Skyltar Utflykter

Välkommen till Åland och Skyltsöndag #382

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri.Förra söndagen hade skyltarna sitt ursprung i Torrevieja där vi då varit ett par veckor i augusti. Och detta för att ordna med och göra klart försäljningen av vårt  lilla hus. Idag blir det också lite resebetonade skyltar men från närmare håll

Stockholms yttre skärgård. På väg till Åland och Mariehamn med det nya fartyget Viking Glory.  Premiärtur för oss med detta fartyg.  

Välkommen till Åland

Vi hade en fin resa hit genom Stockholms skärgård  och vädret var riktigt fint. Och just att glida genom Stockholms ytterskärgård, över Ålands hav och vidare passera några skär och små öar innan Mariehamn så plötsligt ligger där framför oss. (Vad gäller skärgård strax utanför Mariehamn är den här tämligen liten. Men i övrigt bjuder Åland på en stor och njutbar skärgård)

Här möter vi Tallink Silja Lines fartyg “Baltic Princess”. Fartyget går sedan någon vecka tillbaka på linjen Kapellskär (i Roslagen) och Åbo. Så Tallink har inte längre något fartyg från Stockholm till Åbo.

Vi har kommit över Ålands hav och är snart i Mariehamn.Dags för oss att stiga av men fartyget fortsätter till Åbo i Finland. 

Mariehamn färjeterminalen- Välkommen till Åland Välkommen till Åland! Och inte minst till Mariehamn. 

Mariehamn. Färjeterminalen. "Hjärtligt välkommen till Åland". Här i terminalen och på många platser på ön finns hjärtstartare utplacerade. “Hjärtligt välkommen till Åland”. I färjeterminalen finns även denna hjärtstartare och det är gott om dem över hela Åland.Och det finns många utplacerade på ön. Och var de finns är lätt att se via hemsidan; www. hjärtstartare.ax-

Numer blir det ofta så att vi stannar i Mariehamn eftersom vi har släktingar här. Förr reste vi ofta vidare till den lilla ön Lappo  som ligger en bra bit ut i den åländska skärgården. Här ute är maken född och hade under många år sitt föräldrahem kvar.  Men det är historia idag.

Välkommen till Åland och Mariehamn. Gott om välkomnande skyltar. Gott om  fina och tydliga skyltar där man känner sig välkommen till Åland och förstås också till Mariehamn.

Är man på Åland så är “ålandspannkaka” en specielitet. (Recept via länken) Här är det risgrynsgröt eller manngrynsgröt som är bas. Och att servera den med sviskonkräm och grädde hör till.

Ålandspannkaka, “nationalrätten”

Fartygen Birka Stockholm och Viking Grace

Kryssningsfartyget Brika Stockholm (som hon hette på slutet) är sedan ett par år inte längre i trafik. Detta var ett kryssningsfartyg som vi ofta reste med. Då lämnade vi Stockholm och Stadsgårdshamnen på kvällen  och kunde kliva av fartyget på morgonen i Mariehamn för att antingen stanna här eller fortsätta ut i den åländska skärgården. Ibland blev det också en kryssning med resa direkt  tillbaka till Stockholm. Nu ligger fartyget här i Västra hamnen och väntar på att bli sålt.

Vi tog även en tur med Birka Stockholm under juldagarna 2019 och då blev det en resa till nordligaste Finland. Nu var det här inte resmålet som lockade. Inte alls. Men julen tycker jag inte om och är helst inte hemma.

Birka Stockholm ligger här i Mariehamn och väntar på att bli sålt.

Nu blev det ett dygn för oss i Mariehamn och sedan dags att åka över havet hem igen. Och det var fartyget Viking Grace som kom från Åbo som hämtade upp oss. Och att äta en bit mat i à la carte matsalen på vägen hem var både trevligt och gott.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Välkommen till Åland och Skyltsöndag #382”

  1. Lappo och öarna i den åländska skärgården är så fina. Ja, då var myggen knepiga och mig gillar dem. Gäller än idag.

 1. Pannkakan påminner lite om Gotlands nationalrätt. Snyggt skyltat och receptet får testas framåt vintern =) Ha en fin eftermiddag, här skiner nu solen men dagen inleddes med regn.

  1. Tack! Just så vad gäller rätterna och de påminner mycket om varandra.
   Fint här idag så det blev en vända i koloniområdena. Och solvändor kände jag igen.
   Trevlig kväll.

  1. Tack! Och ett fint dygn hade vi.
   Det står att det är Ålands nationalrätt så jag tror på det.
   Kanske har man fler. Och en liten bit är riktigt gott.
   Kram

 2. Undrar vad det fartyget kostar?
  Kunde vara fint att ha som bostad vid kajen. 😉
  Älskar verkligen att komma direkt till en buffé och njuta av färden på det viset.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Jag vet att Birka varit ganska dyrt och därför är hon inte såld. Men vad det innebär vet jag ju inte.
   Birka var ett fartyg vi verkligen gillade och gärna reste med.
   Ha det fint du också och önskar dig en bra vecka

 3. Det här inlägget är som ljuv musik, hemlandstoner i högsta mening.
  Pannkakan har många ansikten, beroende på vilken kommun den kommer ifrån men helt rätt så är den antingen bakad av mannagryn eller risgryn eller både ock. Den efterrätten tänkte jag bjuda våra vänner på igår här hemma hos oss i Funchal ,men gick bet, jag hittade inte mannagryn i affären. Men det lär ska finnas så jag ger förstås inte upp.
  Kom du ihåg att klappa Åland och Mariehamn från mig?;)
  Kramar!

  1. Förstår det! Och du var med i tankarna. I högsta grad.
   Jodå, “ålandspannkakan” har ju olika ansikten lite beroende på.
   Jadå, visst klappade jag extra på Mariehamn från dig. Du och Uffe var med oss här.
   Blir snart en ny vända för vår del.
   Kram

 4. Reagerade också få rubrikbilden med den finska flaggan mot den blå himlen. Läckert! Å många skyltar blev det från din resa till Åland. Gissar att Karin kommer bli lyrisk när hon ser dina fina bilder och skyltar:-)
  Sedan kan jag tycka att det är jättesynd att Birka Line är ett minne blott. Det var ju hur många som helst som njöt av en väldigt billig kryssning med god mat. Å jag tänker även på Birka terminalen, den gamla runda byggnaden som revs när nya Slussen började byggar. Lite nostalgi där måste jag säga.
  Tusen tack för en fin skyltning och länken:-)

  1. En fin bild! Och trots att Åland har sin egen flagga hör man ju till Finland.
   Visst är det sorgligt att Birka nu är ett minne blott. Ett verkligt fint fartyg som vi rest med många gånger under årens lopp.Och hon har ju förekommit i olika versioner.
   Kan också sakna den runda byggnaden vid Slussen so tillhörde Birka. Nostalgi.
   En fin resa och vistelse blev det.

  1. Tackar! För oss blir det en tur då och då och vi har också släktingar på plats så det passar bra. Och en tur på havet gillas.
   En liten bit “ålandspannkaka” smakar bra för den är ganska mäktig
   Ha den bra start på veckan.

 5. Jag fick inte länken till Lappo att funka…
  Men älskade den finska flaggan i första bilden, även om Finland (som vanligt) förlorade stort i årets upplaga av Finnkampen…
  Har inte smakat Ålandspannkaka, men gillar mannagrynsgröt så den skulle slinka ner!
  Kram

  1. Vad trist! Testade nyss och det fungerade och vet att andra tittat in där. https://akker.blogg.se/2011/june/lappo-en-stilla-skargardso-2.html
   Men så kan det ju bli ibland. En fin liten ö är det och maken är uppvuxen där, I alla fall tills han var 18 år och då flyttade till Stockholm.
   Visst blev första bilden fin! Tänkte lite extra på dig. Och visst såg vi “finnkapen”. Ja, Finland förlorade i år men det brukar ju variera en hel del. Kul att se i alla fall.
   Ålandspannkaka påminner lite om Gotlandspannkaka och är ganska mastig. Men en liten bit…
   Kram
   Testade länken till “Lappo” här och den fungerade. Men man vet aldrig

  1. Birka Stockholm var och är ett vackert fartyg som vi rest med många gånger. Men sorgligt nog bar det sig inte och hon väntar på att bli såld-
   Ålandspannkaka kan påminna lite om den gotländska varianten och en liten bit smakar jag gärna.
   En bit mat när vi glider genom skärgården brukar det bli och ombord finns restauranger för olika smaker att välja bland. Vi avstår helt buféer även om man nu löst det med ett koncept där en inte köar-.
   Strålande sensommarväder här idag så det blev en sen frukost på balkongen.
   Önskar dig också en fin måndag.
   kram

 6. Så fint och intressant skyltning som alltid. Hade ingen aning att det var deras nationalrätt men gott såg det allt ut med pannkakan.Jag blir ännu mer sugen på en tur med färjan nu och jag vill till Helsingfors på en 41 h kryssning så nu måste jag nog leta reda på en sån🤩tycker dock deras hemsida e knepig att boka eller så är det jag som inte förstår 😅kram

  1. Att nu i höst ta en tur till Helsingfors är trevligt. Då kommer man på morgonen och har en dag där innan man åker tillbaka på kvällen. Hytten har en hela dagen. Och ska du resa till Helsingfors så till på Tallink/Silja som har modernare och fräschare båtar på just den linjen. Vikinglinjen har fina fartyg till Åbo men inte till Helsingfors.
   Kram

 7. Trevligt att få följa med till Åland, skulle gärna åka dit någon gång. Fina bilder med vackra moln på flaggan och Baltic Princess.
  Det är nog inte helt enkelt att sälja ett så stort fartyg som Birka Stockholm, så hon får nog vänta där ett tag till på ny ägare.
  Kardemumma i pannkakan lät gott. Får kanske testa receptet.

  1. Det blev en trevlig resa på alla sätt och ett dtgn går fort.
   Birka Stockholm är verkligen ett fint och väldigt gediget fartyg. Hon var på väg till Norge men de tycket hon var alltför dyr. Så nu väntar hon
   Kadermumma här i ålandspannkakan smakar fint . Men den är mäktig så en liten bit räcker bra.

 8. Du har snabba ryck ute i världen men så trevligt för er. Det är något vist med stora fartyg och passande skyltar fick du med. Igår var vi på med på ett annat fartyg, utställningen om Tatanic som gått i Sundsvall i sommar. Tragiskt ja men klart sevärd.

  1. Ibland blir det så. Och när mycket finns nära till hands så….
   Vi har ju släktingar på Åland och vi har inte setts på ett tag så det blev fint med en vända över havet. Och havet gillas. Även skärgården. Inte minst den yttre.
   Såg utställningen om Titanic i Uppsala förra året och den var så bra. Men tragisk.
   Önskar dig nu en bra vecka.

 9. Nationalrätten ser god ut ,-)
  Mariehamn har jag aldrig sett, fast vi åkt dit men sen tillbaka hem. Små städer är mysiga!
  Bra skyltar hittar du, här finns knappt någon ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose!

  1. Tack! Maken är född på Åland så vi har varit här en hel del. Och med släktingar i Mariehamn blir det då och då ett besök. En fin liten stad.
   Ha det fint du också
   Kram

 10. En trevlig resa och massor med fina skyltar! Ålandspannkaka ska jag prova att göra någon gång – kanske svårt att få tag på sviskon till kräm, men det funkar väl med sylt 🙂
  Kram

  1. Det blev en fin tur på alla sätt. Alltid fint att komma hit. Och roligt förstås att träffa släktingar och några skyltar blev det ju också.
   Visst går det bra med sylt till Ålandspannkatan.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *