Stockholm

Båttur – Sjövägen från Stockholms City till Södermalm

Upptäckte just nu att jag inte publicerat det inlägg jag skev på förmiddagen. Men här är det….

Torsdag och tidig eftermiddag. Jag har varit på resebyrån och hämtat material inför min kommande jobbrelaterade resa till Polen och Krakow. Och på måndag bär det av. Stockholm bjöd även denna dag på vackert höstväder så lunch på en uteservering tillsammans med en väninna  passade perfekt. Funderade på att promenera hem till Söder, ca 4 km, men kom på tanken att i stället ta en båttur “Sjövägen” hem. Ett bra val.

Nybroplan i Stockholm och härifrån ska jag ta en båttur hem till Söder. Nybroplan i Stockholm och detta är start/slutstation för den båttur som går hem till till Barnängsbryggan, “min brygga” på Södermalm. Mellan träden skymtar Sveriges nationalscen, Kungliga Dramatiska teatern. (Denna byggnad är från 1908.)

Att ta en båttur

i Stockholm, en stad som är omgiven av vatten, lockar många. Både de som bor här i huvudstaden och turister. Antalet förbindelser som nu sker med båt båt inom stan och till de ytterområdena har ökat och så också antalet resenärer. Man kan bara hoppas på att ansvariga politiker utökar båtförbindelserna än mer och även utökat turlistorna. Det finns ett antal pendelbåtar  i trafik och här gäller SL- kortet /Stockholm lokaltrafiks kort. (Mer info i länken om olika sjövägar) Men på båtturen mellan Nybrojajen och Lumabryggan i Hammarby Sjöstad är det ett privat rederi, Ressel,  som är anlitat och tyvärr gäller ännu inte SL- kortet utan mna köper biljett ombord. Mer info om priser och den nya turlistan från i höst finns  här.

M/S Emelie eller M/S Emelie II trafikerar sträckan.

Jag slår mig ner på trappan, har  Nybroviken framför mig och Strandvägen, Stockholms “paradgata” till vänster.

M/S Emelie är på väg in till kajen och min båttur kan snart börja. M/S Emelie är på väg in till kajen och min båttur kan snart börja.

På väg

Trots att jag tar den här båtturen ganska ofta, antingen från Söder och till Djurgården eller in till City eller åt andra hållet så finns det ändå ofta något nytt jag ser eller noterar. Men helt oavsett  så tycker jag det är fint att se Stockholm från sjösidan. Och det tröttnar jag inte på. Och om så är möjligt sätter jag mig utomhus och högst upp.

På väg. Lämnar City bakom oss. 

Passerar först Junibacken som är ett upplevelsehus med fokus på barnlitteratur. Området har fått namnet efter det hus där Astrid   Lindgrens  barnbokskaraktär, Madicken, bodde. Strax efter junibacken passerar vi en ståtlig byggnad, Nordiska museet . Byggnaden är från slutet av 1800-talet och man har här  bevarat  minnet av svensk kultur och hur livet tedde sig från 1500-talet i Sverige och framåt.

På vår båttur till Söder passerar vi både Junibacken och Nordiska museet.På vår båttur till Söder  passerar vi Junibacken och Nordiska museet  .

Och i närheten ligger Vasamuseet.  Mindes när jag med barnbarnen kombinerade Vasamuseet med Junibacken. Av misstag.

Gröna Lund, ute på Djurgården, var stängt för säsongen. Här, vid “Allmänna gränd”, finns en båthållplats.

Namnet “Almänna gränd” kommer från 1800-talets början och det var en gränd gata som var öppen för allmänheten. Så var det inte alltid på den tiden.

En del av Gamla stan- Och det var just här som Stockholm grundades på 1200-talet.  Och detta var länge det som var själva “Staden”- alltså Stockholm. Fram till 1980 var det officiella namnet på stadsdelen “staden mellan broarna”.

Skeppsbron. Här syns tornen på Ridddarholmskyrkan, Tyska kyrkan och Stadshuset. (Bilden är inzoomad från ca 400 meters håll)

Södermalm som tidigare hette Åsön och namnet syftar på den  ås  som sräcker sig tvärs över ön. Högst upp här på berget syns Katarina kyrka och tegelbyggnaden är Fotografiska museet.  (I mitt tycke väl värt att besöka och här erbjuds många olika utställningar.)

 

Vi lämnar 

Stockholms ström och kör in i Danvikskanalen/Hammarbykanalen som också är en del av Saltsjön/Östersjön och  Mälaren och invigdes 1930. Man behövde en sjöväg mellan Mälaren och Saltsjön. Men eftersom Mälaren ligger högre än Saltsjön var det också nödvändigt med en sluss och 1930 var också Hammarbyslussen klar att tas i bruk.

Danviksbron i bakgrunden är egentligen två klaffbroar och som öppnas på bestämda tider så att segelbåtar och högre fartyg kan passera.

Hammarby Sjö kallas det område Saltsjön blir lite “bredare.”Här vid vattnet och Henriksdalsbryggan har en ny stadsdel växt fram och den växer fortfarande. Området hör till Nacka kommun och är vidsträckt. Så alla hus ligger inte längs med vattnet.

Henriksdalsbryggan och området Henriksdal- Och har man båt är det perfekt med egen båtplats nedanför huset.

Vi närmar oss, efter ca. 30 minuters resa, min hemmabrygga, Barnängsbryggan.  Namnet kommer efter det gamla industriområdet Barnängen som tidigare låg här och även idag heter det Barnängsområdet-  (Känns kanske igen från Per Anders Fogelströms “Stockholmsserie.)

Min båttur hem till Barnängsbryggan är över för denna gång och jag fortsättre hemåt längs Hammarbykanalens kaj. Min båttur är slut för denna gång och jag går hemåt längs kajen. På andra sidan vattnet skymtar Hammarbybacken och Hammaby Sjöstad.

28 svar på ”Båttur – Sjövägen från Stockholms City till Södermalm”

 1. Vilken härlig sightseeingtur i det fina vädret! Du gjorde ett mycket bra val när du bestämde dig att ta båten hem en så fin dag som igår. Fantastiskt fina bilder som vanligt.
  Åsså ska det bli riktigt roligt att läsa dina inlägg från Krakow. Har hört, sett och läst mycket om Krakow, men aldrig varit där. Hur länge ska ni stanna där?

  1. Perfekt att ha valet att ta båten hem och särskilt en så vacker dag. Stockholm borde ha många fler båtlinjer.
   Vi reser på måndag morgon och är tillbaka torsdag kväll. Ganska lagom för att se och möta Krakow. Jag har varit här flera gånger tidigare och senast för ett par år sedan. Det är en stad som både har historia, kultur, nöjen, god öl och en hel del annat. Vacker är den också.Och promenadvänlig. Inlägg kommer från Krakow på tisdag.

 2. Jag har inte gjort så många båtturer i Stockholm. De flesta av de jag gjort har varit till Fjäderholmarna! Sedan har jag rest ut till olika öar litet längre ut i skärgården men just inom de centralaste delarna i Sthlm har jag inte rest. Vandrar mycket istället… En båttur kan det kanske bli någon gång framöver!

  Polen och Krakow låter trevligt, blir det en tur även till Auschwitz då? Jag misstänker det i alla fall. Trevlig helg, önskar jag dig!

  1. Att gå är ju ett bra sätt att se Stockholm och även andra städer tycker jag också. Men i städer där dte finns bra vattenvägar brukar jag även ta dem ibland. Stockholm har flera “vattenvägar” och jag tycker det är fint att se Stockholm med omgivningar från vattnet också. Tror du skulle tycka om en av dessa vattenvägar här.
   Denna gång blir det ingen tur till Auschwitz. Jag har varit där ett par gånger men om våra resenärer vill ta en tur dit finns det tid för det också.Men vi ska till Schindlers fabrik. Krakow i sig har så mycket att erbjuda och det är en väldigt promenadvänlig stad så vi kommer att gå mycket.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Båtturen har jag också gjort, när maken hade kvar sin lägenhet på Metargatan.
  Blir Stockholm över helgen, denna gången dock med fokus familjerelaterat.
  Trevligt med Krakow.
  Var där 2016, svärfar bjöd på resan.

  1. Båtturen här gillar jag och det blir ofta av att jag väljer den. Men inte alltid den får vara med så här på bild. Trevligt med Stockholm och hoppas på fint väder. Det har nu varit så vackert i flera dagar.
   Krakow är ju en så vacker stad och var här senast för ett par år sedan. Ska bli jätteroligt att komma tillbaka. Mycket att se ch uppleva här är det ju.
   Önskar er en fin helg i huvudstaden.

  1. Men Ruth, du är med här fastän du fysiskt befinner dig på andra sidan Atlanten. Visst var det en fin tur. Här åker jag ofta och njuter var gång.

 4. Åååh, Ditte, nu har du gjort det igen…vaddå?…jo du har gjort så att jag längtar tillbaka till Stockholm ibland och speciellt just nu i det fantastiska sensommarvädret som du presenterar…mmm.
  Gamla, kära vyer och gamla kära upptrampade stigar…tusen tack för titten och uppdateringen!
  Sen så kommer vi då till din kommande jobbresa till en favoritstad…ja, det här blir bara bättre och bättre…och jag ser med spänning fram emot dina bilder och berättelser från Krakow.

  1. Vad bra att jag kan bidra till att du får känslan av att vara här i Stockholm och ta den här båtturen från Nybroplan och hem till Söder-Och fint väder har det verkligen varit de senaste dagarna.
   Krakow är en stad jag också är förtjust i. Och lite därifrån kommer redan på tisdag.Det är ju en jobbresa så jag får fylla på efter hand.Ser verkligen fram emot att komma till Krakow igen. Jätteroligt att du är med.

 5. Tänk vilken vacker stad vi har och att kunna få njuta så av den så som du gör. Inte behöver man färdas under jord hela tiden när man förflyttar sig.

  1. Stockholm är, i mitt tycke också, en så fin stad. Jag promenerar gärna men en båttur hem till Söder eller in till City är alltid trevlig. Och ingen trängsel eller rusningstrafik på sjön.

 6. “Stan är full av vatten” stämmer ju rätt bra! Vilka fina bilder du har fått, och roligt var att jag också såg en del av dessa vyer under vår båtresa igår med M/S Vindhem!
  Inte dumt med fint väder heller!
  HA det gott! Kram

  1. Vilken fin tur ni fick med M/S Windhem. Var länge sedan nu vi var iväg. Har nog fallit lite i glömska. Tack för att du påminde.
   Den här båtturen gör jag ganska ofta men det är sällan jag tar bilder på turen. Men nu blev det av och vädret var ju så fint.
   Kram och trevlig lördag

 7. Vad roligt att dom utökar “transportlinjerna” per båt i Stockholm! Ett perfekt sätt att förflytta sig i den vackra stan 🙂 Trafikproppar slipper man ju och dessutom är det väldigt fint att färdas på vattnet (speciellt om vädret är så fint som det var nu när du åkte).

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Linjerna har utökats och ja tycker man kunde satsa på än fler. Och med allt vatten som finns i Stockholm borde det kunna göras. Båten här går året om och ca en gång i timmen. Men den timmen passar jag gärna för att just kunna ta båten. Men ofta går jag ju också…
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Ser alldeles fantastiskt ut! Tänk att kunna ta båten hem – verkligen underbart! Tack för den trevliga resan och alla fina bilder!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Jättetrevligt att du också var med.Båten hem är ett bra och vackert val tycker jag. Särskilt en strålande höstdag. Ja, även i snö och regn är det en speciell känsla att just ta båten.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

 9. Perfekt val att ta båten för att komma hem. Stockholm i mitt hjärta…och ändå är jag inte ofta där nu för tiden men mitt i allt så tar jag mig tid när våren åter är här. Nu njuter jag stort tack vare dig och dina beskrivande och vackra inlägg!
  Tack för det Ditte!
  Också väntar Krakow. Det ska bli mycket intressant att följa med dit också!
  Ha en skön helg!

  1. Visst är det bra att det finns möjligheter att ta sig hem vattenvägen. Och denna strålande torsdag var det helt perfekt. Båten går hela året och att ta den även vintertid gör jag gärna. Du har ju så mycket fint om och runt dig och mycket “vatten” också men välkommen till Stockholm när det än blir. Väldigt trevligt att du var med och jätteroligt att du följer med mig till Krakow.
   Önskar dig en fin helg.

 10. Bästa tiden med båt är ju vid solsken…annars kan det nästan kvitta ibland.
  Fantastiskt fina bilder av en fin stad.

  Blir sugen på att åka upp igen fast jag väntar nog till våren denna gång 😉

  Ha det fint nu.

  1. Tack! Visst är det så! Och jag tror du gör klokt i att vänta med ett besök i huvudstaden tills i vår. Du har det ju bra där på “bästkusten”.
   Önskar dig också en fin helg.
   Här regnar det idag men jag har fullt upp inför jobbresan till Krakow på måndag så regnet stör mig inte alls. En hemmadag.

 11. Så det kan gå, kollade Insta i går och klickade hit men se inget nytt. Lite spänning blev det – och idag fann jag fram. Jag fann också fram på länken om besöket på Vasamuseet, log gott och tänker att ja, det går sig till – och ett minne som alldeles säkert blev än större pga” little misstakes”.
  Tack för dagens nej, gårdagens fina inlägg med underbara bilder från mitt “Dittiska” Stockholm!
  Underbart och jag anar du är i gott modus inför ny resa – alltid på väg-söstrami!
  Stor kram!

  1. Ja, det är nog första gången detta hänt, att jag missat trycka på knappen för att publicera. Men så kan det bli. Jag skrattade också gott åt minnet med besöket både på Vasamuseet och Junibacken. Men det blev ju bra med båda.
   Vi har haft fina dagar i Stockholm denna vecka. Nåja, idag är det grått och regn. Men jag har på och inläsning inför resan så det passar bra men lite gråväder. Jag är vi väldigt gott mod inför resan till Krakow. Och du vet ju att “vila i rörelse” eller “rörelse i vila” är ganska passande.
   Välkommen med till Krakow. Inlägg därifrån kommer på tisdag.
   Stor kram!

  1. Jag tar så gärna båten ner till City eller hem, om jag inte promenerar. Finns ju olika vattenvägar att ta och att använda vattnet för att förflytta sig är perfekt i en stad som är omgiven av just vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *