Det dagliga Södermalm

Glädjande i vardagen? Jo, då – En hel del

Gårdagens vårdagjämning passerade förbi ganska  obemärkt och jag tog tillfället i akt till att  ägnade mig åt lite friskvård. Och friskvård i form av “rehabträning”  blev det. Nu för första gången efter min höftoperation träffade jag min sjukgymnast på “Hela Kroppen Fysiocenter” på Södermalm i Stockholm. Extra glädjande var att jag dels kom både dit och hem och inte minst att min hemmaträning gett gott resultat. Hitintills har jag från dag två efter operationen varit flitig med de övningar jag fick från Ortopediska huset där min höft opererades. Men nu kommer det  alltså att bli både enskild träning och gruppträning. Det var även här på “Hela Kroppen” jag tränade en till två gånger i veckan innan min operation. En träning som jag nu som  tämligen nyopererad har glädje av.

I övrigt skyndar jag långsamt och gläds åt de små händelserna i vardagen och de framsteg jag gör.

Stockholm. Södermalm. Glädjande att kunna sitta på balkongen och se vad som händer på kajen och i kanalen. Skönt att snön är borta på och längs kajen så att jag och kryckorna inte behöver riskera att halka .Och glädjande är det också att stundtals sitta på balkongen när nu solen behagar titta fram.

Sjukresor  är glädjande

I går testade jag för första gången i mitt liv att åka en “sjukresa”.  Alltså en resa som är en sorts Färdtjänst. Något som innebär att om en inte av fysiska skäl kan resa med kollektivtrafik till vården kan en ha rätt att bli beviljad sjukresa. Kan ske med taxi, rullstolstaxi eller egen bil. Och det är de medicinska behoven som styr och din vårdgivare som bestämmer. (Här står det mer om detta.)

Kostnaden för oss i Stockholm är 140 kr/resa och en betalar i efterskott per räkning. Så jag har alltså blivit med ett sjukresekort. Ett kort som är som är laddat med x antal resor. Och när en beställer en resa  får jag uppge detta kortnummer. Ska jag sedan till en annan vårdinrättning får jag höra av mig dit och de laddar då in den resan. I Stockholmsområdet så betalar en för 10 resor och utöver det blir det frikort för innevarande år. Säkert varierar reglerna för både färdtjänst och sjukresor  för olika regioner.

Mer glädjande

Att jag blir starkare dag för dag och kan röra mig i närområdet. Idag blev det både en sväng på kajen och en titt in på vår innergård. Jag var lite nyfiken på hur långt våren kommit.

Fint att gå längs kajen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Glädjande med många bänkar utplacerade så det är lätt att slå sig ner. Fin mötesplats. Glädjande. Gott om bänkar finns utplacerade och här brukar det bli både spontana och planerade möten. Något som finns kvar från “pandemitiden” då det var många träffar här.

Husen i området där vi bor har alla stora och grönskande innergårdar. Innergårdar som också är möblerade. Idag såg jag att grönskan var på gång så smått . (All skötsel av innergårdarna med planteringar sköter en professionell firma )

Fler av buskarna har knoppar men gräsmattorna var påfallande gröna.

Mer grönska här i rabatterna på innergården. Kanske är detta påskliljor på gång

Stockholm. Södermalm. Glädjande med ett helt gång krokusar på innergårdenEtt helt gäng krokusar tittade också upp. Glädjande det också.

I lördags blev jag överraskad här hemma. Döttrarna kom och överraskade och bjöd på brunch här hemma- Och de hade också med sig lite vår hit hem. En bunt tulpaner.

Och fina är tulpanerna även idag-

Vad gäller mina ekollon så är det fortfarande bara ett av drygt ett 30- tal so jag plockat som utvecklat blad. En idé som ändå gett ett litet resultat och börjat att växa.

Glädjande . Ett av alla ekollon jag plockat har grott och levererat ett löv. Andra ekollon är på tillväxt. Glädjande. Ett ekollon har levererat en kvist med tre löv. Några ekollon är fortfarande på tillväxt.

Näst sist idag vill jag  rikta ett stort tack till fina bloggvänner för den glädje ni ger på olika sätt. Och till sist också ett stort tack till maken för vackra röda rosor-.

34 svar på ”Glädjande i vardagen? Jo, då – En hel del”

 1. Grattis! 🥂💐
  Bra jobbat med ekollonen.
  Det är bara att träna på i lagom takt♡
  Visst är det påskliljorna som är på gång- härliga vårtecken.
  Så skönt att snön är borta!

  1. Tack!
   Visst är det roligt att i alla fall ett av ekollonen nu har tre blad. Hoppas att ett eller ett par till ska ta sig och få blad. Men jag får plocka nya ekollon i höst när de just fallit från träden-
   Har ont idag men det är ju också knepigt att ta sig i och ur en taxi. Lätt att belasta fel-
   Tänkte nog att det var påskliljor. Får ha koll när de slår ut.
   Kul idag att sw krokusen.
   Hoppas nu att det inte blir mer snö.

  2. Superhäftigt att ekollonet satt så fina blad.
   Våren har kommit längre i Stockholm, än här. Ungefär lika långt som den kommit sex mil i sydostlig riktning, där dottern bor. Utanför Värnamo…
   Har väl med närhet till sjöar och hav samt höjd över havet att göra.
   Visst är det ordnat bra för oss med hur sjukvården…Oftast…funkar.
   God onsdag! Kram

   1. Visst är det roligt att i alla fall ett av ekollonen velat lämna några blad. Hoppas op att ett eller två till också ska göra det.Men annars är jag nöjd ändå. Ska om ett tag sätta bladet med sina rötter i jord. Satsar på nya kollon i höst när de just fallit.
    Såg ju att ni hade mycket snö så hoppas våren nu sätter extra fart hos er. Ja, sjön och höglandet påverkar säkert vårens ankomst. Här var det fint att igår se krokus i rabatterna på innergården och att påskliljorna var på väg.
    Jag har hitintills haft väldigt positiva erfarenheter av sjuvården och är tacksam för det, men jag vet ju verkligen att det kan variera
    Önskar dig också en fin onsdag,
    Kram

 2. Så bra att du fortsätter med att vara på G både med olika träningsövningar och dina promenader. Du var ju extremt väl förberedd inför din operation och det har du stor nytta av nu.
  Visst är vi stockholmare aningen bortskämda med sjuktransportresor. Billiga är dom ju redan, och att få frikort efter tio resor är ju nästan otroligt. Efter pandemins slut kan det visserligen hända att man får dela “taxi” med någon, men det är helt okej.
  Kul också att maken uppvaktade dig med ett fång rosor. Snacka om kärlek:-)

  1. Visst var jag väl förberedd inför operationen och roligt igår att fysioterapeuten var “nöjd” med mig. Tyvärr har jag idag ganska ont. Vet inte om jag gick i eller ur sjuktransporten på fel sätt. Det visar sig men hoppas att de onda försvinner lika snabbt som det kom.
   Har ju inte tidigare testat detta med sjukresor, inte vad jag minns. Men igår fungerade det jättebra.Fick på hemvägen dela taxi men vi skulle åt samma håll så det fungerade väl.
   Tänkte idag extra på glädjeämnen i vardagen när jag var ute. Hit räknar jag också fina bloggvänner. Makens rosor piggade upp mig och gladde mig mycket.

 3. Minsann tror jag det är din födelsedag idag! Stort HIPP HIPP HURRA på Din födelsedag Ditte! Underbart med röda rosor, ekollonblad som växer, tulpaner som slår ut, och inte minst härliga lila krokusar! Allra bäst är ju att du blir starkare och starkare dag för dag!
  Sjukresor är inte dumt, jag har möjlighet att skriva ut såna från mitt jobb också till patienter som behöver.
  Ha en fin födelsedagskväll!
  Stor Kram

  1. Jadå! Tack! Det stämmer. Ett år har gått.
   Ja, det finns en del i vardagen som piggar upp. Ibland mer och ibland mindre.
   Tyvärr är jag idag lite sämre. Måtte ha satt mig fel i taxin i går och belastat fel. Men hoppas det inte är något “allvarligt”.Jättebra att sjukresor finns och jag lär ju få träna på att beställa dem. Men smidigt att kunna ta mig till de “behandlingar” jag ska.
   Perfekt att du kan skriva ut dessa sjukresor för kan tänka mig att du har patienter som behöver dessa.
   Blir en lugn kväll och vi får fira när jag är piggare.
   Stor kram

   1. 🌱 Har du lyckats med ett ekollon är du att gratulera! Följer odlingen med intresse. Grattis till ett nytt år också!
    Du är verkligen föredömlig med rehaben, så bakslaget är nog ytterst tillfälligt.
    För övrigt är jag avundsjuk på din balkongutsikt…😉😊

    1. Jätteroligt att i alla fall ett av ekollonen tagit sig. Hoppas på ett par till.
     Tack! Ja. åren går. Och fort dessutom.
     Bakslaget var trist, men tror att jag kanske böjde fel i taxin när jag gick ut eller in. Idag är det lite bättre.
     Jag jobbar på med min rehab och tycker det gått bra så ett eller annat bakslag kommer väl.
     Extra roligt nu med en trevlig utsikt när jag är hemma så mycket.
     Ha det gott och tack för omtanken

 4. Härligt att det gått framåt så bra med din rehabilitering, du är ju flitig och envis så varför skulle det inte gå bra..
  Sedan finns det många glädjeämnen i vardagen; brunchbesök, fina blommor i rabatt och vas, snöfritt och vårsol, sist med inte minst ett grönskande ekollon!

  1. Framåt har det gått men idag är det ett bakslag. Kanske var det så att jag gick in eller ur taxin i går och belastade fel. Återstår att se. Flitig med träningen har jag varit. Kanske väl flitig.
   Ja, fina glädjeämnen i vardagen uppskattar jag. För det är ju i vardagen en ofta lever. Även lite guldkanter här och där i vardagen tar jag också gärna-

 5. Det där med sjukresor är så bra. Jag nyttjade det i höstas. En gång för att ta mig hem efter operationen och en gång till återbesöket när gipset togs bort.
  Det fungerade utmärkt.
  Också jag har fått ett fång röda rosor av min make men av en helt annan orsak.
  Kram

  1. Visst är det. Det känns verkligen så. Jag är ju helt novis inom området men annars skulle jag ju inte kunna ta mig fram och hem till allt vårdrelaterat. Jo, taxi förstås. Och kanske kan det fungera med buss om “målet” är rätt-
   Visst är det fint med röda rosor. Såg på din blogg att du också fått ett fång. Och du och maken har ju något fint att fira.
   Kram!

 6. Det är bara att gratulera till dina framsteg även om du har det lite jobbigare idag. Du kanske rentav har lite träningsvärk? Vackra bilder, vackra rosor. Hoppas du får en fin kväll!
  Födelsedagskram !

  1. Tack! Just idag är det lite ont men det går förhoppningsvis över. Tror jag klev in eller ur sjuktransporten på fel sätt igår och därför har ont. Får se i morgon.
   En trevlig promenad blev det och roligt med lite blommor ute och även inomhus.
   Följer med spänning hur det går för ekollonen och ett har i alla fall fått tre blad. Kanske tar flera sig. Men jag får i höst plocka ekollonen när de faller. Då lär de gro bäst.
   Tack för födelsedagskramen.
   Kram!

 7. Här var det mycket glädje, förstår jag!
  Grattis igen, så fina rosor som du fick av maken!
  Så här i dessa vårtiden är det så roligt med allt smått och gott som får liv. Jag var ute en kort sväng idag men såg inga blommor alls, annars är här så välskött.
  Du är duktig med dina promenader, bra det!
  Ni har ett helt annat system i Stockholm vad betr. sjukresor. Just nu är jag inne på frikort men det tar slut redan den 31 mars, trots att jag redan betalat 2000 kr. Men det beror på att jag hade en ynka taxiresa i skiftet mars/april förra året, räknas alltså allt inom en 1-årsperiod.

  Hoppas du har en skön kväll!
  Varm kram!

  1. Jadå! Glädje i vardagen är viktig och att hitta den.
   Tack! Verkligen vackra rosor som också gett mig mycket glädje- Tittade idag när jag var ute efter lite vårligt och det hittade jag. Roligt med både påskliljor på gång och krokusar.
   Jag traskar på, men idag har jag haft ont. Tror jag gjorde fel när jag klev i eller ur sjuktransporten.Återstår att se om det blir bättre i morgon.
   Ja, detta med sjukresor skiljer sig åt mellan de olika distrikten och så borde det ju inte vara. Himla otur med resan du gjorde där i månadsskiftet . Men en kan ju inte tänka på allt.
   Vi är hemma i kväll och ätit gott och tar lite mer firande när jag orkar lite mer.
   Ha det så bra du kan.
   Varm kram

 8. Grattis på din dag så här i elfte timmen! Vackra rosor från maken din.
  Du är verkligen flitigt med träningen och jag hoppas att dagens bakslag är ytterst tillfälligt.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! En lugn dag men trevlig dag och kväll. Lite utsvävningar får vi ta när jag är piggare.
   Idag är det lite mindre ont och det är jag tacksam för Antar att det blev fel när jag gick i eller ur taxin.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 9. Grattis på födelsedagen lite i efterskott!
  Glädje finns i både små och stora ting.
  Önskar dig god fortsättning med träningen både inne och ute.
  Här glädjer jag mig åt en tjusig soluppgång och fågelkvitter.

  1. Tack! Och så sant! Glädje finns i mycket.
   Kan tänka mig att en vacker soluppgång och fågelkvitter förgyller din morgon.
   Önskar dig en fin onsdag.

 10. Ekollon på tillväxt har nu fått blad. Du på tillväxt med rehabiliteringen som utökas! Med sjukresa som förmån. Bukett av rosor från maken inne och vårtecken ute, så bra det kan bli.
  Må gott i vardagens glädje 🙂

  1. Så roligt att ett ekollon nu tagit sig och fått hela tre stora blad. Hoppas att ett par till ska ta sig. Men är glad för detta. Snart dags att komma i jorden.
   Ja, tillväxt är det på olika sätt liksom glädje och vårkänsla. Inte alls dumt.
   Ha det fint du också.

  1. Tack, jag gnetar på. Men visst kommer det ett och annat bakslag. Viktigast är ju att få till det här med gången, slipper att ha ont och inte halta. Så här hjälper kyckorna mycket.

 11. Hej och grattis igen!
  Ja sjukresor har jag ju fått använda i flera månader nu. Går bra om man inte måste vänta för länge med hemresan som man ju inte kan boka förrän besöket är klart. Ja har ju varken sitta eller stå så resorna har varit lite långa om man ska in till stan som dom jag måste besöka…Kirurgklinik, röntgen av olika slag samt vårdcentralen. Visst är det bra vi har i Sverige ang det. Däremot har vårdc nu erkänt att dom behandlat mig dåligt…7 olika läkare på 5 månader men har nu fått en fast som lovat att inte sluta.
  Läkarna tjänar ju jättepengar på att vara stafelltläkare.
  Men några bra, en som räddade mig med att ge remiss…han är från Kuba men ingen brytning, Remissen gick till en otroligt gullig kirurg- som är från Portugal, ingen brytning 🙂 Var där i går och tyvärr är habn pensionär men jobbar ändå sa han…
  Jaja går inte att bota det jag har men botox får jag pga amärta…tyvärr ser jag inte yngre ut i ansiktet då det är annat ställe jag får sprutorna hahaha…
  Kliva ur och i taxi är inte lätt…särskilt i baksätet. Men jag har min kära dotter som hjälper mig. ♥
  Du får vara försiktig…hoppas det onda går över!! Kramar!! P ♥♥

  1. Stort tack! Visst är sjukresorna bra. Men nu visste jag hur lång tid besöket skulle ta så jag bokade både dit och hemresan samtidigt så ingen väntan alls. Men ibland fungerar ju inte det.
   Jag har haft god tur hela tiden med läkare men vet ju att du inte haft det. Hoppas de kan ersätta dig ekonomiskt för att du blivit felbehandlad. Och Ortopediska huset där jag opererades var helt fenomenala. Och en både kort och långsiktig rehab plan fanns när jag gick hem.
   Skönt att du nu fått adekvat hjälp. Kan tänka mig att det är em lättnad.
   Jag har papper på att jag ska sitta fram och det hjälper ju. Men åker jag privat väljer jag oftast baksätet och de får ta fram framsätet-
   Det onda var bättre idag och jag har varit ute med Promenadklubben. Ja, jag har inte promenerat men varit med på annat. Så trevligt.
   Kram! Vi hörs.

 12. Nämen stort grattis på födelsedagen en dag sent, blev lite misstänksam i går på insta om jag vågade skriva eller inte för jag visste inte helt säkert;)Skönt du kunde ta färdtjänst nu när du har kryckor o allt,Förstår att du vill komma ut med tanke på hur aktiv du är:)Kul det går så bra med träningen för dig,kram

  1. Tack! Ja, ett år äldre. Tiden går fort. Det är verkligen bra med sjukresor för till flera platser går det inte så bra att ta sig kommunalt. Och en del inte alls.Men är det privata resor så är det ju taxi eller kommunalt som gäller.
   Träningen går bra men igår had jag rejält ont. Kanske klev jag in i eller ur taxin på ett felaktigt sätt Idag är det i alla fall bättre. Skönt så.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 13. Ett positivt och trevligt inlägg som visar att allt står väl till med dig, humöret är på topp och rehaben går framåt. Sjukresor är viktiga när man inte är fullt rörlig och kan ta sig fram med vanliga kommunikationer. Något sjukresekort har jag aldrig erhållit, däremot har turerna till lasarettet i Falun med sjukresor varit många genom åren. Från Fredriksberg var det 12 mil enkel resa…o så plockade man ibland upp andra patienter vilket gjorde att man satt i bilen i 3-4 timmar! Men bättre det än att försöka sig på bussresa.
  Hoppas du är förnuftig och tar allt i rätt takt nu, jag vet hur ivrig du är på att få komma tillbaka till ditt normala liv, låt nu läkningen ta den tid den tar….
  Varm kram

  1. Ja, det finns en hel del glädjande i vardagen och fint är ju det. Sjukreskortet är ju jättebra till och från behandlingar. Och för mig nu när jag inte kan åka kommunalt om det är för långt att gå från buss eller t- bana. Det är ju inte alltid det passar.
   Fint att du hade sjukresor till Falun. Kortet är laddat med ett visst antal resor till och från behandlande instanser och är ju fint att ha när det kommunala inte fungerar.
   Jodå, jag tränar på att ta det lugnt. Går ju inte att skynda på eftersom det är lätt att det blir fel.
   Många tankar till dig.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *