Stockholm Trevligheter

“Skroten” på Djurgården – Café & Skeppshandel

Strålande vackert väder idag också och vi fortsätter gårdagens inlägg där jag slutade, på södra delen av Kungliga Djurgården i Stockholm. Idag lämnar vi området runt Djurgårdsbrunnskanalen och Isbladskärret och och ska gå till “Skroten”; café och skeppshandel där vi ska äta lunch .

Igår startade vi vid Blockhusudden och höll oss i stort sett  längs Djurgårdsbrunnskanalen men några avvikelser blev det. När vi var i närheten av Isbladskärret som ligger i de östra delarna av södra Djurgården, hörde vi speciella fågelläten från trädkronornas toppar och såg också stora bon. Vi anade att det var hägrar och så var det. Här runt Isbladskärret finns gott om fåglar och även en hägerkoloni. De första hägrarna lär ha kommit 1989 och har sedan rask takt förökat sig.Och idag kan det här som mest finnas omkring 50-60 par.(Mer fågellivet, kärret i sig och växterna finns i länken ovan)

Stockholm.Kungliga Djurgården. På väg till café Skroten stannar vi till vid området Bellmansro. På väg till “Skroten” går vi västerut och stannar till en stund vid Bellmansro. En perfekt plats att slå sig ner på med medhavd pick nick. 

 Start vid Villa Solbacken och målgång vid Skroten Café&Skeppshandel. (Vid röd markering)

På väg till Skroten Café & Skeppshandel

Runt om i Stockholm med omnejd finns flera olika statyer och byster av Carl Michel Bellman. Och flera av dem finns i anslutning till olika värdshus. Bysten är gjord  i brons och står på en kulle omgiven av gamla ekar. Johan Niclas Byström har skapat den och bysten avtäcktes 1829. Här på plats uppstod ungefär samtidigt med bystens tillkomst ett “förfriskningsställe”, Bellmansro, som kom att bli väldigt populärt. Olika ägare drev stället men i början på 1950-talet fick byggnaden genom en brand omfattande rök och vattenskador och revs 1955.

Bellmans byst finns kvar här på platsen som än idag heter Bellmansro.

Vi fortsätter och passerar många ståtliga hus.

Ett utmärkt läge på denna villa. Snarare fastighet.

Den gula byggnaden här på bild är Djurgårdsskolan. En av Stockholms äldsta skolor och är  från 1837. Närmaste granne är Skansen.  Det var här en kommunal skola fram till 1992 då Stockholms stad bestämde att lägga ner skolan och att förvandla byggnaden till ett skolmuseum. Men se så blev det icke. En stiftelse skapades och 1993 öppnade skolan som en friskola. Här finns idag 94 elever i förskoleklass, klass 1, 2 och 3.

En fantastisk skolmiljö och en mycket omtyckt skola som har en hel del samarbetet med Skansen.

Skroten Café & Skeppshandel

ligger helt nära Gröna Lund och Djurgårdsstaden (den gamla)och inom området Nya Djurgårdsvarvet. Och en  levande varvsmiljö vad gäller mindre båtar är det.

Stockholm. Djurgården. Nya Djurgårdsvarvet. På väg till Skroten Café & SkeppshandelFör att nå “Skroten” passerar men genom grindarna till Nya Djurgårdsvarvet. Här ligger också restaurang Oaxen krog och slip. I bakgrunden nyare delar av Djurgårdsstaden och till vänster skymtar nöjesparken Gröna Lund.

Vi närmar oss och den sköna båtkänslan är påtaglig.

Stockholm. Djurgårdsstaden. Nya djurgårdsvarvet.Café SkrotenFramme vid “Skroten”

 

Stockholm. Café Skroten på Kungliga DjurgårdenSkroten, en skeppshandel kombinerad med ett café. Rakt fram disken där man beställer och betalar.

Skroten har två rum av lite mindre och gemytlig storlek och nu är även en stor terrass i bruk. Menyn är varierad och här finns bl.a. smörgåsar i variation, sallader, soppor, dagens lunch, några varmrätter, öl och vin, kaffebröd och kaffevarianter. Extra plus ger vi till den vänliga personalen.

Det ena rummet –

– och det andra.

Terrassen där vi valde att slå oss ner.

Utsikt över till Södermalm ingick. Och vad gällde valet av smörgås har jag förnyat mig en hel del denna säsong. Här föll valet på en smörgås med mozzarella ost, italiensk serranoskinka, tomater och olika salladssorter. Riktigt gott bröd lyfte det hela.

 

30 svar på ”“Skroten” på Djurgården – Café & Skeppshandel”

 1. Vilken trevlig fortsättning på er promenad. Så bra att skolan inte blev ett museum utan fick återuppstå som skola för läget är verkligen fantastiskt. Ett samarbete med Skansen verkar spännande. Oaxen har jag besökt tillsammans med sonen och dåvarande flickvännen. Jag minns att maten var väldigt god. Skroten såg väldigt mysig ut också och smörgåsen var det inget fel på. Räkmackor i all ära men variation är inte fel det heller.
  Önskar en fortsatt fin torsdag!

  Kram

  1. Djurgården har mycket av det mesta och är ju också lättillgänglig.
   Djurgårdsskolan är väldigt populär både att jobba på och hos elever och föräldrar.Miljön inte minst. Rent trams att göra detta till ett skolmuseum så jättebra att föräldrarna engagerade sig.
   Oaxen är fortfarande en väldigt bra restaurang och man får beställa bord långt i förväg. Men just nu var vi supernöjda på Skroten. Miljön är verkligen läcker. Även Skroten är populär. Att komma hit en helg är lönlöst om man inte är på plats när de öppnar.
   Önskar dig också en fin torsdag och hoppas Miss T blir allt piggare.
   Kram

  1. Skroten är väldigt populärt och vi gillar verkligen miljön. Allt som serveras här smakar bra men oftast äter vi ju midag hemma senare på kvällen så en smörgås räcker oftast bra som lunch.
   Strålande sol här idag igen så vi njuter av dagen.
   Önskar dig en fin torsdag.

 2. Bra ned variation, både vad det gäller lunchsmörgås och promenadstråk. Och utmärkt att ni kan variera er och ändå hålla er längs vatten.
  Känner igen en hel del platser från turistbesöken. Det är faktiskt kul attvse bilder på platser som man själv besökt.
  Ha det fint ! Kram

  1. Absolut! Vi varierar oss en hel del och fint att även kunna göra det och vara nära vatten.
   Djurgården är ju stor och innehåller mycket av det mesta.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Vilka spännande ställen ni hittar, wow! Oaxen har jag hört talas om, hade ingen aning om vart den låg, nu vet jag. Tack för att du tar oss med runt.
  Ha en fin torsdag!
  KRAM!

  1. Oaxen är mer en lyxigare restaurang. Har varit här ett par gånger. Men nu var det “Skroten” som var målet för lunchstoppet. Väldigt trevligt var det och gott. En jättefin dag. Kul att du hängde med.
   Önskar dig också en fortsatt fin torsdag.
   Kram

 4. Såna där små pärlor (Skroten alltså) är så kul att besöka. Själv uppskattar jag fiket “Under kastanjen” väldigt mycket, dit jag gärna går när jag är i Sthlm. De har mycket glutenfritt, vilket jag vill ha.

  1. “Under Kastanjen” blir det ofta och så fint att sitta här en vacker dag eller kväll. Skroten är väldigt charmigt och jag såg att de också har mycket av det glutenfria. Känns som om fler och fler satsar på det-
   Stockholm har överlag numer många trevliga caféer.

 5. Djurgården e så otroligt vackert ☀️Skroten har jag aldrig besökt tidigare men ser hur mysigt ut som helst och din smörgås såg inte tokig ut ,kul att skolan får fortsätta att vara skola kan tänka mig att den e svår att få plats på 😎granne med Skansen inte helt fel.kram

  1. Vi går ofta en runda här ute och vägvalen är många. Skroten är väldigt charmigt och populärt men helgerna är detta ställe liksom många andra här ute tämligen fullsatta men så här en tisdag var det “lugnt”-
   Skolan är så charmig och hade jag mindre barn och bodde i närheten skulle de gärna fått gå här.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Vilket mysigt ställe! Oaxen känner jag igen men inte ditt café. Det är så kul med era vandringar/promenader på olika ställen i Stockholm. Då kan man liksom följa utvecklingen av olika stadsdelar sedan jag var där senast.
  Är impad att du har förnyat dig vad gäller lunchen under era promenader. Ja, finns det inga räksmörgåsar så…;-)
  Härliga bilder!

  1. Tackar! En strålande dag var det. Bara att njuta.
   Oaxen har jag ätit på ett par gånger. Bra men dyrt. Inget som blir så här till vardags Skroten skulle du gilla. Läcker miljö är det och det är ju inom Nya Djurgårdsvarvets område och man ser över till Beckholmen.
   Jodå, här fanns det räksmörgåsar men de var väldigt stora. Och för sent kom vi på att vi hade kunnat dela.

  1. Det blev en lyckad runda och vädret var ju på topp. Skroten har jag besökt då och då men nu var det ett bra tag sedan. Miljön är charmig och väldigt trevlig personal gör ju sitt till.
   Ta gärna en vända hit.

 7. Så härligt att ta en fika efter en trevlig promenad. Att sitta ute på terassen nu är något som verkligen hör våren till. Gäller att passa på så länge det är fint väder. Kram

  1. Väninnan och jag är ofta ute och går på tisdagar och brukar då slå oss ner för att äta något. Många ställen har vi testat och några har varit mindre bra, andra riktigt bra och en del ok. Miljö, service, priser och kvalité brukar vi räkna in.
   Skroten hamna bland de bra.
   Vädret har ju varit väldigt fint här i mars så vi har passat på. Många steg har det blivit.
   kram

 8. Vilket trevligt ställe! 🙂
  När jag började på Skansen 1983 så fanns det gråhägrar ute på Djurgården, men om det var nån koloni vet jag inte.

  Ha en fin start på helgen!

  1. Skroten och området runt där är speciellt eftersom det är inrymt i Nya Djurgårdsvarvet.
   Runt Isbladskärret är det många fågelvarianter som häckar och jag tror att det var i slutet av 1980-talet som gråhägrarna kom. Och de verkar trivas.
   Önskar dig också en bra start på helgen.

 9. Fin fortsättning på promenaden ute på Djurgården. Bättre med en riktig skola än ett skolmuseum tycker jag – mer liv och rörelse till omgivningen och härlig miljö för skolbarnen.
  Häftigt ställe ni var vid där vid Skroten/ Skeppshandeln!
  Kram

  1. Det blev en skön avslutning på “Skroten” och trevligt att samla ihop intrycken här.
   Visst är en levande skola bättre än ett skolmuseum. Och roligt här med ett samarbete med Skansen.
   Kram

 10. Skroten! Både namnet och stället föll mig i smaken! Tänk vilket utbud ni har där i huvudstaden! Ibland blir jag grön av avund…men , sen inser jag att jag har anpassat mitt liv till både inre och yttre omständigheter som passar den livssituation jag är i.
  Gillar fikaställen med atmosfär, här i Dalarna är det många “kedjor” och de ser ju likadana ut vilken man än besöker, hur trist som helst. Udda möbler, stolar och bord är charmigt, jag kör udda porslin här hemma, väljer tallrik varje dag efter humör och maten som ska ligga där.
  Har inte koll på om ni också skulle drabbas av bakslaget i vädret? Men, annat är ju inte att vänta så tidigt på säsongen.
  Söndagskram

  1. Kan tänka mig det! Så trevligt och charmigt. Och vi delar ju med oss av våra upplevelser så vi har ju tillgång till ett stort utbud. Gillar verkligen att hänga med dig i dina fina trakter.
   Fikaställen som tillhör kedjor kan vi ju undvika och gör det gärna. Ganska charmlösa är de.
   Visst kommer det nog ett bakslag vädermässigt men har nyttjat dagarna med sol så jag är redo för ett och annat bakslag.
   Kram

  1. Ta gärna en paus här när du passerar nästa gång. Väldigt speciell miljö och väldigt charmig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *