Foto

Vred – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vred är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med.Bilderna, utom den  sista, är veckofärska så någon längre resa i bildarkivet blev det inte denna gång.

Stockholm och en port till ett bostadshus med ett gammalt vred och "kläpp" från 1367Här ett vred i form av en dörrhandtag och “kläpp”  och av gammal årgång. Daterad till 1367. Texten  i övrigt på vredet kan jag dock inte tyda.

Vred?

Menar jag att vara arg/ilsken, att känna vrede eller vara förargad. Tillstånden påminner mycket om varandra. Jag tänker också på något man kan vrida; t.ex. en kran, en nyckel eller en ratt.  Även ett lås och handtag kan kallas för vred. Ja, en hel del av det vi omger oss med går att vrida på. Ibland med mer lyckade resultat och ibland med sämre. Ofta kan man  också både vrida och vända på saker och ting.

Under gårdagens runda här hemma på Söder tog jag mig en sväng upp till Åsöberget och de gamla historiska kvarteren där och till Vitabergsparken för att se om jag kunde hitta några olika vred. Och det gjorde jag. Jag var där en sen eftermiddag i mitten av månaden men då tittade jag inte efter olika vreden. Men igår var ögonen inne på just det.

Jag har en gammalt lås hemma,ett “polhemslås,” uppkallat efter Christopher Polhem, den svenska mekanikens fader. Vad som är speciellt med detta lås är att nyckeln sätts i underifrån och vid omvridning påverkas de horisontella rörliga skivorna och låsbygeln öppnas. Mitt lås är från 1800- talet och kunde kanske passa in i de små, gamla, husen här uppe på Åsöberget.Men där finns säkert modernare varianter nu.

Polhemslås. Jag testade och vred om nyckeln och låset gick upp. Jag testade och vred om nyckeln och upp gick låset.

Jag gick Åsögatan från och vek in på de mindre gränderna för att leta efter vred av olika slag.

 

Och en del hittade jag.

Stockholm. Södermalm. Ett vred i form av en knopp och en dörrkläppEtt vred i form av en knopp och kombinerad med en dörr/portkläpp i stället för ringklocka-

Stockholm . Södermalm. Åsöberget. Fler varianter av vred som jag hittade.Fler varianter av vred till dörrar  och portar som finns här på husen vid Åsöberget.

Arg och ilsken i betydelsen vred

och “förbannad” kan jag vara eller bli då och då.  Långsint är jag inte men nog kan det slå “gnistor” alltid.  Och vad som kan göra mig riktigt arg är olika typer av övergrepp och våld och dit räknar jag också barn som far illa på olika sätt. Orättvisor och inskränkthet kan också göra mig arg liksom en hel del annat. Jag kan också bli både arg och ledsen i speciella fall. Och ibland tvärilsken-

Tyvärr kan jag inte uppbåda någon bild när jag är arg. Tror kanske inte att det är så vanligt att man har sådana på lager. Jag kan i alla fall ge ett exempel på när jag var arg som en geting och det var i februari, i Torrevieja. Vi var ute och cyklade, gatan var tom och plötsligt kommer en yngling och springer i kapp min cykel. Inte nog med det utan han tar den kasse som jag har i cykelkorgen och springer snabbt vidare. Jag vrålar som besatt och blir verkligen heligt förbannad och vrålade som en stucken gris. Om det hade effekt och hur det hela slutade har jag skrivit om här.  

En bild från 2013. Äldsta barnbarnet Max är här tre år och yngsta barnbarnet William på tre månader sitter i soffan och plötsligt, anledningen är oklar, blir William riktigt arg. Han visar en kort stund sin vrede med hela kroppen. Men snart är han glad igen

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans ord.

 

30 svar på ”Vred – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Som vanligt är din tolkning snygg, varierad, personlig och bra. Bilderna på syskonen är fantastiska för det är verkligen otroligt hur snabbt små barn kan skifta humör. När det gäller dörrar så finns det många fina vred, speciellt om man hittar äldre sådana.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Många olika betydelser finns och att sedan fundera över bilder till är roligt men ibland knepigt. Syskonbilden är härlig och så roligt med skiftningen här från vrede till mer glatt hos William.
   Det blev en fin runda och jag tog med Vitabergsparken också.
   Kram och trevlig kväll.

   1. Tänk så fina dörrvred det finns! Gillar det som är nere till vänster i ditt collage, det som har som en ögla.

    Jag kan också bli tvärarg men så ärjag också väldigt kortsint. Egentligen borde jag vara arg lite längre ibland men har ingen lust att lägga ork och energi på det. Trevligare att vara glad!

    1. Visst finns det! Och det blev en trevlig runda i dörrvredenas tecken. Kul också att prata lite med några av de boende i husen. Här är ju alla hus gamla.
     Jag är också oftast väldigt kortsint men några incidenter minns jag tydligt även om jag inte är arg längre Dock finns ett par som jag fortfarande kan vara ledsen över trots att de hände för över 15 år sedan. Men det är inget jag tänker på så ofta. Men då och då.
     Ja, att slösa energi på det som varit och det man inte kan påverka är ju ingen idé.

 2. Vilken ansträngning du gjorde för att leta efter vred. Å du lyckades fullt ut som vanligt! Väldigt vackra exempel på olika vred. Åsså har jag då för första gången kunna stifta bekantskap med ett Polhemslås. Har aldrig sett ett sådant förut.
  Smart också att kunna hänvisa till rånet i Torrevieja som ju också var ett veckoord.
  Bilderna på Max och William är sååååå fina, även den där William är arg. Gillar att man faktiskt fotar även när barnen är ledsna eller förbannade, för det hör ju livet till.

  1. Jag är ju ändå ute och rör mig en hel del så då passade jag på att titta lite extra efter vred av olika slag. Och en del varianter fanns ju. Polhemslåset hamnade hos mig när pappa dog och det är verkligen rustikt. Och vi har använt det bl.a i källarförrådet. Knepigt att bryta sig in i. Händelsen i Torrevieja gör mig fortfarande arg. Riktigt arg! Men det blev ju ett ok.slut tack vae att jag verkligen vrålade så högt. Vet inte var krafterna kom ifrån. Men de fanns där.
   Visst är bilden på killarna fin! Och William var riktigt “vred.” Ett ord som inte direkt är i användning så mycket idag.Men jag vet att min pappa använde det ibland. Man kan ju också vara “vresig”.

 3. Så många tjusiga vred du hittade. Ett snyggt dörrhandtag kan göra mycket för en hel dörr. Blicken dras direkt dit och man funderar inte på ifall dörren är lite sliten. Så perfekt fångat när den lille godingen blev så hastigt arg. Storebror ser ut att kunna tackla det bra.

  1. Jag gick på “vredjakt” i samband med en promenad och en del hittade jag. Kul att se. Och visst är det så att ett snyggt dörrhandtag gör “det där lilla extra”. Vad gäller Williams ilska /vrede kanske storebror medverkade. Men Max tacklade det bra och det sorgsna gick snabbt över. Bra så-

 4. Vred, ja det är både bra och dåligt. En vred människa är inte rolig, inte heller en vresig (som mer är sur).
  Som vanligt gör du din uppgift noggrant och trevligt. Alla vred på dörrar är intressanta. För att inte tala om Polhemslåset! 😀
  Tänk, vilka stora nycklar man hade förr!
  Barnbarnssyskonen är så fina och så bra uttryck och miner.
  Din stöld från cykelkorgen minns jag mycket väl.
  Stor kram!

  1. Tack! Visst är det så! Men ilska tror jag de flesta känner då och då- En känsla som finns med oss. Men sen hoppas man ju att det inte är alltför mycket av den. Det var jätteroligt att strosa runt här och titta efter olika vred och några trevliga möten blev det också- Och nu testade på också och vred på nyckeln till Polhemslåset.Och ett “säkert” lås är det helt klar. Tillverkat i järn.
   Bilden på Max och William tycker jag också är så fin. Vreden hos William gick snabbt över.
   Ja, detta med cykeln i Torrevieja,, som polisen rubricerade som rån, har jag med mig och blir riktigt arg när jag tänker på det.Att jag blev så arg och skrek hjälpte ju till att några reagerade.
   Stor kram.

 5. snygg vred med kläpp ,-) på fin röd port.
  Vred o den gick upp, bra, du kommer på!
  Söta barn ,-) Du blir arg på samma saker som jag, och minns ditt blogginlägg om tjuven, då blir man förbannad.
  Att man inte får ha sina tillhörigheter i fred!
  Fina vred till gamla portar!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det var roligt att gå ut och titta efter olika vreden och en del gamla hittade jag.
   Jag kan fortfarande bli arg när jag tänker på händelsen här i Torrevieja. Vilken fräckhet. Och jag är glad att jag skrek. Snarare vrålade så ett helt kvarter hörde det.
   Visst är bilden av pojkarna fin. Och Williams vrede gick snabbt över.
   Ha det fin du också.
   kram

 6. Detaljer som är värda att lyfta fram finns det många av, dörrvreden är absolut en sådan. Sen gillar jag dörrkläpp särskilt mycket, den härliga känslan av att stå och banka på dörren! Man kan ju nästan uttrycka sig med den, knacka hårt och uppfordrande eller lite försiktigt…
  Skulle jag ha gett mig ut i min lilla by för att leta hade jag nog gått bet…tror jag.
  Fin tolkning som vanligt
  Kram

  1. Tack! Det var roligt att ta en runda och just lite efter olika dörrvred. Och en del hittade jag. Sedan är det också lite roligt att fundera över vem som bor i husen nu och hur det var här i slutet av 1700 och under 1800-taet.
   Men du hittar mycket annat fint på dina rundor som jag gärna tittar på och läser om-
   Kram

 7. Snygg tolkning!
  Haha! Han ser verkligen jättearg ut där på bilden 🙂 Tur att det gick över snabbt 😀

  Ha en fin dag!

  (Nu vet jag inte om kommentaren kom fram, fick ett felmeddelande…)

  1. Tack! Ja, William blev verkligen “vred ! här för ett kort tag. Men det försvann snabbt-
   Jodå, kommentaren kom fram.
   Önskar dig också en trevlig onsdag-

  1. Tack! Och det var roligt att gå här uppe i dessa områden och titta efter olika dörrverden.
   Visst är det lite skillnad att se en arg William som liten mot att se en arg Ditte i vuxen ålder.
   Var rädd om dig du också.

 8. Nu har du gjort det igen! En mycket bra och mångsidig tolkning av veckans ord både i ord och bild. Av bilderna är det den vrede William jag gillar mest! Han visar ju med hela kroppen hur ilsken han är.
  Ha det gott!

  1. Tack! Och visst är Williams vrede äkta men den gick snart över. En härlig bild på killarna.
   Ha det gott du också och var rädd om dig.

  1. Visst var han! Men vreden gick snabbt över.
   Vad gäller avstånd har jag glatt noterat att de nu följs av allt fler.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

  1. Det var kul att gå här och titta efter olika vred och en del hittade jag. Polhemslåset är väldigt bra och gediget och vi har använt det en hel del. Men nu har det fått flytta in i lägenheten. Tror det kan vara någon annan/andra som gärna skulle ta det för egen del. Visst är det så att barn ofta blir bra på bild. Här var det en lite ilsken William men han blev snart glad igen.

 9. Heisann, nok et innlegg til inspirasjon. Jeg tok en tur til Gamlebyen og fotograferte litt her og der, og mange av bildene kom til nytte i ukas innlegg VRED.
  Takk for en fin historie med flotte illustrasjoner-
  Ha en god adventssøndag ;:OD)

  1. Vad roligt att du var till “Gamlebyn”. Ska givetvis titta in till dig. Här har jag varit en hel del när jag var liten och var hos farmor i Sarpsborg. Vi hade “familie” i Fredrikstad.
   Önskar dig också en fin helg. Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *