Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Rabatt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Rabatt är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika, men som har olika betydelser. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Rabattilderna från Stockholm är gårdagsfärska och de andra är från arkivet. Välkomna med på och till en rabatt-resa.

Södermalm. En vacker och lite annorlinda rabatt som tillhör en av våra grannar.En vacker och lite annorlunda rabatt som tillhör en av våra grannar. 

 

Rabatt

I första hand kom jag att tänka på olika varianter av blomsterrabatter. Och för att se att jag inte missade något tittade jag efter hos Mr. Wikipedia. Jodå. En bädd med jord där prydnadsväxter är planterade. Vad gäller utseendet kan det variera en hel del; oval, långsmal, kvadratisk eller mer friare former. I sammanhanget tänkte jag också på rabatt i form på en vara och  även en sorts mustasch, “tangorabatt”.

Husbåten, Gratia, som ligger vid kajen nedanför hos oss, har flera olika rabatter ombord. Tänk så många rabatter och så mycket grönska man kan få plats med på en förhållandevis liten yta.

I Uppsala besökte vi för ett tag sedan den verkligt fina Stadsträdgården och här fanns rabatter i olika formationer

Uppsala Stadsträdgården. En färgglad och vacker rabatt. En färgglad och vacker rabatt i Stadsträdgården i Uppsala.

Från Uppsala går rabattresan norröver. Till Höga kusten och Ulvön.

Ulvön. Ulvöhamn. En rabatt fylld av doftande rosor. En rabatt helt fylld av doftande  rosor.

Ulvön. Höga kusten. En säng kan också fungera som rabatt.En säng kan också fungera fint som rabatt. Här fylld med jordgubbsplantor.

Ett hopp över till Mariehamn på Åland och denna fina höstplantering.

 

När vi ändå är i Finland (Jodå, Åland hör till Finland men har självstyre) tar vi oss vidare till fastlandet och östra Finland. Nära den ryska gränsen stannar vi till i Parikkala och statyparken där-

Och förutom kamelen som här fungerar  som rabatt finns mycket annat speciellt att se.

Parikkala. Östra Finland och nära ryska gränsen. Visst går det bar med en kamel som rabatt. Kreativt i Parikkala i östra  Finland. Visst kan en kamel, en skulpterade sådan, fungera som rabatt.

Nu tycker jag man kan se dessa rabattskyltar lite här och var. Men vad gäller rabatter på resor är det kanske tveksamt.

 

Fler rabatter 

besöker vi Salzburg och slottet Mirabelle. (Var här förra året i september)  Här jobbas det för fullt och det är  mycket  jobb för att hålla alla rabatter

 

I Stanley, huvudorten på Falklandsöarna, såg vi i en villaträdgård  rabatter där trädgårdstomtar samsades med växter.

Frågan är om det är trädgårdstomtar eller blommor som är huvudattraktionen här i rabatterna.

Sist men inte minst bjuder jag på en riktig argentinsk tango med “rabatt” – ombord på kryssningsfartyget Star Princess. (Det fartyg som i februari tog oss på en kryssning i södra Sydamerika,  nästan runt Kap Horn och Falklandsöarna. )

 

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans rabatter

 

38 svar på ”Rabatt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag gillar verkligen dina blomsterrabatter…så vackra och originella en del av dem. Tomterabatten tycker jag kanske är i originellaste laget, men smaken är delad. Det var en rejäl tangorabatt dansören stoltserar med. Ha en solig och fin tisdag.

  1. Tack! Vad gäller tomterabatten så kan jag inte påstå att jag tycker den är vacker. Men väldigt originell. Svår att glömma. Och sen blev det både argentinsk tango och/med rabatt.
   Är en sväng på Ålandshav och just nu regn- Men fint ändå.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 2. Vilken härlig tolkning av ordet rabatt och så många vackra blommor! Husbåten som finns nedanför er är verkligen rena oasen. Tänk så mycket grönt och så vattnet som närmaste granne, då kan man inte ha det mycket bättre. Trädgårdstomtar kan jag dock klara mig utan för om jag ska vara ärlig så tycker jag inte att de är så fina,

  En god rabatt i butiken tackar jag inte heller nej till 😀

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Husbåtens rabatter är speciella och tänk så mycket man får plats med på en begränsad yta. Mycket grönt är det-
   Trädgårdstomtarna vill jag inte heller ha men de fick vara med bara för att de är så originella. Blommor och tomtar i olika rabatter. Tja, man tycker ju olika.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 3. Så fina tolkningar, jag gillade ju speciellt danskavaljeren med tangorabatt!
  Någon måste ha tomtar på loftet, haha, ja nåt ska man samla på, det går lätt överstyr när man börjar…
  Lite skoj absolut, men kanske inte så estetiskt tilltalande.
  Kram från ett bastuvarmt pörte

  1. Tackar! Ja, argentinsk tango med “rabatt” var ju lite speciellt.
   Vad gäller tomtar i rabatterna tillsammans med blommor så är det ju inte mina favoriter. Men man tycker olika. Och gissa om vi fnittrade när vi såg detta.
   Kramar från ett regnigt Ålands hav. Men fint ändå. Och det känns som om vi har fartyget för oss själva. (Dagstur till Mariehamn)

 4. Jättefina rabatter av alla dess slag! Fastnar lite extra för alla roliga trädgårdstomtar, haha!
  Tangorabatten är inte helt fel den heller.
  Hoppas du får en fin dag, trots allt regnande!
  Kram

  1. Försökte hitta lite olika varianter- Några mer fantasifulla än andra. Vad gäller tomterabatterna så är de inget för mig. Men vi skrattade gott när vi såg dem. Och argentinsk tango med “rabatt”, en modifierad sådan – fick också vara med.
   En bra dag är det och regnet kom mest i Mariehamn när vi bytte båt. I övrigt är vi nästan ensamma ombord…Vi och skärgården. Inte alls dumt.
   Kram

 5. Tomtarna fick mig att tänka på en kollega till mannen min. Vi var hemma hos dem och de hade en fantastisk trädgård. Och tomtar! Mängder med tomtar och liknande. Rätt kul men inget jag eftersträvar. Här stod det två hysteriskt fula tomtar när vi flyttade in och de bor nu inne i garaget så jag slipper se dem.

  Roligt med jordgubbsplanteringen, det var någon som ville ha en hel bädd med plantor!

  1. Vad gäller rabatter så kan de ju se ut lite hur som och roligt att se vad man kan göra.
   Men trädgårdstomtar i rabatter, även utan rabatter, är inte min stil direkt. Förstår att tomtarna hos er fick försvinna
   Såg nu att jag skrivit smultron men det är klart att det är jordgubbsplantor i sängen- Tyckte den tanken var riktigt rolig och kreativ.

 6. Här är det rabatter av olika slag, blomster, prisnedsättning och en äkta tangorabatt! Fin tolkning och många sköna bilder! Önskar dig en trevlig midsommar!

  1. Tackar! Ja, rabatter kan vara en hel del. Och på olika sätt finns de ofta runt oss.
   Önskar dig också en trevlig midsommar.

 7. Här fick du med allt i rabattform! Bra jobbat! Blomsterrabatterna är så fina, och jag gillar ju såklart Gratias version bäst. Sedan såg killen som sitter på kamelen riktigt levande ut, men han är nog skulpterat han med;-)
  Trädgården med alla trädgårdstomtar i Stanley är en estetisk mardröm. De förstör liksom den fina rabatten om jag får säga så.
  Tangorabatt hade jag aldrig hört talas om tills jag såg ett bidrag till temat hos en annan bloggare. Å nu lägger du också upp ett foto med med tango. Det ordet lär jag sent glömma med andra ord;-)

  1. Gott om rabatter blev det. Och visst är det roligt med alla olika rabatter på Gratia. Ä så imponerad över kreativiteten här-.
   Killen här på kamelen och bara att ha en kamel som rabatt tycker jag är roligt. Jag hade aldrig ens kommit på tanken.
   Vi skrattade när vi i Stanley knappast såg rabatterna och blommorna för att det var så många trädgårdstomtar. Men vi konstaterade att smaken är olika. Kul att det även var ett annat bidrag som hade med en tangorabatt. Jag tittar aldrig på bidragen till veckans tema innan jag publicerat mitt eget.Men “tangorabatt” är ju ett ord som i alla fall förr kunde förekomma. Den tangorabatten (mustaschen) jag hade med är ju en något modifierad variant. Å andra sidan dansade han argentinsk tango.

 8. Så många fina rabatter ,-) Nu kan man njuta för fullt.
  Husbåtens rabatter är så härliga hela båten är fantastisk, visade min man båten, en bild man såg hela, han tyckte också att den var fantastisk.
  Kamelen och ryttare trodde jag var riktiga först ,-)
  50 % rabatt fick jag på alla plagg jag beställde, koftan 75 %.
  Där behövs säkert många som tar hand om rabatterna vid slottet Mirabelle. Och utomlands har de så otroligt fina blommor!
  trädgården i Stanley var ju mer otrolig än snygg, men kul grej och drar nog dit folk för att titta ,-)
  Här skulle alla figurerna försvinna en efter en, tyvärr!
  Snyggt par som dansar tango ,-) Du får alltid till en massa bilder när du tolkar olika ord.
  HA Det jättefint Kram Primrose ,-)

  1. Tack! Husbåten nedanför oss är verkligen speciell. Och just dessa planteringar är jag så fascinerad av. Hela båten grönskar och blommar. Och än mer blommar det om ett par veckor.
   Hela statyparken här i östra Finland var en upplevelse att besöka och bara idén att få till en rabatt på kamelen är nästan oslagbar.
   Vad bra att du fick så god rabatt på dina kläder och då kan det vara värt att vänta på dem. Och just när man hittar det man vill ha känns det ju extra bra.
   Trädgårdstomtar är aldrig mina favoriter men man kan ju tycka olika. Ett gott skratt fick vi och man såg knappast blommorna för att det var så många tomtar.
   Att se riktig argentinsk tango som vi gjorde här är en upplevelse. Så roligt.
   Kram och trevlig onsdag.

 9. Bilden från Uppsala var fantastisk med alla färger. Men man blir lite kluven, bilden från Salzburg visar hur mycket jobb det är och man tappar totalt all inspiration. Sen trädgårdstomtarna, det värsta jag vet men bilden blev ju kul i all vansinnighet.

  1. Trädgårdstomtarna i Stanley fick vara med bara för att de även i mitt tycke är just gräsliga. Knappt att man såg blommorna i rabatterna för alla trädgårdstomtar. Men vilket jobb att få fram dem…
   Stadsträdgården i Uppsala är verkligen fin och hela parken är ju “levande” dessutom.

  1. Lite roligt med rabatter som är mer personliga. Ja, trädgårdstomtarna i rabatterna i Stanley skrattade vi gott åt. Men man tycker olika…Mulet här just nu och regnet hänger i luften. Men det är välbehövligt efter det soliga och varma vädret.
   Önskar er också en fin onsdag.

  1. Visst är det roligt att se olika typer av rabatter och mycket kan man få till. Har bara svårt för trädgårdstomtar i rabatterna.

 10. Så fina rabatter smyckade små hustomtar och statyer. En rabattsäng var nog den bästa av alla!!
  I Uppsala stadspark har jag varit många gånger och studerat blommor. Vilken växtlig husbåt som ligger vid kajen. Den hade jag gillat=)
  Trevlig dag ❤

  1. Tack! Visst är det lite roligt att ha en rabatt med jordgubbar i form av en säng. Och rabatter kan ju skapas på olika sätt. Tycker ägarna på husbåten nedanför oss fått till det riktigt bra med sina rabatter och än vackrare blir det när blommorna slår ut helt. Och växterna trivs där . Kanske sjöluften gör dem extra gott.
   Stadsträdgården i Uppsala är så vacker och det brukar bli besök ganska ofta när jag är där. Kan tänka mig att det blir så för din del också.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.
   Kram

 11. Men, så många rabatter av olika slag och så vackra. Den ena vackrare än den andra.
  Ulvön, det känns ju nästan hemmavid, om jag jämför med Finland. Det är vackert på båda ställena.
  Husbåten, härligt kreativt. Tomterabatten är så fin. Rabatt i en säng, det var något nytt, för att inte tala om kamelen. Tango med rabatt, inte dåligt.
  Varje bild har sin tjusning.
  Hoppas att du får en finfin onsdag. Till kvällen kommer visst solen tillbaka.
  Varm kram till dig och var rädd om dig.

  1. Tack! Rabatter kan ju se så olika ut och jag försökte få med en del varianter. Husbåten har lyckats så bra och hela den grönskar Och den är ju delvis också grönmålad. Kamelen tyckte jag var väldigt kreativ som rabatt. Had aldrig kommit på tanken. Och inte heller att odla jordgubbar i en säng.
   En äkta argentinsk tango med “rabatt” hörde också hemma här tyckte jag.
   Bra nu med lite regn för det har varit så torrt men visst välkomnar vi solen.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram och tankar till dig

 12. Vilken härlig bíldkavalkad på rabatter av olika slag. Gillande den kreativa sängrabatten som förhoppningsvis kommer digna av jordgubbar. Vad gäller tomtarna håller jag med många av dom andra som kommenterat. Smaken är som baken och tur är väl det 🙂
  Rabatten och tango… Mustach… Den hade jag aldrig hört talas om. Alltid kul att lära sig något nytt!
  Tack för härlig läsning och finfina bilder!

  1. Tack, för fina ord! Rabatten/sängen för jordgubbar fastnade jag också för liksom kamelen med sina blommor i östra Finland. lIte utanför den mer vanliga “lådan”. Ja, tomtarna gav oss ett gott skratt. Och man kan ju tycka olika om deras vara eller icke. Särskilt i trädgårdsrabatter. “Tangorabatt” /mustasch – här blev det argentinsk tango med rabatt.
   Önskar dig en fin vecka och trevlig midsommar

  1. Ja, äkta argentinsk tango och med rabatt. I övrigt är jag extra förtjust i rabattsängen med jordgubbar, kamelen och den grönskande husbåten. Men även de andra.Trädgårdstomtarna är ju inte min grej och här ser man ju knappast blommorna i rabatterna för antalet trädgårdstomtar .
   Dagens inlägg kom men sent. Och bilder från turen finns med.
   Stor kram

 13. En och annan rabatt har man ju nyttjat och till o med planterat när det begav sig en gång i tiden.
  Trädgårdstomtar är ju inte min grej alls, kan ju bli lite för mycket jul ibland speciellt om de får stå kvar året runt 😉

  Tack för fina bilder.

  Ha det jättefint.

  1. Ja, rabatter att sköta har jag också haft. Men nu nöjer jag mig med balkongens blommor. Tycker dock o att titta på rabatter. Gillade här extra rabattsängen med jordgubbar, husbåtens rabatter och kamelen.
   Trädgårdstomtar är inte min grej. Men vi skrattade gott åt dem när vi såg dessa. Blommorna syntes knappast.
   Ha det fint du också.
   Trevlig fortsatt vecka.

 14. Heisann, ja du er stadig på reise… og jeg har nå forstått hva tangorabatt er for noe, det var helt hinsides for meg før ditt innlegg. Foretrekker blomsterrabatter, utvilsomt!

  1. Nu har vi varit hemma hela våren men annars är jag gärna på resa. Vi hade tänkt oss till norra Norge i sommar men så blir det tyvärr inte. Den turen får vänta- Men det finns en del annat som också lockar. Sverige har så mycket också.
   Jag tror att “tangorabatt” är ett svenskt ord. Men här blev det äkta argentinsk tango och med “tangorabatt”.
   Argentinsk tango tycker jag är väldigt spännande men till det dagliga tittar jag mest på blomsterrabatter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *