Stockholm

En sommardag i Stockholm

En sommardag, särskilt när vädret ser lovande ut , erbjuder Stockholm verkligen mycket av det mesta. Och man behöver inte ens ha planerat något. Bara att låta fötterna traska på och ser var man hamnar. Ja, i alla fall nästan. Jag och vännen Agneta hade  i måndags bestämt träff på Stureplan och därifrån utgick vi. Och varför inte vara lite av turist i egen stad.

En sommardag i Stockholm här och längs kajen på Srandvägenn.En sommardag var det  verkligen och extra roligt att se hur man i Stockholm gjort i ordning en hel del sommarplatser runt om i stan. Även förr om åren har dessa funnits men i sommar har det blivit fler. Bara att tacka och ta emot. Här kajen längs Strandvägen .

En sommardag

var det. Inte bara att juli är sommarmånad utan det var även blå himmel som vi hade som följeslagare. Vid Strandvägskajen finns gott om soffor utplacerade och omgivna av vackra planteringar. Och här vid kajen  finns nu också  en stor träskulptur, Yggdrasil, världens största träd inom nordisk mytologi. “Yggdrasil är så stor att dess krona täcker hela himlen och rötterna är så långa att de leder in i en underjordisk värld”. Skulpturen fingerar både att sitta på och att klättra i. Men vi nöjde oss den det första.

Skulpturen har tagits fram av Stockholms stad i samarbete med Historiska museet. Historiska museet ligger helt nära och här kan man få veta mer om både vikingarnas liv och om Yggdrasil.

Längs Strandvägskajen finns “världsträdet” Yggdrasil i form av en skulptur.

Vi bestämde oss för att ta en sväng ute på Djurgården och när vi närmade oss Djurgårdsbron kom farkosten “Ocenbus” förbi. Detta är en amfibiebuss;en buss som blir en båt och sedan blir till buss igen. Riktigt rolig att testa och har gjort det två gånger och en trevlig sightseeingtur som jag gjorde med barnbarnen för ett par år sedan.  (Ett tips på något att göra för både yngre och åldersrika. MInimiålder 3 år)

En sommardag i Stockholm och många tar sig en sightseeingtur med amfibiebussen "Oceanbus". En sommardag i Stockholm och många tar en sightseeingtur med “amfibiebussen”.

Djurgården

Vi traskar vidare och ser vid Djurgårdsbron en del som paddlar kanot/kajak och andra som hyr tur trampbåt . Uthyrning av båda är möjlig.

Djurgårdsbron. Trampbåt i sikte. I övrigt en del fritidsbåtar och husbåtar.  Strandvägen till höger och och längst in ligger Nybroviken.

Vad gäller uteserveringarna verkade de också populära och välfyllda denna måndag den 11 juli.

Djurgården. En sommardag som denna är många uteserveringar välbesökta. Särskilt de vid vattnet. En sommardag som denna är uteserveringarna och särskilt de vid vattnet populära-

En populär hamn för fritidsbåtar att lägga till i inne i Stockholm är Wasahamnen på Djurgården, helt nära Göna Lund.

Vi rörde oss längs med vattnet och passerade den riktiga Djurgårdsstaden. Originalet. (Det finns även en nyare variant på ett helt annat ställe, men på en annan del av Djurgården; Norra Djurgårdsstaden. Även dit är det trevligt att ta sig)

Djurgårdsstaden har kvar  sin gamla välbevarade bebyggelse..

Vi hade under promenadens gång ett mål i sikte. En paus på Skroten café och skeppshandel.

Café Skroten har dels en uteservering och dels ett par rum inomhus. Och det är verkligen en kombination av just skeppshandel och café.

En bra och trevlig kombo av café och skeppshandel

Dagens lunch för min del.  En grillad smörgås “croque monsieur” med ost och skinka,

Sjurgården. Skroten- café och skeppshandel. Här fylls lätt uteserveringen en skön sommardag. En sommardag fylls lätt uteserveringen på Skroten. Ta gärna vägarna förbi här. Från Djurgårdsbron och längs museerna vid vattnet tar det ca. 30 minuter att gå. 

Båten hem – Praktiskt och smidigt. 

Tiden gick fort och så småningom var det dags för oss att gå åt skilda håll. Molnen tornade upp sig och åskan mullrade i fjärran. Jag bestämde mig för att att ta båten hem till Barnängsbryggan vid vår kaj på Södermalm och passade på att kliva på “Emelie” vid Gröna Lund. (Hon drivs av ett privat rederi så SL kort gäller inte utan man köper biljetter ombord.)

De mörka åskmolnen gör oss sällskap en bit ut från Gröna Lund. 

Men västerut och mot Gamla stan och Skeppsbron blandas de mörka molnen upp med en del vita och även blå himmel skymtar. 

Båtturen hem  tar ca. 25 minuter och både regn och åska håller sig på avstånd.

Hemma igen vid Barnängsbryggan på sena eftermiddagen.Och en skön sommardag övergick i en skön kväll. 

 

30 svar på ”En sommardag i Stockholm”

  1. Stockholm är verkligen i mitt hjärta och inte minst dessa vackra dagar. Här finns så mycket att ta sig an och allt är inom räckhåll. Och inte minst allt vatten.
   Skroten gillar vi och hit kommer många. Kändisnivån är också “hög”.

 1. En fin vandring.
  Blev så sugen på att åka amfibiebuss. Försökte få biljetter till en sådan en gång i Boston, men det fanns inga just den dagen.
  Stad på/nära stort vatten måste vara gott i sommarvärmen.
  Mycket växlande väder här idag. Och rejält blåsigt. Kram

  1. Stockholm nu är så fint och gott om plats är det också. (Nu avstår vi ju i dessa turisttider museer m.m.)
   Tror säkert att era barnbarn skulle gilla att åka den. I varje fall gjorde våra det.
   Ett trevligt sätt att se mer av Stockholm.
   Och det var för min del också perfekt att ta båten hem till vår jag som avslut på promenaden. Även båtpromenader är trevliga.
   Sol här idag till största delen men en del “feta” moln dyker upp.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

  1. Har det så bra i ett härligt och somrigt Stockholm.
   Och i morgon bär det av mot Höga kusten på jobbresa. Så roligt.
   Stor kram

 2. Vilken härlig sommardag det blev och bara att strosa omkring i en storstad bjuder på många upplevelser. Man behöver egentligen inte ha en tydlig plan tänker jag. Lunchen såg dessutom väldigt god ut.

  Nu önskar jag en god kväll!

  Kram

  1. Visst blev det! Och här finns så mycket att välja på utan att planera så mycket i förväg. Ett bra val med både den här delen av Djurgården och lunch på “Skroten”-
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

 3. Djurgårdsstaden? Känner jag inte till alls, och förmodligen har jag inte varit där! Vilken miss! Men mina år i Stockholm var så intensiva så sightseeing inte fanns på kartan. Ska absolut lägga bakom örat om/när jag besöker huvudstaden! Och gärna ett besök på Skrot också, ser ut att vara min typ av hak.
  Här har åskan gått någon timme, men åter uppehåll, nu hinner jag kila ut på en kvällsrunda med jycken. Kramen

  1. Du hade helt klart gillat Djurgårdsstaden och med dessa fina miljöer.
   Vet ju att dina år här var intensiva. Men nu kan du ju komma hit i mitt sällskap. Bara trevligt.
   Skroten gillar vi och hit kan man återkomma.
   Önskar dig en skön kväll.
   kram

  1. Rekommenderar en paus på Skroten. Gillar den här delen av Djurgården- Åska som omväxling kan också vara helt ok.

 4. Så snyggt med alla utsmyckningar vid kajen på Strandvägen. Nytt för i år verkar det som. Yggdrasil verkar också vara en ny installation. Jättekul!
  Oceanhajen minns jag från ditt inlägg. Kul att även den fortfarande lever:-)
  Helt underbara bilder från ett somrigt vackert Stockholm:-)

  1. Visst är det! Ett riktigt uppsving. Och även alla nya soffor som är hitsatta inbjuder till att slå sig ner.
   Yggdrasil är ny för i sommar och ett kul samarbete med Stockholm stad och Historiska museet. Erbjuder också sittplatser.
   Vi hade en skön dag och lika bra att passa på när vädret är fint-

 5. En härlig utflyktsdag! Croque Monsieur var det väldigt längesen jag åt! Tar gärna ett par varma mackor om matinspirationen tryter men det blir ju aldrig som en riktig. Äter ju inte skinka så det blir inga fler “riktiga”. Fina bilder, tack för turen.

  1. Här fanns det även en vegetarisk variant av denna som min väninna åt. Mer grönsaker i stället för skinka. Och detta levainbröd är så gott. Fanns även glutenfritt.
   Vi hade en riktigt skön sommardag och Stockholm erbjuder så mycket som är inom räckhåll utan att det behöver bli en utflykt.
   Trevligt att du gick med.

 6. Turist i sin egen stad är kul, ja inte här där vi bor då, men får ta min barndomsstad ,-) Det har vi gjort några gånger.
  Yggdrasil ser verkligen annorlunda ut, kul att de sätter ut och hittar på nytt.Amfibiebussen ser ju charmig ut ,-) Uteservering vid vatten ser ju mysigt ut, eller bland gamla hus ,-)
  Gillar Djurgårdsstaden, nåt jag helt missat såklart. Ser ofta hur lite jag sett av Stockholm när jag föjer dina spår via bloggen ,,-) Hur mycket fint det finns. Vilken jättemysig dag. Cafe Skroten var ju ett udda charmigt ställe, likaså båten . Härlig tur du bjöd på med fina bilder. Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Det var en skön sommardag och en jättefin promenad ute på Djurgården här längs vattnet i Djurgårdsstaden.
   Roligt också att man gjort Strandvägen till en “sommarplats” och planterat så mycket växter längs kajen. Kul tanke med Yggdrasil och samarbetet med Historiska museet.
   Skroten Café och Skeppshandel är jättetrevligt och hit återkommer vi gärna-
   Trevligt att du gick med.
   Ha det fint du också.
   kram

 7. Va fint de har gjort vid Strandvägen med alla växter. Å så kul att buss/båten fortfarande funkar, synd att jag inte har provat den ännu. Caféet Skroten verkar vara väl värd ett besök, minns att ni varit där tidigare, ser så fint ut. Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Visst har de! Och riktigt inbjudande att slå sig ner ett tag.
   Perfekt att ta båten hem och det blir liksom en tur i turen. En lyckad dag blev det och Skroten rekommenderas.
   Hit återkommer vi gärna.
   Ha det fint du också-
   Kram

  1. Tack! Ja, vi hade en skön dag i ett vackert sommar Stockholm. Och Skroten gillas och även promenaden dit.
   Kram

 8. Finaste sommarStockholm!
  Alltid så inbjudande och så vackert i all sin mångfald.
  Skroten är intressant; jag undrar om jag har varit där för flera år sedan fastän det inte var en Skroten då; tankar som kommer. Jag tycker jag känner igen mig. Men även om det inte skulle vara så vill jag besöka Skroten när jag har vägarna till Stockholm längre fram.
  Yggdrasil, då vet jag hur ansiktet ser ut på det trädet.
  Tack igen Ditte!
  Kram

  1. Dessa sköna sommardagar ta jag gärna vara på och Djurgården och en promenad där längs med vattnet lockar alltid.
   Även att slå sig ner på Skroten Café och Skeppshandel är en upplevelse.
   Just i sommar har man utökat antalet “Sommargator” och även antalet växter, bänkar och blommor här . Uppskattat av många.
   Roligt att du är med.
   Kram

 9. En härlig sommardag i huvudstaden … och fina bilder som verkligen gör att man vill åka dit 🙂
  Djurgårdsstaden har du skrivit om tidigare minns jag – och jag vet att jag fick lust att göra ett besök.
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  1. Just så blev det.Nu gör jag min sista resa för i sommar så sedan hoppas jag att du vill komma så att vi tillsammans kan uppleva vår vackra huvudstad.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *