Stockholm

Gamla Djurgårdsstaden och lunch på Lilla Hasselbacken

Även gårdagen blev en av dessa vackra dagar som vi på sistone haft här i Stockholm. Det var tisdag och “promenaddag”   tillsammans med väninnan Agneta. Men  denna dag var vi en utökad skara. Även vår vän Ninni var med. I förväg hade vi bestämt att det var fokus på en promenad genom gamla Djurgårdsstaden och sedan lunch på restaurang Lilla Hasselbacken.

Samling vid Djurgårdsbron. Fint att stanna upp här en stund och blicka in mot City. Och längs vattnet löper Strandvägen.Under den varmare årstiden är det också trevligt att slå sig ner här på restaurang Strandbryggan. 

Gamla Djurgårdsstaden

ligger alldeles bredvid Gröna Lund på  sydvästra Djurgården och kallades förr “Båtmansstaden”.Området avskildes från Kungliga Djurgården i mitten av 1600-talet när drottning Kristina donerade området  för att man här skulle inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän. Och att ta en runda här i Gamla Djurgårdsstaden,  en både gammal och välbevarad idyll ,är som att förflytta sig tillbaka några hundra år. Men det finns ytterligare en Djurgårdsstad, Norra Djurgårdsstaden,en ny stadsdel i Stockholm som finns just på den norra delen.

Stockholm. Gamla Djurgårdsstaden. Breda gatanGamla Djurgårdsstaden och Breda gatan. Gatan kallades i början av 1800-talet för Breda gränden. Och på den tiden ansåg man den för just bred i jämförelse med andra gränder här.  

Stockholm. Djurgården. Gamla Djurgårdsstaden. Djurgårdsbageriet som inte är i drift idag. Djurgårdsbageriet ligger i början av Breda gatan, i korsningen Långa gatan. Lång gata/gränd för att finnas här i Gamla Djurgårdsstaden. Byggnaden kom till i mitten av 1800-talet och det var bagaren Johan Thiel som uppförde huset.

Gamla stadskärnan i Djurgårdsstaden består till största delen av små trähus från 1700 och 1800-talet.Idag bor runt 200 personer här och byggnaderna förvaltas av Stadsholmen.( Lägenheterna/husen är för uthyrning men  kön är lång.)

Mer från Breda gatan

Dags för lunch

och det blev som vi planerat ett besök på restaurang Lilla Hasselbacken som ligger granne med Gamla Djurgårdsstaden eller kanske t.o.m. hör dit.  På Lilla Hasselbacken finns dagens lunch, smårätter, några à la carte rätter. Och smörgåsar gör man på beställning.  Rimliga priser, trevlig miljö,bra service och som vi tycker riktigt bra mat. Man beställer och betalar vid disken och maten “kommer” till bordet. Kaffe och liten kaka ingår också.

Stockholm. Djurgården. Restaurang Lilla Hasselbacken. Gamla DjurgårdsstadenLilla Hasselbacken. En trevlig restaurang i gammal stil som passar in  och  med bra läge i Gamla Djurgårdsstaden.

För min del blev det en räksmörgås och ett glas vitt vin till lunch. Riktigt god. Och de andra valde lax.

Det blev en långlunch och när vi lämnade restaurangen så hade skymningen redan sänkt sig.

Jättetrevligt att ses. Nu promenad mot City.

Promenad mot City

Gröna lund, nu vackert upplyst, ligger granne med Gamla Djurgårdsstaden. Vacker belysning på Gröna Lund som ligger granne med Gamla Djurgårdsstaden. Här möts gammalt och nytt.

Vi ser restaurang  “stora” Hasselbacken som ligger på höjde mitt emot Gröna Lund. Vackert upplyst även här .

Så är vi då tillbaka på Djurgårdsbron där vi startat några timmar tidigare. Och framför oss ligger en vacker stad i ljus. Stockholm.

 

24 svar på ”Gamla Djurgårdsstaden och lunch på Lilla Hasselbacken”

 1. Ännu en härlig dag i trevligt sällskap och fina omgivningar. Lite gott att äta blev det också och en räksmörgås är som bekant aldrig fel.

  Kram och ha en fortsatt fin onsdag!

  1. Jadå, vi passar på. Och Djurgården och även Djurgårdsstaden är ett säkert kort. Nu var det fikus på en långlunch men en trevlig promenad blev det ju också. Och räksmörgåsen blev riktigt bra. Gjordes när jag beställt den.
   Önskar dig också en fin fortsatt onsdag.
   kram

 2. Sista fotot, wow, så magiskt med alla ljus! Vilken trevlig dag ni fick, och jag fick ännu ett tips, Lilla Hasselbacken känner jag inte till? Ser ut att ligga snett mittemot Cirkus eller?
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Tack! Ja, det är så fint med alla ljus man ser här på bron in mot stan. Lilla Hasselbacken är ett bra “slink in” ställe och med en bra prisbild för en vardagslunch. Trevlig miljö och personal är det också. Jodå, det ligger tvärs över vägen från Skansen och Cirkus.
   önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

  1. “Gamla” Djurgårdsstaden är verkligen en fin miljö som det är lätt att missa här ute på Djurgården för ofta lockar mycket annat. För oss blev det en kortare runda och en längre lunch. Men så var det ju planerat. Så roligt att ses alla tre och Lilla Hasselbacken är ett bra “slink in” ställe. Stora Hasselbacken, bredvid Cirkus, känns lite mer pretentiöst för en vardagslunch. Men väldigt trevligt är det där också.
   Kram

 3. Vilken trevlig promenad och lunchstället likaså.
  Räksmörgåsen ser god ut.
  Promenerat i Gamla Djurgårdsstaden sommartid.
  Närmare -20 hos oss idag, håller mig inomhus.
  Mitt “sämre” ben inte så förtjust i sådan temperatur tyvärr.
  Inte så jag får ont men blir stel i musklerna.

  1. Här går vi då och då året om och alltid lika trevligt. Vad gäller Lilla Hasselbacken är det ett bra ställe att slinka in på. Trevligt och prisvärt dessutom.
   Här har vi nu -10 men har varit i dryga timmen. Förstår att du stannar inne med -20 hos dig.
   Jobbigt med stela muskler.
   Trevlig kväll

 4. Sista bilden är så fin. Undrar hur många räkmackor du ätit i år? Bra val och så gott! Och ett glas vin till är ju helt perfekt- vardagslyx! Ha en fin liten lördag som Ama brukar skriva =)

  1. Tack! Jag tyckte också om den Fångade verkligen stämningen. Vad gäller räkmackor har jag inte riktigt räknat. Men en del har det blivit under året. Jodå, även tidigare år. Och väldigt roligt att vi nu alla tre kunde kombinera en långlunch med promenad.
   Lyx i vardagen tycker jag om.
   Önskar dig också en trevlig lite lördag.

 5. En ny trevlig promenad genom Stockholm. Jag kan tänka mig att lägenhetskön är lång. Det ser så mysigt ut där. Kram

  1. Djurgården har så mycket och Gamla Djurgårdsstaden är så fin. Ja, kön att få en bostad är lång för att få bo här. Men man kan ha tur.
   Fint att strosa här och väldigt trevligt med lunchen på Lilla Hasselbacken.
   Kram

 6. En jättetrevlig tradition ni har att ses en dag i veckan. Som här med våra fredagsträffar….vi saknar dig ❤
  Och en räksmörgås är alltid gott!
  Stor kram

 7. Det är alltid så kul att följa med dig/er på era vandringar på olika ställen i stor-Stockholm. För visst har jag varit på Djurgården många gånger, men det var för länge sedan. Mycket är sig lik tack och lov. Å de gamla hederliga ställena finns kvar, troligen med nya ägare, men ändå.
  Är också glad att du äntligen fick en räkmacka igen:-)
  Ingången till Stora Hasselbacken är magnifik, liksom sista bilden. Mums säger jag bara:-)

  1. Jättekul att du hänger med och visst är detta för oss välkända trakter. Men man ser mycket med nya ögon beroende på årstid och “vilka ögon man öfr tillfället har med sig”. Visst är mycket sig likt på Djurgården.Tack och lov! Och Djurgårdsstaden är en välbevarad pärla liksom Lilla Hasselbacken.
   Visst är ingången till Stora Hasselbacken magnifik och så vackert belyst.

 8. Så fint att få se dessa, för mig välkända miljöer, ännu en gång.
  Dom där gamla husen är så härliga och jag förstår att det är svårt att få tag i en bostad där.
  Jag har varit både på Lilla Hasselbacken och stora som du skriver Stora Hasselbacken var jag senast, men ändå flera år sedan.
  Jag tycker mycket om dina vackra bilder som du har tagit.
  Vill passa på och önska dig en God Jul.
  Var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. Djurgården har så mycket och vi är här ganska ofta. Nu var det lite extra fokus på långlunchen på Lilla Hasselbacken som är ett trevligt “drop in” ställe. Stora Hasselbacken är ju lite mer flott och väldigt trevligt.
   Vet ju att du varit mycket här i trakterna och väl känner igen dig. Roligt att du nu är med oss.
   Roligt att du tycker om bilderna och att du är med via bloggen.
   Jag önskar också dig och Mysingen en God Jul och Ett Gott Nytt År.
   Stor kram

 9. Restaurang Strandbryggan sitter du snart vid igen ,-) tiden går så snabbt.
  Vilka underbara gamla hus på Breda gatan, bra att de bevaras.
  Djurgårdsbageriet ser mysigt ut.
  Din lunch du väljer ser alltid så god ut. Fina gamla hus ,-) Inbjudande och mysigt det var inne i restaurangen ,-)
  Förstår att ni tog tid på er där!
  Härliga bilder,-) Mysigt hade ni.
  God JUL och ett Gott Nytt ÅR till dig och familj ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Så skönt att vi nu snart går mot ljusare tider. I alla fall lite smått. Och snart blir det både Strandbrygggan och vårt förlängda vardagsrum; “Boule och Berså” här hemma på Söder.
   Gamla Djurgårdsstaden är så fin och verkligen trevligt och lugnt att strosa runt här.
   Jag väljer ju gärna räksmörgåsar men får nog till nästa år börja förnya mig.
   Väldigt roligt att ses och en god och trevlig lunch blev det. Agneta och jag ses varje vecka men nu var väninnan Ninni också med.
   Önskar dig och de dina också en God Jul och ett Gott Nytt År.
   Kram

 10. Har jag i alla år i Stockholm missat gamla Djurgårdsstaden? HJÄLP! Hur är det möjligt? I alla fall kände jag inte igen mig ett dugg, när jag vistades på Djurgården var det antingen för brännbollsspel, en utomhuskonsert, Skansen, Grönan eller något museum som gällde. Nu vet jag vart jag ska gå nästa gång det bär av till huvudstaden.
  Stora Hasselbacken har jag också besökt på evenemang, och den ni åt på såg gemytlig ut med en massa gamla fotografier på väggarna?
  Jag kan konstatera att du är mycket förtjust i räksmörgås, du väljer den minst hälften av gångerna när ni äter något “på stan”. Inget konstigt med det, men nu undrar jag var av alla de många ställen du ätit räkmacka på smakar den allra bäst??
  Nu fick du något att fundilera på min vän, Julekramen

  1. Tänk att du har missat fina, gamla, Djurgårdsstaden. Men det var ju så mycket annat som lockade på Djurgården- Stora Hasselbacken är mer “fancy” och Lilla Hasselbacken slinker man liksom in på. Skillnad i priser är det också.
   Jag tycker om räkor i alla former och har i år testat många räkmackor i år. Men nästa år ska jag förnya mig och variera vad jag äter. Jag har listat räkmackorna och gett dem omdömen och jag ska nog gör en liten resumé vid tillfälle.
   Många tankar och en varm julekram till dig.

 11. Verkligen ett idylliskt område – jättefina gamla hus! Men jag blev väldigt överraskad över att du valde en räkmacka till lunch… 😉
  Ännu en superfin bild över Strandvägen!

  Ha en fin dan-före-dopparedan-dag! 🙂

  1. Visst är det! Och historiens vingslag är med hela tiden i en levande miljö. Lilla Hasselbacken är ju ett perfekt “slink in ställe” så det blev en långlunch. Till det nya året ska jag nog förnya mig och varva med annat än just räkmackor. Men jag gillar dem verkligen. Och just de svenska och norska är speciellt goda. (Alltså inte burkräkor.)
   Stockholm är ju en så vacker stad och inte minst nu med all belysning.
   Önskar dig också en fin dan före dan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *