söder lockar mig mycket och kanske kan jag någon gång få vandra där …
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Vi tycker vi bor väldigt bra här hemma på Söder. Och jag är så förtjust i blandningen av det gamla, allt vatten, fina grönområden och ändå är det mitt i stan. Och Anki, du är så välkommen hit. Visar dig gärna mina ”smultronställen”.
   Strålande väder här idag så det ser ut att bli en lovande dag.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 12. Det är lätt att tycka om dina kvarter, vackert och med en massa historia. Att gå där och fundera på hur det var förr, när det var smutsigt och fattigt och ändå säkert vackert även då.
  Du bor bra.

  1. Vi trivs väldigt bra och här på Söder finns en god blandning av det mesta. Och jag uppskattar verkligen närheten till vatten, alla fina och rejäla grönområden och all historia som finns tunt om.
   Önskar dig och de dina en fin helg.

 13. Så fint att det gamla bevarats, har några sådana områden här i göteborg också, ska väl ta en ”sväng” dit i sommar och fota lite, återkommer med det.
  Kan man historien så blir det ju finare på något vis, så är det ju.

  Ha det bäst nu.

  1. Vet att Göteborg också har en del gamla områden och det bli nog fint med en tur dit i sommar. Och jag hänger gärna med.
   Och visst blir det än mer intressant om man känner till den historia som finns.
   Önskar dig en fin torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *