Stockholm

En stilstudie längs kajen och i vattnet – Med hjälp av kameran

En kamera är alltid med när jag är ute och rör mig.  Ofta har jag  med två. För med  zoomkameran som zoom kan ta mig 40 gånger närmare det jag tänkt att fotografera så är den ett utmärkt komplement. Den blir som som ett “förlängt öga.” (Jodå mobilen är också med.)  Nu när kroppen, efter min operation i axeln, är begränsad vad gäller rörelser och längden på promenaderna, så blir det en del pauser. Och tänk vad mycket man kan lägga märke till. Så i dag bjuder jag på en dagsfärsk stilstudie. Välkomna med.

Kajen utanför oss i Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammarbykajen  Till vänster Hammarbykanalen och rakt fram ligger Hammarbyslussen och Skansbron som öppnas när det kommer “höga” båtar. Och den högre bron är Skanstullsbron. 

En stilstudie på och längs kajkanten

Här på kajen börjar jag alltid mina promenader. Helt naturligt eftersom jag bor just här. Sedan varierar turerna allt efter tycke och smak.  Ibland går jag  österut längs kanalen (Saltsjön) hände både igår och idag. Och andra gånger tar jag en sväng  västerut, längs Mälaren/Årstaviken och tittar gärna då också gärna inom koloniområdena där uppe på höjden.  Stockholm  i sig har mycket att erbjuda så visst lämnar jag också ofta Södermalm.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En stilstudie av en trut som sitter och skriker. En stilstudie av en trut som sitter och skriker på kajkanten.

Redan vid 12-tiden köar gäster, med avstånd, för att komma in på restaurang Thaiboat för att äta lunch.Sedan är det kö i princip hela dagen och kvällen. Bäst är att beställa bord om man vill äta här. Tror det just nu är en av Stockholms mest populära restauranger.

Stockholm. Södermalm. En stilstudie i kön till restaurang Thaiboat. Visst kan man göra en stilstudie även över de som står i kö.

Och är det fullt på Thaiboat så kan man slå sig ner på kajkanten med pizza. Ett klart mer prisvänligt alternativ. Och utsikten är densamma.

 

Och en stilstudie i vattnet

Även i morse gick jag österut längs kajen. Maken var med. Vi passerade Danviksbron och  gick ut på udden där man ser in och utloppet till Stockholm.

Alltid roligt att se båtarna komma här i Danvikskanalen. Och dessa ska sedan, ofta,  ta sig bort mot oss och genom Hammarbyslussen.

Stockholms in och utlopp vid Södra Djurgården. Visst går det bra att segla här.  Häromdagen såg vi ju en träbåt som seglade genom  Hammarbyslussen. 

Från vår balkong har vi också en god överblick. Ibland bättre än från kajen.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Ytterligare en stilstudie. Här i Hammarbykanalen och genom slussen samsas båtar i olika varianter. Alla sätt att ta isg fram är bra. Ytterligare en stilstudie.  

Så en något udda händelse som vi observerade. Lampan i slussen lyste röd och det innebär precis som i trafiken stopp. Men eftersom det är kravlöst att köra vattenscooter och även båtar som är under  12 m i längd och 4 m i bredd så kan det köra ihop sig.

Den här föraren av vattenscootern körde mot rött. Och av någon anledning körde han sedan ut när slusportarna  började att stänga.

Undrar hur han tänkte här då.  

Men ut kom han. Och ingen flytväst.

Då känns detta betydligt lugnare. En mer avslappnad stil. Och man kan sjöreglerna.

 

 

30 svar på ”En stilstudie längs kajen och i vattnet – Med hjälp av kameran”

 1. Stil och sjövett, under tiden min potatis kokar gör jag en stilstudie härifrån. I dag blir sista burken matjessill som jag alltid har hemma utifall att – och att är nu!
  Stor kram!

  1. Man kan ju ha stil och sjövett men har i sommar sett alltför många som tyvärr saknar båda.
   Önskar dig en “go kväll” med matjesill.
   Stor kram

 2. Att ha en bra och smidig kamera ute är ju perfekt, man kan verkligen få till många bra bilder och dina är så fina! Kul när man kan se så bra i zoom också 😀

  1. Visst är det! Jag har ofta två kompaktkameror med mig. En med bra zoom men zoomar man på långt håll fler hundra meter blir det lätt suddigt. Den andra kameran har andra kvalitéer. De kompletterar varandra. Och jag tycker ju om att fotografera .

 3. Tack för titten återigen Ditte! Jag är med dig på turerna runt min gamla stad, i alla fall de flesta.
  Jag blir glad, jag tänker på alla gamla minnen och sen läser jag om dagens sjömarodörer, vattenscootrarna. Jag blir minst sagt mörkrädd och tyvärr så är det lika i hela landet, så fort de har en vattenyta att rumla runt på. Självklart inte alla, men som vanligt är de marodörerna som syns och märks!
  Ha det gott och hoppas att sillen smakade bra!

  1. Idag ägnade jag konvalescenspromenaden åt stilstudier. Ja, några också från balkongen. Tydligen är det så att många hyr båtar, mest snabba motorbåtar och vattenscootrar i sommar men de har inget sjövett och ingen kunskap. Är många gånger helt hänsynslösa och kan inte läsa sjökort.Sjöräddningen har fullt upp med detta i stället för att kunna ägna sig åt de som är i riktig sjönöd.
   Ha det gott du också och det är så roligt att du hänger med.

 4. Bra köande där vid Thaibåten.
  Aldrig varit där, kanske kan det bli någon gång framöver.
  Den där vattenscooterföraren var dock inte bra på något sätt.
  Sol och fint nu mot kvällen.
  Regnat hela natten och en del på dagen.
  Ja även igår e.m.

  1. Överlag tycker jag att man i Stockholm är bra på att hålla avstånd. Och vakterna på Thaiboat är snara med att påminna om någon glömmer.
   Maten här är verkligen god och det är thailändska kockar som jobbar och överlag mycket thailändsk personal.
   Här kom regnet sent på em men dagen har varit fin. Tvärt om hos dig.
   Önskar fig en fin kväll.

 5. Vilken trevlig stilstudie och fina bilder. Ibland undrar jag hur vissa tänker. När det gällde föraren till vattenscootern så kändes det som om han inte tänkte alls. Det allra mest grundläggande när man är ute på vattnet är att man ska bära flytväst. Många är osäkra simmare och dessutom kan man råka ut för en skada. Vi brukar berätta för eleverna att 200 meter i en pool kan jämföras med att simma knappt 50 meter i hav och vågor. Ja, hej och hå så dumdristiga vissa är…

  Kram och god kväll!

  1. Många olika stilar såg jag under förmiddagen. Och tyvärr är det en överrepresentation av de som inte har sjövett vare sig på vattenscootrar eller motorbåtar. Många kan ju inte ens läsa sjökort. Och att man inte här i Sverige måste ha flytväst är ju märkligt. I Finland vill jag minnas dte är obligatoriskt.
   Och det är ju sällan olyckor, utan dumdristighet att man hamnar i vattnet. Många kan inte ens simma 10 m i en pool.
   Trevlig kväll.
   Kram

 6. Du har sannerligen underhållning i närområdet 🙂 men den där föraren av vattenscootern borde får en åthutning (tycker jag!) Det finns nåt som heter sjövett som inte alla behärskar tydligen
  Ha det fint Ditte, kram!

  1. Jadå! Och idag blev det olika varianter på stilar. Och den jag gillade minst var killen på vattenscootern. Killen fick en rejäl åthutning av slussvakten och kom ut igen. Sådana ska inte vara på sjön. Inte ens om han hade haft flytväst. Vett saknades också helt.TYvärr har jag sett att det saknas hos en hel del på sjön denna sommar.
   Ha dte fint du också.
   Kram från ett regnigt Stockholm nu i kväll.

 7. Vilken himla tur att du har så mycket att kolla på i närområdet nu när du inte är lika mobil som du vanligtvis är. Härliga bilder och stilstudier igen! Sen kunde du kanske be truten att hålla truten? 😉

  Ha en finfin kväller!

  1. Ja, här i Stockholmstrakten finns mycket av det mesta. Och att just nu ge sig ut i Sverige är trångt. För alla verkar vara ute och röra sig. Men vi har det väldans bra i Stockholm men grönska och vatten och trevligheter i närheten. Och med tanke på läkarbesök och annat så blir det ju begränsat.
   Jag försökte få truten att hålla just truten. Men ingen direkt lycka.
   Här ösregnar det i kväll så jag antar att grönskan blir än vackrare. Ska bli fint i helgen.
   Ha det bra ni också.

 8. Stil och sjövvett låtter vettigt att ta med sig ut på sjön.
  Härligt med promenad och vädret ser ju helt okej ut. Här är det blåsigt och regnigt för tillfället…

  Ha det fint och ta väl hand om dig!
  Kram Christina

  1. En del har vare sig stil eller sjövett. Sorgligt. Extra påtagligt i år när många är hemma och hyr båtar, främst motorbåtar och vatttenscootrar och saknar ofta kunskaper och sjövett.
   Vi hade fint här till fram på eftermiddagen och kön till restaurang Thaiboat fanns redan vid lunchtid.
   Regnet kom här på em och pågår fortfarande. Men i morgon ska solen vara åter.
   Kram

 9. Intressant stilstudie idag! Ja, det är kul att kolla på folk, hur de är och hur de beter sig, ser ut.
  Bedrövligt att en del tar sig friheter och rättigheter, som om de ägde hela världen. Inte konstigt att det händer olyckor och smittspridningar. Båtägandet har ökat enormt i år, precis som husbilar, husvagnar.
  Jag tror jag kan se lite i det beteendet som finns här i stan på ungdomarna. Precis nu har jag inte varit utsatt för störningar, men medan jag var borta, så läste jag i polisrapporten att ungdomarna stört både här och var med sin dånande musik och många boenden hade klagat.
  Här har varit en helsolig dag, dock för mycket blåst.
  Stor kram och god kväll!

  1. Jätteroligt att se vad som rör sig både på kajen och i vattnet. Och många olika varianter av stikar finns. De olika stilar jag fångade idag tog jag på ett par timmar både ute och från balkongen.
   Egentligen är det inte så många olyckor utan ovarsamhet och många är ju medvetna om riskerna men struntar i säkerheten. Sen förväntar man sig att bli räddad- Att tänka efter före vore kanske en idé. För det är ju inta barn det gäller. För bil krävs ju i varje fall körkort. Men för båtar under 12 x 4 meter och vattenscootrar krävs inget alls. Märkligt.
   Hoppas att polisen och ordningsvakter nu rensar i din stad så att dessa inte får ta över.
   Här blir vi ju inte alls störda av ljud eller annat. Och poliserna jagar friskt de som inte sköter sig men en del slinker ändå igenom.
   Sol här fram till klockan 17 och då kom regnet. Men till helgen ska det bli riktigt bra.
   Jätteskönt att du fick sol idag. Blir så mycket trevligare då.
   Stor kram

 10. Klart att Thaiboat måste vara en av Stockholms populäraste barer/restauranger. De ha ju inte bara bästa läget utan hela konceptet med strand och solstolar är ju unikt. Åtminstone känner jag inte till fler ställen som skapat en sådan “sydländsk”miljö.
  Stilstudier är alltid roliga att göra. Håller ju på med ungefär samma sak, men har inte lika mycket att väja på som du. Sedan är du betydligt “försiktigare” med dina mänskliga motiv, då du nästan alltid suddar ut deras ansikten. Det gör inte jag, då det ju faktiskt är fullt tillåten att fota i offentliga miljöer. Det är en annan sak med barn såklart. Å idioten med vattenskotern hade ju gärna kunnat låta bli att anonymiseras;-) Tror att killen kollar sin mobil när han väl kom ut på andra sidan. Då önskar man sig en stor våg… ja, du förstår vad jag menar;-)

  1. Vid lunchtid i dag var det en prydlig kö och en hel del satt redan och åt. Men i eftermiddags och i kväll var det sämre. Regnet kom och inomhus har de nu ganska få platser. Men helgen blir nog lovande.
   Idag fastnade jag i stilstudier redan när jag träffade på måsen på förmiddagspromenaden. Så under ett par timmar hade jag samlat ihop lite varianter. Jag tycker din innergård erbjuder många olika stilar och ögonblicksbilder. Ofta suddar jag ansiktena men jag vet att det är fullt tillåtet att ta bilder utan att göra det. Men ibland är det barn med så det går av bara farten.
   Killen på vattenscootern kollade i mobilen. Han fick en rejäl “tillsägelse “av slusspersonalen.Hoppades nästan han skulle ramla i men spak var han. Jag hoppades också på en stor våg.

  1. Jadå! Det gjorde han efter det att han åkte ut från slussen.Visst kan man bli trött. Han såg ganska skamsen ut för han blev tillrättavisad av slussvakten. Märkligt att det inte ens krävs att man begriper att det är förbjudet även på sjön att köra mot rött
   Många olika stilar kan man se och det gjorde jag både på kajen och i vattnet på ett par timmar på förmiddagen.
   Gillade också stilen på segelbåten bättre.Och seglare har oftast bättre koll på både sjöregler och sjövett.

 11. Stilstudier är riktigt trevlig sysselsättning – både till sjöss och på land 🙂 Hm, nog bör väl samma regler gälla för alla! Tack för ännu en fin promenad!
  Ha en bra fredag!
  Kram

  1. Här var det ett antal stilar både på land och till sjöss. Och visst kan man undra om en dels sjövett. Ser många i sommar ute på vattnet som inte har en aning om vad som gäller och inte har något sjövett heller. Antar att det är lika illa om de är i ett fordon på land.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Här börjar solen nu titta fram.
   Kram

 12. Trevlig dagsfärsk stilstudie. 40 gånger närmare. Vilka möjligheter som öppnas.
  Jag hade tagit en halv pizza vid kajkanten och en kall öl till.
  En del tänker inte alls. Jag har noterat det mer och mer. Beror det på att jag är född med en hjärna att tänka med? 😉
  Fredagskram från tapetseraren

  1. Det är så roligt att se allt här vid kajen och i vattnet och på lite avstånd. Kameran gör ett bra jobb. Detta med picknick på kajkanten är omtyckt. Och varför inte.
   Här har Sjöräddningen fått jobba för högtryck i sommar och många har absolut ingen koll vare sig på sjövett eller regler. Undrar varför man inte inför något kunskapsprov på både snabba vattenscootrar och snabba motorbåtar. Vad gäller segelbåtarna och de mer saktgående motorbåtarna tenderar de till att begripa bättre.
   Lycka till med renoveringen.
   Kram från ett soligt Södermalm.

 13. Den tyska segelbåten på sista fotot påminde mycket om vår båt när det begav sig. Vi har inga vattenscotrar här men jag upplever ändå dem som en styggelse. Dels för att de inte har något trafikvett dels för att jag tror de stör djurlivet massor när de kommer dundrande. Körkort behövs, absolut. Och anvisningar var det är lämpligt att framföra fordonen.
  <Hur mycket låter de? När ni är hemma och har balkongdörren öppen? Är det tyst så ni hör fågelsång eller är det ljudligt som i en storstad? eller något där emellan?

  1. Vad roligt! Och en fin båt var det. Ja, dessa vattenscootrar….Polisen är nu än mer på hugget och en del kommunner har förbjudit dem om de inte kör i farleder. Bra så! Här saknar jag nu en svanunge. Svanfamiljen hade tills för några dagar sedan tre ungar men nu är det bara två- Kan förstås också vara en trut eller annat…Sorgligt är det. De hör till här.
   Vi hör oftast fågelsång men kommer muskelbåtar och vattenscootrar tar de över för en stund. Ja, måsarna och trutarnas skrik hör vi ju också en del av.
   Men där vi bor är det ganska lungnt och balkongdörren är nästan alltid öppen.
   Beroende på hur vinden blåser kan vi ibland höra ljudet från bilarna som finns på Skanstullsbron.
   För att bo mitt i en storstad så bor vi nog väldigt lugnt här på kajen. Med god underhållning.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *