Skyltar Stockholm

Nu och då

 Längs kajen/nu och då blir temat i veckans  “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så hedersamt förvaltar. Längs kajen där vi bor finns gott om skyltar av skilda slag där några har en mer historisk betydelse och andra är nyare och kanske inväntar de sin historia. För visst kommer den.

En blommig uppmaning kännas trevlig, men den skulle inte alls behövas. Dock vet jag att den fyller sin funktion och behhövs. (Finns utanför en av altanerna på bottenvåningen vid vårt hus)

Alltid bra att veta avstånd och riktining. Många besökare söker sig hit.

Barnängsbryggan där gratisfärjorna går mot Sjöstaden (Södra Hammarbyhamnen) och Henriksdasbryggan. Härifrån, likväl som från de andra nämnda bryggorna kan man också ta en färja in till Stockholm – Djurgården eller Nybroviken, men den kostar en slant. (I gårdagens inlägg hade jag med en länk till Ressel, bolkaget som kör färjorna)

Barnängen är ett f.d. fabriksområde som låg här vid Hammarby sjö och i boken Vävarnas barn, den första i  P-A Fogelströms Stockholmsserie,(verklighetsbaserad) beskrivs livet och villkoren här i Barnängens manufakturfabrik under åren  1750 till 1780. I slutet av 1600-talet byggde handelsmannen Jacob Gavelius en manufakturfabrik här och som i första hand skulle tillgodose arméns behov av textilier. I området kom också byggnader till för väverier och färgerier. I slutet av 1700-talet var textilfabriken Stockholms största arbetsplats med över 600 arbetare. Textilfabriken lades ner i början av 1800-talet. Men en ny fabrik tillkom 1868, Barnängens tekniska fabrik. Här tillverkades då bläck och finare “eau de cologne” men kom snart också att innefatta  tvåltillverkning. (Än idag finns Barnängens tvålar och andra produkter.) Under  1950- talet flyttades och avvecklades industrierna här.

Namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Lite längre västerut längs kajen ligger Anna Lindhs Park. Parken hette tidigare Vintertullsparken, men bytte namn 2013 till Anna Lindhs Park, vilket passade bra då hon bodde i ett av bostadshusen vid parken. Området här heter Vintertullen och var de första kvarteren som byggdes i närheten av Hammarby sjö på 1880-talet. Namnet Vintertullen kommer av den tull som på vintern fick betalas för varor kom per släde över isarna från Nacka och Värmdö och skulle vidare in till Stockholm. (I övrigt fanns det många tullar i Stockholm där de som kom med varor fick betala för att föra in dem i staden.)

Vackra tulpaner finns planterade i stora delar av parken.

När man nu rör sig längs kajen är det viktigt att se både upp och ner. De gamla tågspåren/industrispåren används inte längre, kom till på 1920-30-talet, men finns kvar på kajen sedan den tid då tåg forslade varor från Södra station till Hamarbyhamnen och Stadsgården för att varorna skulle forslas vidare med båt.  Det var också meningen att spåren vid Södra station skulle kunna anslutas till Västra stambanan och att varor skulle kunna skickas per tåg.

Idag är det bara buss 57 som går en liten sträcka längs kajen. Bussen går från Barnängen och till Karolinska och åker man hela sträckan blir det en bra sightseeingtur genom Stockholm. En resa som tar ca 45 minuter.

Många husbåtar finns längs kajen, en del äldre och en del yngre. Just “Nella” är ganska ny här, men till åldern är hon ganska gammal. Men väl bibehållen.

 

PS Häromdagen var jag och min vän Mac inte alls överens om internetanslutningen. Men nu har vi enats. Något hade hänt mellan Mac och vår fiberinstallation, en fnurra på tråden. Men med kvalificerad hjälp av makens son så är Mac nu till full belåtenhet och behöver inte bytas ut. Det var hos honom, precis som hos SJ, ett “signalfel som nu är åtgärdat och mac är snabbare än “tåget”.

34 svar på ”Nu och då”

 1. Det ser riktigt vårlikt ut med de vackra tulpanerna!
  Men vad trist att man ska behöva sätta ut en skylt att inte hunden får kissa…..det borde ju vara en självklarhet 🙁
  Stor kram och ha en fin kväll!

  1. Tulpanerna är så vackra här i Anna Lindhs Park och det är väldigt många som är planterade och i olika färger.
   Hundkisskylten skulle inte behövas, men kanske tittar folk lite extra och funderar när den är så fin med blommor och allt.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Trevligt skyltinlägg! Speciellt roligt att höra historien om Barnängen. För jag har använt många av deras produkter när det gäller hygien.
  Skyltsöndagskram!

  1. Barnängen och området här omkring är historiskt på många sätt. Och mycket finns beskrivet i just Fågelströms böcker som jag verkligen tycker mycket om.
   Barnängens produkter lever ju än och det är ju roligt. Även de historiska på sitt sätt.
   Kvällskram!

 3. Härlig skyltning och härligt också att Mac-en är på spåret 🙂

  Ångbåts AB Grogg som sen döptes om till Nygrogg? Intressanta namn 😀

  Ha en skön söndagskväll!

  1. Här i kvarteren finns mycket roligt i skyltväg.
   Och jag r så glad över att Mr Mac och herr Fiber nu kunnat samsas igen. Glad för den hjälp jag fick.
   Och visst är det roligt med namn och olika sådana.
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Jag älskar verkligen tulpaner, och hade flera “stånd” i mina rabatter som klarat sig år efter år. MEN nu när vi kom hem från Torre, hade rådjuren eller ev hare skövlat alla!
  Det är verkligen jättemysigt åka färjan mellan Barnängsbryggan och Hamnarby sjöstad! Jag köpte förresten Barnängens pumptvål idag! När du skriver om fabriken blir jag sugen att igen läsa Fogelströms stockholmsserie. Jag har ju mera anknytning till området numera ?

  1. Så trist att du blev av med dina tulpaner nu. Men säkert var rådjuren nöjda. Här i parken ökar de år från år men jag tror det är ont om rådjur just här.
   Fågelströms serie kan läsas många gånger och just nu har du ju än mer anlnytning till trakten.
   Färjan här är ju en pärla. Och mysigt att även ta den in till stan.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 5. Många bra skyltar hos dig – bra upplysande skyltar, för visst är det bra att veta hur långt det är dit man ska . Vackra vårliga tulpaner i olika färger … såå fina! den båten, Nelly ser mysig ut – riktigt söt, om nu en båt kan vara det 🙂
  Fogelströms Stockholmsserie har jag läst ett par gånger … väldigt bra tycker jag som gillar historia.
  Ha en fin kväll!

  1. Stort tack! Och här där jag bor är det en fin blandning mellan det gamla Stockholm och där Fågelströms böcker har en central roll-
   Jag är väldigt förtjust i historia och tänker alltid på Vävarnas barn när jag går just här visd kajen vid Barnängen.
   Går jag upp på Åsöberget blir det andra böcker i serien som kommer för mig. Jar läst böckerna flera gånger och tycker mycket om dem.
   Visst är det fint med alla färgglada tulpaner i Anna Lindhs park och de blir fler för varje år. Glädjande!
   Önskar dig också en trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, fast området heter fortfarande Vintertullen och jag tycker det var fint att Anna Lindh, som bodde just här, kunde ge ett nytt namn till parken. Anna Lindh had een plats vid Åsötorge, men det kändes ganska ovärdig just där.
   Fortfarande finns Vintertullstorget och området Vintertullen kvar. Men visst är även Vintertullsparken ett fint namn.

  1. Jadå! Både datorer och uppkopplingen som i detta fall var “boven”. Nåja, samspelet mellan Mr Mac och herr Fiber.
   Men nu är allt som vanligt, skönt nog.

 6. Underbara skyltar från din omdelbara närhet. Du visar verkligen att det finns skyltar precis överallt. Å alla fyller en funktion i ditt inlägg. Toppen jobbat här och som vanligt väldigt informativ text!

  Tusen tack för att du är med i Skyltsöndagen och stort tack för länken:-)

  1. Stort tack!
   Jag är helförtjust i skyltsöndag! Och så roligt att läsa/se andras bidrag!
   Här i närområdet finns gott om skyltar och jag fick till en tråd bara genom att gå längs kajen. Och viss historia finns ju i området.

 7. Välkommen hem till Sverige, och visst blir man lite chockad att inte värmen har kommit ännu!
  Men våren är här med blommor och allt…och förhoppningsvis kommer värmen också!
  Fina bilder du har tagit!
  Å visst har jag läst “Vävarnas barn”, Fogelströms böcker är fantastiska!
  Ha det gott!
  Själv är jag nöjd men trött efter en hektisk vecka!

  1. Tackar! Känns väldigt bra att vara hemma också. Och visst bör värmen komma nu.
   Såg igår knoppar på häggen så nu inväntar jag den fina tiden “mellan hägg och syren”.
   Fogelströms böcker återvänder jag till då och då och det är ju i de trakterna jag bor där han hämtat mycket till bokserien.
   Ska nu läsa om Vävarnas barn.
   Förstår att du haft en fantastisk vecka. Och sicken tur att du är vältränad. För hektiskt är nog ett milt ord i detta sammanhang. Jag är bra på att läsa mellan raderna….

 8. Vilken bra skyltning!! Fick ju veta en massa åxå. En riktig lektion. Jättebra och kul

  Du får en stor kram från mig och gonatt för nu ska jag krama kudden.

  1. Tack! Och här runt om finns en hel del som har en spännande historia.
   Natti, natti!
   Kram!

 9. Tyvärr behövs den sortens skyltar och det skulle nog behövas ännu fler tyvärr. Vilket trevligt och informativt inlägg så här på morgonkvisten . Hoppas att du får en bra dag och en fin start på den nya veckan!

  Kram

  1. Tack! Ja, du känner ju till trakten och här finns mycket historia samlad.

   Den här “hundkissarskylten” ger ju ett vänligt intryck så kanske det hjälper en bit.
   Hoppas, för det är trist med hundägare som inte bryr sig att det är någons uteplats som drabbas.
   Önskar dig en trevlig vecka.
   kram!

 10. Så härligt inlägg och att du bor så nära allt det där 🙂
  Husbåtar är verkligen mysigt. Skulle vilja ha en en dag 🙂
  Hoppas du får en toppen vecka!

  1. Tack! Ja, jag bor mitt i mycket och trivs med det. I stan men med naturen och vattnet helt inpå.
   Båtarna är mysiga men med de flesta här är det mycket jobb, de är inte direkt nya. Men det är ju också en livsstil.
   Önskar dig också en fin vecka.

 11. Intressant och lärorik läsning som vanligt. tack så mycket! Nu har jag lärt mig något nytt igen. fantastiskt med alla dessa bloggar där man hittar så mycket nytt.
  Sådana där “cykelskyltar” har vi här också, och visst är de bra!

  1. Visst är det fint att det finns så mycket vi kan lära oss av varandra. Jag uppskattar det väldigt mycket. Och tänk så mycket en får se dessutom och ta del av. Blogglandia är väldans trevligt.
   Cykelskyltarna/vägvisarna är bra just när man kommer ny till en stad/plats. Jag uppskattar dem verkligen.

 12. Vilket himla roligt tema Ditte 🙂 Jag älskar ju teman överlag, det blir en härlig röd tråd.

  Jag ska strax svara på ditt mail här! Så hoppas vi att det löser sig!

  1. Tack! Visst är det roligt om det går att få till ett tema. Jag ska försöka få det oftare.
   Stort tack för ditt svar. DEt hela löser sig säkert.

  1. Tack! Här behöver man bara gå utanför dörren så ramlar skyltarna över en. Och mångahar ju en historisk innebörd-
   Kram!

 13. Världens vackraste stad och underbara bilder du visar i detta och tidigare inlägg.
  Lärorikt som vanligt!
  Nu vill vi ha lite varmare, eller hur?
  Kram

  1. Tack! Visst är Stockholm en vacker stad och det är fint med mycket grönska och vatten.
   Hoppas nu också att dte blir lite varmare snart. Ser fram emot tiden melln “hägg och syren” och hoppas snart den är här.
   Kram!

 14. Åh så fint i parken vi har så på gustav torget 🙂 ja att inte vara ense med datorn är inte alls skoj bra att det löste sig 🙂 kram å fin kväll

  1. Nu är vi överens – datorn, fibernätverket och jag. Skönt! Här är det så fint med alla tulpaner och de blir fler och fler för
   varje år. Ett fint minne av Anna Lindh. Kan tänka mig att det finns många fina parker i din stad också.
   Kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *