Promenadklubben Stockholm Trevligheter

Restauranglunch med extra tillbehör – Ostron och kaviar

I går testade jag att för första gången efter min höftoperation åka kommunalt och med kryckor.  Och en av förutsättningarna var att jag har en busshållplats bara 150 meter från entrén till vårt hus. Eftersom jag nu har begränsad rörelseförmåga, ibland starkt begränsad,  vill det till att logistiken fungerar. Som alternativ finns förstås taxi. Men resan igår med de kommunala färdmedlen gick bra. Nu var det ju heller inte så långt jag skulle utan från Södermalm till Stockholms Central. Här  skulle det bli restauranglunch på Perini tillsammans med  Promenadklubben.Förutom lunch skulle vi också här få veta mer om den svarta kaviaren och få en minikurs i hu en kan öppna ostron utan att skära sig.

Restaurang Perini ligger på översta planet i Stockholms Central. (Mitt emot ligger huvudingången till Cityterminalen)

Restauranglunch

vare sig den är med promenadklubben, tillsammans med andra eller på egen hand är något jag verkligen uppskattar. Och inte minst att testa olika restauranger, Något jag verkligen har haft möjlighet att göra tillsammans mer Promenadklubben. Många som är med i promenadklubben är i den branschen på olika sätt och det ger ju oanade möjligheter. Som här idag att både få smaka kaviar (ej rysk) och veta  mer om den och att få träna på att öppna ostron. Givetvis frivilligt. För precis med kaviar och ostron som med mycket annat är ju smaken olika. För att se och höra bra var vi indelade i grupper om 7-10 stycken och befann oss i restaurangens entré.

Stockholms central. Restauranglunch på Perini som ligger här i bygggnaden. Och god utsikt över Centralens stora hall. Restauranglunch på Perini skulle det bli när vi testat kaviar och öppnat ostron. Och under tiden vi väntade kunde vi från våra bord blicka ut över stora hallen på Centralen.

Kaviar

Internationellt använder man begreppet kaviar bara från rom som kommer från vild stör från Kapsiska havet och Svarta havet. Men i Sverige kan kaviar också innebära något annat, t.ex. smörgåskaviar  för att skilja det från annan kaviar. (Processat livsmedel med fiskrom i större eller mindre grad från torskfiskar.)

Själva ordet kaviar kommer från ett persiskt ord; xaviar och betyder “havande stör.”  På ryska använder man ett annat ord, ikra, som betyder fiskrom. Och det finns många olika typer av kaviar. Ofta äter man den som den är  och lägger en liten klick i tumvecket.  Då lär den bästa smaken framträda.  Vanligt är att också att servera vodka och en bit bröd eller kex till .

Kaviar, den “riktiga” anses vara en delikatess. Kaviaren indelas i olika kornstorlek och från vilken störart den kommer. Den mest exklusiva sorten är beluga som i butik kan kosta ca. 120 000 kr/kg. Men det var inte den vi testade här  Det bedrivs också stort tjuvfiske på stör som är svår att kontrollera. Den ryska stören finns i flera lände och idag är Kina, Frankrike, Bulgarien, Italien  och en del länder i Sydamerika storaproducenter.

Innan vår restauranglunch på Perini smakade vi på två olika sorter av kaviar. En från Uruguay och en sibirisk variant. Innan vår restauranglunch testade vi två sorters kaviar. I blå burk kanske en sibirisk kaviar och i den röda burken kaviar från stör fångade i Uruguay. I finare sammanhang kan kaviar bli serverad på pärlemorskedar för att behålla den riktiga smaken.

Genomgång.

Färdig för avsmakning.

Så över till ostron

Här testade vi två olika varianter; en plattare och en knubbigare.  Men mängden ostron är verkligen stor. Och kanske finns de allra bästa i nordvästra delen av Spanien i San Sebastian eller i Cornwall. Men det finns också ostron i Bohuslän Om du vill läsa mer om ostron, hur en äter dem, deras historia m.m.  finns en länk här i en ostronguide.

Vår restauranglunch på Perini hade det lilla extra som extra förrätt; ostron och kaviar. Vår restauranglunch hade både lite kaviar och ostron som extra förrätt. Väldigt roligt att testa. 

Här lär U, en av deltagarna i promenadklubben, ut hur en ska öppna ostron. Nog så viktigt om en vill undvika blodvite. Mer finns här i detalj om hur en gör.

Vass kniv, gärna en ostronkniv och en handduk är bra att ha till hands.

Här är jag beredd med två ostron. Och det blev tre till. Citron, en bit bröd och en schalottenlöksvinegrätt  smakade bra till . (Schalttenlöken kan bli ersatt av rödlök)

Dags för lunch

blev det till sist när vi testat både kaviar och ostron. Och lunchen gick i italiensk anda. Verkligen gott!.  Till förrätt “vitello tonnato”;  tunt skivad kalvstek med tonfiskröra och till varmrätt pastakuddar med svamp, topping av den italienska korven salsiccia  i en sås av lite grädde och chili.

En riktigt god italiensk lunch blev vi serverade på restaurang Sipri. Klart över genomsnittet när det kommer en restauranglunch . Förrätt "tonnnato" , tunt skivad kalvstehk med tonfiskröra. Och pasta med salsiccia till varmrätt. En riktigt god lunch, långt över medel, när det kommer till en restauranglunch. 

Och hem kom jag också. Med tunnelbana och buss.

 

32 svar på ”Restauranglunch med extra tillbehör – Ostron och kaviar”

 1. Wow, vilken dag och vilken alldeles delikat lunch ni kunde njuta av! Spännande dessutom att få provsmaka kaviar och att lära sig öppna ostron. När husse var på arbetsrelaterade resor i Sovjet, som det hette då, fick han med sig hem rysk kaviar och rysk vodka. Kaviaren var delikat medan vodkan fick håret att resa sig!
  Ostron har jag testat några gånger och det är vanligt i Brasilien men nej, det var inget för mig. Gratinerade var kanske lite lättare att få ner men det är inget som jag skulle beställa. Kanske är det lite av antingen eller misstänker jag. Hur som helst så är det en smaksak.
  Fint att det fungerade bra för dig att ta dig fram och tillbaka med kollektivtrafiken.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det blev verkligen en lyckad dag på alla sätt . Och fint att jag kunde ta mig hit och hem kommunalt. Men utan bussen helt nära oss hade det fått bli taxi. Kan tänka mig att kaviaren Husse fick med hem var av bästa sort. Men rysk vodka kan verkligen variera. Nu blev det ingen vodka.
   Ostron har heller inte varit så mycket för mig men nu smakade de klart bättre. Jag brukar smaka ett par men det är inte det bästa jag vet. Färsk hummer tycker jag bättre om.
   Önskar dig också en god kväll.
   Kram

  1. Jag var så glad att jag kunde vara med och allt var verkligen gott. Kul att få veta mer både om kaviar och ostron och även smaka.

 2. Alltså hur spännande och gott som helst! Ostron med just de tillbehören känns igen, och det ska gärna drickas champagne till! Lunchen ser ju också fantastisk god ut, och denna lilla pärla till restaurang ligger mitt på centralstationen, wow!
  Tack för att du delar med dig!
  Varm Kram!

  1. Verkligen! Och så roligt att jag kunde vara med. Jodå, champaagne till ostron och isande vodka till kaviar. Men det får bli nästa gång. Nu medicinerar jag .
   Ostronen och kaviaren ingick inte i lunchmenyn. Men mycket gott fanns det. Restaurangen ligger högst upp i Centralen, KLarabergsviadukten och mitt emot Cityterminalen. Här kan en titta in även för lite bubbel eller ett glas vin.
   Varm kram

 3. Mums, vilket trevligt matigt inlägg. Jag är förtjust i alla rätter du visar.
  Vitello tonnato gör vi ganska ofta, både hemma och i Italien.
  Kul att du kan komma iväg på små äventyr och inte måste sitta hemma.

  1. Jag är så glad för att jag bor så till att kunna komma iväg på lite aktiviteter . Men utan bussen här hade jag fått ta taxi och det går ju också bra. Att komma ut ger positiv energi på olika sätt
   Restaurangen här var verkligen bra och det var första besöket här. Men vad gäller kaviar och ostron så var dessa “off the record” men väldigt trevligt och gott.
   Kan tänka mig att “vitello tonnato” ofta finns på er meny både hemma och i Italien. Ska också testa att göra rätten hemma.

 4. Dregel, dregel! Här lärde jag mig nåt nytt igen, nämligen att man ska lägga en klick kaviar i tumvecket för bästa smakupplevelse. Det har jag aldrig hört, Tänkte spontant på att kvinnorna förhoppningsvis inte smort in händerna med parfymerad handkräm.
  Så kul med bakgrundsinfo om olika kaviarsorter.
  Älskar ostron oavsett om de är platta eller buckliga. Gillar “slurpa i mig” dom med citron och en skvätt tabasco. Har inte testat ostron med lök. Tack för tipset:-)
  Sedan var kombon kalvstek och tonfisk också nytt för mig. Varför inte. Även “raviolin” såg gudomligt god ut.

  Ni har så himla roligt, ni som är med i promenadklubben. Perfekt att du utan minsta problem kunde ta dig till och från Centralstationen, som förresten såg väldigt folktom ut.

  1. En väldigt trevlig lunch på alla sätt. Och jag blir så väl hjälpt och omhändertagen. Ger mycket energi att kunna vara med här med Promenadklubben-
   Detta med tumvecket visst jag inte heller. Men jag tor alla testade detta. Kanske hade ingen smort in händerna.
   Man kan ju testa ostron med citron och tabasco eller med denna vinaigrette.
   Vitello tonnato är en vanlig rätt i Italien och det smakade så gott likaså pastarätten-
   Tacksam över Promenadklubben.
   Hem kom jag ju också och utan problem- Bra så.

 5. Jag fick några burkar Rysk kaviar för rätt många år sedan (av min bror som hade varit en lång tid i St. Petersburg, kanske staden hette Leningrad på den tiden? ) men för min del var det ingen höjdare alls, inget av barnen gillade den heller men katten Atlas blev överförtjust. Så han fick äta upp all kaviar. Så kan det gå. Ostron, jodå, jag har ätit men förstår inte att folk tycker att det är gott. Jag äter, både kaviar och ostron om jag blir bjuden men jag avstår gärna, mycket gärna. 🙂 och tar hellre en vitello tonnato :).
  Tack för en fin vy över Centralstation. Jag har aldrig varit däruppe som ni var. Utsikten är ju magnifik. Har Centralstation alltid varit en station? Du som kan Stockholm vet säkert.
  En skön torsdagskväll önskas!
  Kram

  1. Så bra att katten gillade kaviaren. Jag har nog varit kluven till kaviar men det var roligt att testa . Och inte minst att få veta mer om den. (Har smakat rysk och iransk kaviar förr men då tillsammans med iskall vodka så om det var vodkan eller kaviaren som tog över vet jag inte. )
   Likadant med ostronen.Roligt att testa att öppna dem och att sedan äta dem. Men smak? Nja.
   Nu fick vi ju en rejäl lunch så kaviar och ostron var liksom “försmak”.
   Vad gäller Stockholms Central så byggdes den i slutet av 1800-talet, invigdes 1871. Och den byggdes just som järnvägsstation. Men sedan har Centralen byggts ut i olika etapper under årens lopp.
   tack, har haft en vilande torsdag och satsar på en lite mer aktiv fredag.
   Kram

   1. Tack Ditte för svaret om Centralstationen! 🙂 Jag kunde förstås ha googlat men jag vet ju att du vet så mycket om Stockholm så jag lät min egen latmask ta över.
    Ha en fin fredag!
    Kram

    1. Roligt att du frågar. Jag svarar så gärna på det jag kan. Har ju varit en del av “jobbet” tidigare.
     Kram och trevlig fredag

 6. Rena lyxen! Det är du värd!
  Ostron har jag bara ätit öppnade. Ingen hit! Men bra bantningsmat…Kan inte vara många kalorier där. Vilket det väl är i kaviar, gissar jag.
  Konstig tolkning på ditt inlägg! God natt! Anna-Lena

  1. Väldigt trevligt att kunna vara med. Och alla är så vänliga och tillmötesgående. Ger extra energi att komma ut lite.
   Ostron är ju lite speciellt. Vet att jag från början inte var förtjust i dem. Nu öppnade jag några och åt dem. Men så goda? Nja. Men bättre nu än första gången jag testade.
   Nu förstod jag inte riktigt vad som var konstigt. Men det gör ju inget.
   Natti, natti.
   Kram

 7. Vilken härligt lyxig lunch och skoj att få lära sig lite mer om kaviar och ostron.
  Ostron har jag smakat någon enda gång för länge sedan, men det var så fruktansvärt att jag aldrig har längtat efter att få testa igen. Annars äter jag det mesta i skaldjursbuffén med stor glädje, liksom kaviar (om man bortser från smörgåskaviar, som jag inte förstår hur någon kan tycka om…
  Lunchen däremot såg alltigenom supergod ut! Blev nästan hungrig bara jag tänker på den!

  1. Väldigt trevligt att kunna vara med. Och så glad att vi har bussen nära som tar mig till t-banan. Det är i sig inte mer än 700 m men nu kan jag inte gå dit med kryckorna. Uppförsbacke dessutom.
   Vad gäller ostron kan jag förstå dig. Absolut. Men roligt att lära sig att öppna dem och få veta mer. Likaså med kaviar och intressant att veta mer om fångsten och stör.
   Den italienska lunchen var riktigt god och passade nog alla.
   Önskar er en fin fredag.

 8. Lunchen ser god ut.
  Ostron avstår jag gärna.
  Senast det testades var i Phuket under viss vånda!
  Hoppas fredagen blir trevlig.
  Har varit och betalat våra fina gardiner. Mycket nöjda.
  Fick två mangos, dock måste de mogna lite.

  1. Det var så trevligt att kunna vara med. Och välordnat. Roligt att få lära sig att öppna ostron och få veta mer om dem. Vad gäller ostron hade jag nog avstått att äta dem på Phuket. Testade en gång i Bkk, på Marriott och det blev inte bra.
   Roligt med i ställa i ordning lägenheten och få den som ni vill-
   Kanske visar du gardinerna i ett inlägg.
   Önskar dig en fin fredag

 9. Promenadklubben levererar som alltid en trevlig upplevelse! Snacka om lyxlunch! Har aldrig smakat vare sig ostron eller äkta kaviar och det är faktiskt inget som lockar heller. Däremot verkade den italienska lunchen riktigt lockande och god!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Promenadklubben ordnar så mycket trevligt. Men jag förstår dig till fullo vad gäller både ostron och kaviar. Men det var roligt att få veta mer om både stören och ostronen. Här testade jag, men det var helt klart frivilligt.
   Den italienska lunchen var riktigt god och att komma ut så här för mig gav extra energi.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 10. Otroligt att du kan åka kommunalt med kryckor. Jag tycker att det är nog så svårt utan, med all stress och jäkt som det är. Kanske lite beroende på när man åker.

  Förstår att detta var något utöver det vanliga med dessa provningar. Något sådant har jag aldrig varit med om, däremot andra tester. Kanske beroenden på att jag inte kan äta skaldjur och liknande.
  Lunchen ser god ut.
  Fina foton har du tagit.
  Trevlig helg och sköt om dig.
  Varma kramar.

  1. Jag har tagit det väldigt lugnt och inte varit ute i rusningstrafik. Och utan buss helt i närheten skulle det inte gått. Tur också att alla hissar har fungerat. Människor jag mött har också varit väldigt hjälpsamma-
   Roligt att jag kunde ta mig hit och vara med. Och även om en inte testade vare sig kaviar eller ostron var det roligt att få veta mer om båda. Och nu har jag även testat att öppna ostron. Kul det också. Tror nog inte det blir en vana
   Lunchen var riktigt god och väldigt roligt att komma ut lite.
   Önskar dig också en fin helg-
   Var rädd om dig.
   Varm kram

 11. Oj nu pratar vi lyxlunch:) ser riktigt härligt o gott ut, Har faktiskt stött på ostron på västkusten varje år vi badar men om dem e ätbara el inte har jag ingen aning om, så kul att det gick bra för dig att ta dig frma i kollektivtrafik,kram o fin fredag

  1. Det var så trevligt att kunna vara med. Och även att provsmaka ostron och kaviar och inte minst att få veta mer. Kul också att testa att öppna ostron.
   Säkert är ostronen du träffat på när ni är på Västkusten ätbara. Säkert vet någon.
   Jag var verkligen glad över att jag kunde ta mig fram med kollektivtrafiken och väldig tur att alla hissar också fungerade.Hade hissarna inte fungerat så hade jag inte kommit fram- Skönt också att jag har buss nära. Också en förutsättning. Men taxi finns ju alltid.
   Önskar dig också en trevlig fredag.
   Kram

 12. Nu fick du verkligen det att vattnas i min mun! Sån där lökvinägrett är super till ostron, synd bara att jag inte alls blivit duktig på att öppna dem, trots ostronkniv och instruktioner.
  Har ätit både rysk och iransk kaviar, den iranska var godare. Men det var så länge sen att jag egentligen ingenting minns!
  Rätterna är så vackra. Mums!

  1. Vad gäller att öppna ostron förstod jag här under sakkunnig ledning att det krävs många ostron att öppna. Jag testade med två och har försökt tidigare. Men mer träning behövs absolut. Kul både att testa att öppna och att äta dem.
   Den iranska kaviaren fick jag lära mig var betydligt mer exklusiv så den testade vi inte. Trevligt var det och gott med den italienskinspireradwe lunchen.

 13. Nu behövde jag inte vänta längre! Enda gången jag smakat rysk kaviar var förstås i ….Ryssland. Men du kan ju tänka dig hur bortkastat det var på en tonårstjej, blä sa hon bara.
  Ostron är jag inte heller någon fena på, men blev bjuden på ostron när jag semestrade på Sardinien. Jag fick dem öppnade o sen var det ju bara att gapa och svälja. Inte heller det gav mersmak, då, jag var väl knapp 20 år, tror att upplevelsen idag skulle vara en helt annan. Tillbehören tror jag gav en god brytning. Jag har sett hur proffskockar kämpar med att öppna ostron i olika kocktävlingar på teve och det är inte många som fixat det utan blodvite. Under stress ska man inte hantera en ostronkniv! Visst är det fantastiska upplevelser ni får vara med om i klubben, vitello tonnato har jag bara hört talas om och jag hoppas att den är godare än det låter med tonfisk o kalvstek. Men det är en berömd rätt vilket tyder på att smakerna matchar. Ja nu är jag ju hungrig och klockan är nio på kvällen, hur smart är det?
  Kram

  1. Det var ju så roligt att få veta mer om detta tillsammans med Promenadklubben. Och roligt att få veta mer stören; var den levr, hur och även hur kaviaren blir till och sedan säljs vidare. Rysk kaviar har jag smakat ett par gånger men jag skulle idag inte känna någon direkt skillnad på den och annan “fin” kaviar. Kul också att få veta mer om ostron. Jag had eingen aning om att de bästa lär finnas i nordvästra Spanien, i ST. Sebastianområdet. Roligt att få träna på att öppna osron under sakkunnig ledning. Öppnade ett eller kanske två. Och det blev inger blodvite.
   Kalvsteken med tonfisksröran är helt klart bättre än vad det kan låta. En väldigt italiensk rätt. Och tonfisken är väldigt mild.
   Med mat är det ju ofta så att det är så beroende av vad en tycker om. Men också att testa lite nytt,.
   Varm kram från ett gråtrist Stockholm.

 14. Så mycket gott att äta, härligt.
  När jag jobbade i mycket i Ryssland i mitten och slutet av 1990-talet blev det en hel del kaviar av olika slag, gott.
  Ostron har jag gillat, men sedan jag blev allergisk mot citrus är det inte detsamma längre.

  1. Det är så roligt att vara med på Promenadklubbens aktiviteter och de är verkligen varierande. Roligt att både få veta mer om ostron och om kaviar
   Förstår dig vad gäller ostron för lite citron vill en ju ha till. Lärde mig nu att ostron från spanska San Sebastian är bland de bästa- Och det är ju en trakt känd för sina skaldjur-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *