Stockholm

Sightseeing i Stockholm city med amfibiebuss

I helgen blev det repris på sightseeing i Stockholm city med amfibiebussen Estelle. Jag gjorde denna jättetrevliga tur i början av september och redan då tyckte jag att det skulle vara rolig att göra om den tillsammans med barnbarnen. Och nu blev den av.

Sightseeing i Stockholm city med amfibiebussen "Estelle".Amfibiebussen “Estelle”. En buss som blir båt och som blir buss igen. En “Oceanbus”. Observera att bussen är upphöjd framtill för att lättare kunna ta sig i och upp ur vattnet.

 

Att vara turist

i  “egen stad”, Stockholm, är jag ofta och gärna.  Här finns mängder av guldkorn. En del mer synliga, andra mer dolda. Variationen är stor. Jag började, som nybakad student, jobba som guide i Stockholm  i maj 1968. Guidekurs och test hade klarats av och några provrundor med bedömning skulle utföras innan jobb väntade.  Här gällde det sightseeing i både buss och båt i Stockholm och mycket av det mesta av vad huvudstaden innehöll i “attraktioner” skulle presenteras på våra turer och på olika språk. Oftast engelska. Men ibland fanns en “språkvariant” där tyska, franska och svenska varvades. Något hektiskt.  Och vad gäller resesektorn så  har den på olika sätt återkommit i mitt liv. Att följa med på denna sightseeing i Stockholm city med amfibiebussen var roligt dels för att uppleva känslan av att åka i en buss som blir båt och blir buss igen och roligt att själv bli guidad i Stockholm.

Mer fakta, priser, tidtabeller och annat finns på Oceanbus hemsida.

 

Liv, Max och William är förväntansfulla på vad som komma ska- “Oceanbus” avgår från Södra delen av Kungsträdgården, snett emot Operan.

 

Karta som visar hur amfibiebussen “Estelle” kör. Döpt efter pronsessan Estelle.  (Hon har med sina föräldrar, lillebror  och mormor, drottning Silvia, också testat  denna sightseeingtur)

Dags för avgång – Sightseeing i Stockholm city.

Det finns plats för dryga 40 passagerare och den tur vi tog, klockan 14 var utsåld. Biljetter, till ett pris av 280 kronor, beställs via hemsidan och betalas på plats. (Barn under tre år som sitter i knät åker med kostnadsfritt) Turerna är ofta utsålda så att komma utan att ha bokat kan innebära att man inte får plats. Alla barn får sittkuddar så att de kommer upp en bit och kan titta ut. Jag gjorde denna sightseeingtur i början av september och skrev då om tanken bakom “Oceanbus” tillkomst och om de tekniska lösningarna.

Klart för avgång som buss. Plastrutorna rullades upp och sikten blev bättre. Men visst blåste det lite kallt.

Resenärerna är blandade. Utländska och svenska turister och så de stockholmare som just vill vara turist i egen stad. Guidning sker på engelska och svenska och tar upp i stora drag det vi passerar och lite anekdoter.  Och där det passar så spelas svensk musik. Det hela är lättsamt. Från Operan går bussen till Nybroviken, passerar “Dramaten” och Stureplan, stans “nöjescentrum. Vi fortsätter längs Karlavägen på Östermalm.  En gata som fram till 1800-talet var landsväg i det fattiga område som Östermalm var fram till en bit in på 1800 -talet.

Vi fortsatte

genom Diplomatstaden med sina ambassader och ut på Djurgården.  Och det är här, vid Källhagens värdshus, som bussen blir till båt . Passande musik blir ledmotivet från Filmen “Titanic”.  Det skumpar rejält när den 12 meter långa  och 3,5 meter höga bussen med sin vikt på dryga 10 ton tar sig ner i vattnet och blir båt. Chauffören har bytt till kaptensmössa.

Här på Djurgården blir bussen till båt. Tvärs över vattnet syns Skansen och tornet Bredablick.

Djurgårdsbron i bakgrunden.

Strandvägen, idag “Stockholms paradgata”, byggd efter inspiration av stora boulevarder i Paris till världsutställningen i Stockholm 1897. Före dess en svårframkomlig väg som kantades av skjul och ruckel.

Strandvägen och här har husbåtarna ett bra läge. (Alla måste vara flyttbara och besiktigade.)

Nordiska museet, Junibacken, Wasamuseet, Spritmuseum och Gröna Lund såg vi från vattnet, liksom Södermalm som vinkade till oss.

Hälsade gjorde även “Staden”- Gamla stan

Det var här Stockholm grundades på 1200-talet. Fram till 1980 var det officiella namnet “Staden mellan broarna” det namnet  fick stadsdelen i mitten på 1800-talet.  Stockholm slott har legat här sedan 1200-talet men det gamla slottet “Tre kronor” brann ner 1697.  Ett nytt slott stod färdigt 1754 och den svenska kungen Adolf Fredrik kunde flytta in med drottning Lovisa Ulrika.  Att det tog så lång tid innan det nya slottet blev klart berodde bl.a. på de Nordiska krigen.

Gamla stan och Skeppsbron ligger framför oss och det högsta kyrktornet  är Tyska kyrkan.

Kungliga slottet

 

Äldsta barnbarnet Max, åtta år. 

Vi tar oss tillbaka

till Källhagens värdshus och “Estelle” kör upp på land och blir på nytt buss. Längs Strandvägen kör vi tillbaka till platsen där vi startade och vår 75 minuter långa sightseeing är slut. Jag var lika nöjd med turen denna gång och även Liv, Max och William tyckte det var en jätteroligt. Och vetskapen om att denna buss blir till båt som blir till buss – och att det fungerar- är en speciell känsla. En sightseeingtur att rekommendera.

 

Kaknästornet med sina 155 meter syns över nejden.

 

24 svar på ”Sightseeing i Stockholm city med amfibiebuss”

 1. Vilken härlig utflykt förstår att ni alla gillade den och speciellt barnbarnen ,-))) Ser läcker ut, en sån skulle man göra om till husbil ,-))
  Mysig utflykt härliga bilder, tur med vädret hade, det är varannandagsväder.
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Det var jättetrevligt! Och även jag, som tog turen för andra gången, tyckte det var lika roligt nu. Tänk att ha en liknande i form av en husbil. Rolig tanke.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Jag tillhör dom barnsliga och älskar att åka amfibiebuss. För min del så åkte jag på Donau med en gul och såg BudaPest. Jag kan tänka mig att det är väldigt likt det ni har i Stockholm! Kram

  1. Vad roligt att du också testat och ett både roligt och intressant sätt att se mer av en stad. Kul med Donau och Budapest. Ska ha det i åtanke när vi nästa gång kommer dit. Nu var det andra gången för mig här i stan och extra roligt att ha med barnbarnen och Liv.
   Kram!

 3. Vilken fantastisk tur med amfiebussen och den ser så cool ut med sina tänder. Liknar en haj.
  Förstår att barn och barnbarn gillade detta. Det skulle jag också gillat.
  Men jag kände att jag följe med på resan.
  Ha nu en fin kväll!
  Stor kram!

  1. Det blev verkligen en lyckad tur och roligt att själv inte guida utan höra någon annan. Kul att du var med.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Skulle gissa att Max och William njöt för fullt, inte bara av turen utan även av att bara titta på den målade båtbussen med sina tänder:-) Skrattade gott åt man valde ledmotivet från filmen ”Titanic” när bussen blir till en båt – aningen olycksbådande kan jag tycka;-)
  Härliga bilder tagna från vatten och på land. Å visst är det en höjdare att “leka” turist på sin hemmaplan.

  1. Båda killarna tyckte det var jätteroligt. Och vi vuxna också. Jag gjorde ju turen i början av september, men roligt att göra om den och nu med detta eminenta sällskap. Guiden var riktigt bra och mycket baserat på humor. Ibland väl “klämkäckt”. Men en bra intro till Stockholm är det och turen passar för från de minsta till de äldsta.
   Jag är gärna turist på hemmaplan. Stockholm har mycket av det mesta att erbjuda.

 5. Oj, så roligt! Det måste jag också pröva med mina barnbarn när jag har vägarna åt Stockholm till. Allra först med Wilhelm som är hemma i Sverige, någon annan gång med äldsten när han återkommer. Fast han vill kanske inte åka med mormor då längre ;). Men tack för trevligt tips!

  1. Det var en riktigt trevlig tur. Och kul att på en och samma gång kombinera buss och båt. Jag tror att både du och Wilhelm skulle tycka om resan.
   Önskar dig en fin kväll.

 6. Vilken trevlig tur och jag kan tänka mig att den uppskattades av barnbarnen! Själv har jag aldrig åkt något liknande men kanske ska jag slå till vid nästa besök. Om det inte är is då förstås… Härliga bilder som vanligt när du är i farten!

  Kram

  1. Tack! Redan i början av september när jag åkte med “oceanbus” första gången tänkte jag på att det vore roligt att ta med barnbarnen. Och de tyckte det var både spännande och roligt. Tror de kör turen fram till att isen lägger sig. Så kanske hinner du. Men det kommer en vår också.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Max ser nöjd och glad ut efter er tur på havet, o på land. Kul att uppkalla amfibiebåten efter prinsessan, för inte kan väl den vara äldre än sessan…
  Jag har ju förstått att du jobbat länge som guide, mer eller mindre ofta, det framgår av dina kunniga guidningar också i bloggvärlden. Och att sitta som turist istället måste ju kännas både lite avigt men också intressant. Jag skulle gärna själv åka på den turen om jag landar i Stockholm under barmarkssäsongen, ska ha det i åtanke. En skön måndagskväll till dig&kram

  1. Nej då, amfibiebussen är uppkallad efter prinsessan Estelle och hon har också tagit en tur med farkosten . 2013 sjösattes buss/båten. Kommer du hit tar jag dig väldans gärna med på en tur både här och i övrigt. Stockholm kan jag. Kul om du kommer hit. Välkommen!
   Kram!

 8. Har ju sett den där båt/bussen på vattnet, och vill väldigt gärna prova den! Nån gång så ska det väl bli av!
  Tror jag det att barnbarnen tyckte det var kul!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Jag hade också sett den tidigare men min första tur blev i september och redan då tyckte jag att det vore roligt att ta med barnbarnen. Ja, deras mamma hängde också med. Kanske tar du en tur till våren/sommaren? Riktigt trelvigt är det. Och otroligt att farkosten går både på land och i vatten.
   Kram och natti.

  1. Att ta en tur med “Oceanbus” är riktigt roligt. Kul att i samma resa se Stockholm från land och vatten. Kanske blir det en tur för dig.

 9. Det första som slår mig är: Oj vad stora grabbarna har blivit! Dom har verkligen skjutit i höjden 🙂

  En härlig tur det där som jag gärna skulle vilja göra nån gång, fast först måste jag nog ta mig till Stockholm då 😉

  Sen en liten rättelse till guiden. Högloftet ligger i och för sig precis där vid tornet, men syns inte bakom träden. Själva tornet heter Bredablick 🙂 Kan inte en bråkdel av vad du kan om Sveriges vackra huvudstad, men just det lärde jag mig när jag jobbade på Skansen 😀

  Ha en härlig dag!

  1. Tack för Bredalblick! Hade faktiskt glömt det.Men när jag såg det kom jag ihåg. Ska ändra. Killarna växer och åren går. Roligt med dem i modell större också. Turen var riktigt rolig och extra intressant när bussen blir till båt och sedan buss igen. Det skakar rejält när man kör i vattnet. (Blir båt)
   Skansen har jag aldrig jobbat på men dock varit där många gånger.
   Här är det regn idag men jag har en del jobb så sysselsättningen blir inga problem.
   Hoppas att ni har det soligt och fint.
   Trevlig tisdag.

  1. “Din” båtlinje har jag testat. Tycker det är perfekt med de båtlinjer som finns i stan och här tycker jag man kan bygga ut en hel del. Amfibiebussen vi åkte med var rolig ur flera perspektiv och kul när bussen blev till båt. Tung är den så tanken på hur den flyter är extra spännande.

  1. Jag gjorde turen även i september och nu blev det med barnbarnen. De tyckte också det var roligt. Och kul att se stan både från land och vatten på samma tur. Att vara turist i egen stad ger en hel del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *