Stockholm

Rörelse och vila längs vattnet – Och det i strålande sol

Söndag och vackert väder igen. Så skönt! Och jag var inte sen att ge mig ut i den klena novembersolen.  När jag kom ut på kajen hemma hos oss här i Norra Hammarbyhamnen på Söder så noterade jag genast att det var hit som mängder av promenadsugna Stockholmare tagit sig. Att just gå runt hela Södermalm ”Hälsans stig,”en sträcka på ca. 9 km är populärt och man följer då vattnet, delar av Mälaren och Saltsjön. (Givetvis kan man vika av och korta av sträckan. ) Kajen är bred så att hålla avstånd är inget problem om man inte är i ”samma sällskap”. Här var det folk som både var i rörelse och vila. Många varvade sitt gående med en paus på någon av alla bänkar som finns utsatta och kaffetermosarna verkade välfyllda.

Stockholm . Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Här längs kajen var det både full fart och vila. Både rörelse och vila längs kajen denna vackra novembersöndag. 

Både rörelse och vila

var det längs vattnen denna söndag. Och givetvis gjorde det vackra vädret sitt till.  Jag  bestämde mig för att ta en ”båtpromenad” över kanalen, till Hammarby sjöstad.  Perfekt att kombinera en båttur med en promenad . Båtpromenaden kan dessutom varieras lite beroende på vilket av de två stoppen/bryggorna man väljer. Ena bryggan är Lumabryggan och den andra är Henriksdalsbryggan. Vill man ta hela varvet så tar det ca 10 minuter så det är ingen längre tur det är frågan om.

Färjan som är kostnadsfri går i en triangel och med 15-20 minuters trafik. (Under rusningstrafik oftare)  Och vill man inte ta färjan över så kan man ta sig till ”Sjöstan” via antingen Skansbron i väster eller Danvikstullsbron i öster. Jag tar också ganska ofta också färjan Emelie till eller från till City/Nybroviken eller till/från Djurgården och Allmänna gränd.  (Biljett köps om bord och SL-kort gäller inte)  Viktigt att notera att färjorna tar 50 personer så det blir inte trångt och man kan också vistas ute.

Jag kliver på färjan Lotten vid  Barnängsbryggan på Södersidan och åker med tvärs över till Lumabryggan och vidare till Henriksdalsbryggan där jag kliver av- Och Lotten fortsätter tillbaka till Barnängsbryggan. (Bryggan har namn efter Barnängen, det gamla industriområdet, som förr låg här.I

Stockholm. Hammarby sjöstad. Även längs båtbryggorna i Henriksdalshamnen var det folk i både rörelse och vila.Precis som på Södersidan. Henriksdalshamnen. Längs bryggorna för fritidsbåtar var det här, precis som på Södersidan, både folk i rörelse och vila.

 

Vad gäller min egen rörelse och vila

så är farten numer tämligen ”moderat” och vilan är nödvändig. Ryggen är inte i bästa skick så när det kommer  till vila behöver jag sätta mig ner några minuter innan kan kan gå vidare. Och det underlättar att gå om känseln i benen återkommer

Fin utsikt från min bänk på Sjöstadssidan/Henriksdalshamnen.  Här blickar jag  över till Södermalm. Det höga huset i bakgrunden är Folksamhuset med sina 27 våningar och som invigdes 1960. Och nedanför Folksamhuset, på kajen, bor vi.

Tittar jag lite mer norrut ser jag också Södersidan. Och Sofia kyrka uppe i Vita bergen ser ut att  sträcka på sig för att synas än bättre. 

Njutbart!

Dags att gå vidare. Ser hur den svaga novembersolen speglar sig i vattnet och  i fönstren på husen borta i Henriksdalshamnen, därifrån jag kom. De höga och ”toppiga hustaken” man ser  till vänster i bild hör inte till  nybyggda Henriksdalsområdet utan  är byggda på 1940-talet och ligger uppe på Danviksklippan. 

Solen är på väg ner och speglar sig fint i vattnet genom fönsterrutorna.

Stockholm. Hammarby sjö. Jag stannar till vid en sothöna som hela tiden blandar rörelse och vila. Men får till sist en bild när den är någorlunda stilla. Jag ser en sothöna och stannar till. Den blandar rörelse med vila så jag väntar tills den ligger still för att få en bild utan att den blir alltför suddig.

Jag närmar mig Sicklauddsbron och stannar till för att ta en bild innan jag går över. Härifrån är det sedan bara några hundra meter längs kajen innan jag är vid Lumabryggan och tar färjan hem till Söder igen. 

Färjan är tillbaka vid Barnängsbryggan och  solen har verkligen ökat takten och verkar skynda sig att gå ner i väster.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En bra blandning även här av rörelse och vila. Jag står still och solen sänker sig men hinner spegla sig en stund. Jag är nästan hemma och går längs kajen.  Men jag stannar till en stund för att se solen spegla sig i fönstren på andra sidan vattnet.  En bra blandning av rörelse och vila. Jag som vilar och solen som rör sig.

 

32 svar på ”Rörelse och vila längs vattnet – Och det i strålande sol”

 1. Vilken perfekt promenadväg för visst är det mysigt att gå längs med vattnet. Tur med vädret hade ni dessutom. Hos oss blåste det hela helgen vilket absolut inte är något favoritväder. I dag anar vi solen vilket känns bra.

  Kram och god måndag!

  1. Det blev riktigt bra men man märker så tydligt att solen har bråttom ner när klockan närmar sig 15.
   Här blåste det också men jag gick i lä- Blåst idag också och ”bitigt” men sol- Bra så.
   Önskar dig en trevlig eftermiddag och kväll.
   Kram

  1. Verkligen! Och så fint att ta en båtpromenad. Och det blev ändå ca. 7 km innan jag var hemma. Strålande fint idag också.
   Att komma ut, långt som kort, är så skönt.
   Hoppas du har en fin måndag.

 2. Ja, man får skynda sig ut innan solen hinner gå ner, jag hann precis det igår! Idag blev det ingen promenad, det blir ju jympa om en stund ( men bara 3 bokade motionärer på mitt pass hittills), och sen blir det väl ett springande på jobbet i natt!
  Hoppas du haft en bra måndag!
  Stor Kram!

  1. Jag har ju tiden så jag går en sväng varje dag och i sol ofta 6-10 km. Men är det blåst och regn bara 3km. Räknar inte så noga. Men trots mina ryggbesvär mår jag bra av att röra på mig. Att ryggen smärtar är ju inte farligt i sig. Men jobbigt-
   Ja, du får ju ”springa” en hel del på jobbet-Och viktigt att du får ordning på din sömn.
   Klart det vore roligare med fler bokade på ett pass.Men många är nog ytterst försiktiga nu och vågar inte komma. Lite synd. Men ska man ta sik kommunalt så blir det ju än knepigare.
   Önskar dig en ok natt och ett bra gympapass.
   Kram

 3. Så tacksamt med alla dessa soliga dagar! Den sista tiden har varit väldigt blandad med sol, regn och blåst. Blåsten har varit rätt jobbig, faktiskt. Man får hålla tungan rakt i mun för att inte trilla med cykeln i kastbyarna.
  Men jag är också ute varje dag på något sätt.
  Ganska tomt i min stad, må jag säga, men inte konstigt med tidens utveckling.
  Ha en skön kväll!
  Stor kram!

  1. Visst är de behagliga! Strålande sol här även idag men vinden var stundtals vass. Vill till att hitta lä där jag går. Och att cykla verkar riktigt jobbigt i kastvindarna.
   Här på Söder är det inte så tomt alls. Tvärt om tyckte jag även idag att det var folkvandring längs kajen och med gott avstånd. Likadant igår. Men mer trist tror jag det är för delar av City och Gamla stan. Såg igår kväll här på Söder, när vi var ute, även att många åt söndagsmiddag på restauranger som av och anpassat sig till detta med avstånd.
   Att vara ute är ju bra både för kropp och knopp så fint om man kan vara det.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Såå fina bilder du lägger upp på Stockholms stränder! Blir alltid lite nostalgisk och minns tillbaka…. Vitabergsparken var en av mina lekplatser och i kyrkan där var jag senast på min alldeles för tidigt bortgångna kusins begravning.

  1. Tack! Jag är ju ute och går väldigt mycket och försöker variera rundorna. Just idag var jag ännu en vända upp till Vita bergen och tittade in i Sofia kyrka en stund. Här är så fint- Roligt att läsa att du lekt här men så trist med din kusin som gick bort alldeles för tidigt.

 5. Att promenera längs vattnet är alltid trevligt. Men jobbigt att ryggen inte vill som du vill. Men bra att du kan sätta dig på en bänk emellanåt och återfå kraften och samtidigt njuta av utsikten!
  Stor kram

  1. Visst är det och vi gör det ju gärna både i Torrevieja och här hemma. Ryggen sätter tyvärr stopp för en hel del just nu. Men jag vilar en stund och går vidare. Någon brådska har jag ju inte.
   Stor kram till er båda.

 6. Bra att du passade på igår med din fina promenad. Idag var det ju lika fint, fast några grader kallare. Underbara bilder från din promenad. Det verkar som om hela Stockholm har gett sig av till dina trakter. Fullt förståeligt med tanke hur fint där är och hur många pitstops det finns även off season.

  Å vad gäller ryggeländet så verkar vi absolut lida av samma åkomma, då jag har samma symptom som du. Känner igen det där med vilopauser och md att få känslan tillbaka i benet. Fruktansvärt irriterande om jag ska vara ärlig. Du är betydligt bättre på att röra på dig än vad jag är.

  1. Tack! Gårdagen var verkligen vacker och så även idag men visst var det lite ”bitigare” i luften.
   Jag tänkte också så att nu verkade hela Stockholm inkl. en del förorter ha tagit sig hit.Valmöjligheterna på och runt Söder är ju många och pitstop finns också. Både utomhus och inomhus.
   Vi har nog liknande åkommor och nu väntar jag på besked om hur man tänkt sig gå vidare. Jag har även ett litet diskbrock som ju inte lär gå över utan vidare. Men tiden får utvisa.
   Trist att du ska ha spå ont. Antar att det är knepigt även för dig att få lindring. Och att stå är absolut värst.

 7. De är populära våra gångstråk längs vattnet! Mycket folk ute och rör sig när solen vänligt nog tittar fram – det gjorde den ju i dag också. Och sothöns tillhör de trevliga inslagen i de där promenaderna.

  1. Visst är de.Och igår var det rena folkvandringen här utanför och likadant i idag.Igår blev det sothöns, änder och svanar jag såg och i förra veckan förstärktes de med hägern vid Årstaviken. Variation har vi helt klart.

 8. Fina höstbilder, det var lika mycket folk på Djurgården igår, rena lämmeltåget, inte ens utomhus är Coronasäkert längre, men visst behöver man frisk luft.

  1. Förstår det! Nej, säkert idag är det nog ingenstans. Men jag tror ju att det är bra att röra på sig och samla lite d-vitaminer så en runda blir det varje dag. Var ett tag sedan jag tog båten över till Djurgården men det är kanske dags igen.

 9. Skulle vara kul att veta varför koppar o muggar hängde i trädet, häng din favoritkopp, eller samla vatten fast då borde de ha hängt där redan när det var sommar ,-)
  Chokladkoppen såg mysigt ut, vilken grön färg på buskarna, piggade upp nu ,-))
  Bra med kostnadsfri färja. Härliga bilder, igår var det vårlikt men idag betydligt kyligare.
  Vila o rörelse, du hittar på bra ,-)) Fina promenader du gör.
  Söt sothöna.
  ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Jag får fundera vidare varför det hänger några muggar och koppar här för det är bara i de yngre träden. Kanske finns hackspettar i närheten.
   Försöker att röra mig ett par timmar var dag men visst är det trevligare att vara ute när solen skiner. Ja, i varje fall när det inte regnar och blåser. Men jag förstår ju att ni med era hundar kommer ut en hel del. Och det oavsett väder.
   Hoppas ni får bättre.
   Kram

 10. Ännu en härlig promenad! Trist bara att ryggen ska krångla… Du gör rätt som sätter dig och vilar emellanåt.
  Hälsans stig har vi gått på några ställen, bland annat i Sollentuna och Skellefteå. Jag tycker ibland att det är skönt när nån annan har bestämt var man ska gå, så slipper man fundera just på den saken 😉

  Hoppas solen skiner på dig även idag!

  1. Lika bra att passa på dessa vackra dagar. Vädret är ganska omväxlande nu men en sväng ut, längre eller kortare, blir det dagligen. Ryggen är tyvärr ”opigg” men jag lär väl få besked om vad som ska hända före jul- ”Hälsans sig” finns på många platser och den i Sollentuna har jag testat. Men i Skellefteå har det blivit skogspromenader och fint det också.
   Idag ser det mer grått ut. Men det kanske tar sig.
   Önskar dig en fin dag.

 11. Det är inte alls konstigt att man kallar Stockholm för Nordens Venedig. Så vackert och helt enkelt underbart! Det är en gåva att kunna bo nära vatten och hav! Tyvärr, så har det blåst rejält här även om solen gör sina försök att titta fram. Idag är det ”under täcketväder” Regn, mörkt och november.
  Kramar

  1. Jag skyndar ut när solen är framme och det tycks ”alla andra” också göra. Men det finns plats för alla. Och visst är det fint att bo nära vattnet. Här omges vi av det. Men det är ”vatten” och inget hav. Stor skillnad. Ni har ju havet nära.
   Mulet även här idag men en vända ut blir det. Jag har ”Marvatten” av Ann Rosman på gång. Så bra.
   Önskar dig en fin ”under- täcket- dag”.
   Kram!

 12. En mycket njutbar promenad på gamla kära Söder.
  Det har visserligen byggts en hel del sedan jag bodde på Söder, men jag har fortfarande en ”hemmakänsla” för den stadsdelen.
  Härliga och vackra bilder som du tog vid promenaden. Roligt att får följa med, i ord och i bild.
  Mysingen och jag har gått Hälsans stig, men nu vill vi gärna inte åka in till sta´n. Att bo där som du gör, blir ju lättare att bara vandra ut, men kommunikationerna härifrån är inte något jag längtar efter, För mycket trängsel och för mycket med folk. Så det känns fint att få följa med dig, så här i tankarna.
  Var rädd om dig och varm kram!

  1. Vädret var ju med mig denna dag och många besökare från andra delar av stan hade nog också tagit sig hit. Vattnet och miljön lockar många. Visst har man byggt och fortsätter att bygga här, för mycket tycker jag, men känslan av det gamla Söder finns absolut kvar- Du skulle känna igen dig. Nej, nu kan ni inte åka in till stan. Alltför stor risk. Men det kommer en tid efter detta också. Ni har ju fina promenad och strövområden helt nära där ni bor och visst är det fint att komma ut en sväng.
   Du är alltid välkommen att följa med mig. Så trevligt.
   Vad rädd om dig.
   Stor kram

  1. Lika bra att passa på att ge sig ut när det är fint och sol. Grått även här idag.
   En bok blir alldeles utmärkt.
   Ha det fint du också!

 13. Ibland undrar jag om ni som bor vid havet har många fler soltimmar än vi i inlandet. Det känns så, inte för att jag inte unnar dig solstrålarna, men lite avis är jag allt. När det stått en stor sol i väderprognosen så har verkligheten visat en solstråle i en kvart på hela dagen. På sommaren är jag inte lika kinkig, jag är ju ingen sol-lapare på det viset.
  Men fantastiskt fint promenadväder och snygga foton fick du till. Kram från pörtet

  1. Tack! Ibland – och i alla fall vissa dagar. Men nu är det grått idag och var det igår också. Men jag delar gärna med mig av solen när den kommer.
   Visst behöver vi solen och ljuset. Det verkar som om du har lite snö och det lyser ju upp.
   Tankar och en stor kram

  1. Jodå! Jag tänker på dig här när jag är ute och går och just i vissa områden.Ryggen blir allt värre, tyvärr. Men någon form av besked hoppas jag få före jul . Jag rör mig varje dag men mina rundor tar tid för jag måste vila.
   Tack för omtanken.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *