Resor i Sverige

Ulvön och Ulvöhamn – Ett gammalt fiskeläge

Just nu befinner jag mig på en jobbresa  i Ångermanland, på den vackra Höga kusten. Och här, i  ett av Sveriges mest unika naturområden finns så mycket att uppleva och se. Gårdagen var händelserik och innehöll flera höjdpunkter där en av dem var resan ut till Ulvön och besöket där.

Båten kommer för att hämta oss i Docksta för vidare resa ut til Ulvön. Båten kommer in för att hämta oss i Docksta för vidare färd ut till Ulvön

Ulvön

ligger ca 30 km söder om Örnsköldsvik och har också kallats för ”Bottenhavets pärla”. Hit tar man sig med båt och för vår del gällde passagerarbåten ”Kusttrafik”. Och att Ulvön, särskilt såhär i sommartider är populärt kan man förstå för alla båtbiljetter var slutsålda. Så har man en tanke på att ta en tur hit ut så är det bäst att boka sina båtbiljetter i god tid i förväg.

Jag var även förra sommaren på en jobbrelaterad resa till Höga kusten och även då besökte vi Ulvön och i det inlägg jag skrev då finns mer om ön och dess historia.  Idag blir det en promenad genom fiskeläget och det blir bilderna som tar er med på en promenad.

Absolut ennjutbar resa ut till Ulvön.Absolut njutbar är båtresan ut till Ulvön. En resa som tar drygt en timme.

Vi närmare oss.Fiskebodarna och båtarna ligger på rad längs vattnet

Vi lägger till strax nedanför Ulvö Hotell. Här, med utsikt över hamnen, ska senare  äta lunch. 

Men först en promenad genom det vackra fiskeläget. Här är de gamla husen bevarade och det är så vackert att strosa längs Hamngatan, den grusade vägen som går genom byn. Det tar tid att gå för det finns så mycket fint att stanna och titta på.

Det gamla kapellet på Ulvön är från 1600-taletHär ligger det gamla kapellet på Ulvön som ursprungligen är från 1600-talet.

Vackra målningar i trä finns på tak och väggar. Och dessa kom till för att kyrkobesökarna skulle ha något att titta på så att de inte somnade under de långa gudstjänsterna.

I det gamla träkapellet på Ulvön finns många detaljer att titta närmare på.I det gamla träkapellet på Ulvön finns många välbevarade detaljer. Målningarna är fascinerande med sin detaljrikedom.

En titt in i museet, som ligger längs Hamngatan,  ger en fin känsla av hur livet här ute kunde te sig förr. (Gratis entré)

Efter en god lunch med mängder av olika sillar (räknade till 12 olika) fiskrätter och mycket annat blev det ytterligare en promenad längs havet.  Fram på eftermiddagen blev det dags att för denna gång lämna Ulvön.  Lika vackert och soligt då som när vi kom.  Nya ”höjdpunkter” väntade. Men hit till Ulvön kommer jag gärna tillbaka.

 

22 svar på ”Ulvön och Ulvöhamn – Ett gammalt fiskeläge”

 1. Har valt fel yrkesinriktning helt klart 😉

  Tänk att få resa runt som dig och se allt detta…oerhört fina bilder….underbart.
  Man känner nästan doften av tjära…eller ja…var ju så under min uppväxt iallafall i hamnen när man var där och lekte mellan alla fiskebodar och gamla byggnader.

  Ha det fint.

  1. Jag har ju sådär en dryga 40-årig lärarbana bakom mig. Men jag har då och då under den tiden arbetat som reseledare/guide i Europa och Sverige.Och nu på ”ålderns höst” tagit upp det hela lite igen. Visst är det fantastiskt att kunna kombinera nytta med nöje. Ohc jag får ju se och uppleva mycket. Men det ska rätteligen påpekas att det ligger många, många timmar bakom inläsning och faktastudier. (Har varit på nästan alla platser vi besöker, men mycket att läsa in ändå).
   Visst finns doften av tjära kvar.
   Ha det fint du också.

 2. Spännande att få se bilder från Ulvön där jag aldrig har varit. Här brydde sig tydligen inte invånarna sig om att kyrkor och kapell skulle vara vitkalkade – som väl var. Roligt att de fina målningarna har bevarats.
  Kram från Ingrid

  1. Hela höga kusten inklusive Ulvön är så vackert. Och Höga kusten är bland det finaste jag sett i Sverige. (Har besökt alla landskap) Men det finns ju vacker natur i alla men på olika sätt-
   Nej, här kalkade man inte över väggarna och säkert svårare att få till det i en träkyrka. Men jag har nyligen besökt två andra kyrkor, Härkeberga utanför Enköping och Ytterlänna gamla kyrka, i Nordingrå, båda från 1300-talet, och där hade många målningar kalkats över.
   Kram!

 3. Har njutit av f[tona fr H;ga Kusten. Det är så underbart vackert!
  Som jag sagt förut – jag har inte sett nånting av norra Sverige, så jag
  absorberar allt du visar. Vädergudarna tycks välsigna dej och gruppen
  Go´ fortsättning. Här är det värmebölja . ”Heat warning” över en stor
  del av USA. Kommer att bli omkring 40C på eftermiddagen. Pust!

  1. Vad roligt Ruth att du är med i bild och text. Du hade tyckt om att vara med oss här. Så vackert! Och tur med vädret har vi verkligen. Allt blir ju ännu finare då.
   Här har vi ”lagom” värmen med ca +22 och dte passar bra när man är på olika utflykter. Såg på tv att ni har rejäl värmebölja. Hoppas den snart drar vidare och försvinner rut över havet.

 4. Följer i härliga bilder – och tänker surströmming 🙂
  Omtänksamt att måla kyrkans väggar o tak för förssamlingens bästa!
  Stor kram

  1. Du är så välkommen med. Och du, idag har jag testat lite surströmming. Med betoning på lite.Man kan ändra sig…
   Och visst var det bra att måla väggarna i kapellet så att besökare kunde ha lite roligt att titta på.
   Stor kram!

 5. Oj så roligt att få se lite vackra bilder från fina Ulvön! Vilka minnen det väcker till liv och hur det har förändrats, inte minst hotellet. Som jag minns det så var det ett typiskt skärgårdshotell med tinnar och torn samt den obligatoriska punchverandan. Jaja, det är ju några år sedan, bortåt 50 är jag rädd för…men minnena är bara ljusa och glada. Tusen tack för titten Ditte och ha en fortsatt fin resa!

  1. Det blev ett ”smakprov” på Ulvön. Skrev ju om denna härliga ö under förra årets resa. Hotellet har byggts ut rejält och här vid jkajkanten finns också en pool med soldäck. Punschverandan finns kvar men är nog också ombyggd.
   Vi hade en jättefin dag här ute och trots att det är många besökare så är det lugnt. Och dte går ju bara en båt om dagen så det innebär också att turistströmmen inte blir så stor.
   Men kapellet och resten tror jag var sig likt från den tid du var här.
   Tack, och vi har idag haft ännu ne strålande dag med fint innehåll.

 6. Otroligt vackert på Ulvön, tack för att vi fick följa med! Å tur med vädret hade ni också! JAg tänker som sagt bara på surströmming när jag hör Ulvön!
  Ha det fortsatt gott!
  (mums för sill!)

  1. Visst är det! Och lugnt om man jämför med många öar i Stockholmstrakten. Surströmming har jag testat idag. I mycket liten skala. Men det blev i ”fiskefänget” Skeppsmaln.
   Vi har haft ännu en strålande dag med många trevligheter.
   Tack! Och vi fortsätter med att ha det fint här.

 7. Förstår att du gärna kommer tillbaka till Ulvön. Där är ju hur vackert som helst. Det första jag tänkte på när jag såg din rubrik är Röde Ulven, surströmmingen alltså, som har ju sitt ursprung där. Min allmänbildning är ju aningen begränsad, men det var kvar i min skalle;-) Sedan har dom ju en surströmmingsakademi på ön också läste jag. Men du är ju ingen fan av den firren så;-)
  Är såååå glad att ni har så fint väder. Vilken utmärkt tajming!

  1. Jadå, visst är det så.Röde Ulven härstammar från Ulvön men den tillverkas numer i mycket liten omfattning just där. Fabriken är flyttad. Och jag kan berätta att jag idag smakat på en ytterst liten surströmmingsklämma ute i fiskeläget Skeppsmalen en bit söder om Örnsköldsvik. Jag fick två…
   Kul med denna surströmmingsakademie. Och surströmming här är viktigt. Besökte idag ett museum i Skeppsmalen där det finns en avdelning om just dessa fiskar.
   Och vädret är helt perfekt. Fantastiskt! Och Höga kusten likaså.

 8. Vilken skärgårdsidyll! Jasså var det därför man målade i taken, för att församlingen skulle kunna sitta och spana med huvudet lutat mot bänken. Tror många somnade ändå, predikanterna kunde visst hålla på i timmar…
  Men, nu undrar jag, utan att ha googlat, lever byn året om. Hur många är fast bosatta på öarna. Sommarsäsongen är ju sannerligen inte lång däruppe.
  Hade gärna grabbat tag i några fiskstjärtar på den fina krogen! Kram

  1. Verkligen! Här ute på Ulvön är det så fint.Och eftersom det bara går så få båtar dit så begränsas också antalet besökare. Kan nog vara bra och gör att det är så lugnt och skönt Just i detta kapell var det målat på väggarna för att man inte skulle somna under predikan. Men i många stenkyrkor kalkades vägg och takmålningrana över för att de inte skulle distraheras. Byn lever året om och har ca 40 personer som har helårsboende där.
   Vår lunch var riktigt god och säkert hade du gillat fiskutbudet. Jag gjorde det också.
   Kram!

 9. Så vackert på den ön, och så fina bilder du tagit. Alltid spännande att läsa dina inlägg. Det märks att du är påläst. Ha det fint, kram!

  1. Tack! Ja, verkligen ett lyckat besök på alla sätt. Jag är ju här på resejobb så en hel del har jag pluggat in.
   Ha det fint du också. Kram

 10. För mig är Höga Kusten = bruten handled, men jag har tänkt skaffa mig bättre minnen nästa sommar, kanske… Någon gång i alal fall.

  Du bjuder på fina bilder som vanligt och mina tankar går till allt pillande med balkongräckena på översta husbilden! Vitt, vitt, väldigt vackert. Skulle vara kul att måla det någon gång,men det gäller att underhålla det också så det verkligen ser så här vackert ut. 🙂 Målningarna i kapellet fascinerar mig också. Vackert!

  1. Trist med en bruten handled som minne härifrån. Men jag tror på tanken att du skaffar dig bättre minnen och upplevelser härifrån. Detta är ett av de finaste områden jag vet i Sverige. Besöket på Ulvön är så trevligt och eftersom det bara går en båt ut hit så blir antalet besökare också begränsat. Bra tycker jag. Och en del kommer förstås hit i egna båtar, men trångt blir det inte.
   Målningarna kapellet är så fina och en del är riktigt roliga och detaljrika. Allt för att hålla kyrkobesökarna vakna.

 11. Du hade verkligen tur med vädret under besöket på Ulvön, du prickade in en bra tid för att komma hit. Om du har mer tid någon gång och behöver koppla av när du kommer hit så tror jag du skulle uppskatta ett besök på Ulvöns norra spets, Sandviken. Där kan man hyra en stuga vid den vackra stranden och verkligen njuta av friden och de vackra omgivningarna.

  1. Vi hade så fint de dagar vi var här. Och både Ö-vik och alla de turer vi gjorde blev än vackrare med solsken och blå himmel som följeslagare.
   Tack för ditt tips. Jag skulle väldigt gärna komma tillbaka hit till både Ö-vik, Ulvön och trakten här som privatperson. Och några dagar på norra Ulvön skulle jag gärna kunna tänka mig. Väldigt gärna. Området här på Höga kusten ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *