Stockholm Trevligheter

Grand Hotell i Stockholm – Guidning, mingel och lunch

God sen eftermiddag! Ett sent inlägg blir det för dagen har varit fylld av trevligheter tillsammans med Promenadklubben.Förra veckan blev det en hel del av det goda och på olika sätt.  Vi startade med besök i en butik där vi fick smaka på italienska charkuterier och ostar. (Här fick vi  också möjlighet att handla om vi önskade) Och det blev även en god lunch tillsammans. Även idag blev det smak av det goda och på olika sätt. På Grand Hotell i Stockholm.Här skulle vi få en guidad rundtur och senare också äta lunch på Grands Veranda.

Grand Hotell, Stockholm sett från Strömbron. På väg över Skeppsbron till Grand Hotell. Och här vid kajen utanför hotellet avgår och ankommer många av skärgårdsbåtarna. 

Grand Hotell

Vi välkomnades av våra guider som skulle visa oss runt i delar av hotellet. Grand Hotell, ett 5* lyxhotell, grundat 1874, är med sitt perfekta läge och utsikt nog det ”bästa hotell” man kan bo på i Stockholm. (Beror givetvis på vad man räknar som bäst) Hotellet i sig har en spännande historia och det är ofta här ”alla” celebriteter som besöker Stockholm gärna bor.

Nu i december, i samband med Nobelfestligheterna, blir det extra många gäster eftersom nobelpristagarna med följe brukar bo här. (Varje Nobelpristagare får ta med sig 18 anhöriga.)  Och i år med många tidigare pristagare också på plats lär inte Grand Hotell räcka till. Blir i år lite av ett uppsamlingsheat vad gäller Nobelfirandet och antal deltagare eftersom pandemin satte en del stopp.

Våra guider är på plats och visningen kan börja.

Stockholm hade 1866 en ”Världsutställning”, en internationell industri och konstutställning och när den  var över kändes bristen på hotell i Stockholm påtaglig. Initiativet till att bygga  hotellet kom från den franske köksmästaren  Jean-  Francois Régis Cadier. Han tyckte att det fanns ett behov av ett hotell som kunde mäta sig med de välkända hotellen ute i Europa.Idag finns hans minne kvar i den läckra Cadierbaren och en tavla i lobbyn.  Även omsorgen om gästerna på hotellet och hans kärlek till stora fester lever kvar  på hotellet. Grand Hotell är också den enda svenska hotell idag som är medlem i ”The Leading Hotels of the World”. (Mer om hotellet och dess historia finns att läsa i länken ovan.)

Rundtur

Det finns ca. 270 rum på Grand hotell och 31 sviter. Den största är Prinsessan Lilians svit och är på dryga 300 m2. Idag var den uthyrd så vi kunde inte få oss en titt. Även ett 20-tal olika konferensrum finns.   Hotellet består idag av flera byggnader i anslutning till huvudbyggnaden och en stor SPA anläggning,”Nordic Spa&Fitness”  finns också att tillgå.

På en vägg i lobbyn till Grand Hotell  hänger två porträtt. Till vänster hotellets grundare Jean -Francois Régis Cadier. Till höger Wilhelmina Skogh som bidrog till att den vackra Vinterträdgården på hotellet kom till 1909.

Stockholm. Grand hotell. Utsikt mot Strömmen , Kungliga slottet och Gamla stan.Utsikt genom ett fönster i lobbyn på Grand Hotell mot Stockholms ström, Kungliga slottet och Gamla stan.

En del av Cadierbaren. Den fortsätter sedan in till vänster.

Bolinderska palatset och Spegelsalen

Vi tittade in i en del av hotellet som heter Bolinderska palatset. Här finns lokaler för fest och konferens. Från början var det byggherren Jean Bolinder som lät byggde detta på 1800-talet. Inspirationen till palatset kom från ett palats i Venedig. Sedan 1889 tillhör byggnaden Grand Hotell. I byggnaden finns också en hel del målningar som den konststuderande Carl Larsson har utfört. Då helt okänd.

I Bolinderska palatset/huset kan en hyra ett eller flera rum för konferenser eller fester. Och väl dekorerat och utsirat är det. Precis som det skulle vara på 1800-talet.

Delar av Promenadklubben som var med här idag. (Har ”blurrat” ansikten eftersom jag inte hann fråga alla om lov att publicera bilden.)

Vi gick vidare till Spegelsalen som har stora spegelfönster på långsidorna. I taket finns vackra målningar och två enorma kristallkronor. Allt är i guld, vitt och speglar. Salen kan en hyra för stora fester där man vill ha mycket av det extra. Här kan 70-300 personer få plats.

Här i Spegelsalen ägde 1901 den första Nobelfesten rum. Och ända fram till 1929 kunde festen vara här. Men senare blev   evenemanget för stort och det hela flyttades till Stadshuset.

Grand Hotell i Stockholm. En del av Spegelsalen- En del av Spegelsalen på Grand Hotell

En av kristallkronorna i Spegelsalen

Lunch på verandan

blev det efter rundvandringen. En vacker utsikt genom de stora fönstren blev än finare i det soliga vädret.

Grand Hotell. Lunch på Verndan.Lunch på Verandan på  Grand Hotell. Vackert dukade bord och vacker utsikt. 

Till lunch åt vi älgfärsbiffar med  gräddsås, potatispuré, rårörda lingon och stekta kantareller. Väldigt gott. Vad gäller lunchen och övrig mat på Verandan så är fokus på svensk husmanskost. (Fisk och vegetariska alternativ finns alltid.)

Om en inte vill äta på Verandan så finns ett par restauranger att tillgå och som kocken Mathias Dahlgren driver; Matbaren och en laktovegetarisk restaurang Rutabaga. Afternoon tea här på hotellet rekommenderas och också ett besök i Cadierbaren. (Där finns också mindre rätter att beställa) Mer om mat och dryck finns här.

Ännu en lyckad aktivitet med Promenadklubben. Men så mycket promenerande blev det inte på hotellet så det gjorde jag på vägen hem.

Utsikt från lunchen på Verandan över Stockholms ström, Södermalm, Kungliga slottet, Gamla stan och Waxholmsbåtar

Lite nostalgi

Jag jobbade som guide i Stockholm under ett par somrar i slutet av 1960 talet.  Och det var då jag introducerades dels till Cadoerbaren på hotellet och dels till deras fina toaletter. Även idag kan jag svepa in genom hotellets dörrar, hälsas välkommen av dörrvakten, (som inte vet att jag inte bor här)  passera receptionen och gå raka vägen till toaletterna. Tror dessa tillhör bland de fräschaste i Stockholm. Avgiftsfria är de också..

 

38 svar på ”Grand Hotell i Stockholm – Guidning, mingel och lunch”

 1. Så trevligt med en guidning där! Fantastiska lokaler! Vi har varit där på skaldjursbuffé, och därför sett vissa delar, men andra delar har vi inte sett …

  1. Verkligen! Så roligt att både se och få veta mer om hotellet.Och alla utrymmen är så fina- Är då och då här i Cadiebaren, som är väldigt trevlig. Även ”afternoon” tea är gott och trevligt. Just skaldjursbuffé har vi också smakat här i Vinterträdgården och härlig miljö-

 2. Ett anrikt hotell det där, brukar ju ta in på mindre hotell jag, mest för att det ligger närmare mitt slutmål men jag tror väl det blir billigare också. 😉

  Tackar för denna ”guidning” och tillönskar dig en fin kväll.

  1. Visst är det! Så roligt att ni få en guidad visning här och sedan äta lunch. Gillar verkligen deras Cadierbar.
   Billigt här är det inte. Så för egen del har jag bara bott här ett par gånger. Men ibland har det blivit besök för lunch och även i Vinterträdgården.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Ett väldigt trevligt besök och en riktigt god lunch.
   Absolut hade älgfärsbiffarna kunnat platsa på en Nobelmeny. Men nu äts ju den inte längre här utan i Stadshuset. Men de har ju kök där också.
   Trevlig kväll.

 3. Önskar att man skulle våga sig på rn natt på Grand hotell… fast då skulle man nog inte vilja lämna hotellet.
  Vilka trevliga aktiviteter ni promenerar er runt på. Ha en god kväll! Kram

  1. Man kan helt klart slinka in här på toaletterna. Jag gör det ofta….
   Och att ta något att dricka i Cadierbaren är trevligt och i en behaglig atmosfär.
   (Man måste ju inte äta här)-
   Har övernattat här ett par gånger och det är minnesvärt.
   Visst är det trevliga aktiviteter. Men inte heller idag ingick så mycket promenad så jag gick hem – I alla fall några km.
   Kram

 4. Så jag skrattade åt ditt lyxiga toabesök – hahaha:-) Vill minnas att du har nämnt det förut. Du är modig du, tror inte att jag skulle våga;-)
  Afternoon tea har jag intagit på verandan för en herrans många år sedan. Så det var riktigt kul att följa med dig på en rundtur.
  Har ju sagt det förut – er promenadklubb är enastående. Tycker du borde beskriva klubbens ”villkor” med mera här på bloggen. Jag menar det är ju en stor skillnad mellan boulegänget på min innergård och din promenadklubb.

  1. Jadå! Har nämnt detta förr med toaletterna. Har ju övat sedan 1968 så lite nostalgi finns med. Satt då i Cadierbaren här med arbetskamater och beställde en liten starköl efter arbetsdagens slut. Dyrt! Men trevligt.
   Visst är Promenadklubben enastående. Är lika glad varje vecka över att ”lilla jag” hamnat här.
   Vad gäller villkoren så vet jag inte. Men de finns säkert. Man blir rekommenderad.Kan tänka mig att jag gjorde en bra guidning. Och jag ska här framöver ev.ta mig an Reimersholme och Långholmen. Är ju ganska bra på Stockholm och i olika delar.

 5. Tack för granna Grand hotel! Jag har varit där inne en gång och då behövde jag låna toaletten ;). Så det var fint att du och Promenadklubben var där på sightseeing så jag också vet hur resten av hotellet ser ut.
  Kram

  1. Ja, toaletten här var det första kah kom i kontakt med 1968 och sedan dess har jag besökt dem då och då. Vet var de finns och de är alltid fräscha.
   Kul att du också hittat dem. Och de ligger kvar där de ”alltid” funnits.
   Ett gott och lyckat besök blev det. Med lite nostalgi.
   Kram

 6. Ännu en fin ”promenad”. Er klubb är verkligen bra och idérik.
  Maken och jag bodde på Grand, en helg för flera år sedan när vi firade en av våra alla bröllopsdagar.
  En trevlig upplevelse som jag gärna gör om.
  Tack för titten.

  1. Jadå! Men inte så lång utom inom Grand Hotell så jag promenerade hem.
   Vad roligt att du och maken bott här. Och en upplevelse är det ju helt klart med denna miljö.
   Kul att du nu kom med hit igen.

 7. Promenadklubbens aktiviteter är ju trevliga som helst och dagens var inget undantag. Fantastiska lokaler och så roligt att få se dem. God mat dessutom klagar man inte heller på.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Visst är de! Jättekul med guidning och lunch på Grand. Så glad att jag av en slump kom med här i Promenadklubben. Så många som är med från alla skilda områden.
   Blev ingen direkt långpromenad så det var skönt att promenera hem-
   Kram.

 8. Promenadklubben har verkligen många strängar på sin lyra, även om en del aktiviteter hamnar långt ifrån promenader. Huvudsaken är väl att det är trevligt och givande. Så trevligt att få gå runt med guide och få hotellets fantastiska historia berättad. Grand Hotell har jag faktiskt aldrig varit innanför dörrarna på, så tänk om man skulle våga sig på ett toalettbesök någon gång eller kanske festa till med afternoon tea….

  1. Lite så är det helt klart. Men jag, och andra med mig, brukar lägga in en promenad efteråt om den inte ingått- Trevligt och väldigt roligt att få veta mer. Grand Hotells historia är ju spännande i sig.
   Ett besök i baren med en kopp kaffe eller något annat går också bra. Men att glida in på toaletterna har jag tränat på sedan jag var 19 år och jobbade här på Strömkajen so guide. Så det blev våra personaltoaletter. Sedan har jag i alla år återkommit.
   Afternoon tea här är väldigt trevligt-

 9. Verkligen ett fantastiskt hotell! Jag har bott en natt där, för många år sedan. I ett litet rum utan utsikt, men ändå … 🙂 Det jag minns mest är de mjuka mattorna och frukosten 🙂 Roligt att få se mer genom dina fina bilder. Du är världsvan och modig du – jag skulle aldrig våga göra som du och bara glida in där …
  Kram

  1. Vad roligt att du bott här. Rummet spelar kanske mindre roll i sammanhanget. Men miljön i sig är så fin. Och frukosten!
   Jag har tränat här på att glida in genom dörrarna sedan jag var 19 och jobbade vid Strömkajen som guide. Då hade vi tillstånd. Men jag har fortsatt. Kanske livslångt tillstånd. Men det fungerar fint.
   Kram och trevlig torsdag.

 10. Tack för turen, har aldrig varit på det hotellet men kanske ska testa en natt nån gång i framtiden 🙂 Älskar ju unika hotell och det där är verkligen det. Men antal rum avskräcker lite. Nu vet jag iaf mer om det, tack!

  1. Så läckert! Och verkligen unikt. Har bott här ett par gånger och du märker absolut inte av att det är ett stort antalet rum och sviter. Miljön är helt fantastisk.
   Jättetrevligt att nu guidas runt och äta lunch här.

 11. Men vilken trevlig tur & så vackert där 🙂 sen en god middag på det kan ju aldrig vara fel ser smarrigt ut tack för turen kram

  1. Så är det! Men ändå väldigt trevligt och med ytterst vänlig personal-
   Vårt besök blev väldigt lyckat och extra roligt med både guidningen och den goda lunchen-
   Jag hade gärna dröjt mig kvar länge i både Spegelsalen och övriga utrymmen
   Roligt att du var med.
   kram

 12. Hej igen!
  På Grand blev jag firad med Afternoon Tea av kollegorna när det fylldes 60. Inte direkt i går…
  Har just besökt Riekes skor i Sunbyberg. Tyvärr för hon inte Birkenstock längre. Enda chansen är på nätet trodde hon. Och det finns tydligen ingen agent i Sverige längre.
  Hälsningar härifrån…

  1. Vad roligt att du blev firad här. Och festligt är det För oss blev det ett riktigt trevligt besök med fin guidning och god lunch. Har också testat ”afternoon tea” här både som present jag fått och med vänner när jag varit med och firat andra. Uppskattat!
   Stort tack för att du letat kängor till mig. Inser att det troligen är så att det inte finns ”riktiga” återförsäljare av dessa här.
   Ska ta mig snarast en tur till Sumpan och besöka Riekes skor . Gillar dem också och kanske har de kängor som passar.
   Än en gång stort tack.
   Hälsningar från ett soligt Södermalm.

 13. Å det är så grannt o fint så det så😊
  Det där med att glida in på fintoaletten vore ju något ….
  Härlig klubbdag🥰
  Kram

  1. Tack! Det blev ett väldigt trevligt besök här och roligt att få en fin guidad runda och sedan ära lunch.
   Lyckat!
   Stort tack för senast!
   Varm kram

 14. Grand hotel har jag också besökt, både lunch på verandan och afternoon tea. Däremot inte övernattat. Visst är toaletterna fräscha och som du nämner, där kan man lätt glida in och pudra näsan hihihi. Sista gången vi var där, vaknade Nicke nyfiken i oss och vi gjorde en egen upptäcktsfärd i de bakre rummen, som du visade bilder på. Väldigt pampigt var det i spegelsalen och även Vinterträdgården.

  1. Detta hotell är en favorit. Förr blev det också julbord här i Vinterträdgården och det var också väldigt fint. Jag skulle gärna övernatta här igen. Älskar verkligen miljön-
   Ofta är Vinterträdgården abonnerad och ”låst”. Och nu var även Spegelsalen och Bolinderska palatset det och nycklar behövdes för att komma in. mycket stöldbegärligt finns ju här och det är ju annars svårt att ha koll på alla gäster och besökare.
   Kul att ni kunde snika in. Tror inte det är olika enkelt nu vad jag förstod.

 15. Så kul med guidning på grand, Det kan vara det bästa o lyxigaste hotell jag bott på. älskar deras spa avd synd bara att det kostar en slant 🙂 härliga bilder från eran dag kram

  1. Det var väldigt roligt och intressant. Och en riktigt god lunch och i en fin miljö.
   Jag har bott här vid ett par tillfällen och det är minnesvärt. Men visst är det dyrt. Har inte testat deras SPA avdelning. Cadierbaren är väldigt trevlig och mysigt att titta in här. Våra döttrar har varit med här på hotellet sedan de var 4-5 år och vi brukar titta in då och då. Verandan är lite av tradition och när mina föräldrar levde var det alltid julbord i Vinterträdgården för oss alla.
   Men idag känns priset väl högt.
   Kommer du till stan så kanske vi kan ses här i Cadierbaren.
   Kram och trevlig kväll.

 16. Här fanns stilar för alla, lite stramare elegans på hotellet och sedan palatsets överdåd på det!
  Här kan man verkligen frottera sig bland etablissemanget! Och nog hade jag gärna gjort detsamma!

  1. Det blev ett trevligt besök och roligt att både se och få veta med om hotellets historia. En riktigt god lunch blev det ju också i vacker miljö.
   kram!

 17. En rundvandring där står högt upp på önskelistan 😍 kan man boka det någonstans?
  Mvh Therese Berlin

  1. Hej!
   Jag var där med ”Promenadklubben” där jag är med och jag tror ansvariga bokade vår guidning och lunch via hotellet. Väldigt lyckat.
   Väl värt att höra av sig dit. Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *