Södermalm Stockholm

Bra blandning på och runt Södermalm

Gårdagen bjöd på en bra blandning av både väder och innehåll. Vädret kom fram på dagen att ta sig ostadiga tendenser men  det låtsades vi inte om. Maken skulle ta dos 5 av Covid vaccinet och vi hade bokat tid vid “Legehuset” i Henriksdalshamnen, i östra delen av Hammarby sjöstad och tog färjan över dit. (Varför det heter just så vet jag inte, men jag vet att företaget finns lite varstans runt om i landet)

Smidigt att ta sig över med färjan från Södersidan och en liten båttur är alltid “rätt” i mitt tycke.  Dessa färjor som pinar på i triangeltrafik är gratis och ett bekvämt sätt att förflytta sig på. Även cyklar kan man ta med ombord.

Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Mycket som händer och en bra blandningVi bor ju på kajen och omges av vatten.Och just det är en bra blandning. Många husbåtar ligger på kommunala platser här. (Måste av säkerhetsskäl vara flyttbara av egen kraft.) Fritidsbåtar och nyttofartyg samsas i kanalen och det är mycket som händer och det året om.

En bra blandning

blev det i närområdet vad gäller upplevelser och det på drygt en timme. Här hemma längs kajen är det väldigt lugnt och närheten till vattnet är påtaglig. En del som har bostäder längst ner i husen har lägenheter i två plan. Men i stället för balkong har man en rejält tilltagen uteplats mot kajen.En uteplats som är avgränsad från den mer allmänna delen av kajen med gång och cykelbana. Här är det också många som har fått både bra och god fart på sina odlingar. Och som det verkar får odlingarna vara kvar och det verkar inte vara något större intresse för de som passerar att vare sig plocka blommor, tomater eller annat som odlas.

Norra Hammarbyhamnen. En bra blandning av det mesta och även av det som man odlar. Här har man i olika pallkragar fått till en bra blandning av blommor. Såg också  att det bakom plasten fanns en hel del tomatplantor.

Här  på uteplatsen är det fokus på pelargoner.

Här en karta som visar vägen vi tog. Och den heldragna blå linjen visar hur färjorna går; i en trekant.  Från Barnängsbryggan. vår brygga på Södersidan kan man förutom att ta sig till Lumabryggan och Henriksdalsbryggan i Sjöstan också ta sig med båten Emelie in till City. Till Nybroplan. En tur som tar ca 30 minuter. (SL-kort gäller inte så man köper biljett ombord)

Jag kan också promenera till “Elite Hotel Marina Tower” (syns lite till höger på kartan) och härifrån kan man med SL kortet också ta sig in till Nybroplan och City. Men man kan också följe med SL-båten till Nacka strand, via Blockhusudden på Djurgården, Finnboda varv och Kvarnholmen) En del båtar fortsätter också till Lidingö. (Ropsten och Dalénum)

Från Barnängsbryggan till Heniksdalsbryggan.

Södermalm är en stor ö och delar av den syns till vänster. Från Barnängsbryggan tog vi båten via Lumabryggan och till Hemriksdalsbryggan där vi klev av. Och på hemvägen blir Barnängsbryggan stoppet efter Henriksdalsbryggan och sedan Luma.

Vi väntar på “Lotten” döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms “Stadserie” som i viss utsträckning utspelar sig på Södermalm och i kvarteren här. (Vill du läsa mer om Barnängsområdet har jag skrivit om det här. )

Stockholm. Södermalm. Här erbjuds en bra blandning av både nytt och gammalt. Här har vi lämnat Barnängsbryggan och uppe på berget  skymtar Sofia kyrka i Vitabergsparken. Och  en av de anledningar till varför jag tycker om Söder är just  en bra blandning av både det gamla och det nya.

Resan över från Barnängsbryggan på Södermalm till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad tar 7-8 minuter.  Här i Sjöstan kan man , om man har tur och bor här, få hyra en båtplats.

En del resenärer som ska på färjan.

På väg från Lumabryggan till Henriksdalsbryggan. Här skymtar en del av Norra Hammarbyhamnen på Söder. “Vår kaj” och   vi bor längst bort till vänster.

Strax innan vi når Henriksdalsbryggan noterar jag ett par skarvar. Helt felplacerade. Men å andra sidan kan de inte här på cementpelaren med sitt “träck” förstöra naturen. Ute i skärgården har just skarvarnas träck förstört mängder av träd på öar.

Skarvarna verkar helt orädda där de sitter och spanar. Förut fanns det gråhäger här men kanske har skarvarna trängt undan dem. 

Framme vid Henriksdalsbryggan och dags för oss att stiga av . Och resan har då tagit lite drygt 10 minuter.

Vi har en fem minuters promenad innan vi når “Legehuset” . Här var det många som skulle vaccineras och man ropades upp efter den tid man hade.

Hemåt igen

Så strax efter klockan 14 var det dags för oss att ge oss av till färjan för att åka hem igen till Söder. Tanken fanns både på att promenera hem, något man kan göra åt två håll, höger eller vänstervarv. Vi hade också en tanke på ett besök på Boule & Berså, en uteservering i närheten, men se regnet kom och avgjorde saken.

Till vänster skymtar Globen/Avicii arena, till vänster Hammarby Sjöstad och sedan Hammarbykanalen som skiljer Söder och sjöstan åt.

Jag står på kajen vid “Legehuset” och blickar över till Södermalm och ser de höga kranarna som som är i gång när det gäller nybyggnation. Här ska det byggas drygt 1200 bostäder; både bostadsrätter och hyresrätter. Och fler bostäder behövs. Men kostnaden? Vilka ska ha råd att bo här. En hyrestvåa för ca 12 000 kr /månad.

22 svar på ”Bra blandning på och runt Södermalm”

 1. Så härligt att se alla fina foton som du har tagit. Nu är det så länge sedan som jag besökte Söder så jag känner knappt igen mig, jo lite. En trevlig båtresa bjöd du på.
  Har också läst om lite “större båtresor” du gjort i närtid och jag har njutit av bilderna.
  Läste också om att ni har sålt ert sommarställe och kan tänka mig att det känns lite ovant den första tiden.
  Jag har inte hört att man kan ta en femte vaccin spruta mot Covid-19, men jag har ju inte följt med i nyhetsflödet i sommar. Kom det ett erbjudande eller?
  Ha det bra och trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Hej Wiolettan!
   Vad roligt att du är tillbaka. Vet via Precisosa att ni har haft det tufft på olika sätt.
   Vi hade en fin resa till och från Åland och en trelvig vistelse där-. Fartygen är stora så det blir ju ingen trängsel så här när turistsäsongen är slut.
   Vi har sålt den spanska stuga och lite vemodigt kändes det. Men allt har sin tid och min rygg är inte bra så det blir knepigt att resa dit. Vissa dagar kan jag knappast gå.
   Jodå, du borde ha fått en kallelse till den femte sprutan. Du kan ev. höra med din vårdcentral,(ring dit för säkerhets skull eller titta in på 1177 eller via appen i telefonen “Alltid öppet”. Det kan ett erbjudande och jag tror att det är bra att ta sprutan. I varje fall kan en hoppas på att bli mindre sjuk om en blir smittad.
   Nu ska jag genast in och hälsa på hos dig.
   Varm kram

 2. Tack för ännu ett gäng fina bilder från Söder och vattnen runt omkring! Vi ska också boka vår femte spruta när vi kommer hem från vår resa. Jag fick ju en naturlig dos antikroppar extra i våras d så å därför hade jag inte så bråttom med min fjärde spruta.
  En fortsatt fin helg önskas er från Abisko ( nästan fritt från tillgång på Wi-Fi, därför kommer blogginlägg kanske bli sporadiska)

  1. Detta är ju våra hemtrakter. Ja, södersidan men vi tar oss också lätt över till Sjöstadssidan.
   Nej, har en haft en släng av Covid ska man ju vänta minst en månad innan nästa dos. Längre tid emellan gör ju heller inget.
   Vad roligt att ni nu är i Absisko hoppas också ni får se världens bästa norrsken här uppe på berget. Var här i juni på jobbresa men har öfrr varit här en hel del både vinter och sommar så det har blivit fjällvandringar där jag testat både skidor och till fots.
   Hoppas på att internet ska fungera lite. Testa annars att gå in på vandrarhemmet och restaurangavdelningen.
   Ha det allra bäst.

 3. Så smidigt att kunna förflytta sig även med båt och dessutom så tycker jag att det ger en annan känsla.
  Trevligt att uteplatserna får vara i fred för förbipasserande. Det borde naturligtvis vara en självklarhet men man kan inte ta något för givet. Härliga bilder du delar med dig av!

  Önskar en fortsatt fin lördag!

  Kram

  1. Visst är det! Och turtätheten är också stor och större i “rusningstrafik”. Och att ta en båttur gillar vi.
   Är riktigt glad över att uteplatserna får vara. Ingen självklarhet i en storstad idag.
   En vädermässigt omväxlande dag men Boule & Berså hoppade vi över.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 4. Härliga bilder! Tänkte precis påpeka att ni hade haft betydligt bättre väder igår än vad vi haft, men du förekom mig. Det mörknade till hos dig också. Synd, för ett glas på Boule och Berså är ju alltid en höjdare.
  Skoj med uteplatserna och “odlingarna”. Solläge hela dagen ungefär, så blommor och andra växter borde stortrivas. Att jag sedan inte skulle vilja bo på marknivå är en helt annan sak;-)

  1. Gårdagen var först ganska okay men sen plötsligt blev det mörkt på himlen och regnet kom. Men det blev inte så långvarigt.
   Nu hoppas vi på B&B i morgon. Vi gillar verkligen stället.
   Visst är bra att de som har uteplatser mot kajen får ha både blommor och möbler intakta. Egentligen ganska självklart men ändå inte i en storstad.
   Jag vill inte heller bo på marknivå men de har en våning till och sovrum en trappa upp. Så det är kök och vardagsrum nere. Men inget för mig heller. Å andra sidan vet jag att de som bor där trivs och valt det. Smaken är ju så olika. Men alltså inget för mig.

 5. Fint kunna åka båt när man så önskar.
  Vilka härliga uteplatser, bra de får vara ifred för oönskade gäster.
  De där hyrorna i nya husen låter astronomiska….
  Snart ska vi grilla hamburgare.

  1. Vi har det så väl förspänt med att ha färjor och båtar helt nära men även buss och tunnelbana. Har ju också gångavstånd till det mesta.Så skönt.
   Visst är det fint att uteplatserna får vara intakta och det trots att många passerar här varje dag och kväll.
   I Stockholm är det liknande priser för nybyggda hyresrätter. Bostadsrätter blir ofta totalt sätt förmånligare att bo i. Insats, visst; men månadskostnaden blir oftast betydligt lägre än hyresrätterna.
   Trevlig kväll.
   Här har vi tittat på Finnkampen.

 6. Vilka fina bilder även denna gång och så mysigt att åka båt kors och tvärs. Maken har fått info om 5:e sprutan, själv måste jag vänta ytterligare 1 månad, det ska ju vara 6 månader emellan.

  1. Tack! Vi bor bra och så bra med att kunna ta färjorna kors och tvärs och när vi ska till City (om vi inte går, tar buss, eller t-bana)
   Verkar som om man ändrat detta lite med dos 5, lite beroende på ålder och var man bor, till 3-4 månader.Jag fick dos 4 i maj och ska ta min nästa dos nästa vecka-
   (Men har en haft Covid bör man vänta en månad efter det att man blivit frisk med nästa dos)

 7. Vackert kring vattnet! Speciellt i solsken.
  Har en gammal kollega som flyttat till Stockholm. Hon har flera gånger skrivit om Boule och berså på Facebook. Blir så otroligt sugen på att besöka detta ställe…men det är lite för långt! Kram

  1. Jag är så förtjust i att ha vattnet helt inpå och att enkelt kunna ta båten både till City (om jag inte går, vilket nu ofta är svårt) och till Sjöstan-
   Boule & Berså är lite av vårt förlängda vardagsrum och vi är där ganska ofta. Och helst i sol. Ett enkelt ställe vid kanalen och med båtar som passerar hela tiden och närheten till Stockholms inlopp.
   Lite långt att åka hit men vi kanske tar en tur i morgon och då är du välkommen med.
   Kram

 8. Så vackra bilder! Det är något visst med vatten. Tänk så härligt att ha en uteplats så nära en kaj, och fantastiskt att deras odlingar får var ifred för klåfingriga människor. Kram

  1. Vi trivs väldigt bra här vid vattnet och området här på kajen är lugnt även om det är omtyckt för många att promenera här-
   De som bor just på kajen och har uteplatsen här trivs och lägenheten är på 1 1/2 plan så de har sovrum uppe.
   Och tydligen får odlingarna vara i fred och det är glädjande.
   Kram och trevlig söndag.

 9. Är väl dags för min fjärde dos här strax, frugan likaså, bäst att vara på den säkra sidan.
  Vi har ju sådana färjor här i stan som är så trevliga att åka med, lite havskänsla när man åker ut till öarna.
  Jag går iland ibland men oftast har det blivit att åka runt med en kopp kaffe i handen, fast det är ju ett tag sedan nu.

  Jättefina bilder Ditte, tack för denna utflykt.

  Ha det bäst.

  1. Ja, i varje fall blir de flesta som vaccinerat sig inte så allvarligt sjuka. Bra så! Jag ska också också nu snart ta min femte dos.
   Visst är dessa färjor trevliga och det är också smidigt att ta sig runt med dem-
   Vet ju att Göteborg har gott om färjor och har testat några av dem.
   Kul att du hängde med.
   Önskar dig och fru Guldkrycka en fin söndag.

 10. Upptäckte den där gratisbåten nu i somras och behövde både dubbel- och trippelkolla att den verkligen var gratis när jag klev ombord, haha. Känns ju helt otroligt att en sån trevlig transport går att åka gratis liksom. Men helt fantastiskt att det faktiskt är så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *