Stockholm

Båtpromenad – I långsam takt tar vi oss runt

Igår på eftermiddagen, efter att ha vilat mig i form, tyckte jag att det fanns lite krafter över för att ta mig ut en sväng. Ja, alltså lite längre än till och från balkongen. Visserligen är jag  fortfarande konvalescent och det sedan i onsdags men lite lätt rörelse kan inte vara fel. (Det är mer de större rörelserna och ansträngningar jag ska undvika med min nyopererade axel) Så efter att ha funderat lite föreslog jag en lättare båtpromenad. Och så blev det.

Någon längre sträcka var inte alls aktuell men att gå längs kajen hemifrån och bort till Barnängsbryggan och färjeläget kändes överkomligt. 

 

En båtpromenad

modell kortare och  med en del pauser blev bra. Om man så önskar går det att ta en längre båttur från Barnängsbryggan in till City  eller man kan promenera bort till Saltsjökvarn (ca 3 km dit från oss och där ta pendelbåten/ SL till Djurgården, Nacka strand eller till Lidingö. Flera stopp under vägs. Vi har testat alla varianter här  och är man i City kan man ta  pendelbåten vid Nybroplan. Det finns även andra linjer med pendelbåtarna. (Info finns här hos SL .)

Anna Linds park. Södermalm. Paus här på vår båtpromenad. Båtresa kombinerad med promenad. Båtpromenad blev det. Alltså båt kombinerad med promenad. Här passerade vi Anna Linds park och tog en paus.

Anna Lind bodde här i närheten och 2013, efter 10 års funderande, blev detta parkens nya namn. Tidigare hette den Vintertullsparken och området här heter just Vintertullen och det sedan gammalt.

Start och mål på Norra Hammarbykajen vid den röda ”pluppen”. Promenaden är den prickade sträckan. En kort båtresa på fem minuter mellan Barnängsbryggan på Södersidan och Lumabryggan på Sjöstadssidan. (Södra Hammarbyhamnen)Mer att läsa om sjöstan från Wikipedia via länken.

 

Vår första etapp hemifrån längs kajen och till Barnängsbryggan är 900 meter .

Södermalm. Barnängsbryggan. Båtpromenad; promenad till färjan, båttur och fortsatt promenad i Hammarby Sjöstad. Barnängsbryggan. Vi började vår båtpromenad med en promenad och sedan blev det alltså en båttur på fem minuter  tvärs över kanalen  till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad. 

En hel del passagerare väntade på att ta sig över kanalen. Antalet passagerare är nu under pandemitider  begränsat till 50 resenärer/tur. Och man kan stå och sitta utomhus.

Här i parken, alldeles efter Lumabryggan, är det dags för nästa paus. Så grönt och vackert! Och vi har alls ingen brådska att gå vidare. 

Efter ett tag går vi vidare

längs Hammarby Allé, ”huvudstråket”, som leder genom Sjöstan. Här passerar tvärbanan och man kan med den ta sig  från Sickla (Nacka) till Alvik (i Bromma) och sedan vidare från Alvik till Solna station. Har testat turen och man kan kliva av och på lite efter hur man tycker. En trevlig sightseeingtur.

Ganska snart kommer vi fram till skyskrapan Stockholm 01. Jag har sedan start följt bygget och blickar över till den varje dag hemifrån. Men nu står jag alldeles bredvid den och blickar uppåt. 27 våningar uppåt.

Skyskrapan 01.

 Båtpromenaden  är snart slut. Och att gå dessa knappa 4 km har tagit tid. Å andra sidan är tid det vi har. Många pauser blev det. Stannar till på Skansbron, på Sjöstadssidan och blickar över till Södermalm, ”vår hemmakaj” och ”våra hus” längs Norra Hammarbyhamnen.

Södermalm. Skansbron. Blickar över till vår kaj. Norra Hammarbyhamnen. Och min båtpromenad är snart slut. Skansbron. Blickar över till vår kaj, Norra Hammarbyhamnen och där borta bor vi. Båtpromenaden är nästan slut. Snart hemma. Och visst gick det här bra. Med en del krafter finns kvar. 

Hemma möter vi en liten fiskare på kajen. Han har fångat en mört. Men mörten får raskt gå tillbaka i kanalen.

36 svar på ”Båtpromenad – I långsam takt tar vi oss runt”

 1. Det gläder mig att du blir piggare och piggare för var dag och nu även har varit på en, för mig, mycket välbekant liten promenad. Skrapan har jag aldrig sett, jo jag har ju sett dina bilder från byggtiden förstås, men inte i verkligheten. Den var kanske påtänkt, men inte påbörjad när vi flyttade i oktober 2016. Lite häftig tycker jag nog att den är, i alla fall ett nytt landmärke.
  Kram till dig och fortsatt god tillfriskning!

  1. Jag kämpar på och är ju envis. Men jag inser mina begränsningar och fint att kunna vila lite. Vi har ju ingen brådska. Roligt att du känner igen dig. Jag har ju följt bygget hela vägen och vant mig. Tycker nu den är riktigt spännande. Och ett landmärke. En pendang till Folksamhuset. Men det har också byggts en hel del annat runt skrapan som tyvärr ser ut som rektangulära lådor och inte alls roliga. SL:s nya bussdepå har flyttat in tvärs över gatan från skrapan men den byggnaden ser vi inte. Verkar gå in en del i berget.
   Tack Gertie för omtanken och jag jobbar på med att läka.
   Kram och trevlig helg.

  1. Någon brådska har vi ju inte. Och bra att träna igång hjärta och lungor igen. Jättebra att vi kan kombinera en båttur med att promenera.
   Har också haft en del regn men nu verkar solen ta över. Hoppas vi får en solig kväll.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 2. Vilken lycka att få en fisk och skönt att du orkar med en liten ”utflykt ”. Anna Lindh har även en gata uppkallad efter sig på Gran Canaria vid Amadores.
  Ha en bra lördagseftermiddag. Här häller regnet ner

  1. Vi tog god tid på oss och det finns många bänkar att vila på. Men hjärta och lungor mår bra av lite rörelse.
   Vad roligt att Anna Lind har en gata uppkallad efter sig på Gran Canaria. Här dröjde det 10 år innan Vintertullsparken bytte namn. Tidigare fanns Anna Linds park, en ful grusplätt, nära Medborgarplatsen och dit ingen hittade.
   Här har det regnat i omgångar idag men nu är det uppehåll och jag hoppas på en fin kväll.
   Önskar dig en trevlig helg och med bättre väder. Men kan tänka mig att dina vackra blommor trivs med lite regn.

  1. Ett gott och kort försök. Och det gick bra. Tiden hade vi på oss.
   Kram och trevlig helg.

 3. hm……,-)
  En skön prommis och jag förstår ju att du är rädd om dig och känner själv hur mycket du orkar ,-)
  Fin park, Anna Linds, hörde att flera av Stockholms parker håller på att tas bort, om det stämmer är det sorgligt! Parker behövs.
  Fint mysigt område ,-) Fina bilder, skönt ställe att vila lite på.
  Oj 27 våningar! Det var inte lite det, men om det börjar brinna? Hur tar sig folk ut!
  Annars var den fin, Skyskrapan!
  fin liten fiskare och snäll som lät mörten simma vidare ,-)
  Ta hand om dig, hoppas så att du får må bra igen snart nu!
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Vi har ganska många parker hör på Söder men jag vet att tyvärr ett par kommer att bli mindre för att man ska bygga hyresbostäder just där. Trist för grönområden behövs. Anna Linds park är väldigt fin och många söker sig hit. Nära vattnet ligger den ju också.
   Funderar också på vad som händer om det börjar brinna här i skyskrapan. Här är det kontor som ska flytta in men även de som jobbar där behöver ju ta sig ut.
   Killen var så glad över sin fisk men den fick simma vidare.
   Önskar dig en fin helg.
   kram

 4. Vi behöver våra grönområden. Vilken fin kortis du kunde genomföra. Säkert bra att träna med försiktighet, man stelnar fort till. Skönt att se något annat än väggarna också.

  Här har de samlats igen på parkeringen. Misstänker att det blir ett ytterligare hallaballo ikväll/ inatt.
  —-
  Stor kram!

  1. Vi har många grönområden helt nära och det uppskattas. Jämfört med tidigare så är ju inte 4 km en så lång sträcka men nu var jag glad att jag kom runt och med fina pauser. Hjärta och lungor mår ju bra av rörelse. Men med såret är det väl si och så. Försikitig är jag-
   Ja, då lär det ju inte bli så lugnt för dig. Men tycker nog polisen kunde skingra dem med en brandspruta. De följer ju inte uppsatta regler. Men kanske sitter de i sina bilar och då är det ju annorlunda förstås. Men det borde inte vara tillåtet att störa hela omgivningarna till fram på småtimmarna. Här får man det inte utan polisen rycker då ut om någon ringer och skingrar de som för oväsen. (Men fler poliser finns ju också här. Inte så lätt om de är underbemannade)
   Stor kram
   Stor kram och hoppas det blir hyfsat lugnt.

 5. Bra jobbat av dig och jag kan tänka mig att det var skönt att komma ut. Men det är klokt att skynda långsamt och pausa lite då och då. Ni ser ut att ha betydligt finare väder än vad vi har för i dag har paraply eller regnkläder varit ett måste här. Hoppas att det blir bättre snart men prognosen ser inte nådig ut.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Vi hade ju ingen brådska och gott om bänkar finns. Inser att jag ska skynda mycket långsamt och det gör jag.
   Idag har det bara varit en stund då och då på balkongen mellan regnskurarna. Men nu på sena eftermiddagen verkar solen ha tendens att bryta igenom.
   Här verkade det mer lovande inför veckan. Men vi får se.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

  1. Visst är det trevligare att ta en tur i vackert väder. I går var det till största delen fint så det passade bra.

  1. Nu blev det en kortare variant eftersom jag inte är så där jättepigg. Men vi kom ut i alla fall. Och båtlinjerna i Stockholm är ju så bra.
   Tack för omtanken. Och jag önskar verkligen att såret ska läka bra och snabbt. Känns just nu lite trögt.

 6. Bra jobbat där! Å så himla kort är ju promenaden egentligen inte. För en vanlig dödlig alltså, inte för dig;-)
  För två år sedan gjorde vi exakt samma båtpromenad, då med ett pitstop på New Carnegie bryggeriet.
  Visst är det kul att följa ett bygge ”från ax till limpa” och se det växa fram. Än en gång, jag gillar Stockholm 01, men vet ju att många tycker att byggnaden är ful.
  Så duktig du är att veta att fisken var en mört. Det hade jag inte vetat. Firre som firre för min del;-) Så mörten hamnade inte på tallriken. Den var väl för liten antar jag.

  1. Det blev ganska lagom och med en del pauser. Dock inget ”pitstop” denna gång eftersom jag har stark smärtlindring. Men New Carnegie har vi besökt vid ett annat tillfälle efter att ha prickat in två gånger då det var stängt.
   Jätteroligt här att ha följt bygget och jag tycker att det i varje fall inte är slätstruket som så mycket annat.
   Att det var en mört såg både jag och maken och killen hade bra koll. Och den åkte tillbaka i kanalen. Mört är nog heller ingen matfisk men en katt hade kanske godtagit den.

 7. Läst ikapp lite här angående operationen, fint att det gått bra och att du nu kan ta dig ut igen.
  Stod också likt den där grabben och fiskade som liten, fick nästan aldrig något men en gång kom en fiskare in henom hamninloppet och slängde upp en rejäl torsk, man gjorde så vid bra fiskelycka på den tiden.

  Tack för fina bilder och hoppas det läker snabbt.

  1. Operationen gick bra men det blev ett rejält sår och många stygn sydda. Knepig plats att få det att läka bra. Får inte röra mig så mycket.
   Kul här att killen fick napp men fisken åkte tillbaka. Mört är ju inte direkt en matfisk. Men kanske att en katt hade ätit av den.Roligt att läsa att du också stått i hamninloppet och fiskat- Fina minnen.
   Önskar dig en bra helg.

 8. Bra att du tar det lugnt och göra några stopp på er väg, men skönt att komma ut ens rund förstår jag. Så fina bilder på er väg! Den med fontänen där i vattnet var fantastisk fin!
  Kul med fiskfångst, men en mört får hoppa i vattnet igen!
  Sköt om dej och krya på dig!
  Varm kram

  1. Lugnt är det verkligen. Nästan så att ”klockorna stannar”. Men tyvärr kan jag nu inte välja så mycket. Finns ju en hel del trevliga promenadområden nära och det är där jag får hålla mig just nu.
   Killen här var så glad över sin fångst men mörten fick raskt komma tillbaka i vattnet.
   Lite bättre blir det dag för dag. Bra så!
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Nej, mört är ingen fisk man äter. Ja, kanske om man är katt. Men den hamnade snabbt i vattnet igen. Att ta en dag när vädret är fint och testa lite olika färjor är en god idé. Och trevligt.

 9. Härligt! Så skönt att du orkade med en liten kort promenad – ja, såå kort var den ju inte, men för dig som brukar gå betydligt längre, så var det förstås det. En fin promenadväg och en liten båttur – förstår att det var både efterlängtat och trevligt!
  Vilken fiskelycka för den stolta fiskaren – bra att mörten fick komma tillbaka i vattnet 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Skönt var det att komma ut och gå en sväng. Och en båtpromenad passade bra.Jag har ju god omväxling här hemma med mycket som händer i kanalen och på kajen men att komma ut en sväng slår det mesta.
   Killen som fångade mörten var så glad och stolt men den åkte snabbt tillbaka.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 10. Vad skönt att du kunde komma ut och röra på dig lite i alla fall. Låt det ta den tid det tar och lyssna både på kroppen och Syster Bosse 🙂

  Ha det gott och fortsätt krya på!

  1. Visst var det skönt att komma ut på en kortare runda. Och en ”båtpromenad” blev alldeles lagom. Tid kommer det att ta för såret att läka och jag kan nog tyvärr inte skynda på det hela. Ja, inte annat än att ta det lugnt. Tack för omtanken.
   Ha det bra ni också.
   Trevlig söndag.

 11. Jag tycker att promenaden var lagom lång. Men du är ju van med mycket längre. Hoppas att det gick bra med såret och läkningen. Men en promenad är väl inte så påfrestande om man går långsamt och inte pendlar med armarna.
  Kram

  1. Promenaden räckte gott och det blev en del pauser längs vägen. Men någon brådska hade vi inte. Lite knepigt är det att promenera för axelpartiet har lätt att komma med under ”gången”. Men jag tänker på det och försöker låta axlarna vara stilla.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 12. Fint väder, vacker grönska , vad kan man mer begära av en sommardag i staden? Hur är det med turister i stan, jämfört med tidigare år? Denna månad brukar stockholmarna fly staden och ersättas av utländska besökare och oss lantisar kanske. Men jag tror ju inte läget är riktigt detsamma i år. Här i byn är det överfullt, finns inte en stuga ledig på hela månaden. Trots avsaknad av utländska turister…
  Hoppas läkningen av axeln går bra, kramen

  1. Här i stan är det ganska få turister men när jag blir lite piggare ska jag se mig mer runt och kanske har det dykt upp en del. Men inga kryssningsfartyg kommer så då blir det ju genast mindre besökare. Men mycket av det som lockar familjer är ju stängt och kommer så förbli i sommar.
   Roligt att det kommer turister till er by för i vintras var det ju ganska dåligt med dem. Hoppas också att de som kommer är ”friska”.
   Jag läker på, men det tar tid. Ont har jag också.
   Kram

  1. Ut vill jag och bra att hämta in lite krafter är det. Så perfekt att kombinera en båttur med promenad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *