Utflykter

Fartyget Viking Grace och hemresa till Stockholm

Efter ett fint dygn i Mariehamn på Åland, var det dags för oss att åka hem till Stockholm igen. På vägen över till Mariehamn blev det premiär för oss att åka med fartyget Viking Glory.  En trevlig upplevelse och så här en vardag mitt i veckan, efter semestertider, var det väldigt gott om plats. Och nu när det blev dags för hemresa var det fartyget Viking Grace som kom från Åbo och hämtade upp oss. Ja, inte bara oss, utan det var en hel del påstigande i  Mariehamn

Utsikt från frukostbordet hos släktingar i Mariehamn. Här är det Vikinglinjens fartyg Cinderella som lämnar Mariehamn och är på väg tillbaka till Stockholm. (Hon går från Stockholm tidig kväll, ligger en kort tag i Mariehamn innan hon återvänder till Stockholm och passagerarna sover ombord.)

Dags för hemresa till Stockholm med Viking Grace

Ett dygn går fort och det blev så småningom dags oss att bege oss till färjeterminalen i Mariehamn. Och innan dess hade vi några ärenden att uträtta. Men Mariehamn är en liten stad med ca 12 000 invånare, så avstånden både  är och känns korta. Den soliga morgonen byttes plötsligt ut mot en del moln och regn så vi var tacksamma över att få bilskjuts.

I hamnen låg VIkinglinjens två större fartyg, Grace och Glory. Båda fartygen “lämnade” en del resenärer i Mariehamn som skulle av här eller byta båt.  Grace kom från Åbo och skulle ta med passagerare till Stockholm och Glory skulle vidare till Åbo.

Mariehamn. Viking Glory ligger vid kajen. 

Men vi ska alltså till Stockholm.

Klockan är 14.15, lokal tid, alltså en timme före svensk tid och fartyget Viking Grace ska avgå 14.25. Och vi är på väg ombord.

Resan till Stockholm, över Ålands hav och genom skärgården tar fem timmar. Nu var det halvregnigt och mulet så det var inget direkt utesittarväder så redan i Mariehamn bestämde vi oss för att köpa till en hytt. För det facila priset av 180 kr fick vi en fräsch fyrbäddshytt med stort fönster på däck åtta.

Vi klev på i aktern och tog hissen upp men sen var det en bit att gå i den långa korridoren. Jodå, visst fanns det hissar betydligt närmare vår hytt.

Fartyget Viking Grace har fräscha och rejäla hytter. Här en fyrbäddshytt på däck åtta som vi disponerade. Fartyget Viking Grace är ganska nytt, invigt 2012 men troligen också renoverat under åren. En fräsch och rejäl hytt med ett förhållandevis stort badrum.

För oss blev det en runda ombord innan det blev dags för att äta en sen lunch. Även här väldigt fina allmänna utrymmen. Vi har åkt med Grace tidigare, bl.a. i augusti 2021 och det var första resan vi gjorde då covidpasset var med. 

Gott om sittmöbler och stora rutor för god utsikt

Läcker design både på lampor och möbler.

Lite blå himmel skymtar innan vi kommer ut på Ålands hav.

Stockholms skärgård

Molnen tar över och i spännande formationer. Ute på de små öarna här kan man skymta några hus om man tittar noga.

Här i mitten av bilden ligger ett hus som man kan skymta. Absolut ett avskilt och enskilt läge.

När vi äter lunch sitter vi vid ett fönsterbord. Vi har kommit en bra bit in på svenskt vatten och i Stockholms mellersta skärgård. Inte många seglare ute. Men vi ser i alla fall en.

Färgglada segel.

Fartyget Viking Grace passerar Furusund som ligger i Stockholms mellersta skärgård. Här passerar vi Furusund i Stockholms mellersta skärgård. Och utsikten från de stora rutorna i  restaurangerna ombord på fartyget Viking Grace ger en fin överblick. Den röda byggnaden är Furusunds värdshus.  

Och när klockan är 18.55, svensk tid, är vi tillbaka igen i Stockholm och lägger till vid Stadsgårdskajen. Sedan återstår det en promenad på 30 minuter innan vi är hemma igen.

Här passerar vi  Djurgården och snart är vi  tillbaka vid Stadsgårdskajen i Stockholm igen.

24 svar på ”Fartyget Viking Grace och hemresa till Stockholm”

 1. Med tanke på vädret så var det ett smart drag att köpa till en hytt. Priset var dessutom väldigt överkomligt får man väl säga. Ja, tiden går fort när man har roligt så välkomna hem igen.

  Kram och god fredag!

  1. Visst var det! Och vi tar ibland även hytt om det är vackert väder. Bra att ha ett ställe att ha sakerna. Att låsa in dem kan man göra i en box för 6 euro men då är det lika bra med hytt.
   Priset var ju väldans bra och vi vill ju bo högt upp i fartyget och med stort fönster.
   Tiden går fort så nu blir vi hemma några dagar. Men troligen blir det snart en tur över till Åland igen.
   Önskar dig också en fin fortsatt fredag.
   Kram

  1. Jadå, hemresan blev också trevlig. Och en hytt är fint att ha. Vi brukar ofta ta det och vill alltid bo högt upp och med stort fönster.
   Nu var det inte så många seglare ute men säsongen är ju tämligen slut nu. Men helgerna brukar locka en del.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.

  1. Nej, då! Ingen rullning här till havs. Och sträckan över helt öppet hav tar bara ca 1 h.
   Trevligt att vara borta och fint att komma hem. Och en fin resa och vistelse blev det.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Har alltid tyckt att dessa långa korridorer på kryssningsfartyg är förvirrande. Tror att jag inte en enda lyckats med att hitta hytten på första försöket. Förstår inte hur folk som åker dessa kryssningar “bara” för att bli fulla lyckas hitta till sina hytter…
  Seglet på båten är ju hur läckert som helst. Har aldrig sett ett sådant färgglatt och annorlunda segel.
  Välkommen hem:-)

  1. Tack! Lite så är det med dessa långa korridorer. För långa var de. Nu kom vi på i aktern och tog en hiss där och fick gå långt. Men vi hade ju hissar helt nära och i fören som vi sen tog.
   Just det med att “dricka” ät nog inte så vanligt på dessa Åbo och Helsingforsbåtar. Är en annan typ av resenärer som mer åker för att det är trevligt och som gillar skärgård och hav. Och nu var det ju så få som åkte och väldigt gott om plats.
   Hajade till när jag såg seglen på den här båten. Har aldrig sett liknande. Kul!

 3. Mycket välkända vatten för min del, från Mariehamn till Stockholm! Tack Ditte och Bosse för hemlandstonerna! Fint att se, det värmer det åländska hjärtat inom mig! En gång ålänning, alltid ålänning oberoende var man befinner sig i världen.

  Kram!

  1. Jag förstår det och du var med oss i tankarna och så även i Mariehamn. En kort visit denna gång men vi tar snart ett varv till.
   Just så känner Bosse också. Även jag trivs fint på Åland även om jag ju inte blir ålänning.
   Kram

 4. Vilken underbar frukostutsikt från släktingarna och sen en lika fin vy från båtresan.
  Förstår att det varit en trevlig resa!
  Stort kram

  1. Det blev en jättetrevlig resa och tur med vädret hade vi på Åland. Hemresan var mer blandad. Men skärgården är fin helt oavsett.
   Stor kram

  1. Det blev ett jättetrevligt dygn och sjöresan var också till belåtenhet. Stockholms skärgård är så fin och just ytterskärgården är jag extra förtjust i.

 5. Skönt med en egen hytt och toalett. I och med ni sitter högt upp i fartyget så får bilderna ett härligt och luftigt perspektiv, gillar! Och fin inredning absolut på båten.

  1. Vi tar ofta en hytt på hemvägen och få högt upp i fartyget och med stort fönster. Och dessa fartyg är verkligen fräscha och luftiga.
   En trevlig tur blev det.

 6. En hytt är ju att föredra tycker jag, och för det priset är det väl inget att snacka om egentligen, bra beslut där.
  Det där var ju en helt underbar tur, gillar ju sådana båtar som man reser med på det viset som jag skrev tidigare.
  Trevligt sätt att resa tycker vi.

  Ha en fin lördag nu Ditte.

  1. Visst är det skönt med en hytt och inte släpa runt sakerna.Visserligen finns boxar ombord men detta är enklare. Skönt att sträcka ut sig också om man känner för det. Och en hytt högt upp med stort fönster gillas.
   En fin tur blev det.
   Önskar dig en skön lördag.

 7. Det var verkligen ett färgglatt segel som ni såg ,-)
  Fina båtar. har inte åkt båt på jag vet inte hur längesen det var. Du här ser så flotta ut, stor skillnad. Stora fönster, läckert. Designen ser så läcker ut.
  Fin semester ni hade, köpa en hytt för timmarna var ju smart och billigt.
  Fortsatt fint önskar jag! Kram Primrose ,-)

  1. Det blev en fin tur tur och väldigt trevligt också att hälsa på släktingar i Mariehamn. Roligt med dessa rejäla och fräscha båtar
   Skönt med hytt högt upp i fartyget och med stort fönster. Bra pris är det ju också nu när den stora turistsäsongen är över.
   Lite höstkänsla i dag men vi är ju inne i september.
   Önskar dig också en fortsatt fin helg.
   kram

 8. Så fin skärgården är. Tyvärr fick jag inte möjlighet att se den sist jag åkte med Viking Line då det började bli mörkt redan innan vi lämnat hamnen.
  Tidsskillnaden du skrev om fick mig att tänka på den morgonen jag lyssnade på finsk radio innan jag skulle till jobbet. Vilken stress när dom sa vad klockan var, tills jag insåg tidsskillnaden och att jag hade gott om tid till godo.

  1. Vad bra att du nu kunde se lite via mitt inlägg. Mörkret gör ju milt sagt sitt till för sikten.
   Ja, tidsskillnaden tänker man kanske inte alltid på. Vi höll en gång på att missa gå av i Mariehamn när vi kom dit med Birka på morgonen för vår klocka var fel. Men vi hann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *