Stockholm

Amfibiebuss – Sightseeing med en buss som blir båt.

Äntligen blev det av!  Att ta en tur med denna amfibiebuss. Något jag funderat på länge. Jag har i några år sett “farkosten, både på Stockholms gator och i vattnet i Stockholms innerstad och funderat på hur det skulle vara att ta en tur. Nu var funderandet slut och turen blev av.

En amfibiebuss. En buss som blir båt .Amfibiebussen. En trevlig bekantskap.  Frampartiet  på bussen ser ut som en för på en båt.

Amfibiebuss

är en kombinerad buss och båt som tar 42 passagerare.  Men hur fungerar den. Jo, på land som en buss och i vattnet drivs den framåt med propellrar som kopplas på.  “Farkosten”, en specialbeställd variant, är dryga 12 meter och  2,5 meter bred och kan på land köra i 90km/h. Inte aktuellt inne i stan. Till sjöss går den framåt med 8 knop, ca 15km/h. ( 1 knop = 1852 meter)

Företaget Oceanbuss grundades 2013 av tre personer som då kom på idén att kombinera att se Stockholm både från land och från sjön under en tur. Men byråkratin var stor innan alla tillstånd, besiktningar m.m. var klara så i augusti 2014 var det dags för premiärturen. Då hade ägarna tränat en hel del nattetid  med att köra den i vattnet och med sjösättning.  Och både sjösättningen och upptagningen var klart spänningsförhöjande moment.

Vad gäller säkerheten så uppfyller “Estelle” alla säkerhetskrav för både bussar och passagerarfartyg och är godkänd av de svenska besiktningsmyndigheterna. (Säkerhetsbälten, flytvästar och livflottar finns med)

Denna amfibiebuss, Oceanbus, är av märket Volvo och specialbeställd och har fått namnet “Estelle” efter prinsessan.

Turen startar i Stockholms City, i södra delen av Kungsträdgården, mitt emot  Kungliga operan och börjar som en busstur, sightseeingtur, genom Stockholms östra delar. Bussbåten är fylld av förväntansfullda resenärer och här finns både svenska och utländska turister. En chaufför i kombinerad roll som kapten för oss framåt och en pigg guide berättar vad vi passerar. (Ibland  väl rolig när det handlar om att generalisera)

Vi startar som buss vid Kungsträdgården och tar oss genom delar av Östermalm ut på Djurgården och där blir bussen till båt.

Då kör vi- Följ med

Här har “Estelle” just satts i sjön ute på Djurgården eller Kungliga Djurgården som det heter.

Bakåt ser jag  Kaknästornet,det 155 meter höga radio/tv-tornet och Sjöhistoriska museet.

Djurgårdsbron kör vi under. “Estelle” har fönstren öppna så det fungerar bra att ta foton och hon är bara i vattnet till “midjan”. 

Astrid Lindgrens “Junibacken” och Nordiska museet synd fint från sjösidan.

Vi kör vidare i vattnet. Passerar Gröna lund och ser Söders höjer resa sig och framför oss ligger Gamla stan-

Sjöresan börjar gå mot sitt slut. Nu ska vi bara upp och från båt förvandlas till buss.

Som buss lämnar vi Kungliga Djurgården och via Strandvägen tillbaka till Kungsträdgården, vår startpunkt.

Jag är en rolig upplevelse rikare och visst är det trevligt att vara turist i egen stad. Glad att jag testade. Priset är 280 kr/stol och barn under tre år som delar stol åker utan kostnad. Och för att säkra plats är det bäst att boka i förväg via hemsidan.

Är det någon annan som testat detta med att åka med en amfibiebuss? Och vad tror ni om tanken att se en del av en  stad på detta sätt.

 

28 svar på ”Amfibiebuss – Sightseeing med en buss som blir båt.”

 1. Wow … den skulle jag gärna åka med! Spännande sätt att se huvudstaden på!
  Tack för tipset – lägger det på minnet tills jag kommer dit någon gång 🙂
  Kram

  1. Jag har sett amfibiebussen flera gånger men inte förrän nu kom jag till skott med att testa. Riktigt roligt och den fungerade bra både på land och i vattnet. Väl värd att prova.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Vad synd att vi missade den turen i London. Hade varit perfekt att ha testat där- Men roligt även att göra det i Stockholm som turist i egen stad.

 2. Ååh, det såg trevligt ut. Vi åt brunch på mors dag på Källhagens värdshus och såg då en sån buss i vattnet som kravlade upp, trodde jag såg i syne först. Ska verkligen pröva det när vi är hemma och vädret passar. Spännande.

  Ha en fortsatt fin måndag, här i Torrevieja hade det hotats med mkt dåligt väder men solen lyser och vi har varit på stranden i 2 timmar, har gäster från Åkersberga på besök denna vecka.

  På fredag ska vi (6 pers) upp till Xalon (Jalon) och på vintrampning på Bodega y Museo Maserhof med tillhörande middag. Bo ska vi göra på ngt Bed&Breakfast ställe som heter Casa Cristina och mannen som äger stället har lovat att både skjutsa och hämta oss uppe där Maserhof ligger ngn km upp från stan. Taxi för 6 pers hade kostat en förmögenhet ToR, tror det var 160 euro enkel de ville ha. Finns ingen 7-säters bil där i byn så antagligen kommer den från någon av de större städerna, därav priset. Denna man, eller rättare sagt hans fru, erbjöd lämning och hämtning gratis bara vi själva hade en bil för 7 och det har vi, ett par i vårt gäng har en sån så vi åker ju upp alla i den och då passar det utmärkt denna gång med transporten. Väldigt snällt av dem. Det är ett litet familjeägt B&B och tror de är holländare om jag inte minns fel.

  1. Det var en rolig tur och det även om man kan sitt Stockholm. Jag har jobbat som guide här både på land och på vattnet men inte i denna kombo. Just vid Källhagens värdshus kör den ju ner och upp från vattnet. Har sett denna “farkost” många gånger tidigare men nu blev det av att prova. Många utländska och svenska turister var med. Ett bra sätt att se Stockholm på.
   Vad trevligt med Jalon Valley. Vi har varit där ett par gånger och då med besök på vingårdar och bodegor. Men trampat vin har vi aldrig gjort. Kul tanke! Och toppen att de kunde hämta er för taxipriset verkar ju “helt uppe i det blå”. Fint att ni själva har en passande bil. Underlättar ju verkligen. Önskar er en fin tur.

 3. Jag har sett liknande fordon/farkoster i Singapore men har aldrig testat.
  Kul att du gjorde slag i saken. Bra att kombinera båt- och bussfärd, speciell i Stockholm.

  1. Jag vet att de även finns i London och idén är ju jättebra. Har sett denna amfibiebuss då och då men nu blev det av att testa. Ska göra om det och då ta med äldsta barnbarnet. Stockholm har jag sett många gånger både från vatten och land (har jobbat som guide) men inte i kombination. Turen är väldigt populär och det var det både svenska och utländska turister med. Jag tyckte det var jättetrevligt.

 4. Tyvärr har jag inte erfarit denna resa med afiebuss ännu. Jag har däremot funderat att jag vill göra det. Kanske nästa år…..
  En otrolig bra affärsidé!!! Just kombinationen av båt och bussfordon
  Ha en bra dag// kram

  1. Ett bra sätt att se Stockholm på och väldigt roligt dessutom. Kul att kombinera att se stan både från kand och vattnet. Jag har ju tidigar ejobbat som guide i Stockholm både på land och på vattnet men aldrig i denna kombo. Här var det utsålt och resenärerna var både svenskar och turister utifrån.
   Önskar dig också en trevlig fortsatt måndag.
   Kram!

 5. Den flytande bussen har jag inte sett förut. Jättekul att du tog en tur. Många fina bilder från vattennivå som man ju annars inte ser. Perfekt med öppna fönster för fotografering där. Gillar bussens “ansikte”, lite halvfarligt. Åsså tycker jag att den är målad i turkost. Fräckt!

  1. Jag har sett den flera gånger både på land och i vattnet och tänkt åka. Men igår blev det av. Ska ta med Max, äldsta barnbarnet på en tur i höst. Tror han skulle gilla det. Kul att vara turist i egen stad och eftersom jag själv är i guide/reseledarbranschen var det roligt att höra hus Stockholm här presenterades. (Mest på engelska)
   Bussen är riktigt rolig och fantastist att den tar sig fram så pass bra i vattnet också- Förens uppnosighet gillar jag också och nog en förutsättning för att komma upp och ner ur vattnet.

 6. Gokväll!
  Förstår att det var en annorlunda tur. Du kan ju ditt Stockholm, men detta var verkligen annorlunda.
  Jag som är lite feg av vet inte om jag skulle tordas åka med denna buss?
  Kram/A-K

  1. Gokväll!
   Det var en jättetrevlig tur och även om inget var nytt av det vi såg så var det en ny upplevelse att ta sig fram med denna “farkost” som både går på land och i vatten. Och det var jätteroligt! Men jag kan förstå dina tankar. Men det var nära till land och all säkerhetsutrustning finns ombord.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Hola! Vi har sett den flera gånger och tänkt att vi måste testa! Nu blev vi ännu mer sugna! Man kanske får se dig på Lokes snart igen? ?
  Kram! ❤️

  1. Hola! Det var en rolig tur och första gången jag varit på sightseeingtur som inkluderade buss & båt på en och samma gång. Har för egen del guidat en del i Stockholm på båda varianterna, men inte samtidigt. Vad gäller Lokes vore det jättetrevligt. Ringer!
   Kram och trevlig kväll.

 8. Det där måste ju vara en härlig upplevelse. Jag har ju sett den på land och Johanna berättade att den går ner i vattnet sen… jag skulle nog känna mig lite rädd i vattnet, men skulle ändå vilja testa. 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram!

  1. Det var verkligen trevligt och roligt. Och riktigt spännande när bussen körde i och upp ut vattnet. Jag har sett den flera gånger men inte åkt med men nu blev det av. En fin erfarenhet rikare. Det finns dörrar som ligger ovanför vattenytan, flytvästar och livboj. Men det tar ju förstås inte bort rädslan. Hoppas du får tillfälle att testa och den körs nu fram till december och sedan i vår igen.
   Kram!

  1. Roligt att ha provat och kul att kombinera en buss och båttur. Har ju själv jobbat som guide i Stockholm både på båt och buss men aldigt på en kombination av de,
   Men se under vattnet går den inte. Kan förstå att din svärmor tyckte amfibiebussen vlev en trevligt upplevelse.

 9. Vilken kul grej! Jag har sett såna där amfibiebussar på några ställen, dock aldrig i Stockholm. Kan nog bero på att jag inte har varit där sen turerna kom igång 😉
  Har aldrig testat, men det ser himla kul ut 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Jag vet att amfibiebussar finns både i London och Singapore och säkert även i USA men kul att den kommit hit. Turen blev lyckad och nu har jag gjort den. Ska göra den på nytt med äldsta barnbarnet och tror han verkligen skulle gilla det. Kul idé är det.
   önskar er också en fin tisdag.

 10. En sån rolig idé! Den har jag missat. Jag ser på bilderna att den kör ner och upp på stranden vid Sjöhistoriska museet. Där har min man tävlat i triathlon och de simmade från den stranden.

  1. Ja, bussen blir till båt och tvärt om alldeles bredvid Sjöhistoriska, vid Källhagens värdshus. Kul att du känner igen platsen. Kul att din man där startat sin triathlon. En rolig upplevelse var det att åka med här.

 11. Jag har ju helt glömt bort den bussen som går på vatten, och fick syn på den nyligen när vi var ute i skärgården med en annan båt! Den ser så spännande ut, hoppas jag kommer ihåg att boka den nån gång!

  1. Amfibiebussen är riktigt rolig och kul att se stan både från land och vatten. Jag ska åka den igen i höst och då med äldsta barnbarnet Max. Och är dte fint väder, vilket vi hade, är det än bättre .
   Kram!

  1. Har sett den flera gånger men nu blev det av. Kul att se Stockholm både från land och vatten i samma farkost. Har själv jobbat som guide i Stockholm men antingen i buss eller per båt. Inte båda samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *