Stockholm

Vidgade vyer på Söder -Vi går upp till Danviksklippan

I helgen ägnade vi oss åt vidgade vyer här hemma och tog oss en vända upp på eller kanske snarare till Danviksklippan. Klippan och området har vi ofta sett på lite avstånd. Men under alla de år vi bott här på kajen på Söder i Stockholm har det  inte blivit av att gå hit. Men nu var det dags.

En fin dag för en promenad längs vattnet och vi stannade till en stund för att njuta av vår vackra innergård.

Vi både  startade och slutade hemma på kajen till vänster på bilden, vid de blå punkterna. 

 Visst blev det vidgade  vyer

men vi började med det mer välkända. Att gå längs kajen förbi Barnängsbryggan/Barnängsområdetvidare längs vattnet och bort mot Danviksbron. Och strax innan bron ser vi både Danviksklippan och husen där uppe.

Nu skulle det bli vidgade vyer och vi skulle ta oss upp på Danviksklippan. Punkthusen här, liksom  klippan, har vi ofta sett från Södermalmssidan. Men nu skulle det bli vidgade vyer.Och på flera sätt. 

Vi går ut på Danviksbron eller Danvikstullsbron som den också kallas. (Bron ligger vid Danvikstull) Här lämnar vi Södermalm bakom oss. Och på andra sidan bron ligger Nacka kommun med Danviksområdet; det gamla Danvikens hospital, Saltsjö kvarn, restaurang Boule & Berså till vänster. På högra sidan reser sig den mäktiga Danviksklippan.

Vidgade vyer från Danviksbron. Hammarby sjö, Sjöstan, Globen Danviksklippan och Norra Hammarbyhamnen.orra Vidgade vyer. Absolut! Utsikt från Danviksbron mot Hammarby sjö.  Globen skymtar och till höger ligger ligger Södermalm i Stockholm och till vänster den mäktiga Danviksklippan.

Vi började med ett “pitstop” och gick nerför trapporna till Boule&Berså. Lite kyligt var det men vad gör det när man träffar fina vänner och skratten blir många.

Alltid trevligt att stanna till här vid vattnet på Boule& Berså. Och än trevligare när vännerna Susan och Jörgen är på plats.

Vi skiljs åt och Bosse och jag ska ta oss an området uppe på Danviksklippan. Vi startar med nästa ett hundratal trappsteg upp på klippan.

Visst håller vi avstånd. Vi säjer “hej då” och räknar med att snart ses igen. Alltid så roligt att ses. 

Danvikstull

Ja, här kan man ju undra över namnet Danviken. Klippan är påtaglig men vad gäller då resten av namnet. Man vet faktiskt inte helt. Men “dana” kommer från folkslaget daner, alltså danskar. Och en vik av Saltsjön/Östersjön är det.  Men namnet Danviken är ändå oklart för det förekommer också på flera ställen längs Norges och Sveriges kuster.

Här vid Danviken, nedanför klippan,  fanns även en av Stockholms tullar. Riksdagen bestämde i början av 1600-talet att en avgift “lilla tullen” skulle tas ut på alla varor som bönderna utifrån kom in med till Stockholm för att sälja. Och genom Danvikstull passerade skärgårdsbönder som kom österifrån, från Värmdöhållet.

Vidgade vyer kan skatorna få. Men med skymd sikt. Vidgade vyer men med skymd sikt har även skatorna från sitt bo. Södra Hammarbyhamnen/Sjöstaden och Globen skymtar där borta. 

Här uppe på Danviksklippan

låg mellan 1770 och 1903 en holländsk väderkvarn, Hovings kvarn eller som den också hette “Klippans kvarn.” En kvarn som fått namn efter Carl – Gustaf Hoving, en fabrikör i Stockholm och som ägde tobaksspinnerier och färgerier i det närbelägna Barnängsområdet på Södersidan. Kvarnen här  användes just för malning av färg till färgfabriken där. Kvarnen revs 1903 men grunden finns kvar än idag.

Här uppe på klippan byggdes i början på 1940-talet nio stycken karakteristiska punkthus med toppiga tak. Punkthus var en helt ny företeelse när dessa byggdes och dessa höga hus blev väldigt omtalade när de byggdes.  Punkthusen hade från början 5-7 våningar men kom sedan att bli upp till 10 våningar. De är  ofta byggda i grupp för att skapa en områdeskänsla och byggda på en kvadratisk markyta.

Danviksklippan. Vi kände verkligen att vi här uppe fick vidgade vyer både vad gällde utsikt och upplevelse. Flera gemensamma uteplatser i olika nivåer finns inom området. Här stannade vi till ett tag och kände verkligen att vi hade fått vidgade vyer genom att gå upp hit. Både vad gällde upplevelse och utsikten.

Hemåt

Vi tar trapporna ner från Danviksklipan till kajen, 80 trappsteg och går mot Henriksdalsbryggan. Dags att ta färjan hem till Söder och Barnängsbryggan igen. (Om man inte vill eller kan gå i trappor finns det gator som leder upp.)

Nackasidan och på väg här längs kajen till Henriksdalsbryggan.

Färjan kommer. Några går av och några stiger på. Färjan går mellan Barnängsbryggan på Södersidan till Lumabryggan i Sjöstaden och vidare till Henriksdalsbryggan innan den kör tillbaka till Söder/Barnängsbryggan.

Snart hemma på Södersidan. Och i bakgrunden skymtar Danviksklippan med sina punkthus med de toppiga taken.

 

34 svar på ”Vidgade vyer på Söder -Vi går upp till Danviksklippan”

 1. Svarar på de tidigare inläggen här, ligger ju efter ,-)
  Citron gillar jag! En favorit, I mat, dricka, bakverk.
  Härligt med vackra körsbärsträd så nära ,-)
  Båten ser läcker ut, kul att få se hur det grönskar mer o mer. Bra med många soptunnor!
  Gethuvudet ser lite skumt ut, men det gör det ju med fårhuvud också ,-) Jag tycker att dom tre tittar beundrande på dig ,-) nyfiken är den ena!
  Intressant bilder på bla kosvans och annat. Ja det finns mycket att “Tacka” för. Jag tackar dig för härliga bilder.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)
  Fortsätter till ditt senaste inlägg.

  1. Visst kan man använda citroner till mycket och vi gör det ofta i matlagning och i bakning. Visst är det en fin tid nu och vi har så vackra innergårdar och det är fint nu när allt blommar.
   Visst ser gethuvudet oaptitligt ut men jag tänker på att man förr på Gotland åt lammskalle (Kanske även nuförtiden). Förr hade vi ju också här, till jul, grishuvuden på bordet med ett äpple i munnen. Och grisfötter finns det de som äter. Inte jag…
   Oxsvanssoppa har jag ätit och vill minnas att det var gott. Men detta var nog första gången jag såg dem till försäljning. Inget inköp här inte.
   Ha det fint du också.
   kram

 2. Verkligen fin innergård!
  Gillar inte höghus egentligen, för höghusen här där vi bor är så fula, men de här var ju jättefina, fina färger och sen taket, det var speciellt, vilket gör att höghusen blir mycket snyggare, vilken vy sen. Fint!
  Skatorna har ju tur de också, vilken utsikt.
  Ni har mysigt runt omkring er, Ser kul ut att träffas och äta en bit eller bara ta en öl.
  Fina rastplatser har ni!
  Härliga bilder ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vi har ju sett området här uppe på Danviksklippan men aldrig varit där. Så nu var det dags. Området i sig är verkligen fint och med fina uteplatser och mycket grönska runt om. Jag tycker just att färgerna här liksom taken lättar upp och så utsikten förstås.
   Kul med det runda skatboet. Kanske inspirerat i byggandet av Globen.
   Vi har det fint här och våra innergårdar har man satsat mycket på. Finns utemöbler här som tillhör bostadsrättsföreningen och de används flitigt.
   Vi har våra promenadvänner (i andra fall ses vi ju inomhus också) och det är alltid kul att ses.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 3. Återigen en intressant promenad! Blir väl tröttsamt om jag återigen känner igen mig…men det gör jag och att det är så förstår du säkert? Att vi hade goda vänner som bodde i närheten, på Henriksborgsklippan, bidrog säkert till att vi besökte området och rundade Danviksklippan gjorde vi, i alla fall maken, varje dag på väg in till kontoret.
  Jag tycker att det är så roligt med dina turer runt “stan” och jag hoppas verkligen att många blir inspirerade till liknande vandringar.
  Ha det så gott det går och jag följer med på vandringarna, i alla fall de flesta.
  Kram!

  1. Jag tycker det är så roligt att du känner igen dig och att jag kan erbjuda lite av det i bloggen. Och jag både vet och förstår att du gör det. Vi har ju på Södersidan och även från Danviksbron sett både klippan med och utan sina klättrare och de “toppiga” och glada punkthusen här uppe. Men vi har inet gått hit upp. Men nu blev det av. Verkligen att vidga vyerna på nära håll.
   Vi fortsätter att traska runt och kanske en dag att ni kommer hit och att vi kan ta några turer tillsammans. Så roligt det vore.
   Kram

 4. Vilken fin och vacker innergård ni har! Välskött ser den också ut att vara.
  Så kul att vidga vyerna och få komma upp på Danviksklippan. En rejäl promenad blev det och trevliga stopp dessutom. Smidigt att kunna träffas ute och promenera tillsammans för det för att tillvaron känns lite mer normal i alla fall.

  Kram och god kväll!

  1. Vår innergård är verkligen välskött , grön och lummig och sköts om av en professionell firma. Danviksklippan i sig har vi sett under många år och minst lika många promenader. Likaså husen här. Men detta var första gången vi tog oss upp hit. Men inte den sista.
   Och det blev ju en trevlig och rolig vätskepaus innan vi tog sats uppför alla trapporna. Ja, att ses ute fungerar ju väldigt bra och trevligt är det dessutom.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. En härlig njutflykt med lika härliga bilder. Bra att ni passade på och utnyttjade det fina vädret, för idag hade ni nog frusit ihjäl;-)
  Har gjort delar av den vandringen, men det är ett bra tag sedan. Så kul att fräscha upp minnen:-)

  1. Vi har i så många år passerat Danviksklippan och sett husen och de klättrare som brukar träna här så nu blev det äntligen av att ta oss upp. Ett jättefint område på alla sätt- Och med en fantastisk utsikt. Idag fick vi ta på oss rejält men det blev en kortare sväng på 5 km på efetrmiddagen när regnet upphört och lite sol visade sig. Tonvikt på lite.
   Antog att du kände igen dig här uppe och längs kajerna.

  1. Verkligen! Och hit upp har vi alltid tittat men har inte på alla år tagit oss hit upp till området på Danviksklippan. Men nu så. Och väldugt trevliht med ett pitstop tillsammans med S&J.
   Önskar er också en trevlig kväll.

 6. Jo, ibland inser man ju att platser man sett på avstånd faktiskt bör besökas åtminstone en gång i livet.
  Så är det här med, har en klippa långt där borta i skogen man ser från vårt fönster, dit ska jag ta mig någon gång och fotografera.
  Är så härligt att få “gå” runt med dig så här och få en historielektion…stort tack för det.

  Och ja, här hålls avstånden också. 😉

  Ha det bäst.

  1. Visst är det så. Här nedanför Danviksklippan har vi passerat många gånger och sett klättrare och topphusen där uppe. Men nu blev det av att ta oss upp. Och det var verkligen fint. Fin utsikt och likaså området.
   Det är jättetrevligt att du är med och du har ju sett mycket nu av mina trakter både de som ligger närmare och de som är på avstånd.En del historia blir det ju också-
   Ha det bäst du också och en fortsatt bra vecka.

 7. En härlig promenad för er!
  Idag har jag varit ute, men sicken snålblåst. Det blev iaf 5000 steg men med rejält påpälsad var jag. Att det kan skifta så fort mellan 22 grader plus och 5 grader/upplevs som 1.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Väldigt roligt att ta en tur hit upp och vi vidgade verkligen vyerna på flera sätt. Den här biten blev 6 km så vi tog en bit till senare på eftermiddagen. Vädret var ju fint i söndags. Idag hade vi regn och snö på förmiddagen men solen kom på eftermiddagen så då gav vi oss ut i ett par timmar. Men med lättdunjacka, vantar och halsduk på och 7 km blev det. Helt ok.
   Låter som om du också fick en skön tur.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 8. Hola! Trevlig date som alltid! Ja en välsignelse att vi kan röra oss utomhus! Jörgen blev nyfiken på grunden på kvarnen och att den är kvar. Han ”måste” upp ditt och kolla snarast. Ni har ju ett gemensamt historieintresse. 😀

  Kramar från oss ❤️

  1. Hola! Lika trevligt som vanligt att ses. Och B&B är ju ett bra ställe. Gott om plats och trevligt här vid vattnet. Visst är det fint att vi kan röraoss. Ren friskvård och bra för kropp och knopp. Och de som inte vill gå ut behöver ju inte. Jörgen kanske tar sig en runda hit upp och tittar. Området är riktigt fint och har ju sin historia från kvarnen om inte annat. Och visst har vi historieintresset gemensamt.
   Kramar från oss.

 9. Så rosigt och fint ni ha rpå er innergård, mysigt!
  Å härliga bilder som vanligt från söder och dess höjder! Känner mest igen Globen.
  Idag var det inte lika fint väder, en hel del regn, det blev ingen promenad för oss, men väl lite bilåkande.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi har en verkligt vacker innergård som väl tas om hand av en trädgårdsfirma. Men oftast passerar vi bara. När barnbarnen var mindre så lekte vi här och spelade bl.a. boll.
   Här uppe på Danviksklippan var det så fint. Vi har ju passerat nånga gånger och tittat upp både på husen och klätterväggen/klippan men inte varit här uppe tidigare. Men nu så blev det av.
   Dagen idag lockade bara till en runda på 5 km och kallt och blåsigt var det. Men bra för kropp och knopp att komma ut. Men behagligt var det inte.
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Man luras lätt av solen men kommer man lite i skuggan så blir det genast kyligt. Bra klädd behöver man vara för att sitta ute och äta fika.

  1. Visst blir det lätt kyligt i skuggan och särskilt om man slår sig ner ute. Här på Boule & Berså är det ofta lä och på eftermiddagen nu så kommer solen om den inte är dold bland molnen. Men vi rör oss också mycket och då får man upp ångan.

 11. Tack Ditte för utsikten från Danviksklippan. Så fint där är också. Jag har hört talas om Hoving, undrar om jag har läst det här hos dig eller sett det på tv eller annars bara läst det. Det är roligt att få lite historia med från förr när ni är ute och vandrar. Trevligt med goda vänner och att ni kan ta färja hem . Idyll för mig!
  Tack för härliga bilder och god information!
  Ha en fin onsdag!

  1. Nu blev det av för oss att ta ta svängen hit upp. Vi har i många år sett klippan och på nära håll, men inte tittat närmare här uppe. Nu var det dags. Och resterna av den gamla kvarnen som användes för färgen till Barnängsområdets färgfabrik fanns kvar som en påminnelse om forna tider. Jag tror inte jag skrivit om Hoving tidigare men säkert har namnet och historien förekommit på tv-
   Fint att promenera med goda vänner och trevligt att ses över en vätskepaus. Och en båttur hem är alltid trevligt.
   Trevligt att du var med.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 12. Ännu en härlig promenad! Härligt! Det ser lite kallt ut, men det brukar ju inte göra något så länge som man är i rörelse.
  Tack för att du vidgar även mina vyer!
  Kram

  1. Nej det var betydligt kyligare än tidigare dagar men i lä var det ok. Och kul att komma upp hit till klippan som vi tidigare sett så många gånger på avstånd. Ett riktigt fint område. Lugnt och grönskande med fin utsikt.
   Kul att du hängde med.
   Kram

 13. Fin promenad, igen. Du vidgar inte bara dina vyer, även vi får ta del av dem, tack för det 😊
  När jag bytte blogg från Lady i Bangkok ville jag att min nya skulle heta vidgade vyer men namnet var förstås redan taget så det fick bli vidare vyer, nästan samma sak.
  Nu håller vi tummarna för att värmen återvänder, här i Linköping är det ganska svalt. Hos er också, antar jag.

  1. Det blir en del promenader nu och jag tar det som ren friskvård och bra både för kropp och knopp. Trots att vi har bott här ganska länge finns det en hel del kvar att titta närmare på. Och nu var det dags för oss att inta Danviksklippan.
   Jag tänkte just på ditt bloggnamn när jag satte rubriken men för oss just här blev vyerna vidgade och på olika sätt. Kan annars tänka mig att detta namn var upptaget när det gäller bloggnamn.
   Svalt även här med -0.5 i morse. Blir nog att leta fram en mössa idag inför promenaden.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Det finns många fina områden här. Hit upp har vi blickat många gånger men nu var det första gången vi gick upp på Danviksklippan. Kul att du kände igen dig. Ja, lite sol är det men ganska kyligt, +9 och molnen hopar sig mellan varven.
   Förstår att du längtar efter de dina. Det gör jag också för Uppsalafamiljen är det knepigt att träffa just nu. Kan ju inte åka kommunalt. Eller bör inte..
   Ha det så bra ni kan och var rädda om er.

 14. Tänker på mina drömmars stad och döper om det till Dittes drömmars vandringsstad 🙂
  Stor kram och tack igen för turen!

  1. Tack, snälla! Det var fina ord det. Och alltid roligt att du går med. Har förstått att det är många som är med ute och går här på bloggen och kul med alla som ses här. En blandad och väldigt trevlig skara är det.
   Stor kram

 15. God kväll Ditte!
  Det är som vanligt jättetrevligt att få följa med på era promenader. Massor av information och fina bilder. Såg trevligt ut med ett pitstop tillsammans med S&J. Saknaden blev påmind av att inte träffa er alla fyra.
  Önskar Dig och Bosse en trevlig helg/A-K

  1. God afton!
   Tack! Kul att du hänger med och går mycket det gör vi. Alltid trevligt och roligt att träffa S&J. Men det kommer väl en tid när vi kan ses alla tillsammans igen.
   Önskar er också en fin helg.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *