Trevligheter Utflykter

Svamp och utflykt = Svamputflykt. En bra kombination

Gårdagen blev en fin dag dag på alla sätt. Solen lyste från en klarblå himmel och jag skulle i Promenadklubbens regi bege mig ut på en svamputflykt. Målet var Fogdön som ligger strax utanför Strängnäs och cirka åtta mil väster om Stockholm. Här skulle  Lisen Sundgren, som är expert på användandet av både vilda och odlade ätliga växter, följa med oss ut i skogen. Hur bra var inte det? Och svampar och utflykt visade sig bli en väldigt bra kombination.

Strängnäs. Fogdö. I gång och letar svamp i skogen. Svampar var dagens tema. Och att hitta svamp.

Svamp

var temat för denna onsdag. Förra onsdagen ordnade Promenadklubben en vandring på Söders höjder i Stockholm och med fokus på Skinnarviksberget och Mariaberget. Lunch blev det sedan på gamla anrika restaurang Pelikan och efter den vernissage i på galleri Greger på Hornsgatan där konstnären Jessica Rosell.

Och i går var det alltså dags för svamp. Färden gick med bilar till Fogdön, någon mil väster om Strängnäs. Och här mötte Lisen upp oss vid sitt lilla sommarhushus i skogsgläntan. För egen del tillhör svampar inte min bästa gren men vännen Anki  (kan “allt” om naturen) har under årens lopp via sin blogg lärt mig en del. Ja inte bara om svampar utan växter, fåglar m.m. Jag har även av Anki fått en liten svampbok som jag hade med ut i skogen igår.

För att få lite mer kunskap på hemmaplan hade jag också hemma i veckan också tittat in på www. svampguiden.com för att försöka uppdatera mig.

Här, vid huset i skogens slut, eller kanske början, startade vi vår svamputflykt. 

Lisen hade varit ute på morgonen och förberett lite för oss. Så det var inte helt planlöst vi traskade runt.

Flera deltagare i gruppen är väldigt duktiga på svamp och kunde förklara och visa hur man skulle göra med de olika svamparna. På en del  svampar ska man ta bort mer på och på andra mindre . Och på smörsoppen fick jag veta att  skinnet på hatten som är slemmigt ska  dras av.

Beroende på min osäkerhet så frågade jag om svamparna innan jag  skar av dem och la dem i min papperspåse.  (Hade ingen korg)

Ditte i svampskogen. Jag tycker allt att jag gör mig bra här. Dock inga stövlar på utan bekväma joggingskor.

 Hitta svamp

gjorde jag. Inte direkt så många men de kom att räcka till två riktigt goda svampsmörgåsar. Lite otur i början för den första svamp jag hittade var en väldigt giftig variant. En dödlig svamp. En toppig giftspindelskivling.

En toppig giftspindelskivling. En riktigt giftig svamp som kan vara dödlig. En toppspindelskivling. En riktigt giftig svamp. Ett råd vi fick var att helst undvika  alla bruna svampar med bruna skivor.

Denna giftiga svamp finns också med i den lilla, fina svampboken som Anki sammanställt till mig.

Flugsvampar är också en giftig svamp. Men de är ju mer specifika i sitt utseende. Även detta en giftig svamp. Men visst lyser den upp.

Delar av gruppen och vi som är nybörjare får god hjälp med att artbestämma det vi hittar.

Många rejäla exemplar av Karl Johansvampar fanns det. (Hoppas jag här har rätt? Hjälp!)En hel del av dem var bitvis maskätna och andra var piggare.

Ytterligare en svamp jag kände igen från svampboken. Blomkålssvamp- Ytterligare en svamp som jag lärt mig från “Ankis lilla svampbok”; en blomkålssvamp. Men det var inte jag som hittade den först. (Också en ätlig svamp)

En del klättring blev det. Både uppför och nerför. 

En spännande skog med en hel del svamp. En spännande skog med gott om sten och en hel del svamp. 

Här vet jag inte namnet. Kanske en gyllensopp eller brunsopp? Har helt glömt vad det kan vara. Någon som vet?

Fortsättning i morgon eftermiddag.

 

36 svar på ”Svamp och utflykt = Svamputflykt. En bra kombination”

 1. Visst är det en oslagbar kombo; svamputflykt, blå himmel, fika och trevligt sällskap.
  Bra att ha med en kunnig svampguide. På så sätt har jag lärt mig plocka soppar och en citrongul slemskivling, som är riktigt god som blandsvamp. För övrigt plockar jag bara kantareller, trattisar och taggsvamp.
  Ser fram emot fortsättningen.

  1. Det blev så lyckat! För min del är det nu flera år sedan jag var ute och plockade svamp så det var extra roligt. Och även att ha med dem som var svampkunniga.Nu när vi inte har bil är det bökigare att hitta till bra svampskogar så jag var så glad att jag fick en bilplats.
   Nu hamnade inget i påsen som jag inte visste vad det var. Men sedan när jag sorterade svamparna var det ett par jag nog blandade ihop.
   Fortsättningen kommer i morgon.

 2. Ååå vilken härlig dag ni fick =)
  Men som sagt det vill till att ha koll på vad man kan stoppa i munnen.
  Vet inte vad det sista är, mer än att det är en sopp.
  Du får nog svar snart ska du se. Ha en bra eftermiddag, här är soligt och fint så jag ska gå ut och fortsätta i trädgården nu efter jobbet och innan det är dags att bege sig in till stan för dos4

  1. Jag var så glad att jag kunde få följa med. Och extra roligt att jag dels hittade lite svamp. Tonvikt på lite. Att det sedan fanns med de som verkligen kunde svampar gav också mycket.Vädret var också perfekt. Lycka till med trädgården och dos 4.

 3. Jag är urusel på svampar och känner väl i princip bara igen flugsvampar och möjligtvis kantareller. Vilken trevlig tur det var och i så fin skogsmiljö. Gott att det fanns några experter men för har man inte plockat på senare år har nog en del fallit i glömska. Tur med vädret såg ni också ut att ha.

  Önskar en fortsatt fin torsdag nu!

  Kram

  1. Jag är absolut novis bland svampar men här var det med de som var verkligt kunniga. En strålande dag blev det och så roligt att vara med.
   Kram och trevlig kväll

  1. Egentligen inte jag heller. Men det har varierat en del genom åren. Nu var det extra roligt med så många duktiga svampkännare som var med. Och lite svamp hittade jag. En lyckad och rolig dag.

  1. Jag gillar både skog och svamp och extra roligt nu med alla kunniga svampmänniskor som var med. Lite svamp fick jag också med hem. Och roligt att veta vad jag plockat. 😀👍

 4. Svamp är inget jag äter, men säkert kul att plocka ändå och vistas i skogen 🙂 vackra är dom med 🙂 fin bild på dig och du klarade dig nog utomordentligt bra även utan stövlar 🙂 fin kväll kram <3

  1. Jag tycket svamp ärr gott och så roligt att dels vara ute i naturen och dels få veta mer om de olika svamparna jag/vi hittade😀
   Kram

 5. Så trevligt med en svamputflykt. Det skulle jag våga mig på ifall jag hade en svampkunnig person med mig annars hade det varit direkt livsfarligt. Den enda svamp jag är helt säker på är röd flugsvamp och det är ju inte till mycket hjälp. Kram

  1. En jättefin dag och det var med många duktiga svampkännare. Jag hade bara säkra svampar i min påse. För egen del hade det blivit kantareller och de var det få av och kanske en och annan Karl Johan. Men utbudet av svamp är stort. 👍😀 Kram! Kul att du var med

 6. Hahaha! Inget krälande och inga gummistövlar. Ingen korg heller. Va’ ärlig Ditte – du är precis som jag en asfaltbonde;-) Det första jag tänkte när jag läste “svamputflykt” var ju Anki. Även här tänkte vi lika. Anki skulle ha varit eld och lågor att anordna en utflykt. Om jag inte minns fel så hade hon ett liknande event för bara några dagar sedan. Å Anki kan såklart bringa klarhet i vad dina svampar är för “ras”.
  Jag älskar svamp, men plockar den rensad och klart i svampdisken hos den lokala ICA. Men ingenting, precis ingenting går upp till Ankis torkade Karl-Johan:-)

  1. Vi är lika här! Absolut! Men det blev en jätterolig dag och jag lärde mig en hel del. Och svamp kom med hem. Räckte till två riktigt goda mackor. Jätteroligt med flera svampkännare i gruppen. Jag har ju inte varit och plockat svamp i skogen på många år. Men nu så. Och kul var det. Typiskt att jag skulle gå på en giftsvamp det första jag gjorde. Men nu kan jag den också.

 7. Svampplockning är något som jag verkligen saknar. Uffe som är utbildad för att utbilda svampkonsulenter var en klippa att ha med sig ute i skogen. När jag inte visste vad jag hittade så ropade jag bara Uffe och så löste sig det mesta. Med tiden blev jag själv ganska bra på detta med svamp. Så jag följer gärna med i morgon också!
  Tack för den här promenaden Ditte!
  Kram

  1. Så roligt att du var med! Och perfekt att Du haft Uffe med som lotsat dig vidare bland svamparna.Här var jag så glad över att komma med och extra roligt med flera kunniga svampkännare med. Och en liten skörd blev det.
   Kram

 8. Lärorik utflykt i vackert väder, perfekt! Jag har hittat hela tio gula kantareller och två taggsvamp … Fick ta till sista påsen i frysen för att få till anständiga svampmackor. Men gott blev det!

  1. Heja! Jag hittade fyra ynkliga kantareller och lite annan blandsvamp. Roligt att komma ut och lära mig mer. En bra dag!

 9. Lisen Sundgren, hennes bok som heter Lisens Örtspa har jag. En mycket trevlig bok, som jag har gjort en hel del saker från. Fina scrub, oljor krämer osv som man kan göra själv av det som naturen bjuder på.
  Bilden med blomkålssvampen, trodde jag först var en torkad Hortensia hihi kanske ska ha mina glasögon på mig. Är dålig på svamp och plockar inget annat än kantareller och trattisar, men har inte hittat någon svamp, bara lingon.

  1. Lisen var verkligen entusiastisk och så roligt att hon var med. I övrigt var det flera i gruppen som är jätteduktiga på svampar så jag lärde mig mycket.Plockade bara dem jag fick veta var ok. En lyckad dag!

 10. Ååhh … vilken härlig dag! Det är minst lika viktigt att känna igen de giftigaste svamparna, så man inte plockar dem!
  Blomkålssvampen hade jag gärna hittat … letade i timmar efter den till min utställning igår. Utan resultat.
  en riktigt maffig karljohan! Var den fin även inuti?
  Svampen du undrar över är inte helt lätt att artbestämma med den bilden, men jag tycker den ser ut som en lite äldre karljohan … i alla fall varken gyllensopp eller brunsopp. Googla på dem så ser du 🙂
  Ser fram emot fortsättningen!
  Kram

  1. Du hade trivts här. Flera var duktiga svampkännare och roligt med Lisen som kan det här med ätbara växter. Log när den första svamp jag hittade var giftig. Din fina svampbok var med och de andra tyckte den var toppen.Jag också förstås. Halva den stora Karl Johan var ok och följde med någon hem.
   Jättekul med blomkålssvampen. Och du hade ju ”behövt” den.
   En lyckad dag!
   Kram

 11. Även jag har ett svampförflutet då jag en tid var sambo med dansken som ledde mig in i frestelsen att lära mig de vanliga, tillreda och dessutom njuta av smaken. En värld helt ny för mig trots att jag är uppväxt i skogen så att säga, men svamp var inte mat i min barndom. Dansken och jag bodde ju ett litet torp i skogen så det begav sig lätt och jag lärde känna området såpas så jag gick själv också. Minns första citrongula slemskivlingen jag fann, så vacker och ful på samma gång och så god i blandningen.
  Härlig dag Ditte!
  Hoppar ju in och bläddrar runt lite då och då så jag har fått med mig lite mer också.
  När jag läser nu tänker jag som jag gjorde i början jag besökte bloggen innan vi träffades; du lever verkligen i dokumentationen i bilder och text och sökande av information som du skaffar dig och förmedlar. Njutflykter och upplevelser är så underbara och berikar ju. Blir en del av identiteten och livet du lever. Du rör dig i vila och vilar i rörelsen. Aktivitet är ditt signum. Behöver du aldrig tid att landa? Eller har du landingstället alltid ute 🙂 <3
  Troligen så tänker jag ….
  Kram o trevlig helg till dig, snart ses vi ju, ska bli så roligt ses igen. Biljett bokad, skickar dig ankomst på sms. Hoppas ryggeriet och häleriet o annat är snällt mot dig!
  Hälsa B med kram.

  Önskar trevlig helg till dig o Bosse!

  1. Tack, Tove! Vilka fina minnen du har här från tiden i torpet.Vad gäller svamp vet jag att mina föräldrar tyckte om det och att mamma plockade mycket svamp i skogarna runt Töreboda.Hon hade svampkunniga vänner. Och jag försöker nu på ålderns höst lära mig lite.Vad gäller landningsstället så skulle det nog behöva fällas ut mer ofta.
   Ser så mycket fram emot att ses hos Elaine. Jättetrevligt!
   Kram och ha de’.

 12. Men så intressant och jag håller med dig, Ditte i svampskogen ser helt perfekt ut. Att ha bra på fötterna är mycket viktigt och allra helst då man vandrar i skog och mark. Det ser ut som om solen lyser och att ni har bra plockarväder.
  Roligt att få se dina fina bilder, naturbilder och svampbilder, härligt. Jag är ingen svamp människa och vet inget om svampar. De enda svampar som vi som barn plockade till vår mamma vår murklor.
  Hoppas att du får en finfin fredag.
  Varm kram och sköt om dig.

  1. Vi hade en väldigt fin dag i strålande sol. Vad gäller svamp, som mycket annat med mig, så tycker jag det är roligt att få följa med och lära mig mer. Och det fick jag. Har då och då plockat svamp men mest kantareller och trattkantareller. Mina svampkunskaper är minimala. Men från svamputflykten fick jag med en hel del kunskap hem.
   Vad gäller murklor vet jag att vi fick av norrländska grannar som en plockat dem. Och murklor anses ju vara exklusiva .
   Önskar dig också en fin fredag och helg. Var rädd om dig!
   Varm kram

 13. Det låter som en trevlig utflykt. Jag hade gärna gått med men inte plockat någon svamp. Jag hade nog på ett eller annat sätt fått med mig något giftigt med mig hem trots guidning! Med andra ord jag är helt värdelös på att plocka svamp som går att äta!
  Kramar

  1. Det var en riktigt trevlig utflykt. Jag är själv ganska värdelös när det kommer till svampar men här fanns det med de som granskade vad jag stoppade i min påse. Men mycket riktigt så var den första svamp jag hittade en riktigt giftig en. Så nu jan jag den plus ett antal mer ätbara svampar.
   Skörden var liten men det blev en macka till vardera Bosse och mig beståendes av blandsvamp-
   kramar!

 14. Tummen upp för Ditte i svampskogen! Hoppas det ger mersmak! Jag går alltmer sällan nuförtiden, dels av samma anledning som du, har svårt att ta mig till bra svampskogar, det blir för långt att först gå ca 5km till en skog, sedan traska där omkring o till sist gå hem igen med en kanske tung svampkorg att bära på.
  Ett bra råd du fick om bruna svampar, för mig gäller samma regel för vita. Undantaget taggsvamp som är lätt att känna igen. Nu kastar jag mig över till nästa avsnitt av svampnjutflykten

  1. Tackar! Och det var så roligt. Visst gav det mersmak. Roligt också med att några kunniga svampmänniskor var med liksom Lisen Sundgren https://www.lifebylisen.com/som även kan det mesta om ätbara växter, både odlade och de som växer vilt.
   Jag var så glad att jag kunde få följa med och få biltransport.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *