Skyltar

På gång i Stockholm tillsammans med Skyltsöndag.

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar.   Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Bilderna är veckofärska och fångade när jag varit “på gång” i Stockholm

Kulturhuset/stadsteatern på Sergels torg. En färgstark skylt som verkligen syns och piggar upp. Kulturhuset är öppet, men med en hel del begränsningar. Hemsidan ger info.

Under gång och på gång Stockholm

har jag varit en hel del i veckan som varit. Så välkomna med på veckans skyltpromenad. Eftersom jag hade ett ärende i City så passade jag också på att se varuhuset NK:s julskyltning. Något jag gjort i dryga 60 år om jag varit hemma i Stockholm den här tiden. Temat för skyltningen i år är Vintersaga och med hållbarhet i fokus och jag tyckte om den.

Passerade Kungsträdgården och i den norra delen har man fått upp en ny byggnad,Paviljongen, där man ska livesända olika kulturevenemang och ha en del aktiviteter- Hur det blir nu med rådande begränsningar vet jag inte.Men på  Paviljonges hemsida finns info.

Stockholm. Kungsträdgården. När jag var på gång i Stockholm, mot varuhusets NK:s julskyltning passerade jag den nya byggnaden, Paviljongen. När jag nu var på gång i Stockholm, mot NK, passerade jag genom Kungsträdgården och såg den nybyggda Paviljongen. 

Från City promenerade jag hem till söder och var tämligen ensam.Både Drottninggatan och  Gamla stan, kändes väldigt öde. 

Lika öde var det när jag var här i april men senare i sommar kom fler besökare.  Men absolut ingen trängsel på något sätt.

Väldigt lite på gång i Stockholm. Gamla stan. Stortorget,Restaurang "Chokladkoppen" ligger öde.Väldigt lite på gång i Sockholm. Så också i  i Gamla stan. Här vid “Chokladkoppen” på Stortorget. 

Jag fortsatte genom ett öde Gamla stan, passerade slussen och “Guldbron” och kom hem till Söder. Här var det mer folk i rörelse men alls ingen trängsel- Och att sitta ute på restauanger, barer och serveringar ser jag många som gör.

Restaurang Urban Deli vid Nytorget, Södermalm, hade denna skylt ute på trottoaren. Och där satt en del gäster när jag passerade. Infravärmen bidrog en hel del till detta.

Nästan hemma passerade jag  på Ringvägen det mysiga “Lilla Cafeet på Söder. Här hade en ny skylt kommit upp. Cafeet är verkligen litet och har sedan flera år sina stamgäster så skylten är ett gott initiativ.

Fortfarande på gång i Stockholm, på Söder och nästan hemma, hann jag notera denna nya skylt. 

Mer på gång i Stockholm

I gårdagens lokaltidning “Mitt i Södermalm” såg jag denna rubrik på framsidan. Någon/några grannar  tycker att förskolebarnen låter för mycket och har gjort en anmälan till miljöförvaltningen.  Vad gäller förskolor i Stockholm är Folkhälsomyndighetens rekommendationerna att barnen ska vara ute så mycket som möjligt. Och förvisso är förskolornas innergårdar inte alltid stora eller av anpassade för att alla barn ska vistas ute så mycket som nu sker.  De som gjort anmälan tycker att barnen låter alltför mycket. Nu sker lämning och hämtning av barn utomhus och barnen leker också ute väldigt mycket. Personalen berättar att de ofta går till parker och grönområden men där blir det också trångt. Och tunnelbana eller buss kan man ju inte heller ta för att göra utflykter.  I anmälan står bl.a. “Vi är mycket bekymrade, ledsna och arga”. Och!!!!! Vem är inte bekymrad?  Dessutom skäller  en del grannar på personalen när de passerar.

Jag kan ju tycka att om man inte tål att barn leker så ska man nog kanske inte bo mitt på Södermalm. Nu är det ju också en mycket speciell situation. Miljöförvaltningen har svarat att ” förskolor måste få finnas där barn bor och så också i stadsmiljöer”

Södermalm. Mer på gång i Stockholm. Klagomål på barn som leker på en förskola. På gång i Stockholm. Man kan ju undra.Foto Pekka Pällö från “Mitt i Södermalm”.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

34 svar på ”På gång i Stockholm tillsammans med Skyltsöndag.”

 1. Man kan verkligen undra vad det är för slags människor som inte tål att höra barn som leker. Det sker ju på dagtid. Det måste vara värre när vuxna har skräniga fester på kvällar och nätter. Det är ju tack och lov inte tillåtet nu, men det är knappast nödvändigt annars heller. Däremot det nödvändigt att barn får vara barn och leka och stoja.

  1. Visst blir man både trött och illa berörd. Och tål man inte ljud ska man nog inte bo här på Södermalm. Nu är det ju speciellt eftersom alla barn på förskolor ska vara ute mer.
   Jag blir så upprörd och tyckte jag ville ha med den skylten. Det är små barn det gäller. Vi har två förskolor helt nära oss också och även där är barnen ute mycket. Men vad de leker. Så roligt att se.

 2. En prima skyltblandning! Hm … undrar vad det är för konstiga människor som opponerar sig mot barnens lek. det sker ju under dagtid och borde väl inte kunna störa någon! Tvärtom tycker jag!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Men visst är det konstigt att klaga på barn som leker ute. Och tål man inte ljud i en storstad så kanske man måste tänka om. Nu handlar det dessutom om barn.
   Sol här idag men kyligt i luften men en rejäl runda blev det.
   Kram och trevlig söndag.

 3. Visst hörs barn men jag håller med dig, är man så känslig så får man nog bo ute på landet. Direktiven är ju att barnen ska vara ute så mycket som möjligt. Personligen tycker jag det är direkt pinsamt att klaga på det men det så låt barnen få leka och ha kul!

  Kram och god söndag!

  1. Och tursamt nog får inte de som klagar gehör hos miljöförvaltningen.Mitt i en storstad blir det sällan helt tyst. Och barn som leker kan ju inte var lika illa som annat som kan låta- Trist för förskolepersonalen att ha det så här med griniga grannar.
   En fin söndag har vi här men det är kyligt och med friska vindar.
   Önskar dig en bra söndag.
   Kram

 4. Nämen vad i allsindag är det för fel på folk??? Jag blir bara upprörd och ledsen när jag läser, jisses små barn handlar det om, delvis också smittspridning…barn är barn och det är bara positivt att dom är UTE och leker <3 Vad skulle dom gnällt om om det varit fyllefester och stök?? Men det kanske är mer acceptabelt….suck och suck.
  Tänk att det fortfarande går att sitta på uteservering, helt otroligt (även om det finns infravärme)
  Kram Ditte och tack för fin skyltning!

  1. Tack!Jag undrar också. Och synd om både barn och personal. Helt tyst blir det sällan i en storstad. Säkert handlar det om ett fåtal grannar men det är ändå jobbigt att som personal få skäll för att man sköter sitt jobb och följer Folkhälsomyndighetens anvisningar.
   Jodå, här sitter folk ute en del. Såg det även idag på min runda. Tyvärr inte i Gamla stan som kändes så öde.
   Kram och trevlig söndag.

 5. Först må jag säga att jag blir synnerligen upprörd över anmäld förskola!! Ja, det där peka finger finns mycket nära!! Jo, jg gör det! och ännu värre; jag tänker att kanske är det de kränkta 70 + som uppfattade att reglarna ( vilket en kan tycka som en vill om) diskriminerade dem?? Kort mellan öronen säger en här i Värmland om sånt! Ja, då har jag öst ur mig!
  Jättebra du delade den! Människor slutar aldrig at förvåna mig egentligen …
  Kulturhusets skylt är glad med fart och fläkt, riktigt hoppfull!
  Visst är det fantastiskt att det går att finna lösningar på serveringar i dessa stängda tider; en bli rent glad 🙂
  Super skyltat som vanligt Ditte mitti!
  Stor kram och fortsatt god söndag!

  1. Tack, Tove! Jag blev också så upprörd. Och vad gäller förskolan blev jag synnerligen upprörd och tog med denna rubrik som skylt. Antar att det är ett fåtal grannar som klagat men väldigt trist ändå och trist för förskolepersonalen som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och i en storstad är det sällan tyst.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Tankar och stor kram

 6. Så fruktansvärt att barnen blir anmälda… tänk hur det var förr då när de flesta var ute… Dom som anmält det där måste ha glömt hur det var att vara ung. Så fint matställen anordnar. Jag tycker du fått med en bra vinkling hur vi lever i dagens samhälle med talande skyltar. Vi sköter om oss.

  1. Visst undrar man hur en del vuxna fungerar. Trist för både personal och barnen men skönt att Miljöförvaltningen står på förskolans sida. Och förskolan följer de direktiv som finns om att vara utomhus så mycket som möjligt.Så var ska barnen leka. Bor man i en storstad är det sällan tyst.
   Många matställen här försöker få det att fungera och det är roligt att se att kunderna kommer.
   Tack, Åke! Och var rädd om dig du också.

 7. Oj är TGI Friday i Kungsan borta??? det händer ett och annat när man inte är i city särskilt ofta, för nu är jag det alldeles oerhört sällan.
  Om dagis – självklart måste de finnas där folk bor (vi har också ett i huset) , och visst måste barn få låta. Likväl tänker jag ibland att “så där mycket skrek väl ändå inte ungarna på vårat dagis?” Jag tror att ljudnivån höjs successivt. Alla ska överrösta alla, gäller många vuxna också … “Viskleken” är underskattad! Och tinnitus ett hot!
  Du har väl inte missat detta???
  https://www.youtube.com/watch?v=L-8jjLA21wM

  1. Nej då! Inte alls. TGI finns kvar. Denna byggnad ligger på andra sidan,
   Visst är viskleken underskattad och ljudnivån kan ju vara hög. Vi har två förskolor i närheten men där har jag inte reagerat på högt ljud. Barnen leker och leker och har roligt och här finns gott om personal som är med dem och det tror jag dämpar- Även ett fint område med mycket att leka med på gården.
   Tack för länken. Jag hade missat detta.

 8. Lite lätt chockad, men inte förvånad över att folk har ont av allting. Barnen måste få låta. det sker ju aldrig nattetid utan när folk är vakna!
  Det finns ju folk som har ont av allting.
  Bra när matställen är kreativa nu i covidtider. Mycket kommer säkert att vara likadant när eländet är över!
  Ha det gott!
  Kramar

  1. Jag undrar varför man väljer att bo mitt i en storstad om man inte tål lite ljud. Och väldigt trist för personalen att få skäll när de följer givna föreskrifter. Och det är ju inga nattliga ljud. Värre måtte det ju vara med andra ljud.
   Ser här att man gärna sitter ute på caféer och restauranger och jag tycker man från restaurangsidan ordnat det bra. Passerar ju dagligen många.
   Ha det gott du också.
   Kram

 9. Kulturhusets färgglada skyltning är en fröjd för ögat i dessa mörka tider. Även Paviljongens skylt piggar upp. Sedan bara älskar jag bilden med Chokladkoppen. Färgerna är så klara och de limegröna filtarna och “grönsakerna” som kontrast. En riktig läcker färgkombo:-)
  Sitta ute-skylten var trevlig, bara dom har infravärmare;-) Å skylten med de olika löven är så fin och personlig.
  Så här långt är jag glad. Sedan blir jag aningen förbaskad. Det måste väl ändå vara ett dåligt skämt att anmäla en förskola för att barnen låter för mycket. Helt otroligt. Har aldrig hört talas om nåt sådant. Undrar om idioterna som gjorde anmälan även anmäler hantverkare som börjar borra klockan 07:00 på morgonen, eller hundägare var hundar skäller. Barnskratt och -lek är ju hur roligt som helst. Grrrrrrrrrr…

  Men skyltning var ju riktigt bra:-) Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Roligt att du också tar upp NK:s julskyltning igen:-) DS.

  1. Jag blev verkligen glad över att se Kulturhusets skylt och fint att de h
   ar öppet. Dock med vissa begränsningar. Så trist bara att “chokladkoppen” inte har gäster. För visst ser det inbjudande ut. Nästa gång ska jag slå mig ner. Har sett här på Söder att många ställen har gasvärmare eller infravärme så att man kan sitta ute. Vi kom just in och såg att runt Nytorget satt en del ute i kväll. Med infravärme och gasvärmare. Bra initiativ.
   “Lilla Cafeet” tycker vi om och här bakar man allt bröd själva så vi handlar ofta med oss hem. Även lite mat. Ett personligt ställe där man är intresserad av sina gäster.
   Nej, då! Vad gäller att ha anmält förskolan så är det inget dåligt skämt. Om det ändå varit det. Och att barn leker är ju positivt och att barnen ska vara ute nu är ju i enlighet med rådande anvisningar. Tål man inte ljud så ska man nog inte ens bo mitt inne i stan. Här är sällan tyst. Och detta med barn som leker är ju inte kvälls eller nattetid. Bedrövligt- Och så trist för de som jobbar. Ville uppmärksamma detta med skylten.
   Ja, NK:s skyltning gillar jag i år. Och jag vet att fler inte kan se den utan varit glad över att se den hos mig.

 10. Nä, dra på trissor! Man tror inte det är sant! Jag hakade genast upp mig på förskolan, som var anmäld för för högt lekljud.
  Finns det något trevligare än att höra barn leka? De är ju så underbara.
  Barn mår bäst av att vara ute och så gör förskolorna redan sedan tidigare. Mina små barnbarn är ute jättejättemycket. I ur och skur, faktiskt. Det är friskvård.
  Jag är 70+ men tycker däremot inte att stereon i bott på ungdomars EPA och A-traktorer hör hemma på en parkering kl 22.30 och natten lång, så att det skakar i väggarna, det är inte acceptabelt. Även om det är pandemi.
  Nu glömde jag nästan alla vackra skyltar som du visar! Snyggt och tänkvärt!
  Önskar dig en fin söndagskväll.
  Stor kram!

  1. Visst är det bedrövligt att anmäla förskolan till miljöförvaltningen. Men tursamt nog har de inget för det. Så trist för personalen att få ta emot skäll. Nu ska barnen enligt Folkhälsomyndigheten vara ute och så är det. Och detta är inte kvällstid eller nattetid. Och att barn leker är ju bara bra. Hålller helt med dig om att denna motorburna ungdom hos dig är helt hänsynslösa. De kan ju vara hemma i stället och inte störa andra.
   Tack, Gerd!
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 11. Fint skyltat som vanligt. Gillar fotot från Gamla stan och Chokladkoppen! Färgglatt också från Kulturhuset och Paviljongen.
  Barn måste ju få låta, trist med anmälningar!
  Ja maten från Matsällskapet är verkligen värt att prova, såklart har de utkörningar, vi har tidigare fått det hemkört, men nu visar det sig att de ligger i Bergshamra trakten här i Solna, så vi sparade in 99 kr tror jag, på att hämta maten själva i lördags!
  Funderar starkt på att beställa julbordet av dem också, jag jobbar ju en hel del runt jul, och vill inte gärna stå vid spisen och förbereda!
  HA en trevlig kväll!
  Kram

  1. Tack! Ska slå mig ner på “Chokladkoppen” nästa gång jag passerar. Där är så mysigt och verkligen inbjudande. Gillade verkligen skylten på Kulturhuset och ett kul initiativ med Paviljongen i Kungsan.
   Visst är det bedrövligt att anmäla barnens lek till Miljöförvaltningen. De ska ju vara ute enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och bor man i stan blir det sällan tyst.
   Jättebra med Matsällskapet- Har tittat på deras hemsida och ska absolut se närmare på den.Kanske har vi liknande här i närheten men har inte tittat närmare. Perfekt att beställa julmaten därifrån. Jag är ju ledig så vi får se. Å andra sidan är inte julmaten min favorit. Men kommer döttrarna med familjer så kan det vara bra att beställa..
   Önskar dig en fin kväll. Ja, den är snart slut…
   Kram

 12. Härlig skylt på Kulturhuset och det ser ut som att det silverfärgade klotet ovanför skylten har två svarta ögon. 🙂
  Paviljongen var något nytt men fina färger även på den skylten.
  Chokladkoppen hade matchande filtar till blomsterarrangemangen. 🙂
  Bra att restaurangerna och caféerna hittar lösningar för att det inte ska bli för trångt inomhus.
  Så trist att folk klagar på att barnen leker utomhus.

  1. Visst är den fin! Och piggar verkligen upp. Paviljongen i Kungsan såg jag nu för första gången och en pigg skylt och ett lovvärt initiativ.
   “Chokladkoppen” brukar jag besöka och det ser aöötid här så inbjudande ut. Får nog ta mig en tur dit i veckan så att de i alla fall får en kund.
   Jag rör mig mycket ute här och det är roligt att se att man ses och ofta utomhus.Fint med extra värme. Men vi har haft runt +6-10 grader under dagarna (när det inte regnat och blåst) och skiner solen blir det än bättre-
   Ja, barn måste få leka utomhus utan att gnälliga grannar klagar. Det är liksom inte nattetid. Bor man i en storstad blir det inte direkt tyst.

 13. Det är skillnad på lekande ungar och ungar som skriker och låter bara för att låta. Skrikande ungar fattar jag också att man blir trött på. Vid de spanska skolorna är det ett j-a liv, det ekar så i betongen.
  Men situationen är ju lite speciell just nu.

  1. Visst är det! Men här är det inte alls som i Spanien. Ljudnivån är helt annorlunda. Och personalen finns med barnen hela tiden. Men det finns ju de som inte alls skulle bo mitt i en storstad så man kan ju undra vad de gör här. Mitt i en storstad är det aldrig tyst. Nu är det så att här gäller att barnen ska vara ute enligt Folkhälsomyndigheten så förskolan följer uppsatta regler. Men synd om personalen som ska få skäll för att de sköter sitt jobb. Och att barn leker är ju bara bra. Har passerat här flera gånger så det är lek det är frågan om och inga gallskrik.

 14. Ja men jisses! Jag kan ju säga att jag som blev ljudkänslig efter mina utmattningssjukdomar inte tål varken hög musik, motorljud eller barnskrik. Men för den skull skulle jag aldrig reagera på att barn låter mitt på blanda dagen! Däremot om jag har beställt bord och ska äta middag ute på kvällen och det finns störiga barn då kan jag bli vansinnig.
  Restaurangerna kämpar med näbbar och klor, inte blir det ju lättare ju kallare och ruggigare det blir utomhus.
  Nu glömde jag nästan bort dina fina skyltar…så upprörd blev jag!
  Kram

  1. Jag förstår dig till fullo. Men i en stor stad blir det ju aldrig helt tyst. Värre vore det ju om det var bullrande musik och skrik nattetid. Men så är det ju inte. Och nu måste förskolorna, enligt folkhälsomyndigheten, vara utomhus i princip utom när barnen äter eller en del sover.Tycker synd om personalen som får skäll för att de gör det de ska göra- De är ju också ute med barnen hela tiden. Vi ser på de två förskolor vi har helt nära och här leker barnen verkligen- Så roligt att se.
   Vad gäller restaurangbesök så blir jag oerhört irriterad på föräldrar som tar med barn och inte har lärt dem hur man beter sig.Rent egoistiskt:
   Restaurangerna har det svårt och där folk sitter ute har de gaskaminer eller infravärme på kvällen. Bra så. Var ute i kväll på promenad och här på restaurangerna finns en del besökare men det är avstånd som gäller. Bra så.
   Kram!

 15. Jag får ta och besöka kulturhuset, det var ett tag sen jag var där. Fina bilder från din stadsvandring och ifall du undrar var alla höll hus så var dom ute och gick på Djurgården fikade i Rosendahl och det var en massa folk där.

 16. Men jösses… Hur galna är inte människor? Klart att barnen måste få leka och stoja och utomhus är ju rekommendationen nu. För några (många) år sen var det nån mamma som anmälde till nån instans att biltrafiken var för störande och farlig för barnen på Kungsholmen (tror jag att det var). Man kan ju undra hur folk tänker när dom väljer var dom ska bo?

  Tack för en härligt färgglad skyltpromenad!

  Ha en braig start på veckan 🙂

  1. Tack! Strålande sol här idag och molnfritt och det är en bra början.
   Ja, visst kan man undra hur människor tänker. Väljer man att bo mitt inne i stan så är det inte tyst. Väldigt trist för personalen att “få skäll” för att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
   Minns också det där med barn, bilar och trafik på Kungsholmen. Puh! Man kan bli trött….
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 17. Åh chokladkoppen ser ju ut att vara ett supermysigt ställe, speciellt nu när det börjar bli lite kallare. En varm kopp, en filt och lite mys utomhus är precis vad man skulle behöva nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *