Stockholm Utflykter

Winterviken; Svavelsyrefabriken och Alfred Nobel

Igår blev det en riktigt fin utflykt till Winterviken tillsammans med Promenadklubben. (Winterviken med W är den gamla, idag skriver man ofta med V. Så roligt att jag denna onsdag kunde vara med. Inte helt fullt ut men i delar. Själva promenaden i sällskap med de andra fick jag avstå, en taxi tog mig från dörr till dörr på 20 minuter.

Promenaden hit till Vinterviken har jag gjort flera gånger tidigare, men denna gång vandrade jag med via ett gammalt blogginlägg; Strandpromenad och fina strövområden (En av många promenader i  Stockholmstrakten som erbjuder  närkontakt med Mälaren eller Saltsjön. Ibland båda.

Winterviken och Alfred Nobel

Ofta kan jag åka kommunalt,men efter höftoperationen  för ett par veckor sedan är det knepigare. Jag  har också svårt att gå mer än 3-400 m i taget. Och kryckorna måste vara med.

Själva namnet Winterviken kommer från den väg som vintertid gick hit över Mälarens frusna vatten. En väg som gick från  Stockholms ytterområden till Winterviken. Vägen fortsatte vidare till sjön Trekanten och in till Hornstull på Södermalm. För min del är det inte första besöket här i Vinterviken. (Mer finns att läsa i länken till vänster från mars 2021 då jag också var här.    Men lite nytt bjuder jag på idag.

“Vinterviksdalen – Från dynamit till blomstrande oas” boken jag köpte, är fint att bläddra i . Roligt att  genom boken få veta mer om hela området. Fina bilder, från både “då och nu” kompletterar det hela.

Promenadklubben hade bjudit in Robin Lapidus som guide för att på plats här  berätta om Vinteviksdalen. Och han är tillsammans med Ingrid W Severin  redaktörer för boken “Vinterviksdalen”. I boken har också flera gästskribenter medverkat och berättat om Vinterviksdalen både nu och förr och infallsvinklarna är många och olika.

Mycket finns att berätta om Winterviken och jag väljer att i dagens inlägg berätta om Svavelsyrefabriken. Viktig för tillverkningen av dynamit.  Men visst finns också Alfred Nobel med i sammanhanget. Och i morgon  kommer mer härifrån Vinterviken. Eller Winterviken. Båda stavningarna är i bruk.

Svavelsyrefabriken i Winterviken byggdes 1981 och användes fram till 1914. Detta är den enda fabrik som numer finns kvar.

Vinterviken ligger vid Mälaren och sydväst om innerstan. Här kan du se hur det går att ta sig hit kommunalt. 

Winterviken. Detalj från ett fönster i svavelsyrefabriken. Detalj från ett av fönstren i Svavelsyrefabriken i Winterviken

Visst är det så att Nobelpriset och Alfred  Nobel gjort Sverige berömt världen över. Pengarna till Nobelpriset kommer från räntan på den förmögenhet som byggdes upp av Nobels uppfinning av dynamiten. Och detta var en produkt som utvecklades och tillverkades bland annat i Winterviken och kom att säljas i och till många länder.

Den “Nobelska smällen”

Men utvecklingen av dynamiten började långt innan Alfred Nobel kom till Vinterviken. Inne i Stockholm, på Södermalm, fanns en malmgård, Heleneborg, där tillverkningen var i gång. Men här skedde 1864, i  samband  med att här man testade  experiment med nitroglycerin en explosion. Alfred Nobels bror Emil och ytterligare  fem omkom i den tragiska olyckan och hela fabriken flög i luften, Myndigheterna förbjöd sedan experiment på landbacken men pappa Immanuel och Alfred fortsatte med experimenten på en pråm förankrad i Mälaren. Mer om den “Nobelska smällen” finns här.

Flytt till Vinterviken

I slutet av 1800-talet blev det en flytt till Vinterviken, en bit utanför stan. Ett område som skulle vara säkrare. Inga direkta grannar. Här hade det dessutom tidigare funnits en färgfabrik så miljön var redan miljöskadad. Alfred Nobel köpte området  Vinterviken 1865  för 16 000 riksdaler.  I ansökan angav han att läget här med berg och dalar skulle passa bra för en sprängämnesfabrik. Nobel bifogade också ett intyg från granngårdarna inte hade något emot att en sprängämnesfabrik med olika lokaliteter och byggnader  blev byggda här.

För egen del lämnade Alfred Nobel Sverige 1865 och lät sina kompanjoner ta över verksamheten. Och en av hans bröder, Robert Nobel blev så småningom vd för Nitroglycerinaktiebolaget. Det var alltså nitroglycerin som skulle tillverkas här i Vinterviken men det var under utveckling. Ett arbete som fortsatte här och i olika delar av världen.

Svavelsyrefabriken och tillverkning

Arkitekt för Svavelsyrefabriken  var den belgiske ingenjören Gustaf Delaplace och  fabriken var färdig att tas i bruk  1891. Detta är nu den enda fabriksbyggnaden som finns kvar i området.

Svavelsyrefabriken i Winterviken är idag café, restaurang, festvåning och konsthall. Och vad gäller det matnyttiga, Café Winterviken, är det Markus Aujalay och Eica Michael som har hand om detta.

Den längre delen av byggnaden (den till vänster) delades i  i tre delar. En del för lagring av kol, en annan del för lagring av svavelkis och i den  tredje delen fanns det ugnar för upphettning av kisel.

På övervåningen i den höga delen av byggnaden fanns stora apparater där svavelsyran blev koncentrerad, ett viktig moment  i bildandet av nitroglycerin. Nitroglycerinet  “vandrade” sedan  vidare ner till byggnad vid vattnet där den blev knådad. Här blev dynamitmassan handpressad och formad till  patroner.  Det sista momentet var att paketera de färdiga dynamitstavarna  i  paraffinerat papper med ett kilo i varje .  Och sedan var det klara för vidare  distribution som skedde med båt. (Mer om detta i morgon)

Framställningen i Vinterviken började avvecklas 1914. Och 1920 kom all  sprängmedelstillverkning  att flytta från Vinterviken till Gyttorp i Västmanland. I Vinterviken var det bara lagerhållning och distribution kom att finnas kvar. Men ända fram till 1988 förekom en del provsprängningar och andra mer hemliga experiment i Vinterviken.

Varför inte slå sig ner i lä vid husväggen och njuta av lite vårsol. För egen del hade jag  varken nu kommit ner eller upp i dessa solstolar.

 

20 svar på ”Winterviken; Svavelsyrefabriken och Alfred Nobel”

  1. Gott i solen.
    Den nobelska smällen har man ju läst om, men visste inte att det var i det området

    Mats Wahls ungdomsbok Vinterviken har jag läst. Dock inte sett filmen. Av författaren gar jag ett annorlunda minne från en workshop i samband med bokmässan.
    Man skulle använda sina sinnen, känna på grannens hand, lukta på grannens hår… men när man skulle smaka på grannens hud, då gick gränsen för många av oss.

    Konstiga minnen som ditt besök i Vinterviken, kan framkalla.

    Ha en fin kväll! Kram

    1. En trevlig dag. Har varit här då och då men inte med en guidning. Filmen Vinterviken har jag sett och läst boken. Vet att bi i en klass 8 hade den som gemensam bok och det blev många fina gruppsamtal-
      Minns också lite av det du nämner här från ett seminarium med M.W. Men jag vet att jag fått många killar att läsa genom hans böcker.
      Och minnen har vi ju med oss. Tänk vad som kan trigga i gång dessa.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram

  2. Så trevligt att du kunde vara med även om du fick avstå promenaden. Nu blev ju en taxi ett alldeles utmärkt alternativ. Vilket intressant besök det blev och ett lika intressant och lärorikt inlägg. Son med sambo kommer ju om några månader att bo inte så längt därifrån så det är kanske ett framtida utflyktsmål för vår del.
    Vid en solig vägg kan man faktiskt njuta rejält av vårvärmen!

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    1. Jag är jätteglad att jag både kunde ta mig till Vinterviken och vara med här. Så roligt, intressant och trevligt.
      Vinterviken är helt klart ett trevligt utflyktsmål liksom flera omgivningar runt om.
      Solen strålade med det var kyliga vindar. I lä var det dock skönt men där hade jag inte en chans att kunna sitta. Ja, vare sig det eller att komma upp. Men det gick bra att stå upp mot en husvägg också.
      Kram och trevlig kväll

  3. Vet inte hur många gånger jag varit i Vinterviken, men jag har aldrig hört historien bakom fabriksbyggnaden. Inte ett dugg förvånande att just du får “servera” bakgrunden. Tusen tack:-)
    Ser mycket fram emot del 2 i morgon.
    Är riktigt stolt över dig att du tog dig dit och kunde hänga med på den guidade turen. Eloge:-)

    1. Förstår och vill minnas att jag läst att du varit här många gånger. Jag också, men det var först nu, tillsammans med Promenadklubben, jag blev serverad mer bakgrund om själva byggnaden- Och roligt att det var Robin Lapidus som serverade den- Både muntligt och i skrift
      Taxi, en ÜBER blev perfekt. Kan inte ännu åka kommunalt Snart så- Men gå så långt kan jag ju inte än- .
      Till saken här att de andra gick från Mälarhöjden och hit till Vinterviken men det gjorde ju inte jag. Hade ju giltogt skäl att avstå.
      Mer kommer i morgon. Och boken jag köpte var verkligen givande.Har suttit en del idag på balkongen och läst.

  4. Tack för en jätte-intressant läsning, vilken energi du lägger ner på dina blogginlägg!
    Ha det bra och hälsa Mr. B

    1. Tack! Kul att jag kunde vara i form och hänga med hit till Winterviken. Riktigt intressant.
      Mr.B Hälsar.
      Och du; jobba inte alltför mycket.

  5. Intressant läsning om Nobel. Så härligt att du kunde vara med. Det sociala umgänget är väl det allra viktigaste i det här läget, promenera hinner du när rehabiliteringen gått längre!
    Ser fram emot fortsättning i morgon.

    1. Det blev en rolig, trevlig och givande dag. Och med biltransport kunde jag vara med. Dock inte på promenad men på det andra.
      Ja, den sociala biten är så viktig och den fick jag också.
      Mer kommer i morgon.

  6. Tack Ditte!
    Jag har läst om det här tidigare men givetvis glömt bort massor så en uppdatering är bra att få. Man tänker inte så mycket på vad som ligger bakom Nobel, så här dagligdags. Jag har för mig att de har visat en del om detta i dokumentärfilmer i samband med Nobelfesten men troligen för rätt längesen. Alltid intressant att veta om varför saker är som de är.
    Jag gissar att Winterviken är det gamla sättet att skriva på. Ser lite märkligt ut men så var det ju och tydligen är också i dagsläget förstår jag på dig.
    Så fint att du var med på det sätt du kunde vara med i promenadklubbens aktivitet för dagen!
    Tack än en gång!
    Kram

    1. Visst är det så! Känner igen mig.
      Jo, så är det; Winterviken skrev en förr och idag används både och. Skyltarna på plats är skrivna med W.
      Det blev en lyckad, intressant och rolig dag. och jag är så glad öfr att jag kunde vara med på delar av programmet. Dock ingen promenad för min del men mycket av det andra. Nog så viktigt.
      Ttevligt att du också följde med.
      Kram

  7. Va roligt att du kunde vara med idag på promenadklubbens event, och en taxi för dig blev ju perfekt från dörr till dörr! Vinterviken känner man ju till ,men jag har aldrig varit där. Kul att få höra lite historia bakom det hela, en spännande historia också!
    Ha det gott!
    KRAM

    1. Jag blev så glad när jag kunde ta en bil och vara med på delar av aktiviteten. Dock inte att gå. Ishalt var det också
      Vinterviken är väldigt trevligt och fint att promenera dit bl.a. från Mälarhöjden eller Aspudden. Och ett stycke historia är det ju helt klart.
      Ha det gott du också.
      Kram

  8. Så vidgas rehabiliteringen med en smäll – nästan. En viktig och intressant del i Sveriges historia.
    Ännu ett inlägg i Ditte stil, här ändras inget koncept – med eller utan rehabilitering. Antar att du klarade dig utan att bringa med dig toaanordningen så du behåller den rätta vinkeln 🤔😊
    Fortsattt lycka till med rehaben!

    1. Jag var så glad över att det fungerade fint för mig att ta en bil och vara med på en del av programmet. Väldigt intressant och roligt.Jag har varit här förut och visste en hel del om Nobel. Han har ju var i med på olika resor och inte minst när vi passerat Karlskoga, Men att på plats och via boken få ta del av mer gav också mycket.
      Tursamt nog finns det ofta numer på många ställen en toa som är av och anpassad, så även här. Värre är det ju med vanliga stolar. Men lite kuddar hjälpte till vid matbordet. Solstolarna utomhus gav jag mig inte på.
      Tack, jag kämpar på.
      Önskar dig en fin fredag och helg.

  9. Vad kul o lärorikt om winterviken, min syster bor ju inte så långt i från och hur har jag missat detta ställe?Förstår att det inte blev ngn promenix för din del men ut kom du, så härligt med sol oxå,kram

    1. Området är verkligen trevligt och inte minst ett besök i cafét här- Perfekta omgivningar också för hundägare.
      Kanske tar du dig en vända här i trakterna vid tillfälle
      En fin och trevlig dag blev det. Men bara en kort promenad för min del.
      Kram

  10. Så fint att du kunde vara med! Som alltid intressant läsning från och om ett spännandeområde.
    Tack Ditte!
    Kram

    1. Jag är själv så glad att det fungerade för mig att vara med på en del av programmet. Men några längre promenader blir det ju inte ännu för min del.
      Trevligt att du och Muffin var med. (Vi hade hunden Buster med och han brukar vara med och alltid lika roligt)
      Kram och trevlig lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *