Promenadklubben Trevligheter

Att åka kommunalt med kryckor – Premiär

Onsdag och dags för att träffa Promenadklubben. Förra veckan var vi i Winterviken, ett område strax söder om Stockholms innerstad. Och det var hit Alfred Nobel flyttade sin fabrik efter en explosion på Södermalm. För egen del anslöt jag då i taxi eftersom närmaste tunnelbanestation var 1 km från ”målet”. Alltför långt för mig att ta mig med en tämligen nyopererad höft och med kryckor. Men idag skulle vi vara mer centralt, vid Stockholms Central. Så hit ville jag göra ett försök att åka kommunalt. Så det blev lite av en premiärtur för mig att testa buss och tunnelbana-

I Promenadklubben

blev jag invald förra våren efter att ha lett en guidad tur här på Söder. Så glad och tacksam för att slumpen såg till att det blev så. Ja, även bloggen var behjälplig för det var genom den som jag blev hittad som guide. Och förutom promenader i olika miljöer  i Stockholm med omnejd ingår även ofta en upplevelse av något slag. Ja, inte att glömma luncherna som också är viktiga.

Vad gäller aktiviteterna finns det en programgrupp som organiserar det hela och alla är välkomna att lämna förslag och bidra med det en kan. Några exempel på det vi ägnat oss åt är;   svampplockning, besök hos en yxmakerska, en guidad tur och lunch på Grand hotell,  en tur till Alby ( en förort söder om Stockholm) där artisten, konstnären Dogge Doggelito- Hit till Alby är det en tunnelbaneresa på 30 minuter och visst var det både roligt och intressant att få veta mer om Alby.  Inte minst med en verkligt lokal guide.

Svamputflykt med Promenadklubben i september 2022 i de sörmländska skogarna utanför Strängnäs.

Att åka kommunalt

gör jag i vanliga fall mer eller mindre dagligen.  Men just nu är det inte vanliga fall för mig eftersom höften är opererad och kryckorna är mitt sällskap och ska så vara. Viktigt också att jag inte överanstränger mig. Just nu kan jag gå ca. 400 meter men får vila halvvägs.Så enligt det  borde jag med buss och tunnelbana kunna ta mig till Centralen för att vara med på dagens aktivitet med Promenadklubben.

Och dagens aktivitet förutom promenad var att provsmaka ”riktig kaviar” och få veta mer om fisken stör. Även också få veta om hur kaviaren framställs. (OBS! Ingen rysk kaviar)  I dagens upplevelse ingick också en minikurs om ostron och hur en smidigast  öppnar ostron. Jodå, provsmakning här också.

Jag startade resan med buss på angränsande gata. En buss som är som en ringlinje genom hela stan. Men jag skulle bara en hållplats.

Stockholm. Södermalm.Skanstull. Testar att med opererad höft och kryckor att åka kommunalt. Att åka kommunalt med buss gick riktigt bra. Bussen kan ju sänkas ner så det gick galant att kliva på. Här vid Skanstull skulle jag av. Så det blev en resa på 5 minuter. (På bussen finns särskilda  platser för de som är rörelsehindrade. ) 

 Dags för tunnelbanan.

Här, där bussen stannar finns här ingen hiss ner till biljetthallen. (Men hade jag gått tillbaka över Götgatan finns en hiss som fungerar ibland.) Nu valde jag här  att ta de 13 trappstegen  ner till biljetthallen.

Här en av tre tunnelbanenedgångar vid Skanstull. Men denna är närmast busshållplatsen.

Och ner till biljetthallen kom vi och genom spärrarna. Nu hoppades jag på att hissen skulle vara i form för att ta mig ner till spåren.

Jodå, hissen fungerade

Stockholm. Södermalm.Skanstull- Hitintills har det flutit på bra att åka kommunalt. Och jag kom ner till perrongen. Hitintills har det fungerat bra att åka kommunalt. En minuts väntan-

Gott om plats på tunnelbanan och här finns också gott om an och avpassade platser för rörelsehindrade. (I nya vagnarna är de märkta med gula säten. Jag skulle till T-centralen, en resa på 8 minuter, här skulle jag sedan försöka att hitta en hiss  för vidare transport till gatuplanet. Tittade på rulltrappan men insåg att den skulle jag inte alls testa. Så det räckte med en titt. Hittade hissarna och två olika tog mig upp till Klarabergsviadukten. Rätt gata.

Hissar vid Stockholms Central. Underlättar mycket om en ska åka kommunalt och har svårt att gå. Gott om hissar på Centralen. Och jag var vid gott mod när jag kom upp  och ut på Klarabergsviadukten. Hitintills  hade det gått bra, över förväntan att åka kommunalt

Klarabergsviadukten.  Blickar ut över Centralplan och mot Riddarholmen. Jag är nästan framme vid målet och inser att jag hade kunnat hålla mig inom Centralens byggnad hela tiden. Hade då sparat en del steg. 

Framme vid målet; restaurang Perini. Ligger alltså högst upp i Centralbyggnaden och en kan ta hiss hit upp från avgångshallarna. (Det vet jag nu)

Från min dörr till restaurangen tog det 25 minuter. Promenad till buss,väntan på buss, tunnelbana, hissturer och kryckpromenad . Helt ok.  

Fortsättning följer i morgon

 

34 svar på ”Att åka kommunalt med kryckor – Premiär”

  1. Jag hade verkligen tur. Och just hissarna från spåren står ju ofta. Men det var fint att testa idag. Och i och med just goda kommunikationer och att jag inte har långt till bussen kan jag ju bli mer fri. Taxi finns ju alltid att ta till och det är ju bra.

 1. Kul att resan gick så pass bra. Väldigt smidigt att bussarna är sänkbara.
  Det verkar vara desto värre att åka med tåg. På tåget jag tar till/från jobbet är det nog närmare 30 cm höjdskillnad mellan tåg och perrong. Så många äldre eller skadade har svårt att ta sig ombord. Som tur är brukar både medpassagerare och tågpersonal vara behjälplig, och jag tror även det finns en ramp på tåget att plocka fram om det krävs.

  1. Jag ville gärna testa med att åka kommunalt och just denna sträcka som jag skulle idag fungerade väldigt bra. Så nu kan jag ta en utsvävning även på fredag. Känns bra med lite frihet. Tåg skulle inte fungera så smidigt. . Här går det bra med pendeltåg, men hos SJ måste man säga till innan och då är det på vissa tåg en speciell dörr på tåget där trappstegen kan sänkas. Så ingen spontan resa där.
   Märkligt hur de tänker. Men visst är det så att det finns medresenärer och tågpersonal som bistår och det är ju fint i sig.

 2. Väl och bra skönt för dig att få träffa klubben, komma ut och ha trevligt. 👍
  Innan operationen skrev du mycket om tiden efter som skulle bli lång tid i stillhet, visserligen med rehabiliterande dagsprogram som skulle utökas. Du gruvade dig jättemycket självklart. Inte mycket till stillhet om jag förstått det hela rätt på vad du skriver. Förra veckan for du iväg visserligen med taxi och nerkortat tur med klubben. I går åkte du med beviljad sjukresa till rehab, det är bra. I dag utmanar du dig med att åka kollektivt!
  Fortsatt trevlig kväll 😊

  1. Ja, jag har också tänkt på att jag gruvade mig en hel del hur det skulle bli. Men jag har nog också haft tur på olika sätt i samband med operationen. Allt är ju så individuellt och min rehab har så här långt, enl sjukgymnasterna, gått över förväntan. Bra så.
   Sjukresa måste jag ha ett tag till om inte det kollektiva fungerar.Och till sjukgymnastiken blir det för långt för mig att gå och i uppförsbacke.Finns heller ingen buss eller t-bana på några hundra meters avstånd.
   Idag var jag också beredd att ta taxi om något falerat- Nu har jag testat det kommunala och vet att den sträcka jag gjorde idag är ok. Men inte längre just nu-
   En kväll i stillhet har dte varit med fina upplevelser från idag. De är ju också viktiga i sammanhanget.
   Hoppas du haft en bra dag.

 3. Du är verkligen i farten ♡
  Jag skulle aldrig komma på idén att åka kommunalt med kryckor och vara relativt nyopererad- men du är modig och tuff! I och för sig så hittar du ju bra på plats- men jag är full av beundran=)

  1. Jag ville testa. Och med buss nära och hissar så gick det vägen. Och det föll ut till belåtenhet. Rulltrappa hade jag inte kunnat åka. Men jag var beredd på att ta taxi om något krånglat. En trevlig em blev det. Och god.

 4. Det var tufft av dig med den resan och Centralen är som en resa i sig men bra byggt och planerat men vilka höjder och djup med rulltrapporna så bra att hissarna fungerade.

  Tänkte lite på att sätta sig i bil som du måst göra, sätena borde ha en utfällbar fotplatta och hela sätet svänga ut men nån sån konstruktion finns nog inte🙂men så mycket att tänka på för så lätt att det blir lite vridning som inte ska.

  Och där tänkte jag på buss och tåg, bara de står still tillräckligt länge för att sätta sig korrekt med vinklar rätt.

  Så intressant att du testat det idag och så otroligt skönt att det gick bra. Lycka till med alla äventyr och det är mycket spännande nytt i storstan.

  1. LIte orolig var jag och tanken på att ta taxi fanns hela tiden med. Men när nu buss, hissar och t-banan fungerade så gick allt bra. Så långt kan jag ju dock inte gå. Och rulltrapporna? Absolut inte.
   Ja , just detta med bilen är ju knepigt. Ska be att få låna en liknande portabel svängplatta för den underlättar ju. Tror jag vred till något i går när jag gick i eller ut bilen.
   Bussen har anpassade säten och sänkte insteget och väntade på att jag satt mig. Bad om att chauffören skulle vänta. Ohc just att sitta rätt är ju viktigt.
   Nu har jag testat och är glad för att det fungerade. Men hade inte busshållplatsen varit så nära oss hade det ju inte fungerat.
   Och att komma ut ger också god energi. Men i morgon blir en hemmadag.
   Tack för din omtanke.

 5. Oj, redan ute och provar kommunala transportmedel, du är tuff du! Va kul att det gick så smidigt..”so far”. Spännande att läsa fortsättningen.
  Jag måste skynda vidare till jobbet!
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Japp! Jag ville testa och det gick ju bra. Men utan fungerande buss helt nära och hissar had ejag fått ta taxi. Det alternativet fanns ju.
   En väldigt trevlig och god träff blev det-
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

 6. Det är just det som imponerar mest på mig. Du gör allt till ett äventyr eller till och med en tävling. Du ska minsann klarar saker och ting, kosta det vad det vill. Samtidigt har du en riskbedömning som är klockren. Än en gång tycker jag att det är helt fantastiskt att du klarade den resan utan minsta bekymmer. Extra bonus (för oss läsare) att du till och med lyckades ta så fina bilder på de olika ”stationerna”. Hatten av!!!

  PS. När SL fungerar är de världsbäst, ingen tvekan. Även här en klar bonus – hissarna fungerade, vilket de verkligen inte alltid gör. DS.

  1. Det gick vägen och det gjorde det riktigt bra. Busshållplatsen är helt nära och de sänker ju stegen så en kan komma på. Men jag var beredd på taxi om hissar inte skulle fungera. Rulltrappa är uteslutet.
   Och det var så roligt, gott och trevligt att vara med idag. Ger mycket det också.
   Tack för uppmuntran.

 7. Riktigt bra kämpat av dig och så skönt att det fungerade som det skulle. En hiss som stod kunde ju ställt till det för dig men icke 😀

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Roligt att testa och se. Alternativet var annars taxi. Tur att busshållplatsen ligger nära för att gå till Skanstull 700 m i uppförsbacke hade inte fungerat. Inte rulltrappa heller.
   Tack! Och trött är jag i kväll men det har varit en rolig dag.
   Kram

 8. Bra jobbat!
  Många gånger tycker jag det kan vara jobbigt att åka kommunalt, upp och ner i rulltrappor och hissar som inte alltid fungerar med två friska ben. Du fixar det galant med nyopererad höft och kryckor. Ta inte i för mycket bara….

  1. Tack! Vad gäller rulltrappa hade det inte fungerat. När jag såg den valde jag att inte ens göra ett försök. Nu vet jag att jag kan transportera mig kortare sträckor.Men det vill till att hissar fungerar. Ofta finns det nu info på SL om en hiss är trasig men det stämmer ju inte alltid. Svårast är ju fortfarande att gå med kryckorna för belastningen blir stor. Så i morgon blir det en hemmadag.

 9. Jag funderade spontant på detta hur du skulle fixa det hela om det inte hade gått så bra som det gjorde utan att ha någon med dig,men självklart, taxi finns. Du är en tuffing Ditte! Vilken tur att bussarna går att sänka och att det finns så mycket som är anpassat för handikappade. Nu ser jag framemot smakprovet/proven imorgon!
  kram

  1. Jag tänkte också så och då hade jag tagit taxi. En rulltrappa hade jag inte testat. Nu var det tur att hissarna gick. Och öfr mig som är van att vara ute mycket och rörlig var det fint att se att denna sträcka fungerar fint. Busshållplatsen ligger nära och har avgångar varje kvart och utan buss skulle det inte gå. Upp till Skanstull och t-banan är det ca. 700 m i uppförsbacke och det klarar jag inte.
   Smakprov kommer i morgon.
   Kram

  1. Ja, tack! Det kändes fint att jag kunde ta mig kommunalt och roligt med lite som händer. Och att träffa Promenadklubben är alltid så trevligt. Men utan busshållplatsen helt nära så hade det ju inte fungerat att åka.
   Rulltrapporna tittade jag bara på. Hade inte fungerat så glad att hissarna var i gång.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Strålande vårdag här idag så kanske en stund på balkongen.

  1. Jag ville prova och hade räknat ut att det borde fungera om hissar och annat var i funktion. Annars hade det fått bli en vanlig taxi. Det ger ju mycket att komma ut på trevligheter och det i sin tur är bra både för humör och träning. Och just till Centralen fungerade det fint. Men utan busshållplatsen helt nära oss hade det å andra sidan inte fungerat alls.
   Kram och trevlig torsdag. Kanske rentav lite vår i luften hos er. Här är det just nu molnfritt.

 10. Ja, i Sverige tänker man nog mer på de rörelsehindrade än vad man gör i utlandet. Trottoarerna i Spanien är ju livsfarliga även för en lätt rörelsehindrad.

  1. En stor fördel att det finn an och avpassningar så att det är möjligt att ta sig fram. Testade ju att åka kommunalt med min ”lätta” skada och är glad att det fungerade så bra. Känns fint att ta del av det jag gör i vanliga fall även nu. Och taxi finns ju som gott alternativ. Nej. i Torrevieja hade det varit knepigt att ta mig runt.

 11. Riktigt bra kämpat det är full fart framåt för dig:) Höll du för näsan i hissen tro?? minns när man åkte hiss när barnen var små i barnvagnen det var ingen höjdare.kram och en fin dag

  1. Tack! Jag ville se om det fungerade med att åka kommunalt och till centralen gick det riktigt bra. Tursamt nog har jag en busshållplats helt nära oss och annars skulle det inte ha fungerat.
   Rulltrappa fungerar inte så glad att hissarna gjorde det. Men det vet en ju aldrig.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Här klarblå himmel idag-
   kram

  1. Jag är ju van att vara rörlig så nu ville jag testa. Och när jag har bussen ganska nära, ett par hundra meter bort, så ville jag testa för att gå med kryckor 700 m till t-banan skulle inte fungera. Nu gick det bra och så roligt att kunna vara med. Hade det inte fungerat så finns ju taxi.
   Kram

 12. Spännande det där med hissar och rulltrappor som kanske fungerar. Jag tycker att det är lite jobbigt nu när rulltrapporna inte fungerar för jag kan få ont av att gå i trappor, speciellt uppför, nu ju tyngre jag blir med magen och allt 😛 Skönt att det gick ganska bra för dig den här gången 🙂
  Kul med promenadklubben 😀

  1. Visst är det bra om hissar fungerar. Inte minst om en har barnvagn, rullstol, svårt att gå elle annat Ibland hjälper ju också rulltrappor. Men nu kan jag inte ta dem- Förstår att det är bra för dig om det fungerar med både hiss och rullis.
   Stort grattis till att ni ska bli föräldrar.
   Promenadklubben betyder mycket och fint att jag kan ta mig dit och hem- Men det tar på krafterna.
   Önskar dig det bästa.

 13. Tänk vilken bra erfarenhet du får som snart kan guida andra som har problem med rörelseapparaten att ta sig fram i staden. Och du är duktig som ger dig på att åka kommunalt trots att du ännu behöver hjälpmedel.
  Nu var det ju så att det hann vattnas i munnen på mig under resan på t-banan och så fick jag inte smaka några ostron eller kaviar! Ler, jo jag läser att det kommer, bara att ge sig till tåls
  Kram

  1. Lite så tänkte jag också. Men utan att ha bussen så nära och som går tre gånger i timmen och t-bana när skulle det inte varit möjligt. Tur också att hissarna fungerat. Rulltrappa skulle jag inte klarat av.
   För mig är det ju en frihet att jag har kunnat ta mig kommunalt för det ger ju energi att komma ut på trevligheter.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *